Projekt RD - prosím o názor

Dobrý deň, chcel by som sa Vás požiadať o názor na náš "predprojekt". Máme pozemok, veĺkosť cca 480m2, šírka pozemku je 14,5m a dlžka neakých 33m. Východná strana je obecná cesta. Južná strana je po celej dĺžke garáže susedov RD. Západ je otvorený do záhrad takže žiadny tieň nebude. A sever po celej dĺžke je RD a prístavby. V prízemí, vchod od cesty do zádveria, vľavo technická miestnosť. Potom cez posuvné dvere do domu. V právo schody, za nimi WC a kúpeľňa. Kuchyňa s komorou. Vľavo po vstupe naša spáľňa a následuje obývací priestor. Rozmiestnenie sedačky atď je ilustratívne :) Kuchyňa bude možno identická. 2NP, hneď u schodiska šatňa a zbytok izby a WC s kúpeľňou. Skrz orientáciu a veľkosť pozemku sme volili takéto rozmiestnenie a budeme radi za neaké postrehy a prípadne to necháme prerobiť celé. Garáž bude slúžiť max. na 1 auto, zbytok priestoru využijeme ako skladisko na veci. Vopred ďakujem za postrehy a rady.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Jaký je koeficient zastavitelnosti pozemku?
Odpovědět
Mně se to líbí :-) Zvážila bych zvětšení pokoje v přízemí, aby mohl být případně využívaný jako plnohodnotná ložnice pro dva. Úplně nechápu rozvržení kuchyně... kde je sporák? V šatně nahoře bych nedělala dvě okna, tím si ubíráte úložný prostor. Jedno malé okno stačí.
Odpovědět
@vladimirsvorba Na túto otázku odpoviem trochu neskor. Toto mi bude riešiť všetko projektant. Povodny dom je podobnej veľkosti len bez garáže a jednopodlažný. @llama Ďakujem :) Spáľna sa zvetší určite,len ešte nevieme o koľko, trochu musíme vyriešiť aj neakú skrinku keďže sa nam nebude chcieť behať pre neaké veci do šatne hore :) Kuchyňa je tiež ešte v riešení ako ju rozmiestnime. Zatiaľ je je iba návrh dispozície domu. Šatňa bude mať len 1 okno. Zvežujeme ktoré. Predstava je - okno z ulice zrušiť a na obe steny dať skrine.
Odpovědět
@stanleys koeficient zastavitelnosti je dost podstatný. Nemá smysl vymýšlet dispozici, pokud nevíte, jestli tam takhle velký barák vůbec může stát.
Odpovědět
@stanleys a to máte jako menší rekonstrukci nebo zbourání a postavení nového / rozsáhlou rekonstrukci? Protože pokud to druhé, vyřešila bych na Vašem místě koeficient zastavitelnosti co nejdřív jelikož podoba původního dobu často nehraje roli.
Odpovědět
@stanleys jinak řešit dům a až pak kuchyň není úplně praktické. Když už stavíte, je lepší si to zkusit navrhnout (nemusíte přesně každý šuplík, ale přibližně kde jaký spotřebič, kde jakou skřínku) a tomu pak uzpůsobit prostory, protože se taky může stát, že se pak nevejdete nebo bude daná kuchyň moc drahá nebo vám to nebude sedět esteticky...
Odpovědět
Profilova fotka
@stanleys ze zpevněnými plochami to bude cca 60 až 70 %, což zřejmě územní plán nedovoluje, proto se na to ptám :-)
Odpovědět
nelíbí se mi to chodíte do koupelny přes obývák ze sedačky koukáte na TV a zároveň do chodby, na dveře do WC a koupelny není to dobře vymyšlené
Odpovědět
@llama rozumiem ako to myslíte. Zaťiaľ mi bolo tvrdené ,že to pojde. Pár podobných domov tam už stojí. Sú skoro vačšie ako pozemky. Boli na novo vybudované. @ookami_hime ďakujem za postrehy. Do konca mesiaca prebehne demolícia domu a budov na pozemku. Takže bude čistý plac na novú výstavbu. Na kuchyni inteznívne pracujeme. Vypadá že to vmestnáme iba do L, keďže tam bude ešte komora ktorá pojme veľa vecí. @vladimirsvorba ako som písal hore tak mi je tvrdené ,že to prejde :) Samozrejme ak nie tak sa to bude musieť prekopať. @iveta_89 ďakujem za názor. Ako by ste to teda vylepšila?
