Prosím o hodnocení a připomínky změny projektu

Zdravíčko vespolek. Jsme ve fázi dokončení hrubé stavby roubenky. Nyní stojíme před realizací příček (ytong 150). Dle topenáře bychom měli mít v technické místnosti akumulační nádrž, ale dle původního projektu se tam nevleze. Stejně tak dveře do technické místnosti jsou jen 70 cm. Dalším problémem je malá šatna v zádveří. Jak jsem již psal, jedná se o roubenku, takže není příliš možné zasahovat do obvodových stěn, zároveň jsou dle původního projektu v hale dva sloupy, se kterými rovněž není možné hýbat. Zkusil jsem projekt poupravit. Rád bych požádal o jakoukoliv připomínku. Děkuji Komentář: Místnost č. 2 - ŠATNA (KOMORA) - zvětšení půdorysu, odstranění dělící příčky mezi zádveřím. Místnost č. 3 - TECHNICKÁ MÍSTNOST - protažení místnosti směrem na jih; zvětšní o necelých 30 cm, dveře 70 cm nahrazeny 90 cm, vytvořeno místo pro akumulační nádrž (měla by se vejít s průměrem 100 cm). Místnost č. 4 - KOUPELNA S WC - záměna záchodu se sprchou, sprcha umístěna do výklenku. Okno se dostane naproti dveřím = více světla; možno využít i pro osvětlení haly. Potíž je v tom, že sprcha bude "nalepena" na dřevěnou roubenou stěnu. Pomohl by asi sprchový box. Další co se mi nelíbí, že uvidím toaletu, jakmile otevřu dveře. Dle původního projektu byla skrytá za sprchu. Místnost č. 6 - HALA - prakticky nejhorší místnost v domě. Místnost o půdorysu 15m2 prakticky nevyužitelná; schody, dveře, průchoďák. Zmenšil jsem průchod mezi schody a příčkou z 2,025 m na 1,6 m, což by mělo být dostačující. Zároveň jeden podpěrný sloup bude nově v koupelně. Místnost č. 7 - KUCHYŇ - nelíbí se mi rohově řešená kuchyň právě kvůli problematickému rohu v kuchyňské lince. U zděné příčky bych udělal vestavěnou lednici a špajzovou skříň, dále by byla jen příčka, která v koupelně tvoří výklenek pro sprchu. Zároveň nekoliduje výsuv šuplíků z linky s dvířky vestavené skříně. Přidal bych ostrůvek s indukční deskou a troubou, na který bude navazovat jídelní stůl. Veškeré skříňky kuchyňské linky budou dolní. Podobně je to řešeno na inspirativním obrázku, který přikládám.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

Zdravíčko vespolek. Jsme ve fázi dokončení hrubé …
@caesar82 Změna u šatny, tech. místnosti ok, k lepšímu. Změna u kuchyně k horšímu, největší problém vidím v průchodu mezi ostrůvkem a linkou pouze 75 cm to je nedostatečné. Budete si tam velice překážet a dávat přednosti. K rohové lince averzi mít nemusíte, roh jde dnes vyřešit celkem inteligentně různými výsuvami. Koupelna byla lepší v té původní verzi. Jen by pro mě pocitově bylo lepší prohodit záchod a sprcháč, tak jak se vám právě nelíbí. Z těchto důvodů. Sprcháč bude opticky tvořit bariéru při vstupu do koupelny a dále po sprchování vylezete kam? Hned před vstupní dveře nebo půjdete do křízě před záchod k umyvadlu a zrcadlu? Spíš asi k tomu umyvadlu. Proto by bylo podle mě lepší mít ten sprcháč naproti umyvadla.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@caesar82 Změna u šatny, tech. místnosti ok, k l…
@rumcajk Děkuji. Ta kuchyň by se dala vyřešit tak, že se ostrůvek "dorazí" k oknu. Nebo se zmenší. Dělal jsem ho 1500x600. Moc nerozumím to optické vytváření bariéry sprchovým koutem při vstupu do koupelny. S tím zrcadlem je to dobrá připomínka. 👍️ Nicméně pokud bych nechal koupelnu tak, jak je v původním návrhu, nemůžu umístit sprcháč ke stěně kvůli oknu. Kdyby se posunul směrem k jihu (do výklenku), pak musím zmenšit i kuchyni.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

