Studie od projektanta je jiná než jsme chtěli

Profilova fotka
Dobrý den, chci se zeptat, zda je normální, že projektant nám po 3 měsících poslal studii, která je dispozičně jiná než jsme si přáli? První schůzka proběhla osobně, kde jsme s projektantem pořešili základní informace jak má dům vypadat. Předložili jsme mu i nakraslený náš návrh, tak aby ho jen poupravil. Po pár dnech nám poslal cenovou nabídku projektové dokumentace a my zaplatili 1/2. Po třech měsících jsme si zavolali online, aby nám ukázal vyhotovenou studii. Byli jsme docela dost překvapení a v tu chvíli i zaražení, že nám ukázal jinak dispozičně řešený projekt. Na otázku, co ten náš navržený půdorys, odpověď byla taková, že se mu nelíbilo to a tam to a prý tam byli samé úskoky a žadné pořádné provazání stěn...Tak jsme tedy řekli, že se na tu studii musíme v klidu podívat a společně to doma probrat. Ještě nám řekl, že pokud bychom chtěli nějaké menší úpravy ať dáme vědět, ale to si už nejsme jistí a máme obavy, že to opět shodí ze stolu. Po zvážení, se nám studie docela líbí, ale chtěli bychom určitě nějaké změny ohledně velikosti místnosti, dům je větší než jsme chtěli. Přijde mi, že projektant si prosazuje jenom to svoje a naše požadavky ignoruje. Je takový postup u projektanta normální? Jak to probíhalo u vás, když jste předložili svůj návrh.
Odpovědět
1
2
U nás to proběhlo podobně - projektantovi jsme popsali přesně, jak má dům vypadat, a poslal nám něco o dost jiného. Naštěstí nám svůj návrh poslal dost brzy, takže jsme se nezdrželi o moc. Okamžitě jsme to zamítli a požadovali studii podle svých požadavků. U toho vašeho mě ale zaráží, že nedodržel ani velikost? Takového projektanta bych vážně nechtěla, navrhnout dům nejen jiný, než jste chtěli, ale i dražší. A zdržet nás o celé tři měsíce, to by mě vážně naštvalo.
Odpovědět
Laický půdorys architekty zpravidla moc nezajímá, málokdy stojí za víc než pousmání 🙂 Teď vážně : s architektem jsem vyplnil jejich 7-stránkový dotazník, který zahrnul vše,co potřebovali pro studii vědět - co od domu chci (jaký styl domu upřednosťnuji, co tam chci, jaké místnosti, jaké preferuji jejich velikosti, orientaci vůči světovým stranám atd atd atd.) Včetně toho, co je můj striktní požavek a co je jen preferované. Výsledek tomu ..... a také ceně 🙂 ... odpovídal
Odpovědět
Profilova fotka
@hana_k no nejraději bych se na to vykašlala a nestavěla nic 😄 ...měla jsem v původním projektu garáž okolo 26m2 a nám navrhli 36m2. Hlavní koupelnu jsme měli 7m2, jelikož bychom měli i mini koupelnu u ložnice, nám navrhli 10m2 a můžu pokračovat. Když se to vše sečte, je to docela hodně m2 navíc. @mp77 ano na dotazník si také pamatuji.
Odpovědět
@veronique89 Tak sem vlož původní a nový půdorys - ať dokážeme zhodnotit, jestli je změna ku prospěchu věci..
Odpovědět
@veronique89 A k cemu jste chteli studii, kdyz po nem chcete jen prekreslit vas vlastni navrh?
Odpovědět
U nás to bylo takto: dali jsme panu projektantovi vlastní plánek, on to překreslil. V emailu a telefonicky nám řekl, jakou zeď nebo dveře by posunul, my buď odsouhlasili nebo ne a on podle toho udělal projektovou dokumentaci. Celé to trvalo 3-4 týdny. To by mne švihlo...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin předložili jsme mu náš návrh s tím, že to nebude finální podoba, ale mysleli jsme tím ať to pouze doladí podle norem, popř. posunutí nějaké příčky, dveří, oken apod. Takže stejně studii by nám musel předložit. Ale netušili jsme, že až tak to změní podle sebe. Místnosti zůstali na stejné světové straně, ale dispozičně jsou prostě jinak. Logicky, když dám projektantovi vlastní návrh, tak očekavám, že se bude držet našeho projektu +- jak již bylo řečeno max. posunutí nějaké příčky apod menších úprav. 🤔 Mě spíše jen zajímalo zda je tohle normální a každý projektant má takový postup.
Odpovědět
@veronique89 Dam vam nazor z pohledu projektanta: Kdybyste mi donesli vlastni navrh s tim, ze trvate na jeho dodrzeni a zaroven chcete dodrzet krome toho navrhu i normy, spolupraci s vami bych nejspis odmitla. Ale vim, ze dost projektantu to neresi a nevadi jim se podepsat pod navrh, ktery se jim nelibi. Mne by to vadilo. Pokud bych s navrhem zakaznika nesouhlasila, nechtela bych byt s necim takovym spojovana. Je to prece jen moje vizitka pro verejnost.
