Bungalov vs. patrový dům

Profilova fotka
Prosím o radu ci zkusenost ..... Chceme stavet rodinny dum 5KK, ale premyslime co je lepsi uz kvuli zdroji tepla apod zda se lepe vytopi bungalov ci dum co je do patra. kde se da usetrit?zadny velky pokoje apod .... Take premyslime ze by jsme brali podlahove topeni na krb ale par lidi me od toho odrazuje. radeji bych mela podlahove topeni, s tim ze kdyz si zatopim v krbu tak mi to vytopi cele mistnoti a jeste v kazde mistnosti bude pro pripad elektricke topeni kdyz decka budou sami doma tak pojede topeni klasicke ... Jen se ptam na vase zkusenosti apod ... predem dekuji
Odpovědět
1
2
@iwettk Jako vše, tak i stavba domu patrového versus bungalov má své výhody a nevýhody. Vše je nutné pečlivě zvážit a propočítat. Několik srovnání viz můj profil a www.
Odpovědět
Profilova fotka
Co se týče stavebních nákladů, je to různé. Obecně se říká, že patrový dům vychází o něco levněji, ale není to rozhodně pravidlem. Výhodu patrového domu vidím v menších nákladech na vytápění a v menším zastavění pozemku, diky čemuž vám zůstane větší zahrada. Nevýhodou je kročejový hluk z patra (pokud se neudělá správně kročejová izolace) a pro většinu lidí co si pořizují bungalov jsou to schody. Pokud byste nešli do plnohodnotného patra, považoval bych za nevýhodu ještě šikminy. Na otázku kde ušetřit je těžké odpovědět, ale pokládáme si ji skoro všichni :-) Podle mne je nejdůležitější si vybrat správné místo (stavby ve svahu se často dost prodraží) a správnou velikost domu. Na té záleží nejen při stavbě, ale i při následném provozu, topení a údržbě. Potom bych se zaměřil na složitost projektu, všechny možné rohy, výklenky, vikýře, zimní zahrady, ... draze zaplatíte. Taky je hodně velký rozdíl ve zvoleném standardu. Je rozdíl, jestli Vám na podlaze bude ležet levná keramická dlažba nebo laminátka za 300 nebo dřevo za 2000. Na čem bych naopak nešetřil, je kvalitní zateplení. Pokud dobře zateplíte, budete moci ušetřit za nákladné topné systémy a zvolit levné elektrické topné kabely doplněné maximálně lokálním vytápěním pomocí krbových kamen (bez teplovodního výměníku).
Odpovědět
Profilova fotka
@iwettk Pokud se bavíme pouze o nákladech na vytápění, tak je na tom patrový dům lépe. Musíte ale zvážit všechny výhody i nevýhody jak patrového domu tak bungalovu. My například chtěli původně bungalov, ale pozemek je v CHKO a ta řekla jednoznačně ne :-N Takže jsme ani na výběr vlastně neměli :-D Když jsme to pak ale zvažovali, tak jsme zjistili, že patrový dům je pro nás víc vhodný a jsme vlastně i rádi :-) Většina lidí chce bungalov kvůli absenci schodů, protože ve staří nechtějí chodit do patra. Ale když se podívám na svoji babičku, která ještě v 80 letech zvládá chodit do schodů a nedělá jí to problémy (ikdyž tedy ano, jde pomalu- ale má na to nárok :-D ) tak si říkám, že mě schody taky nezabijou
Odpovědět
@iwettk My stavíme bungalov, kromě toho, co výjmenoval jakuda bych jako jedno z rozhodovacích kriterií dala i zástavbu kolem. My jsme kvůli bungalovu nakonec kupovali jiný pozemek, než jsme meli vyhlídnutý, protože tam uz obou strany byly domy na patro a připadalo nám to divné. Jako + u patrového vidím větší soukromí např, když si rodiče udělají ložnici dole a děti jsou nahoře., také celkově více prostoru a možnost udělat větší pokoje, nebo více úložných prostor.
