Prosím o zhodnocení - půdorys PASIVNÍho BUNGALOVu S ROVNOU STŘECHOU, 120 m2

Dobrý den, prosím o zhodnocení půdorysu a doporučení zlepšení. Umístění kuchyně a obýváku respektuje nejhezčí výhledy z pozemku. Máme 3 malé děti, zadání bylo mit oddělené dětské pokoje od ložnice, ale zároveň být poblíž (v ložnici bude zároveň i pracovna). Taky je omezený rozpočet, okolo 5 mio na stavbu, proto byly kompromisy. Děkuji za podněty ke zlepšení!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@esn mě se to líbí, a super je oddělení dílny a garáže od zatepené obálky budovy 🙂 . Bungalov je obecně horší pro pasivní výstavbu, navíc s těmi výkusy co tam máte v půdorysu, tak držím palce ať se do pasivu dostanete 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, mne sa zda obyvacka s jedalnou velmi natesno. Gauc je nalepeny na TV, stol na gauc. Mozno kuchynu len do L a stol. Tiez mala kupelna, oko otvorite dvere do sprchy? Kam si polozite veci, kde budu uteraky? Porozmyslala by som nad skrinou deti v izbe, zrusila satnik, prerobila kupelnu a technicku, volila by som samostatne WC.
Odpovědět
Takto když to uděláte, budete nešťastní celý život. Je to malý pro 5 lidí. Ty koupelny jsou opravdu o ničem. Řešil jsem něco podobného a musel jsem zrušit garáž a dům dát na patro. Jinak vycházela obrovská plocha.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
ono když to začnete zkoumat dopodrobna, tak to masivní SV prosklení bude určitě pasivitě nahrávat...
Odpovědět
Na první i druhý pohled mi to přijde naprosto super. Komentářům nade mnou vůbec nerozumím. Fakt ne. Koupelny mi dojdou naprosto dostatečně velké. Máme to stejně. Dům je ještě větší, než náš, takže jsem si naprosto jistá, že je pro 5 lidí dostatečný (pokud máte nároky jako my a my jsme naprosto spokojení). Dětský pokoj máme 10,6 a je super. Jediná moje obava je, že kuchyň jste naplánovali příliš velkou na úkor obýváku. Já bych zrušila barové sezení a posunula bych tam jídelní stůl. Takto to na mne působí, že při cestě na terasu máte z obýváku opičí dráhu. Nám by váš poměr kuchyň +jídelna na úkor obýváku nevyhovoval. Jinak dle mého úžasný projekt.
Odpovědět
@esn Prijde mi, ze z manzelske loznice je to hrozne daleko ke koupelne i WC. Jidelni stul hrozne natesno se sedackou - kuchyni bych udelala do L. U toho jakoze "baru" stejne nikdo sedet nebude. Satnu nechcete pristupnou spis z predsine?
Odpovědět
@esn Kdyz tak na to koukam, asi bych technicke zazemi presunula za kuchyni, i satnu tam (pristup z predsine). Misto loznice. Loznici pak dala pres chodbu naproti detskym pokojum, koupelna bude po ruce vsem.
Odpovědět
Obývací část je opravdu hodně natěsno. Budete rádi, když se na gauč v pěti pohodlně vejdete a dostat se k němu přes židle bude trochu překážková dráha. To samé dostat se přes židle s plnýma rukama na sezení. Celkově mi dům nepřipadá moc pohodlný. Vstup do ložnice z obývací části je bez problému, když máte všichni stejný režim. Od koupelny a záchodu je poměrně vzdálená. Nejsem zastáncem rodičovských apartmá, ale také ne chození v noci na toaletu přes skoro celý dům. Záchod se sprchou bude hodně natěsno. Nechcete v koupelně žádný nábytek? Pokoje bych protáhla o výklenek, ale to je věc názoru.
Odpovědět
Profilova fotka
@esn Kdyz pominu vse, co uz bylo napsano vyse, zda se mi to na pasiv ponekud zvlastne reseno. Vstup z nevytapene garaze pres jedny dvere rovnou do vytapene obytne casti? To jako fakt? Nikdy bych to tak nenavrhla, ani kdyby zadani nebyl pasiv, hlavne s ohledem na smrad benzinu, ktery z garaze proste jde do baraku. To se detem bude spinkat jedna basen. A to proskeleni na SV, jak uz psala @iveta_89 , je z hlediska principu navrhovani pasivnich domu taky pekna blbost. No a ta wc sprcha je vhodna tak akorat do lodni kajuty.