Odpovědět
@stanleys to, co píše @iveta_89, by šlo snadno pořešit posunutím příčky toho pokoje doprava. Pokoj by se zvětšil, obývák o kousek zmenšil a tím by to už vycházelo tak, že by tam šly dát dveře oddělující obývák od chodby s koupelnou a WC.
Odpovědět
Profilova fotka
K tomu koukání do chodby a na dveře... máme to tak taky. Měli jsme mít šoupačky, ale zatím se nedaří ždáný pěkný najít, takže nemáme nic. Obývák s kuchyní tedy plynule navazuje na chodbu a z kuchyně i z pokoje vidím nejen na dveře od WC a koupelny, ale i od ložnice a do zádveří. Nějak nevím, čemu by to mělo vadit.. Prošlo kolem nás už i pár návštěv a nikdo k tomu nic neměl, naopak se všem líbí otevřený prostor ;-) A to máme sklo ve dveřích na WC, nekteří zde by zřejmě chodili raději na zahradu ke stromečku ;-)
Odpovědět
@llama priečku posunieme cca o 60cm-70cm. Izba už bude dostatočne veľká. Dvere však niesu prípustné. Minimum dverí je pre nás ideál. Najradšej by som nedal dvere ani do zádveria ale tam to uzavrieť treba. @slabici stromeček nachystám v rohu záhrady :-D Chlapci smer stromček a dievčatá cestou z WC vždy z kuchyne prinesú niečo dobré na terasu :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Ahoj stavebníci, takže po pár úpravách je toto zrejme finále a začneme s projektom ,ktorý pojde na úrad atp. Zastavenosť pozemku je v poriadku. Ak by mal ešte niekto neakú pripomienku tak sem s ňou lebo každá rada je dobrá :-)
Odpovědět
@stanleys mě se to moc líbí. Jedinou slabinu vidím v kuchyni-přijde mi dost stisnena- mezi dřezem a varnou deskou je celkem málo mista- sice velký prostor na ostrůvku ale třeba mě by nebavilo se pořád někde otáčet. A nemám ráda sedačky "ve francouzském okně" přijde mi to jako nesmysl prosklenou plochu zabarikadovat sedačkou a navíc mít okno za zády pro mě pocitově není úplně ok.... Ale to jsou jen moje drobné "stihomamy". Jinak fakt super.
Odpovědět
@bamak ďakujeme :-) Kuchyňu pomaly ladíme k dokonolasti. Okno u telky a sedačky už nieje francúzke ale klasického rozmeru. Veľká presklená plocha je jediný výhľad do záhrady tak preto táto voľba. Ešte sem nahodím vizuálnu stránku domu keď bude hotová :)
Odpovědět
Schodiště by se určitě dalo vyřešit jako menší a přitom stejně pohodlné. Tohle tříramenné s podestami a galerii zabírá zbytečně dost místa (odhaduju na cca 9m2 v každém podlaží), o které by mohly být větší pokoje. O dalším využití prostoru pod schodištěm a energetické efektivitě vytápění ani nemluvě.