Odpovědět
Příště budu stavět bungalov - je to určitě méně náročné na výstavbu, logistiku, čas atp. (stavím svépomocí). Není potřeba lešení a nepracuje se ve výškách jako 7m nad zemí. :-o Patrový dům ovšem nabízí výhody jako je např. oddělení denních místností kuchyně, obývák atp. od ložnice, dětského pokoje, pracovny. My máme např. terasu z ložnice což doufám bude úplná pecka :-D už teď při stavbě je to nejoblíbenější místo.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc tak schody ..... o ty ani nejde .... ale spise o naklady ohledne tepla atd .... treba chtela bych podlahove topeni spojene s krbem kde si zatopim v krbu a vytopi mi to vsechny mistnosti a nemusim zapinat klasicke topeni. jde o to ze se rika ze teplo jde nahoru .... takze kdyz mate podkrovni dum tak teplo jde nahoru a vy nemusite zapinat nahore topeni ... ale zas bungalov nas laka ze tam nejsou schody a je to vlastne bezbarierove ale zas potrebujete sirsi-delsi pozemek .... jde mi taky co zvolit za topeni, zda podlahove, elektricke, plynove? v kazdem je neco asi ze ... krk chceme uz jen z toho duvodu ze kdyz nepujde v zime elektrika tak si zatopite v krbu, ohrejete si tam neco atd :-D plyn bych asi nechtela ... uz jen z toho ze kdyz nepujde elektrika tak nejde i plyn ze ...
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel no prave ... mit z loznice vyhled na zahradu .... hlavne v lete to musi byt krasa ... mate drevostavbu nebo klasika zdeny?
Odpovědět
Profilova fotka
a vy kdo stavite svepomoci? da se usetrit? nemyslim tim ze neplatite za praci cizim lidem ale ze treba se da i usetrit na necem jinem, jako jsou cihle (ze se s nekym domluvite ze treba vam to daji bokem bez papiru apod ...) nebo kamos dela u firmy co delaji okna a on vam tam domluvi slevu apod....
Odpovědět
Profilova fotka
@iwettk Pokud vám jde o náklady na vytápění postavte si nulový nebo pasivní dům. Ale jelikož chcete ušetřit, kde se dá (podle dalších příspěvků) tak se do toho nepouštějte - pořizovací náklady jsou vyšší zejména kvůli technologiím. Postavte dům jednoduchého půdorysu bez zbytečných rohů, výklenků apod a orientujte obytné místnosti na jih a naopak na sever ty technické včetně vstupu. Investujte do kvalitního materiálu a izolace a uvidíte, že náklady na vytápění potom budou minimální.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@iwettk ps: uz ani nevim odkud to mam stazene .... je fakt ze fotek v pc mam hodne .. takze se predem omlouvam pokud jsem to nekomu ukradla ....
Odpovědět
Profilova fotka
No pokud šetříš kde se dá, tak na velká okna zapomeň. Jsou krásná :-) , ale ta cena :-(
Odpovědět
Článek se načítá
Na úsporu tepla je nejlepší zateplený dům bez střechy, oken a dveří
Odpovědět
@iwettk To foto je určitě domek od @neyaa_cr ;-) Svépomocí se dá hodně ušetřit na práci, ale i na materiálu (hodně poptávek - firmy si na materiálu taky umí přirazit) Máme zděnou (VPC). Příště stavím pasivní dřevěný bungalov na betonových patkách :-D (Ale fakt ;-) ) Levnější a rychlejší
Odpovědět
Profilova fotka
@iwettk Pokud chcete krb jako zálohu, když vypadne elektřina, tak napojení na výměník a podlahovku určitě ne. Jde o to, že když vypadne proud, tak Vám nepůjde žádné podlahové topení (ani když teplo dodáte z krbu), protože dnes se už nedělají gravitační (samospádové) otopné systémy, ale pohyb vody zajišťují malé čerpadla, které jedou na elektřinu. Svépomocí se určitě ušetřit dá a materiál se taky dá sehnat levněji. Záleží ale na tom, jestli budete financovat hypotékou a jestli banka čerpání nebude podmiňovat doložením faktur. Dnešní kvalitní okna (od nekvalitních bych se držel dál) izolují velice dobře a pokud budete natočeni k jihu, můžete získat dost tepla díky pasivním ziskům. Ale zase musíte řešit přehřívání v létě vhodně zvoleným stíněním. Pokud Vám půjde o cenu, velká okna jsou spíše dražší záležitost.