Odpovědět
@carpatia Paní Arch. Šebestová...jste trochu zaspala dobu. Smrad benzinu z auta v roce 2021?? I třeba z elektroauta?? To raději budete obíhat přes vnějšek? Navrhovala jste někdy vůbec pasiv? Vstup do vytápěné z temperované garáže NENÍ ani u pasivu problém. Ve vašich referencích máte rovněž lodní kajutové sprchy... nemluvě o nepůvodních a neoriginálních návrzích!
Odpovědět
@panlorenc Ano, navrhovala prvotřídní pasiv 😉 Btw. vaše reference (mimo teda slovníku tady na střeše) jsme ještě nikdo z nás neviděl.
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt Nejsem ten typ a nemám tu potřebu odhalovat svoje soukromí nebo se nedejbože chlubit. Po závistivých reakcích jsem albumy raději smazal...Nicméně spousta zákazníků se odkazuje na MS, tak jsem byl zvědavý co to vlastně je zač.....
Odpovědět
@panlorenc Akorat ze prace pani architektky neni snad jeji soukromi, ale verejna prezentace jeji prace.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Jiste, stavebnik, ktery ma problem postavit dum za 5 mio bude urcite jezdit v Tesle (ano, vim, ze existuji i jina a levnejsi elektroauta, ale schvalne, kolik mate elektroaut v garazi Vy?) A ne, radeji bych to neobihala pres vnejsek, navrhla bych si to totiz dispozicne tak, abych mohla vejit z garaze do zadveri nebo suchou nohou pres zavetri. Ale jo, par pasivu uz jsem taky navrhovala, muzete se podivat na jeden referencni treba tady: http://www.cohab.cz/projekty/rodinne-... . Dokonce uz i stoji, kdybyste ho chtel omrknout na zivo. At ta garaz bude temperovana, ci nikoliv, dle pudorysu neni ani zateplena, tedy rozdil teplot bude v zimnim obdobi klidne vice nez 10 stupnu. Ostatne, vytopena garaz autu v zime prilis nesvedci, ale to Vy jiste vite. Ocividne Vam musim opravdu hodne lezet v zaludku, kdyz mate tak zmaknute me reference - prosim tedy vlozit priklad takto male koupelny (vlastne wc se sprchacem) jako zde, kterou mam dle Vas ve svych navrzich. Dale prosim take o priklady nepuvodnich a neoriginalnich navrhu. Kydat hnuj na praci jinych totiz umi kazdy, bez padneho argumentu je to ale stale jenom vybajeny kec zakomplexovaneho strejdy.
Odpovědět
@carpatia Garáž málo široká...tam snad ani neotevře dveře, další využití garáže 0. Rohové okna v pasivu?? A ku V je rovněž špatně a tak členitá obálka...Koty jako 2735, 7410, 4125mm... za to nedávám zápočty prvákům. Vidím, že ještě nemáte autorizaci, tak zakomplexovanej strejda vás tam potom vyzkouší ano?
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Zapomnela jsem napsat, ze ocenuji, jak jste sam od sebe zacal akceptovat me vzdelani. Naposled jste tady "vykrikoval" neco o nedostudovanych chudinkach, jestli si to dobre pamatuju. Jsem rada, ze se nekam posouvame. Kdyz to tak pujde dal, muzete mi za cas napsat, treba pro Vas najdu nejakou praci. Ja totiz, narozdil od Vas, ctim potrebnost jak architekta, tak projektanta, a projektantu si velice vazim. Jejich praci jim neberu, delam jen to, co me bavi a co jsem vystudovala. Z Vasich prispevku mam ale pocit, ze Vas pali predevsim to, ze nemuzete veskere penize za architektonickou i projekcni cast shrabnout Vy sam a citite se profesi architekta vylozene ohrozen. To je smutne predevsim ve vztahu k tem budoucim generacim, co vychovavate, jak sam pisete. A pokud si komora nekoho s takovym pristupem k profesi architekta drzi jako zkousejiciho u autorizace, zacinam mit o jejim poslani velke pochybnosti. A timto koncim opet velmi prinosnou a zabavnou debatu, zda se mi uz ponekud ohrana a nechci tady zakladateli spamovat zbytecne vlakno. Pokud si potrebujete se mnou jeste neco zajimaveho vyrikat, klidne mi muzete napsat do soukrome zpravy, tam muzeme debatovat do aleluja. Preji pekny sobotni vecer.
