Jak najít projektanta a architekta? - Vyškov

Pěkný den 🙂 Každou chvíli nabydeme pozemek a myslím, že je již vhodný čas na to, abychom našli projektanta i architekta. Uvítala bych někoho, kdo dělá oboje. Ovšem otevřela jsem internet a teď co? Hledám normálně ve vyhledávači, někdo nemá ani webové stránky, ceníky, ukázky prací... Jak se v tom mám vyznat? Ráda bych jich oslovila víc a vybrala si, ale absolutně netuším, jestli mám prostě začít obepisovat a nechat si vyvolávat různé nabídky a setkání, nebo prostě jak? Rozhodně chci i architekta na doladění interiéru, ovšem pilotní návrh mám. Potřebuju to hodit na papír a říct, jestli je to kravina, kde se co dá posunout, kde je lepší řešení a kde se co víc hodí. Taktéž budeme řešit soláry, retenčku, chytrou domácnost, tepelné čerpadlo, rekuperaci atd... tak aby to někdo poskládal dohromady. Možná je to opravdu hloupý dotaz, ale stojím na slepém bodě. Jak jste hledali vy? Obepisovali jste? Nechali jste si dělat cenovou nabídku od více firem? Díky i za konkrétní tipy 🙂
Odpovědět
Dobrý den, cca 2 roky zpátky jsem na Vyškovsku hledal projektanta/architekta. Na internetu těch informací moc není, někteří ani nemají webové stránky, takže jejich práci si prohlédnout nemůžete, ale většina z nich mi řekla, že mají tolik práce, že nepotřebují inzerci vůbec. Nabídky jsem měl od projektantů cca kolem 100-150 000 Kč, architekti 230 000 Kč a výše. Je potřeba si pohlídat, co vše je v CN, někteří tam nenapíší geodeta apod, cena tak vypadá zajímavě a když si pak přepočítáte, co dalšího se bude platit, tak zjistíte, že jsou ještě dražší než konkurence. Další problém je časová dostupnost, v době kdy jsem hledal já, mi většina řekla, že čas na mě budou mít nejdříve za půl roku, někteří rovnou řekli, že další zakázky neberou vůbec. Takže doporučím hledat co nejdříve. Myslím, že situace se za tu dobu nezměnila. Doporučím si sjednat osobní schůzku, dle mě je potřeba mít vzájemné sympatie, přece jen budete mít schůzek několik (zvlášť s architektem) v průběhu projektu, říct ať Vám ukáží své práce s komentářem, jaké bylo zadání. Představu o projektu jsme měli dost konkrétní, inspirace jsem sbíral více jak rok, takže mé požadavky i podle architekta měli hlavu a patu. On pak jen doladil dům z hlediska pozemku, tzn. převýšení, orientace dle světových stran, z hlediska soukromí (sousední stavby), konstrukce, řeší také rozmístění místností z hlediska klidu v pokojích, vedení vody a odpadu, a také rozpočtu, povedlo se dům zmenšit o více jak 30m2 zastavěné plochy, aniž by jsme museli ustupovat ze svých požadavků.
Odpovědět
@henrybrno Děkuji za vyčerpávající odpověď. A vašeho projektanta/architekta, se kterým jste byl spokojen, byste mohl sdílet? Takže já začnu prostě hledat a obvolávat. U nás vzhledem k velmi netypickému pozemku ani není moc co řešit s otáčením, prostě to musí být jedním směrem. Architekt zatím není příliš potřeba, spíš jen někdo, kdo nám to naprojektuje a architekt se může doladit později. Já představu o domě mám velice jasnou, inspiraci taky sbírám již několik měsíců. Ještě jednou moc děkuji, pomohl jste mi!
Odpovědět
@vimarti Dobrý den, jen bych rád zmínil, že architekt už nakonec dolaďovat nic nebude. Jednání s architektem předcházejí projekční činnosti. Tedy nejdříve s architektem dle vašich představ a požadavků tvoříte studii domu a následně projektant tuto studii převede do projektu. Pokud už budete mít hotový projekt, tak architekt s tím už moc nenadělá (a pravděpodobně ani nebude chtít dělat).
Odpovědět
@emko4 souhlas, buď máte architektonickou studii (když máte hodně specifické požadavky nebo pozemek, případně více peněz nebo jiné důvody) nebo vám projektant udělá studii stavby (a na to naváže zpracováním dalších fází projektu). To pořadí je jasné a buď máte 2 a projekt, nebo 1 a projekt.... dělat 2 a pak teprve 1 by bylo asi hloupé, resp. kontraproduktivní a drahé
Odpovědět
Jasně, chápu, máte pravdu. Spíš jsem možná myslela architekta na doladění interiéru, proto jsem řekla, že to počká. Každopádně by mě ještě teda zajímalo, jestli teda projektant nezvládne zhodnotit konečný vzhled domu? Mám opravdu reálnou představu, která není nikterak složitá. Jen jestli má cenu kvůli tomu hledat teď architekta a počítat s tím, že projektant nezvládne nějaký lehčí základ vzhledu domu? Rozumíte, co tím myslím? Nejde mi teď ani o peníze, ale spíš o tu časovou náročnost. Proto by byla nejlepší takový projektant, který úzce spolupracuje s architektem nebo firma, kde mají vše v jednom.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?