Odpovědět
@veronique89 Ale bylo by fer, kdyby vam to rekl uz na zacatku.
Odpovědět
Bez znalosti toho, co jste mu přinesli a co jste dostali, těžko říct. Jen má zkušenost je, že lidi mají občas naprosto nereálné a nesmyslné představy, které nelze splnit ze spousty důvodů, které laik ani netuší.
Odpovědět
@veronique89 vložte svůj návrh a návrh projektanta, ať můžeme posoudit, jak moc se to liší a zda je reálné vycházet z původního návrhu.. I zde na MS jsou občas vidět dost bizarní půdorysy🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin naprosto tomu rozumim z pohledu projektanta, jen by stacilo rict, ze se mu to nezda a zda by jsme pristoupili k jinemu reseni. Nic vic. Byli jsme jen zaskoceni s timto pristupem, ze nam cele 3 mesice nic nerekl. Nemam v planu sem vkládat pudorysy, nejde mi o to, zda je lepsi ten nebo ten. Vim, ze nas navrh nebyl dokonaly, z duvodu toho, ze jsme se museli trosku drzet nejakych max rozmeru. A jeste mi tady nekdo zkritizuje studii a nakonec se nikam nedostaneme. Sto lidi sto chuti.
Odpovědět
Článek se načítá
@veronique89 To je bohužel naprosto obvyklý problém při vedení lidí. Je třeba si uvědomit, že když si stavbu organizujete sami (sami si najímáte projektanta, sami si budete objednávat řemeslníky), tak se z vás v podstatě stává vedoucí takové malé firmy. A musíte si hlídat, co vaši "zaměstnanci" dělají. Ať už zadávám práci podřízenému, nebo nějaké firmě, nebo osvč, tak si je musím hlídat a neustále s nimi probírat jejich práci. Není možné někoho nechat dělat 3 měsíce, aniž bych si s ním v průběhu udělal nějaké průběžné meetingy, kde se probere aktuální směřování jeho práce. Je třeba s těmi lidmi neustále vést dialog. Pokud chce ten projektant udělat něco jinak než jste chtěli, je to nejspíš dobře myšlená iniciativa. Ale musíte si navzájem vysvětlit svoje důvody a argumenty. Jinak si každý bude dělat "co chce", pokud vůbec bude něco dělat. Zároveň se díky tomu sami od pracovníků něco naučíte, nebo v horším případě aspoň včas odhalíte, že ten daný pracovník na svou pozici nestačí. Toť moje obecná zkušenost, která podle mého názoru platí ve všech oborech, stavby nevyjímaje.
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k ze strany pana projektanta komunikace vázla, ja jsem během těch měsíců psala emaily, zda je všechno v pořádku, jestli nepotřebuje něco probrat. Odpovedˇ byla vždy stejná, až něco bude potřebovat dá vědět. Nakonec se teda ozval, až měl tu studii hotovou. Z naší strany snaha byla. Mimochodem stavět budeme sami, chlap je stavař. Tak máme o starost míň.
Odpovědět
@veronique89 Ano, bohužel to je věčný boj. Pracovníky je potřeba neustále nahánět a musí se s nima jednat i když oni nechtějí, ptát se na otázky a snažit se rozumnět jejich práci. Pracovníci se tomu budou často bránit, protože se buď chtějí flákat, nebo se bojí že objevíte jejich chyby, nebo vás třeba mají za idioty. Netvrdím, že je to vaše chyba, je to prostě každodenní realita při práci s lidma. Je klidně možné, že ten projekt nakonec bude dobrý, ale vy teď nevíte jestli je opravdu dobrý a proč je dobrý, protože vám to nikdo nevysvětlil. V tuhle chvíli to chce si s tím projektantem sednout a probrat to s ním, snažit se pochopit každé jeho jednotlivé rozhodnutí. Musí vás přesvědčit, že ten jeho projekt je po všech stránkách dokonalý. Pokud vás nepřesvědčí a nedokáže věci zdůvodnit, tak bych ho to nechal předělat, nebo případně vyměnit projektanta.
Odpovědět
@veronique89 3 mesice pocitate od predani podkladu nebo od te doby, kdy na tom zacal pracovat?
Odpovědět
@veronique89 Mám stejné představy a očekávání od práce projektanta. Vůbec nerozumím tomu, proč pokud má klient představu o svém bydlení a není to v rozporu s normami, by měl projektant projekt odmítnout udělat. Já jsem do teď měla představu, že vzhledem k tomu, že já platím projekt, já v tom domě budu bydlet, projekt nejde do žádné veřejné soutěže a není nikde veřejně uveřejněn, tak bych čekala, že projektant bude má přání respektovat. Nebo že odmítne tu zakázku případně. Jsem i překvapená z této debaty...