Odpovědět
@iwettk já si vzdy ku fotce kterou si z modre strechy ukladam napišu i NICK name od koho to mam, nestava sa mi potom ze v téme pouzivam nekoho soukromne fotky.
Odpovědět
Ak mate dost velky pozemok sla by som do prizemneho. Ta uspora ci patro ci prizemny podla mna je zanedbatelna, aspon pre mna...ci o 1000 kc viac ci menej. Dolezita je kvalita zivota v tom dome. Zvolte to čo je Vam blizke a prijemne...My sme najskor naprojektovali 2 poschodovy ale prerobili sme na prizemny a je to velmi prijemne. Tie okna co mam na foto - v zime ak sa ku nim priblizis necitis vobec chlad. Je tam 3 sklo a uplne super. Pre mna je dolezitejsi vyhlad... Tiez vyjst zo spalne a z domu na terasu to nas proste lákalo... Kazdy ma vsak ine preferencie. :)) Drzim palce, je to vzdy dilema, pamatam si ked som riesila toto iste... :-)
Odpovědět
@iwettk Nádherný výhled! Budeme mít rohový obývák, celý prosklený. Hliniková okna, trojskla, vytápění plynem + krb, porotherm 55 eko+ bez zateplení, bungalov - pultová střecha, ve svahu, z jedné strany (severní) zakopaný v zemi. I tak jsme se vlezli do náročnosti B.
Odpovědět
Profilova fotka
@iwettk výhled je sice super, ale pokud chceš ušetřit nejen na investici do domu, ale taky na provozu ohledně tepla a tepelných úniků, tak bych se takových to velkých prosklených ploch vyvaroval. Pokud by se hodně vytápělo a venku dost mrzlo kondenzovala by se na nich voda.
Odpovědět
Profilova fotka
@iwettk cena na porizeni bude asi dost vysoka, v zime pomerne velke ztraty a v lete pres to pujde do domu hodne tepla. ale nerozmlouvam, kazdy at ma, co chce
Odpovědět
@karl32 Toto se stává jen a pouze na nekvalitních oknech. U kvalitních oken ke kondenzaci v zimě nikdy nedojde. Pokud se to někomu děje, reklamovat a chtít vadu odstranit.
Odpovědět
@iwettk Pokud se budete soustředit na nízké náklady, budete pravděpodobně stavět nízkoenergetický dům či rovnou pasiv. V obou případech je logika taková, že se dům absolutně zatěsní a co nejvíce zaizoluje - cílem je udržet teplo v domě (jako v termosce), tj. mít co nejmenší tepelné ztráty. Je dobré budovat z tenkého akumulačního zdiva s co největší tloušťkou izolace, protože to přinese největší úspory i dlouhodobý komfort - když totiž vypadne elektřina, tak teplota v domě za celý den klesne o cca 1 stupeň, tzn. výpadek tepelný komfort téměř neovlivní. Krb je ale v takových domech problematický - jednak musí mít externí přívod vzduchu, jednak se často nedělá tak malý výkon, který by byl pro NED a pasivy vhodný, dům (nebo spíš místnost, zřejmě obývák) byste tedy přetopili a časem krb kvůli nekomfortu přestali používat, nehledě na finanční náklady na pořízení. Když už, koukněte po krbových kamnech, ty mají nižší výkon a dělávají se i esteticky pěkné kousky. Nicméně pořád mějte na paměti, že pro těsný dům není přitomnost tohoto typu dotápění úplně vhodná. Pokud se navíc na to budete chtít dívat z ekonomického hlediska, neušetříte přítomností dotopu téměř nic. Při správně navrženém NEDu takový dům úplně bez problémů vytopí podlahové topení, ve spojení s akumulačními cihlami se tyto natopí a kvalitní izolace teplo udrží. Elektrické topení v každé místnosti pro sichr jsou v začátku vyhozené peníze, nicméně toto jde vždycky bez problémů domontovat, takže bych se na to aktuálně vůbec nesoustředil. Jak je psáno výše, patrový dům i bungalov mají své prot a proti - já jsem zastánce bezbariérového přístupu, ale záleží na tom, jaký máte pozemek (velikost), kde jej máte (CHKO) atp. Osobně bych šel znovu do bungalovu, jen bych část jako obývák a kuchyně více oddělil od pokojů a ložnice, tj. dům bych nějak logicky rozdělil na dvě části, aby každá část působila více samostatněji (hlavně z hlediska soukromí a klidu).