Odpovědět
Když pominu co uz bylo rečeno, vadilo by mi v ložnici poslouchat, jak někdo myje nádobí, nebo si připravuje ranní čaj, zatímco já bych si chtěla ještě pospat, to řešení, že do ložnice se jde rovnou z kuchyně, je celý nešťastný.
Odpovědět
Předem všem moc děkuji za Vaše postřehy a připomínky! Určitě bych nerada, aby jste se to tímto mým vláknem zhádali a mrzí mě, jestli se tak stalo... právě že máme drobné pochybnosti o předložené arch. studii (sice 5. varianta, ale v zásadě od počátku totéž jako var. 1), jsme rádi za jakýkoli komentář, který si podle zvyků naší rodiny vyhodnotíme a naložíme s ním. Pokusím se Vám všem odpovědět... to lucka_dc: garáž a dílna/sklad je oddělený od zateplené budovy především proto, že by se tato část mohla stavět následně, tedy později jak dům; nicméně, nakonec vše bychom rádi postavili zároveň; lenkito10: obývák a jídelna je skutečně natěsno; vychází to z toho, že teď máme menší stůl i gauč (bydlíme 5 osob v bytě 3kk, 1 koupelna, 1 záchod), kuchyň, obývák a jídelna je 28 m2 a máme pocit velkého prostoru 🙂; tak když to tady je 38 m2, tak nám to přišlo dostatečné. Kuchyň je velká jako máme cca teď, ten tvar do U je nezbytný, v kuchyni jsem pořád a je to pro nás důležitý "velící" můstek, kdy dohlížím na děti, prostě veškeré dění okolo....a bar je u nás taky využívaný, více než gauč, kde téměř nesedíme; stran koupelny to máme hozené tak, že máme plnohodnotnou koupelnu a druhé WC zvlášť, kde je "bonusová" maličká sprcha; jsme omezeni rozpočtem a dle slov architekta jde ušetřit jen tak, že to člověk udělá menší (v malé koupelně prostě bude např. jen 1 ručník na háčku, bude to opravdu záložní); šatna bude pro děti, my budeme mít skříně v ložnici, děti budou mít v pokojích jen menší skříňky - prádelníky a na věci do školy, ne velké skříně; technická se nám právě zamlouvá takto schovaná, že veškeré hučení a hluk z pračky/sušičky nebude slyšet; to l_sekanina: 120 m2 plus 30 m2 garáž/sklad je pro nás velikostně sen 🙂 (teď 3kk 70 m2, 6 m2 balkon a 4,5 m2 sklep); patro je u nás nemyslitelné kvůli schodům; to iveta_89: šatna pro rodiče bude ve skříních v ložnici, původně jsme ji chtěli (šatnu v ložnici), stejně tak i jako další šatnu jen ze zádveří a stejně tak i malou spížku v kuchyni, ale byly by to zase další prostory (peníze) navíc, tak je nutný se uskromnit, kdy nad 120m2 už fakt nejde navyšovat; jinak navrhuje to arch. kancelář, co už je asi 13 let na trhu a dělá především pasivy, my jsem laici; nicméně, přece jen nějaké drobné pochybnosti stran arch. studie máme, proto je chceme konzultovat )a začínáme tady no...) - např. to masivní SV prosklení, které je ovšem krásné a moc je chceme (obývák bude v tomto prosklení zvýšen na světlou výšku 3m), protože pozemek skýtá krásné výhledy právě SV a JV směrem; to Nora Kubicová: děkujeme 🙂, nároky na prostor máme opravdu spíše menší.... u nás ta kuchyň a jídelna jsou fakt hlavní pobytové místo. Já pořád vařím a právě od "sporáku" potřebuji dohled a výhled na všechno a všechny okolo a případně děti korigovat...v kuchyni jsou pak pravidelně všichni nalezlí a "pomáhají" ... 