@rumcajk Děkuji. Ta kuchyň by se dala vyřešit tak…
@caesar82 no a další problém je ostrůvek o šířce 60 cm a na něm plotna na vaření. To je prostě malá šířka, představte si co udělá voda z hrnce, když vám uteče pod pokličkou. Nebo jakékoliv míchání, prskání. Fakt to není ideální. Jak budete řešit digestoř? Ostrůvek musíte rozšířit alespoň na 80-85 cm. Nejlépe však metr.
Odpovědět
V umístění sprchového koutu v první variantě problém nevidím. Beztak je v koupelně jen jeden člověk, vyleze ze sprcháče a má ručník na žebříku. V první variantě bylo naopak lépe zastrečené WC, kdyby náhodou někdo omylem vešel. Nicméně obě varianty za mne ok. K čemu potřebujete akumulační nádrž, když máte tepelné čerpadlo a kachlová kamna? Jaké rozměry má vnitřní jednotka TČ? Nejsou potřeba nějaké odstupy od zdí? Umístění umyvadla se mi nelíbí. Hned vedle plotny bych nechtěl mít jídelní stůl. Stůl by šel otočit o 90 stupňů a přisunout ke zdi, ale nebude pod oknem. Ještě bych zvážil dát akumulační nádrž vedle TČ a pračku s umyvadlem na druhou stranu.
Odpovědět
A ještě opravdu myslel topenář akumulační nádrž 1000 litrů? Nemyslel náhodou akumulační nádrž 20 litrů, která se zapojuje do vratky k venkovní jednotce TČ a slouží pro lepší funkci odmražování TČ?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

Zdravíčko vespolek. Jsme ve fázi dokončení hrubé …
@caesar82 do vasi kuchyne bych urcite ostruvek nepridavala,nehodi se tam,prekazi,je jak pest na oko,proste narvu tam ostruvek za kazdou cenu. Naproti tomu kuchyni na "inspirativnim" obr.nelze vytknout vubec nic,ciste linie,logicke reseni; vy muzete mit taky kuchyn do U,kdyz udelate i druhy roh a linku protahnete pod oknem. Diky jiz zminovanym vysuvum jsou dnes "rohy" KL tim nejlip a nejpohodlneji vyuzitelnym mistem hned po suplicich.A znaji je ve vsech kuch.studiich.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

