Stavěli jste dům na klíč s a nebo bez stavebního dozoru?

Dobrý den, Ráda bych našla stavební dozor, ale stále se mi nedaří najít člověka, ke kterému bych měla důvěru, a taky nejsou pořádné recenze na internetu, stavební dozoři nemají pořádné webové stránky - takové informační vakuum. Takže bych se chtěla zeptat, stavěli jste na klíč s dobrou stavební firmou - s dozorem nebo bez dozoru - a litovali jste potom svého rozhodnutí ? Kde jste nakonec dozora dle svých představ našli ? Zvolili jste dozor podle technologických milníků stavby nebo dozor jako že balíček služby za určité procento z pořizovací ceny domu, který na stavbu běhal každý druhý den pořád ? Děkuji za názor.
Odpovědět
@katka_katousek Já jsem si našla stavební dozor na inzerát v místních reklamních novinách. Zpětně si říkám, že to byl risk jako blázen, ale byli jsme v místě stavby noví a nebyl nikdo na doporučení. Dozor chodil pokaždé, kdy se na stavbě něco dělo, někdy i několikrát denně. Vzal si odměnu z ceny domu. Byli jsme s ním maximálně spokojeni. Na domě dělali řemeslníci, něco my a jako laici bychom těžko ošéfovali stavbu. Počítám, že by nás zedníci utáhli na vařené nudli.
Odpovědět
Profilova fotka
Měli jsme dozor a jsme za to vděční. Odchytal několik chyb, párkrát je nechal něco předělat, občas trval na použití určitého postupu.. prostě hlídal stavbu místo nás. Platili jsme mu 5 tis. měsíčně, pokud se nic nedelo, neplatili jsme. Na stavbě byl několikrát týdně, firma musela před každou akcí, kdy chtěla něco zakrýt (vylití desky, podlahy aj) počkat, až to schválí dozor. Našli jsme ho na nejremeslnicich, náhoda byla, že ho znali mí známí a po tom, co se nám ozval, nám ho doporučili
Odpovědět
Doporučuji stavět se stavebním dozorem. My ho neměli a teď litujeme. Určitě by včas vychytal závady, které nás stály nervy a peníze. A určitě ještě budou něco stát. Jinak jeden pán v našem městě si za dozor bral 1,5% z ceny stavby. Jo a pozor na "finanční" dozor. To měl známý. Možná mu na stavbě něco ušetřil, ale v hodně fázích spíš škodil a nebyl schopen pohlídat stavební a technologické postupy.
Odpovědět
U rodinného domu je ze zákona povinný stavbyvedoucí. U RD zastavěné plochy do 150 m2 stačí vlastní stavbyvedoucí. U RD zastavěné plochy nad 150 m2 je nutná firma s živností "provádění staveb", jejichž práci zaštítí stavbyvedoucí. Pokud stavíte na klíč, firma by měla mít stavbyvedoucího svého, ale určitě bych jejich práci kontrolovala svým stavbyvedoucím/jakýmkoliv dozorem, který by dohlédl, že jejich práce není odfláknutá. Ke kolaudaci potom dává stavbyvedoucí prohlášení, že stavby byla provedena v souladu s ověřenou dokumentací, s platnými předpisy, ...
Odpovědět
Na stránkách ČKAIT si můžeš najít všechny lidi, kteří to v tvém okrese můžou dělat. http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby Třeba z nich někoho budeš znát, a nebo za některými z blízkého okolí zajdeš a uvidíš jak se s nimi domluvíš. Někdo řekne rovnou,že nemá čas, někdo že dozor na RD nedělá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?