🙂 ...barové sezení je možná využíváno víc jak jídelní stůl, mám tu notebook, vařím, vedle toho z barové židle pracuji, řeším děti...možná dáme místo stolu 160 x 90 cm jen stávající 120 x 80 cm, mělo by to trochu ten průchod trochu uvolnit, možná taky zmenšíme gauč - teď jako gauč máme jen 2m pohovku, tady je pro nás velký rohový. A stejně všichni nejraději ležíme na koberci před gaučem 🙂...ale promyslíme to!! to bayt: vzdálenost ložnice, WC a koupelny je pro nás ok (koupat se jdeme až děti spí, oceníme to, že to je na druhou stranu od pokojů, nehlučí to); spíš jsem řešila, že bych chtěla WC blíže kuchyni a obýváku, ale zase teď máme WC příliš blízko a namísto soukromí to člověku přináší jen nepříjemný pocit... ohledně kuchyně, jídelny a obýváku už píšu hodně výše...na bar jsme zvyklí, vyhovuje nám a máme ho rádi; šatnu (jako jedinou v domě) raději přístupnou z čisté zóny než ze zádveří, navíc v technické je pračka a sušička, takže rovnou odtud "odsypu" část oblečení dětem v šatně a druhou část odnesu do ložnice; technickou jsme rádi, že je takto mimo - bude odtud hluk a nenávidím to - večer člověk zapne myčku, pračku a sušku a vše hučí - kdyby technická byla hned za kuchyní (10 cm zeď), mohlo by to být slyšet a to bych fakt zešílela; ložnice se nám právě líbí takto oddělená od dětí, když tam děti půjdou např. s kamarády a já/manžel budeme pracovat v ložnici na PC a zároveň mohu "zároveň" vařit v kuchyni, či na vaření/děti dohlížet... to antroj: opakuji se, ohledně kuchyně, jídelny a obýváku už píšu hodně výše, stejně jako "malé koupelny", která je ve skutečnosti samostatným WC se "záložní" maličkou sprchou, v koupelně to bude bez nábytku, max. skříňka pod umyvadly, jak to je teď (a v ní vše potřebné, s výjimkou ručníků a osušek)...do ložnice chodíme spát vždy společně, za 9 let to bylo max. 10x, kdy jsme šli zvlášť...protáhnutí dětských pokojů o výklenek by vše dost prodražil, už tak bojujeme (pozemek jsme kupovali teď na podzim 2020 poblíž Prahy, takže raketa..., teď máme cca 5 mio na stavbu a je nám jasné, že minimálně další 1 mio půjde na venek - zahradu, resp. vnitřek - kuchyně...), a to jsem asi ještě hodně mimo... to carpatia: moc Vám děkuju za Vaše postřehy - skutečně, velice si toho vážím; z nevytápěné garáže do vnitřku mají být venkovní dveře, pokud by tam šel smrad z garáže, snad by to rekuperace vytáhla. Ano, je pravda, že vstup do garáže ze zádveří by byl lepší, ale šlo by to jedině přehodit zádveří namísto velké koupelny a ze zádveří pak nejdříve projít velkou chodbu, než bude člověk v kuchyni - to není šťastný řešení (vracím se domů běžně ověšená taškami s nákupem...); to prosklení na SV reaguje právě na krásný výhled tímto směrem, ale zde trochu obava je, aby nám to neshodilo pasiv...; a "WC sprcha" je opravdu z 95% jen samostatné WC, ta sprcha fakt pro případ nouze nejvyšší; to panlorenc: budeme rádi za Vaše připomínky k projektu, děkujeme! to jitulka89: ten vstup z kuchyně do ložnice je asi primárně proto, že tam bude i pracovna a bylo potřeba mít kuchyni/pracovnu jakoby propojenou, ale zároveň oddělenou od dětských pokojů a další věcí je výhled od pracovního stolu právě tímto SV směrem, je krásný...
Odpovědět
@lucka_dc @lenkito10 @l_sekanina @iveta_89 @bayt @anntroj @carpatia @panlorenc @jitulka89 @norikakaa Viz všem moje odpověď výše. Děkuji Vám!