V umístění sprchového koutu v první variantě prob…
@jirkajiri Zvažoval jsem záměnu akumulační nádrže za pračku, ale jde o to, že by se prodloužily rozvody vody. Mám sice v projektu cirkulační smyčku, ale nejraději bych se na ni vykašlal. Volal jsem dnes kamnáři kvůli akumulační nádrži. Její objem odhaduje na 500-700 litrů (topenář upřesní); součástí bude bojler asi 160 nebo 200 litrů. Odtud by se měla rozvádět TUV po domě. Akumulační nádrž o takovém objemu s izolací nemá průměr metr, ale "jen" 80 cm. Nějaké místo musí zůstat na instalace a rozvody. Kachlová kamna by měla mít teplovodní výměník 5,5-11 KW. Vytápění bude podlahové. Zvažuji, že místo tepelného čerpadla použiji solární (fototermické) panely (ne fotovoltaiku). Tím bych přes léto natápěl bojler, přebytky by šly do akumulační nádrže. Byl jsem u jednoho pána, co to má a stejně jako já má dlažbu po celém přízemí. Říkal mi, že solární přebytky pouští v létě do podlahy a ta dlažba je teplotně příjemná. Netopí, ale zároveň nestudí. Pokud by kachlová kamna krom "sálání" do interiéru natopila i akumulačku, pak bych druhý den nemusel topit. Jinak mám od topenáře navrhnuté tepelné čerpadlo VZDUCH - VODA Toshiba s tím, že uvnitř je pouze hydromodul bez jakékoliv nádoby na akumulaci vody. Opět jsem to viděl u toho pána, kde jsem byl na čumendu. V technické místnosti má jen na stěně takovou malou skříňku, něco jak elektrokotel. S tím WC za sprchovým koutem souhlasím. Přijde mi to pocitově lepší, ale už není možné dělat výklenek.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@caesar82 do vasi kuchyne bych urcite ostruvek ne…
@catle Děkuji za připomínku. Pomalu se vzdávám myšlenky na ostrůvek. :-) Manželka je celou dobu proti němu, tak jí dám za pravdu. Mě to připadá účelné. Jednak jsem otočen do prostoru a dvak mám pracovní plochu naproti. Nemusím postupovat lineárně. Teď máme v paneláku linku s dřezem 150 cm a je to peklo co se přípravy jídla týče. Ta kuchyň do U je asi řešením. Rohy kuchyňské linky jsem si nikdy pořádně neprohlídnul, pominu-li 3 minuty v IKEI. :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

@jirkajiri Zvažoval jsem záměnu akumulační nádrže…
@caesar82 To jste měl napsat hned, že chcete kamnama vytápět celej barák. Já si myslím, že rozumnější je fotovoltaika než fototermika. Panely dají nějaký výkon i v zimě narozdíl od fototermiky. Otázkou je taky kolik máte místa na FVE a jak máte natočenou střechu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@caesar82 To jste měl napsat hned, že chcete kamn…
@jirkajiri Střechu mám po všech stránkách OK, sedlovou, 42°, orientace jiho jiho východ. FVE mi moc smysl nedává. Nejvíce energie je potřeba na ohřev TUV. Spotřebiče - lednička, pračka atd. běží na A+, světla dneska ledky apod. Takže nejhorší je bojler. Pokud budu uvažovat o účinnosti FVE, pohybuji se někde kolem 15-20% na panel. U fototermiky jsem na 70+%. Navíc to funguje asi od dubna do října. V zimě to taky něco udělá (hlavně vakuové trubice, ale to musím ještě naštudovat). Pokud to natopí bojler, je to super. Pokud se ještě něco přelije do akumulačky, ještě líp. Hlavně je plus nízkoteplotní systém vytápění díky podlahovému topení. Provoz praktikcy bezúdržbový. Opět onen pán, kde jsem byl na čumendu, to má asi 11 let a prakticky na to nesáhnul, ani chladíci směs neměnil, úniky tam žádné nemá. Pořizovací náklady oproti FVE jsou rovněž minimální. Nehrozí riziko požáru na rozdíl od FVE nebo bateriového úložiště. Na roubenku se FVE bojím instalovat. Je pravda, že z FVE by mi vedl jeden drát a to je vše. Tady budu muset řešit instalaci trubek s kapalinou, čerpadlo atd. Dotace nedostanu tak jak tak. :-) Pokud by FVE napájela tepelné čerpadlo, tak to je věc jiná. Ovše i finančně. Pořizovací náklady se nikdy nevrátí. To už je asi lepší vzít 400 nebo 500 tisíc, koupit akcie ČEZu a z dividend si každý rok platit spotřebu energie. A to pak člověk může topit klidně elektrokotlem. :-D
Odpovědět
Účinnost panelů je dnes 21-22%. O dotaci můžete požádat 2 roky po kolaudaci, pokud ještě nějaké dotace budou. FVE řeší nejenom vodu, ale i běžný provoz elektřinou. Nicméně ani s tou dotací není návratnost kdovíjaká.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