Odpovědět
@karl32 možem ubezpečit ze zadna voda nekondenzuje, je to foto z našeho obyvaku, a okno neni v zime vubec studene, tepelne nepoznate rozdil medzi zdí a oknem. Izoluje vyborne. Máme NED dům a spotreby uplne bežne. Vyhlad je podla mna dulezity.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc my bychom z hlediska schodů také brali bungalov, ale máme maličký pozemek. to bych postavili jen garsonku :-N tak patro. schody mě děsí, protože nohy nemám zdravé od narození a moji rodiče ač ještě nejsou v důchodu, tak i s jedním patrem solidně bojují, v 80 tu zřejmě ani nebudou. my dlouhověkost v rodině nemáme :-( původně jsme chtěli dům aspoň tak, aby dole byla jedna ložnice. teď pracovna a pokoj pro hosty, na stáří právě ložnice pro nás, abychom už nemuseli do patra. ale ani s tím jsme se velikostně nevešli :-N tak spoléháme na to, že si při nejhorším uděláme pojízdné schody, nějaký výtah nebo tak něco. že doba zas pokročí, kdo víc co vše za těch xy let půjde :-) jsme rádi, že vůbec budeme mít kde bydlet
Odpovědět
Profilova fotka
@iwettk ano, ušetřit se dá hodně. ale musí člověk vědět, co chce, proč, jak a trošku tomu rozumět, načíst. je to hodně času, nervů, dřiny, všeho na víc. nejedno manželství už to neustálo. ale úspora je velká. jak píšeš, tak jednak za tu práci a také za materiál. pokud máš známosti, je to jasné. ale i u klasické poptávky. firma ti naúčtuje katalogovou cenu, ale ty si můžeš poptat několik stavebnin a dostat se na mnohem příjemnější částku. pokud máš známého s firmou, s ičem, dá se brát materiál na firmu, bývá to také levnější, kamoš si to pak i odečte z daní nebo to máš rovnou bez daně. výhody můžou mít oba. ale já mám muže, který v oboru 12 let pracoval, tak kde co ví. i tak pořád něco studuje, hledá, načítá a řeší a jde mu z toho hlava kolem. stavět svépomocí s někým úplně stavbami nepolíbeným bych si já netroufla a trvala na bytu nebo stavbě na klíč :-D:-N
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr z ložnice na terasu...ale to jde jen u velkých pozemků s naprostým soukromím. jinak bych asi nechtěla, aby sousedi koukali na má pyžamka :-D
Odpovědět
@blahova_andrea stačí si vysadit živy plot a je dokonale sukromie :) my mame hodne sousedy klidne muzme behat hocijak, ale živy plot planujem určite... a bude krasne sukromie
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr ale ten neřeší problém každému právě. u nás by to nešlo. jsme níž než ostatní domky, a ty jsou na víc na patro, takže živí plot by nám jen vzal další kus zahrady a soukromí by stejně nebylo ;-) nehledě na společnou zahradu s rodiči :-/ prostě ne všude se dají sny takto plnit ;-) my sice postavíme vysoký plot kolem pozemku, ale soukromí nám to stejně zajistí jen vůči kolemjdoucích
Odpovědět
@blahova_andrea my mame taky vedle domek 2 patrový ale tam planujem dat vysoky ihličnan. Inak je dobre tohle vše brat v uvahu pred vyberem pozemku, hlavne tu okolitu zastavbu, aby človek bydlel a to soukromi mohl mít... my sme taky proto i dlouho hledali. A domek navrhli do tvaru L- bungalov aby vznikla soukromini zona obyvakove terasy kam nam nevidno ani z vedlejich 2 patrovych domkov.
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr ano, pokud bychom ho kupovali, tak bychom těžko vybírali. my ale stavíme v zahradě rodičů a to člověk moc na výběr nemá. je rád, že má pár metrů, kde může postavit a podřídí se okolnostem :-N
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?