Odpovědět
@esn Máte rozumný názory až kromě toho, že se ptate na odborný dotaz tady na laicky fóru, kde je tady každej architekt jako třeba Pavlína Šebestová!! Člověk by řekl že vzdělaný člověk co dává rady budou mít nějaký smysl. O to horší že kritiku bere jako útok. Zkrátka máte projektanta, tak to konzultujte jen s ním. Byt já vaším projektantem a poslouchat to že vám někdo něco rádi, tak vám vas pošlu ve vší slušnosti k šipku.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nie je 38m2 ako 38m2. V kuchynoobyvacke mas hluchy vstupny priestor. Keby bola predlzena a uzsia, bolo by to viac fajn. Ked budu vacsi, nebudu na koberci. Pocitaj n'a gauci/sedacke 5 miest, ked budete pozerat Popelku. Znovu sa vratim k malej kupelni: myslim ze ju budes vyuzivat s manzelom, pocitaj dva uteraky a aspon stolicku na odlozenie vyzliekajucich veci. Sprchu zatvoris asi len zavesom, lebo otvaracie dvere ti zamokria celu kupelnu a vrazia do umyvadla a nejake harmonikove udrzba blba. Taktiez, kazdy poslape kobercek na ktory vides zo sprchy holymi nohami.
Odpovědět
@esn Máme docela podobný půdorys a vyhovuje nám (bydlíme asi půl roku). Jen bych popřemýšlela nad zádveřím/šatnou/technickou/koupelnou. Vstup z garáže do obytné části bych určitě dala ještě přes jedny dveře (my chodíme přes zádveří). Zrovna před chvílí jsem tam byla a je opravdu znát rozdíl teplot v garáži, přechod v zádveří a v chodbě obytné části, ale máme tam jen obyč. dveře. Představte si, že přijdete domů, odložíte si boty/svršky, jdete si umýt ruce a jdete dál nebo přijedete autem, jdete si odložit boty/svršky, umýt ruce a jdete dál. Takto to máte dost na přeskáčku. Dala bych nejspíš garáž, pak technickou místnost, šatnu, koupelnu zádveří nebo garáž, zádveří, technickou, šatnu, koupelnu.
Odpovědět
@katkamor Díky moc, jdeme to promyslet 😉!
Odpovědět
@carpatia @panlorenc vyjádřím se k vašemu odstavci o elektroautu a stavebnikovi co má problém postavit dům za 5mio. Jednak je to příspěvek paní, co kupovala pozemek u Prahy a říká, ze dům by rada za 5mio, protože si uvědomuje, ze další mega půjde do okolí. Tedy celkem bych řekla, ze da za tuto stavbu i s pozemkem 10mio určitě a proč by nemohla mít elektroauto? I dobre elektroauto? Já také doufala ve stavbu za 5mio, zcela doopravdy. Mám dvojgaraz s nabijeckou na elektroauto- byt žádné teď fakt nemám. A ze dům nakonec vyšel daleko dráž, nikoho nepřekvapí.
Odpovědět
@esn asi jsem úplně mimo, ale šla bych do výstavby patroveho domu. Pro vás je přízemní domek zásadní požadavek? Stavba patroveho domu je levnější a pomůže vám mnohé změnit- posunutí garáže ke vstupu, větší místo na obývací pokoj a kuchyni- v současném návrhu není dostatek místa... pokud bych zůstala v prizemnim domku, co navrh do Elka?
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra uznavam, ze to mohlo vyznit arogantne, nicmene to nebylo mym zamerem, a pokud jsem zadavatelku urazila, timto se ji omlouvam. Spis jsem chtela poukazat na absurdnost argumentu, ze dneska uz auta nesmrdi. Troufam si rict, ze elektromobily jsou a jeste nejspis i nejakou dobu budou spise okrajovou zalezitosti, proto jsem automaticky predpokladala, ze to nebude tento pripad.
Odpovědět
Tak hlavne, clovek nepotrebuje mat cisto elektro auto, aby potreboval zasuvku na nabijanie... ono staci uz plug-in hybrid, cca 800 tisic za Octaviu plug-in, co je dnes standardna cena vozidla. Auto nastartuje na elektriku a ak clovek to pouziva na dochadzanie do prace v rozumnej vzdialenosti, tak sa aj vrati domov s elektro pohonom... bez smradu 🙂
Odpovědět
@carpatia Neurazila, naopak všechno zde napsané bereme jako přínosný argument, nad kterým se zamyslíme. Bydlíme v bytě a ne v domě, tam platí jiná pravidla a rádi si vyslechneme v tomto ohledu "zkušenější". Díky za vše!
Odpovědět
@luckavra Děkuji Vám. Přízemní dům je nutný, nemůžeme mít schody ze zdravotních důvodů.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?