@jirkajiri Střechu mám po všech stránkách OK, sed…
@caesar82 FVE so stejnosmernou elektro patronou v bojleri (bez striedača) výjde výrazne lacnejšie ako celý systém fototermiky. Akurát dotácie FVE predražujú, pretože si dodávatelia umelo nasadzujú ceny.
Odpovědět
Článek se načítá
Obnovuji diskuzi. :-) O víkendu jsem seděl nad projektem, proměřil jsem si pár věcí na stavbě, jak jsou udělány v reálu oproti projektu a toto je výsledek. V původní variantě mě štvala velká chodba (hala), malá šatna vedle zádveří a málo místa pro úložný prostor prakticky všude. Rovněž jsem původně počítal s velkou akumulační nádrží, kvůli které jsem vlastně zvětšoval půdorys technické místnosti (TM) a vstup do ní. Po konzultaci s topenářem bude stačit bojler, maximálně 300L akumulačka, která má i s izolací průměr 610 mm. Nelíbil se mi původní návrh koupelny opět kvůli problému s místem na nábytek. Co jsem udělal? Hlavní myšlenka je spojení TM s koupelnou. - zvětšil jsem šatnu vedle zádveří posunutím příčky TM, - zmenšil jsem šířku chodby (haly), udělal v ní výklenek pro vestavěnou skříň, - spojil jsem TM s koupelnou, - do koupelny jsem udělal posuvné dveře z chodby 800 cm, - celou koupelnu jsem překopal. S čím je problém? Nevím, kam za dveře do chodby (haly) umístit vypínač. Nalevo to není možné. Je tam už masivní trám. (Prostupy na elektřinu se musely řešit před stavbou). Mezi záchodem a sprchovým koutem je jen 650 mm. Posunutí není možné kvůli oknům a kvůli tomu, že u okna vedle (zeleného) bojleru je přívod vody do domu. (Hadice čouhá ze základové desky u obvodové stěny). Budu moc rád za připomínky. Děkuji. :-)
Odpovědět
Koukám, že obrázek je v mizerné kvalitě. :-( Tak přidám zvovu alespoň půdorys po úpravách.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Účinnost panelů je dnes 21-22%. O dotaci můžete p…
@jirkajiri požádat můžete jen pokud FVE není už v PENBu a projektu, což dnes často lidi kvůli povinnému podílu obnovitelné energie mají.
Odpovědět
Profilova fotka
Moc jste si nepomohl, nový návrh nevypadá moc dobře. Já bych byla za oddělení koupelny a TM, v původním návrhu jak je to v projektu, kde je sprcháč u dveří a wc schované, je to nejlepší varianta. Zrušení šatny schvaluji, zbytečná příčka a dveře. Skříň v předsíni udělat do L, předpokládám, že bude od truhlaře, takže vám ji udělá na míru prostoru. Na některé dveře bych dala zrcadlo, jednak pro optické zvětšení prostoru, druhak pro finální kontrolu před odchodem z domova. Každá žena to ocení. Co se týče úložného prostoru obecně, je potřeba si uvědomit, na jaký typ věcí konkrétně potřebujete úložný prostor. Na boty, kufry, kabáty myslím by mohla stačit ta skříň v chodbě. Na oblečení, povlečení postelí, ručníky a pod. máte předpokládám prostor v patře v pokojích. Jaký typ věcí by jste ukládal v technické místnosti? TM by se dala vymyslet i jinak. Co je tam na pevno? Jen ta nádrž? TČ může být i jinde?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maty56:

Moc jste si nepomohl, nový návrh nevypadá moc dob…
@maty56 Děkuji za komentář. Co se ukládání věcí týče... V bytě jsme museli dětem sebrat pokojíček a udělat z toho skladiště. :-( Když se dívám, co tam všechno je (a přemýšlím, co by tam být asi nemuselo... ;-) Jako Na samotě u lesa. To máte krabice od lega, bedny s knihami, sušička, žehlící prkno, žehlička, dva sušáky na prádlo, vysavač (už jen jeden), elektrický zavařovací hrnec, aku nářadí a nějaké nářadí, co je v bytě potřeba, inhalátor, tři kytary, kusy nábytku, např. když vyndáme polici ze skříně, tak kam s ní, nebo dětem zábranu z postele, pak takové ty děcké věci, co se nesmí vyhodit - kámen, šiška, dřívko z procházky, výkres, nějaký výrobek z kroužku, vánoční ozdoby, stojan na stromek, domácí schůdky malé, domácí schůdky velké, úklidové prostřeky včetně kýble a mopu, věci na údržbu akvárka a takhle bych mohl pokračovat. Prostě skladiště. Teď je otázka, kolik z toho si odneseme z paneláku do domku. Ta úprava vycházela právě z myšlenky, že zrušením dveří jednak ve verandě a dvak v chodbě (hale) získám prostor na ukládání. Navíc mínus dvoje dveře = nějaká finanční úspora (cihly asi vyjdou levněji než zárubně a dveře). Co se týče rozvržení TM. Nemusí to být tak, jak je to v projektu. Bojler je také možné dát jinam, ale rozvody od bojleru k umyvadlu a sprše jsou jen pár centimetrů. :-) V místě TČ je prostup stěnou, nebo spíš soklem, co je na základové desce a v místě technického dřezu je v podlaze odpad pro zmíněný dřez a pračku. U okna v TM je opět díra v soklu na základové desce a je tam přívod pitné vody. Ale dokud stojí jen obvodové stěny, můžeme si s tím hrát. Zkrátka podcenil jsem přípravu projektu. Teď už to vím. Dneska bych postupoval jinak, ale na to už je pozděj.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od caesar82:

@maty56 Děkuji za komentář. Co se ukládání věcí t…
@caesar82 tak stěhování je nejpříhodnější čas udělat debordelizaci a věci, které nepotřebujete/nepoužíváte, vyhodit. Prostor pod schody může sloužit na věci typu žehlící prkno, žehlička, skládací sušáky, vysavače, nářadí do domácnosti. Pokud jej chytře vymyslíte, dáte tam police, příp. háčky, všechno se tam může hezky vyskládat. Jestli ten prostor plánujete mít otevřený, je to drahý sběrač prachu. Věci dětí by mohly být v jejích pokojích, pokud se tam nevejdou, tak je čas na protřídení. Bez dětí, protože oni budou určitě všechno potřebovat. Sušička půjde do TM. Bojler může jít hned za dveře (vycházím z původního půdorysu), vedle něj čerpadlo, pod okno umyvadlo. Nevím, jaké tam máte rozměry, jestli se to vejde. Pak nalevo od okna máte oplechování stupaček, co to znamená? daly by se tam dát vedle sebe pračka a sušička? Na ně deska na skládaní prádla. Nad desku skříně na zeď (třeba na vánoční ozdoby). Naproti této sestavě vedle dveří vlevo by se mohl vejít ještě velký úložný prostor. Máte půdu? Sezónní věci typu stojan na stromek, umělý stromek, příp. i ty ozdoby, lyže, sáňky můžou tam. V sezóně můžou čas trávit v TM. Jaký máte půdorys patra?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Účinnost panelů je dnes 21-22%. O dotaci můžete p…
@jirkajiri Požádat o dotaci lze ihned po kolaudaci, pokud není FVE v PENB.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od michal_rybar:

@jirkajiri Požádat o dotaci lze ihned po kolaudac…
@michal_rybar jj máte pravdu. To samé platí pro dotaci na rekuperaci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maty56:

@caesar82 tak stěhování je nejpříhodnější čas udě…
@maty56 Díky za komentář. Počítám s tím, že stěhování bude soužit i k vytřídění toho, co OPRAVDU potřebujeme a chceme a co je zbytečné. Prostor pod schody bývá v roubenkách zpravidla otevřený. Obyčejné schody do U bez podstupnic. Věci dětí se opravdu vejdou do jejich pokoje. Jejich bude celé podkroví. Staří jezevci mají ložnici v přízemí. I když vím už teď, jak to dopadne. Zase budeme spát všichni na jedné hromadě, ať už dole nebo nahoře. :-) Sušička by měla stát nad pračkou. Plánoval jsem ještě dělat z podkroví shoz na špinavé prádlo, ať se nemusí běhat po schodech. (Horší to bude s vypraným nahoru. ;-) ) S bojlerem jsem počítal hned za dveře vpravo. Včera jsem měl hodinový telefonát s mistrem kamnářem a přesvědčil mě na aku nádrž. Tak si říkám, že 1) dveře do TM jsou úzké, 2) vpravo za dveřmi nebude dost prostoru na AKU nádrž. Pokud si představím, že vejdu do TM, tak po pravé straně bude akumulačka, vedle ve stěně bude rozvaděč na podlahové topení (v projektu je v příčce ložnice, což je blbost), dále v místě, kde příčka navazuje na obvodovou stěnu leze ze soklu na základové desce přívod vody. Takže by se tam měl vlézt ještě vodoměr, všechny různé filtry, ventily, odbočka pro vodu na zahradu atd. Moc prostoru už na té stěně nezůstane. Nábytek by musel stát větší kus od příčky, protože všechny armatury budou na té příčce. K umístění tepelného čerpadla... Na základové po jejím obvodu je 25 cm vysoký železobetonový sokl. Kde končí, tj. 25 cm nad základovou deskou, bude čistá podlaha (nula). Na izolaci, rozvody, podlahovku atd. je 25 cm. A právě tím soklem z domku ven v místě u tepelného čerpadla prochází 100 mm roura, která slouží pro veškeré rozvody k tepelku. Takže by mělo stát tam. Ad oplechování stupaček. Ono to až zas tak oplechování není. Je to konstrukce, ať už z ytongu nebo ze dřevěných hranolů pobitých palubkami nebo sádrokartonem. Tím, že stavíme roubenku, nemůžeme prostupy do patra schovat do stěny. Takže vše se musí vést před stěnou, navíc vše musí být flexibilní kvůli sedání stavby, to znamená, že odpady se musí napojit vlnovcem, na vodě by měla být smyčka, to samé na topení. S tím nejde nic dělat. V tom oplentování stupaček bude nakonec i hlavní pojistková skříň. Pračka se sušičkou by mohly stát klidně tam, protože je tam stupačka (kanalizace) do patra, takže napojit by to šlo. Skříně na zeď v tomto místě ano i ne. Na obvodové stěny roubení se to moc nedoporučuje opět kvůli sedání stavby. Na oplentování stupačky by to šlo dát, ale zase budou tam pojistky a také nějaká revizní dvířka kvůli odpadům a věcem do patra. S půdou se počítá, ale neumím si moc představit, že tam něco reálně tahám a ukládám. Slouží na přístup ke komínu a také jako určitý revizní otvor, abych viděl, co se děje s izolací a střechou… Půdorys patra přikládám. Z toho nejsem taky moc nadšený. ;-) Hlavně z koupelny. Pořád přemýšlím, jestli ji vůbec dělat. Zda neudělat jen WC a hotovo. Ještě ke koupleně v přízemí. Štve mě, že nemám kam pověsit ručníky. Žebřík naproti sprchovému koutu to nevytrhne. U tchýně to tak používají a navzdory nátěru je rezavý jak Zikmund Lucemburský. To samé u umyvadla. Moc místa na skříňku tam asi nebude. A zubní kartáčky na poličce a metr od toho hajzlík… brrrrr :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

