Diskusi odebírájí 2 lidé

Cenová nabídka PD vs. prováděcí dokumentace - bungalov

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na nutnost mít prováděci dokumentaci. Poptal jsem několik projektantů na projekt rodinného domu bungalov do 'L', celkem jednoduchý s užitnou plochou cca 170m2. Cenové nabídky na projekt byly velice podobné. Nicméně dostal jsem i nabídku na PD s přesahem do provádecí dokumentace viz foto. Projektant, s nímž jsem se již sešel mě informoval, že u jednoduchého bungalovi není nezbytné dělat prováděčku za 200-300 tis kč. Stačí detailnější PD a úřad by s tím neměl mít problém. Dle vašeho názoru je to reálné, nebo mě později čeká stejně nechat udělat prováděčku? Ostatní nabídky byly kolem 130tis projekt + 300 tis prováděčka. Děkuji za názory, případně jak jste projekt a prováděčku v 2025 řesili?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od moulist:

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na nutnost mít …
@moulist Pořízení prováděcí dokumentace je že zákona povinné a její rozsah je stanoven vyhláškou. Bez ní Vám hrozí zastavení stavby, pokuta, případně (když se na to během výstavby nepřijde) nezkolaudování. Je smutné, že to projektant neví. Nebo ještě pracuje podle starého stavebního zákona.
Odpovědět

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na nutnost mít …
@moulist To už je dobrý extrém. Viem, že to dnes môže v pohode byť 250 tis, ale 130 plus 300? Pekne tým projektantom nahral štát malú domov. Čo tam preboha dávajú do tej prováděčky, keď za ňu chcú viac ako dvojnásobok ako za projekt pre povolenie?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@moulist To už je dobrý extrém. Viem, že to dnes …
@roman_ Běžně je prováděcí dokumentace za cca 150 - 200. A ta dokumentace pro stavební povolení je taky přestřelená, bývá to tak cca za 80, protože je to teď podle nového stavebního zákona podstatně jednodušší. Takže buď je pán z Prahy, nebo se ho projektant snaží natáhnout.
Odpovědět

@roman_ Kolik si myslíte, že v současné době stojí Autocad a Archicad?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

@roman_ Kolik si myslíte, že v současné době stoj…
@puhelin Tak s tým na mňa nechoďte. Mal som kopu softwaru od autodesku, prakticky všetky som si posťahoval zdarma v dobe štúdia a fungovali ešte roky po škole, niektoré dodnes. Áno, sú zastaralé, novinky a aktualitácie v nich už nie sú, ale fungujú. Plus existuje kopa open source softwaru, ktorý splní účel. A k tej cene, 2100 $ ročne nie je nič, čo by profesionála malo zruinovať. A tiež dosť často pre projektantov vypracováva výkresy niekto iný, často študent. Zaujímavé je, že som mal projetk s prováděčkou pred 2,5 rokmi za cca 160 tis. To mi chcete povedať, že to za tú dobu zdraželo o viac ako 100 %? Projektanti musia byť s aktuálnym zákonom nadmieru spokojní. A ešte ich je ťažké vôbec zohnať.
Odpovědět
Děkuji za nározy, nicméně mám 5 cenových nabídek na PD pro totožný dům (vybírám středočeský kraj okolí Kladna) a všechny jsou stejné. Pro stavební povolení je cena PD 100-150 tis. Prováděcí studie je taktéž u všech podobná tedy 4-7% z ceny domu, v mém případě nacenili na 300-400tis za prováděčku. Takže toto jsou faktické ceny. Proto mě zajímalo, zda se dá použít detailnější PD s přesahem do prováděčky a nebude s tím problém. Projektant, který mi toto nabídl je místní, tzn. bude mi vyřizovat na stavebním úřadě všechny náležitosti a měl by vědět co chtějí. V cenové nabídce je i uvedeno, že PD provádí podle nové vyhlášky viz foto. Proto moje otázka je, zda s tím má někdo zkušenost a nebudu s tím mít s touto dokumentací problém, nebo je nezbytně nutné mít čistokrevnou prováděčku? Děkuji
Odpovědět