Odpovědět
Profilova fotka
@stanleys Ja bych asi dole upravila jeste ten prostor zachoda, koupelny a spize. Spiz je v tomto rozmeru celkem k nicemu, pritom mista je tam dost, koupelna je zbytecne velka. Uplne bych zrusila ten prostor pro pracku a radsi si ji umistila pod desku umyvadla, protoze to dovoli vyuzit prostor nad prackou a susickou rovnou na skladni pradla, coz vase zena jiste oceni. Tim se z koupelny stane vlastne i plnohodnotna pradelna. Zachod siroky 1200 mm je zbytecny, staci 900 mm. A jeste jedna vec...jaka bude v strecha? Pokud sedlova, tak sprcha v horni koupelne bude mit pravdepodobne nedostatecnou podchozi vysku, takze tam nebude takto moct byt. A take umyvadlo je na hlavni koupelnu hodne male, doporucovala bych preskladat i horni koupelnu tak, aby tam veslo dvojumyvadlo. V podstate by stacilo jen posunout dvere smerem doprava a umyvadlo umistit na stenu sousedici s wc.Tak hodne zdaru.
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě tedy nechápu úplně to schodiště, je strašně složité a zabírá moc prostoru, v ložnici nemáte místo na žádnou skříň, když vám okno jde až ke stěně, mimochodem zkuste si ten dům namalovat jako jednotlivé strany z boků domu - nikde vám nenavazují okna v přízemí a patře, bude to strašně chaotické a nehezké. V obýváku nevím jestli máte dveře na terasu, ale ani kolem sedačky, ani kolem stolu tam pohodlně neprojdete, ani to rozmístění stolu a sedačky se mi moc nepozdává. Spodní koupelna je neprakticky vykousaná, v horním patře ten pokoj dva metry na šířku je druhá šatna? Pokud ano, tak zase nelogicky umístěné okno, pokud to má být pokoj, tak dva metry na šířku je taky nesmysl. Celkově ten dům je divně rozvržený, ale tím vás nechci namíchnout, spíš jen dát postřehy. Zkuste si představit jak se v tom domě pohybujete a jak v něm žijete. Prijdu z práce, kam odložim věci, kam dám boty, jak velké máte děti, malé budou chtít být s vámi a do ložnice se nevejde ani postýlka atd atd. Třeba v obýváku je ten roh za sedačkou a jídelním stolem úplně zbytečně nevyužitý.... Prostě bych to tak nějak vzala celé znovu. Zkuste si projít pár typových projektů, napsat si co se vám u nich líbí a co ne a pak i s ohledem na světové strany a pozemek s projektantem vymyslet,, ten váš "
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud má pozemek na šířku 14,5 m, dost pochybuji, že SÚ povolí stavbu širokou 13m
Odpovědět
Profilova fotka
@brundibara7 my máme hlavní obytný prostor (kuchyně, jídelna, obývák) rozvržený prakticky stejně (krom o trochu jinak umístěných oken), i velmi podobný rozměr, nemyslím si, že okolo stolu bude málo místa, maximálně posunou sedačku o něco blíž televizi. A ten roh lze využít jakkoli, já tam plánuji čtecí křeslo a o Vánocích stromeček. @stanleys jinak ale souhlasím s @brundibara7, že ložnice je velice maličká a nevejde se tam skříň, schodiště bych taky lépe propracovala, takhle vám zabere půl domu a nic z toho. Maličký pokoj v patře, pokud má být pracovna pro 1, tak ok, ale dva už se tam pobijou a na dětský pokoj je to také nevyužitelné, a ani ten pokojík o šíři 2,5m nebude podle mě dost dobře obyvatelný, obzvlášť bude-li tam šikmina. Pokud jsou to ale nějaké šatny, úložný prostor, pak ano.