@maty56 Díky za komentář. Počítám s tím, že stěh…
@caesar82 Nevím proč, ale to rozlišení přiložených obrázků je mizivé, ačkoliv na počítači se mi to zobrazuje před vkládáním pěkně. 🤔
Odpovědět
Ručníky se dají dát pod umyvadlo, popřípadě skříňku u okna. I koš na prádlo se tam vejde. V jedné koupelně máte sprchu a záchod v druhé vanu a záchod. Přece není takový problém mít kartáčky na zuby jen v té horní koupelně, kde se i záchod nebude tak často používat. Akumulační nádrž můžete teoreticky dát i do horního patra, pokud to stropy unesou, alespoň v případě nefunkčnosti čerpadla půjde teplá voda nahoru do nádrže sama. Ale i tak to máte docela daleko mezi kamnami a technickou místností.
Odpovědět
Profilova fotka
No musím říct, že ten půdorys je docela nedomyšlený. V patře koupelna se mi taky nelíbí, asi bych dala vanu pod okno a místo vany dvojumyvadlo. Kartáčky můžou být schované ve skříňce nad umyvadlem, nemusí být vyložené venku. Je to otázka zvyku. Dolní koupelnu bych rozhodně nerušila, pokud z nějakého důvodu nebudete moct do patra, bude problém se osprchovat. To už bych spíš prodloužila TM o šatnu, v předsíni nechala dostatek místa na vestavné skříně naproti vstupním dveřím. Schody radím zazdít, v roubenkách se sice dělají otevřené, ale opravdu nemáte ten luxus dostatku úložního prostoru, aby jste je nechal volné. Pokoj v patře je schválně tak velký? V ložnici za dveřmi máte taky málo prostoru na skříně, min. 65 cm hloubky, dá se ta příčka posunout směrem do obýváku?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maty56:

No musím říct, že ten půdorys je docela nedomyšle…
@maty56 Koupelnu v přízemí rušit nechci. Spíš jsem uvažoval, že zruším vanu v patře. Teď bych spíš udělal vanu do prostoru. Souhlasím s tím, že projekt je nedomyšlený. Jel jsem přes celou republiku za projektantem a večer se vracel s projektem. Pak se něco ještě ladilo. Dneska bych to dělal jinak, ale co už. Představa byla taková, že rodiče mají přízemí a děti patro. Až děti vyrostou, rodičům zůstane "přízemní byt". Patro bude pro případ, když někdo přijede. Dále máme pozemek z přístupem z jihu. Proto jsme chtěli umístit dům co nejdál na parcelu, aby zahrada zůstala před domem a vchod byl ze severu za domem. Dále jsme chtěli obývák jih západ když přijdeme pozdě z práce, ať máme ještě světlo. Kuchyň jih východ, když ráno vstáváme, ať tam máme slunce. Kvůli dešti a větru nebylo možné dům otočit o 90 stupňů, proto ho máme dělený podélně a ne příčně. To byla docela fuška. Vznikl z toho trošku paskvilek... Podkroví necháme asi celé otevřené, jen koupelnu s WC uděláme...
Odpovědět
Mě projekt jako špatný nepřijde. Jen se tam nemyslelo s tím, že budete chtít natápět velkou akumulační nádrž. Otázkou je, jestli při využití TČ vůbec nějaké natápění akumulační nádrže budete chtít řešit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Mě projekt jako špatný nepřijde. Jen se tam nemys…
@jirkajiri Tepelko bude asi jen na papíře. V reálu nejaký kousek za 3000 z bazaru kvůli úřadům. :-))) To už bych neufinancoval.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

@jirkajiri Tepelko bude asi jen na papíře. V reál…
@caesar82 Tak to potom jo, pokud se Vám chce dělat se dřevem... Navíc nevím jak máte energetický štítek, ale s vytápěním pouze dřevem by energetický štítek prošel i bez TČ, protože kamny lze natápět celý systém topení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@caesar82 Tak to potom jo, pokud se Vám chce děla…
@jirkajiri Céčko
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od caesar82:

@jirkajiri Céčko
@caesar82 Asi poslední pokus... :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?