Děkuji za nározy, nicméně mám 5 cenových nabídek …
@moulist tak to zkuste podchytit smluvne. Pokud si projektant veri nebude mit problem se k tomu zavazat ve smlouve. Kdyz se bude cukat tak aspon budete vedet ze neni asi uplne uprimny. Samozrejme je tu stale riziko ze pak tu smlouvu nedodrzi...
Odpovědět

@roman_ a to máte pocit, že jde celá částka tomu projektantovi do kapsy? Stačí odečíst to co musí dát profesím - požárko, statika, atd. Zůstane mu tady z těch 150 cca 40tis. Není to projekt, který se za dva dny udělá a šmitec hotovo. Víte jaká je komunikace se životním prostředím, vyjadřovačky? A to vůbec neberu to, jak si investor milionkrát nechá upravit projekt. A to by měl projektant dělat podle vás jen na jedné věci :-) Ale jo jestli máte pocit, že to je taková paráda a prd děláme, jsme drazí a flákáme se - tak pojďte mezi nás. Třeba projektantů na požárně bezp. řešení jen hrstička, jsem v práci od nevidím do nevidím, ale těžko si za každou akci můžu brát pálky :-) ono to není jen o krásných novostavbách ta projekce.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@roman_ Běžně je prováděcí dokumentace za cca 15…
@jozkakomosny Halo, je někdo doma? Budíček...píše se rok 2025. Za 80t vám to přislíbí projektant důchodce, co neví ani co je datovka...
Odpovědět

@moulist Naprosto normální a průmerná cena. Rozsah prováděčky je daný...musí být dle V131/224 dle Přílohy 8. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2024-131 Toto si dejte do smlouvy a ne jen vágní pojem "detailní PD s přesahem"
Odpovědět

@puhelin Tak s tým na mňa nechoďte. Mal som kopu …
@roman_ Dneska pořídítě digitální rýsovací prkno neboli "free" verze autocadu za 15-20t/ každý rok...a to je jen 2d. Pro normální práci 3D a modely cca 10000 Kč za měsíc. To není málo a už vůbec se nabívíme o možnosti získání trvalé licence za akční 0,99 bambilionů korun bez DPH😉. Zkuste si zajít do města třeba k holiči, na masáž do servisu, někam na jídlo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@moulist Naprosto normální a průmerná cena. Rozs…
@panlorenc Staví RD. Takže podle přílohy č. 9.
Odpovědět
Článek se načítá

@moulist Ano, "detailnější PD s přesahem do prováděčky" se dá použít, pokud bude splňovat náležitosti uvedené v příloze č. 9 vyhlášky č. 131/2024 Sb. Trvejte na tom, že tato podmínka bude uvedena ve smlouvě.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od smokemom:

@roman_ a to máte pocit, že jde celá částka tomu…
@smokemom Ja nerozporujem, že to dá kopu práce, a že software, členstvo ČKAIT a podobné nutnosti nie sú lacné. A inžiniering - vyjadrovačky, si nechávajú zaplatiť zvlášť. Ale minimálne čo mám skúsenosť ja, môj projektant je jeden z tých lacných a je to na tom projekte vidieť. Väčšina vecí je skopírovaná z iných projektov, statiku predimenzuje, aby to sedelo, tzb a iné veci mu vypracuje brigádnik čerstvo po škole za pár šušní a on tam dá razítko. Ono RD sú furt to isté dookola. Asi mu trvalo dlho sa vypracovať, ale teraz je vysmiaty. Čím viac má projektov, tým viac môže zo starých kopírovať, pretože už má pokrytú väčšinu vecí, čo sa na domoch opakujú. Robil mi aj dozor a za dobu stavby som ho videl postupne v troch nových autách a vždy to boli najnovšie modely Mercedesu, alebo BMW. Takže aj za celkom nízke ceny sa evidentne nemá vôbec zle. Môj obor je niečo úplne iné a nesťažujem sa, ale keby som miesto toho študoval stavebku, tak by som sa ako projektant mal asi ešte lepšie.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?