Odpovědět
Profilova fotka
@stanleys reagovala jsem na první návrh, tak se omlouvám, u toho posledního, co je tady v diskusi si zase myslím, že na šířku 5,6 m umístit TV, sedačku i stůl je nereálné tak, aby to bylo pohodlné, už mi to připadá málo, bohužel ale těžko lze jinak zvětšit tu ložnici, pokud vše ostatní zůstane, jak je
Odpovědět
@panlorenc Schodisko je veľké to je fakt :) Dovod takéhoto schodiska je ,že nechcem točené stupne. Zle sa potom chodí. Na jednej strane je to úzke a na druhej široké. Preto podesty. Galeria tam nevznikne, na 2np je vidieť priečka ,ktorá lemuje schodisko. Vo využití priestoru problém nevidím. Zádverie je celkom veľké a schodisko do neho zasiahne minimálne. A keď tak sa dajú dať do zádveria vstavané skrine. So schodami budeme tiež ešte hýbať. @carpatia spíž sa stále zvatšuje a zmenšuje :D Žena chce malú a ja veľkú. Kúpeľnu vrátime do povodného stavu s priečkou a ten nápad s P+S je fakt dobrý :) Záchod sa mi vidí širší. Možno ubrať na 110cm ale menej nie. Kúpeľna 2NP zostane tak, len sa dá vačšie umývadlo a iná vaňa. Strecha bude pultová takže o priestor sa nebojím. @brundibara7 schodisko viz text nad. Spáľňa dolu je dlhá 360cm. Počítam že posteľ je cca 200-210cm + skriňa 65cm kde by mi mohlo zostať cca cca 85-95cm na priechod :) Je to trošku nešťastné riešenie s tým oknom. Skriňu nebudeme dávať až k oknu a bude dostatočne dlhá. Od zeme po strop bude úložného priestoru pre 2 osoby až až :) Okná do záhrady nenavazujú to vieme. Koli výhľadu chceme aby bolo veľké okno v obývačke a koli svetlu v kuchyni ,kde by bolo zbytočné dávať široké, chceme úzke. Vizuálnu stránku z časti máme. Vložím pre predstavu. Jediné dvere z obývačky na terasu budú v širokej presklenej stene za stolom. Obývačku ,keď tak na to pozerám ešte musíme prekopať. Je fakt ,že je to stiesnené. Ten roh tam vznikne skoro vždy ,ale využitie preň bude. V kúpelni sa vrátime spať k rovnej priečke. S tým vyhryznitím to je pokus :) 2NP hneď naproti schodom je šatňa, nasledujú 2 izby kde budú deti(koľko ich bude si neplánujeme. 2-3-4 :) ) Tá posledná izba bude slúžiť ako pracovňa alebo na uloženie neakých veci. Tak so spodkom budeme mať 3 veľké izby čo postačuje. @ptjj Susedia nám povolia stavať na hraniciach pozemku tak snáď nebude problém. Ako som písal vyššie tak nám spodná spáľňa nepríde malá. Je dlhá 360cm takže by to tam mohlo všetko vojsť v pohode. 2NP hneď naproti schodom je šatňa, nasledujú 2 izby kde budú deti(koľko ich bude si neplánujeme. 2-3-4 :) ) Tá posledná izba bude slúźiť ako pracovňa alebo na uloženie neakých veci. Tak so spodkom budeme mať 3 veľké izby čo postačuje. Ďakujem za názory :)
Odpovědět
Profilova fotka
Byt vama zrusim ten ostruvek, ktery stejne moc dobre vypadat nebude v sirce 60 cm. Na to misto bych dala jidelni stul a hned mate vetsi obyvak. Mam ostuvek 160 na 120, taky jsem chtela maly a kazdy den dekuji kuchynarum, ze mi to rozmluvili. Taky bych za kazdou cenu dala sedacku ke zdi a televizi na druhou stranu. Asi nechcete sedet zadama k oknum, cucet do chodby a koukat na telku co se leskne. Stavbe zdar :)
Odpovědět
Profilova fotka
@hadeline pokud dají sedačku na druhou stranu, budou mít hned vedle sedačky kamna, což taky není ideální....mně osobně sedačka zády k oknu nevadí, budeme ji tak mít taky
Odpovědět
@stanleys a co dát kuchyni tam co je teď televize. Obývací koutek místo kuchyně? Mohli byste zvětšit i ložnici. Světla by asi bylo že západu dost.... Posunou okna a HS portál...
