Nová

Stavěl někdo z vás dům úplně bez architekta vyplatilo se to?

Anonymní autor
Autor diskuze
Ahoj všem, poslední dobou slyším, že lidi staví podle katalogu nebo projekt upraví „kamarád projektant“. My zvažujeme úplně vynechat architekta, protože rozpočet je už teď napnutý. Máte s tím někdo zkušenost?
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Ahoj všem, poslední dobou slyším, že lidi staví p…
Naopak ve svém okolí nevím o nikom, kdo by měl architekta ... my si vybrali katalogový projekt, nekamarád projektant upravil dispozici dle naších požadavků a naprostá spokojenost ...
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím Vás, já si taky projekt načrtl podle sebe a projektant ho udělal podle náčrtu, architekta jsem ani neměl. Stavím svépomoci, věci v domě dělám podle toho co se líbí mě a ne podle toho co jen teď in.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Väčšina ľudí stavia bez architekta, ja mám ale opačnú skúsenosť. Žiadny typový dom nebol pre nás vhodný, skúšali sme kresliť sami, ale bolo to hrozne krkolomné a až architekt nám to pomohol učesať a vniesol nápady, ktoré nám nenapadli. Bolo to drahé, ale vo výsledku nám niektorými vychytávkami pomohol dom zmenšiť a tým zlacniť. Po roku bývania sme nenašli jedinú jednu vec, čo by sme chceli na dispozícii zmeniť. Za mňa najlepšie utratené prachy, aj keď na začiatku stavby to bola fakt drahá sranda. Ak nájdete pre vás vhodný katalógový dom alebo si ho nakreslíte a vyhovuje vám to, architekta nepotrebujete. A čo sa týka rozpočtu, nechajte si tak milión rezervu oproti plánu, kým dostaviate bude všetko zas o niečo drahšie a tie vysoké sumy začnú lietať až ku koncu stavby.
Odpovědět
Ano, akorát projekt pro SÚ a zbytek se dělal tady dáme to a tady tam to.... Není žádný projekt jiný, jen hrubá stavba, aby úřad věděl velikost a plochu plus výšku, jinak je vše jinak. Prostě se dělalo jak šly peníze a doba.... Architekt v našem případě sice by byl hezký, ono to předchozí majitel měl, arkýře, vikýře, balustrády, ale došlo v těch 12 letech stavby ke značným změnám ve společnosti co je moderní a co ne, takže to je všechno jinak
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli jde jen o úsporu financí, tak se to vyplatí vždy :-). Najít si vhodný půdorys, případně si nějaký nechat poupravit bývá spíš to jednodušší. My máme svažitý pozemek a samostatně stojící garáž s pracovní dílnou. Tedy přibývá další práce s usazením na pozemek včetně určení výšek. No než jsem šel za projektantem, tak to trvalo asi rok. Jo a nebyl to náš první barák, takže zkušenosti už taky nějaké byly. Možná to vyzní nabubřele, ale nemyslím si, že by byl výsledek od architekta lepší :-). Strávil bych u něj plno času vysvětlováním a stejně bych na něco určitě zapomněl. To jak rodina žije ví nejlépe právě ta rodina. Další věc je, že u architků je vidět jistá podobnost u jednotlivých děl, tzn. jedou si svůj styl a asi by bylo obtížné je nutit k jinému, ale pokud pokud někomu ten styl vyhovuje, tak je to pak v pořádku.
Odpovědět

Odpoveď na príspevok:

Nás naopak vůbec nenapadlo oslovit architekta,naopak myslím, že bychom jim mohli poskytnout školu jak lze spojit design s praktičností a účelností,jelikož to jsou většinou pěkní matláci - dům jsme stavěli dodavatelsky, jen tedy zakl.desku a hr.stavbu nám provedla jedna firma, ale tenkrát byl napnutý rozpočet,dnes už jedině na klíč, bylo to logisticky a organizačně hodně náročné. Věděli jsme přesně co chceme, do té doby,než jsme začali stavět jsme už 17 let s dětma bydleli ve starém RD, takže fakt nebyl problém. Navíc se s manželem hodně shodnem, máme prostorovou představivost, manžel je navíc technik tělem i duší,takže tak.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?