Odpovědět
Profilova fotka
@stanleys když se tedy ještě vrátím k ložnici, máte vůbec za dveřmi šířku na skříň? Tedy šatní skříň 60 cm, pokud bude se šoupacími dveřmi, tak snad dokonce 67 cm na hloubku? Mě se to nezdá. A když bude končit třeba metr od okna, tak stejně bude clonit světlu a nebude to hezké. Mě třeba hodně pomohlo ( a dělala jsem to skoro se vším jako magor kolikrát 😁), že jsem si doma v bytě měřila a případně z papíru vystřihovala různé zařizovací předměty a rozkládála po místnosti kolik pak bude prostoru. Zkuste si doma udělat takovou budoucí ložnici s tím jak teď máte připravené to okno a,, dát tam " nějakou takovou skříň, jak to bude vůbec opticky vypadat. Myslím, že tak jak to chcete to opravdu moc dobré nebude. Ten obývák jakbysmet. Zkuste si u stolu pohodlně odsunout židle a změřit kam až budou zasahovat. Zkuste pak projít kolem stolu na terasu s tácem s kávou. Zkuste si projít tak jak to máte teď u televize ten konferenční stolek k sedačce. Kolik je prostoru mezi televizi a stolkem, mezi stolkem a sedačkou. Budete se tam zasunovat po jednom. Jeden vstane a druhý už neprojde. Jak nám vždycky říkal s radostí náš stavitel,, papír snese všechno "😜 realita je pak většinou jiná. Opravdu si promyslete každodenní provoz vaší rodiny, vaše zvyky a potřeby. Třeba když v garáži budete mít v tom výkusu uskladnenou sekačku... Budete muset vyjet s autem abyste mohli zadními dveřmi vyjet se sekačkou na zahradu? To me jen tak napadlo, třeba tam sekačku mít nebudete 😁. Jen prostě nespechejte. Vymazlete si to. Tak holt začnete stavět o dva měsíce později, ale tahle kreslící část je na té stavbě nejen za nejhezčí, ale taky hrozně zásadní. Řešte třeba hlavně to, kam povedou okna, jak využít co nejvíc světla - nebo třeba nejmíň 😁. Myslet jak to bude na jaře, v létě atd. Stejně pak většinou zjistíte, že jste na něco zapomněli, ale zásadní věci už pak změnit nejdou... Přeji hodně moc pevných nervů a šťastnou ruku při výběru stavaru 😊
Odpovědět
@brundibara7 skříň se šoupačkami je normálně těch 60, na oblečení se běžně nechává cca 55cm, takže i s dvířky se vejde do 60 hloubky.
Odpovědět
@stanleys nevím jestli tu bylo zmíněno, ale u té ložnice i u horního pokoje vám přečuhuje okno do prostoru pro skříň. Dá se to samozřejmě i tak, ale je to škoda. Ta stěna jinak vytváří skvělý výklenek.
Odpovědět
@stanleys a vyřešili jste vlastně nějak tu zastavitelnost? Psal jste, že proběhne/la demolice původního domu a bude tudíž nová výstavba. Fakt máte od SU potvrzeno, že vám povolí zastavět většinu pozemku?
Odpovědět
Profilova fotka
@stanleys ještě mě napadlo, že v té ložnici a pak navazne v tom obýváku ta okna by se dala řešit místo klasickým oknem francouzským - tedy užším 80 nebo 90 šíře, ale na výšku. Světlost u tehto oken je po propoctu větší. Má to být 1/8 plochy podlah v místnosti. Tím by se vyřešilo místo na skříň po celé délce místnosti za předpokladu, že za dveřmi ke zdi těch alespoň 60 cm máte, jinak ještě posunout dveře.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?