Odpovědět
@puhelin Chápu to, ale přijde mi to,jako kdybych já řekla,že toho žáka učit nebudu, neboť je úplně blbý a dělal by mi tedy v budoucnosti ostudu. Vaši svobodu vám upřímně závidím...😉
Odpovědět
@veronique89 Moc nechápu proč to řešíš tady. Co cekas, že ti kdo řekne? Že architekt je blbec a neplní vaše přání? Jestli mate smlouvu, tak tam musí být dílčí termíny. Dodržel je? To že předělal navrh je diskutabilní. Jak moc? Jestli se vám to nelíbí, tak to musíte říct. A měl by to reflektovat. Studie je pravé ta nejdůležitější fáze, kdy si i vy overujete co od domu chcete. Ale věř tomu, že architekt tu není jen od toho “aby jen něco poupravil”. Kdyžtak vždycky můžete odstoupit od smlouvy.
Odpovědět
@norikakaa no architekt není státní zaměstnanec je to svobodné povolání a ani zakázku muže normálně odmítnout.
Odpovědět
@barakara U architekta to naprosto chápu, že odmítne. U projektanta mi to přijde zvláštní (pokud zadání neodporuje normám) , ale zřejmě mám zkreslenou a laickou představu o rozdílu mezi architektem a projektantem. Jinak si to neumím vysvětlit. Nevadí, nastuduji.
Odpovědět
@norikakaa Dovoluji si upozornit, že v tomto ohledu není mezi architektem a projektantem žádný rozdíl. Každý z nich může odmítnout zakázku, která se mu zdá pitomá.
Odpovědět
Proč by měl PROJEKTANT kafrat klientovi do estetiky, případně si dovolit klientův návrh zcela či z větší části předělat, protože se mu to po jeho líbí víc ? Projektant snad má návrh klienta (pouze) technicky zpracovat. Ideálně samozřejmě zpracovat návrh ARCHITEKTA, který předtím udělal koncept/studii dle požadavků klienta, tak aby to mělo hlavu a patu. Pokud se jde přímou cestou klient => projektant, tak beru, že klienta upozorní na případné nesmysly, které buď realizovat nejdou nebo stavbu zbytečně prodražují,
Odpovědět
@mp77 Proc by se mel projektant podepsat pod neco, co mu prijde jako paskvil a delalo by mu v portfoliu ostudu? Tohle plati i v jinych oborech, kde se lide prezentuji svou praci, svymi vytvory. Projektant sice nestudoval estetiku a hmotu, ale dispozicni reseni a funkcnost se bere uz ve druhaku na stredni a pak znovu mnohem podrobneji i na vysoke. Dokonce jsme tvorili i nekolik navrhu staveb sami v predmetech typu projekt (vc. konstrukcniho reseni), i pak ke statnicim si sami museli vse navrhnout. Bez architektu.
Odpovědět
@puhelin Proč by se měl kadeřník podepsat pod účes, který se mu nelíbí? Proč by měl malíř pokojů vymalovat byt barvou která byt ztmaví a jemu by se líbil světlý? Protože jsou placeni za realizaci klientových požadavků, ne za svou seberealizaci a prosazování svých měřítek vkusu. Samozřejmě pokud je požadavek opravdu hodně ujetý, v rozporu s jakýmkoli vkusem a obsahující chyby, tak bych chápal snahu odborníka zamezit katastrofě a rozmluvit zákazníkovi nápad, který je vyloženě a po všech stránkách špatný. To určitě nebude problém vysvětlit. Nikoli však návrhy, které jsou jen odlišné od odborníkových preferencí. To by se to seberealizovalo za cizí peníze. Ať se projektanti předvedou a ukáží světu jaké umělecké cítění(i když to je spíše záležitostí architektů), geniálně skloupené s technickou invencí v nich dříme, ale na svém a za své. Já chápu, že tvůrčí lidi víc baví dělat to, do čeho můžou vtisknout kus sebe a mohou se s tím ztotožnit. Nezpochybňuji, že by jejich představy zpravidla nebyly ku škodě věci. Ale na určení podoby má přednostní právo zákazník, pro běhož to není jen možnost seberealizace, ale také jeden z největších životních výdajů. Když nápad projektanta něco zlepší a ušetří, je to asi přijatelné. Ale ono to většinou spíše prodraží. Třeba mně navrhnul architekt opravdu zajímavé venkovní schodiště. Byl by to rozhodně výjimečný architektonický prvek, který by zaujal asi každého. Jenomže stálo by mě to přinejmenším třetinu peněz na celý dům. Takže jsme to řešili jinak, mnohem střízlivěji. Můj dům tímto ztratil perspektivu výjimečnosti, ale pro mě je mnohem cennější to, že mě nezatížil dluhy.
Odpovědět
Vážení, vy tady ale zpochybňujete zásadu smluvní volnosti. Projektant a klient jsou dvě strany, které spolu mohou, ale nemusí uzavřít smlouvu. Když se mně jako projektantovi nezamlouvá zakázka (nebo třeba i klient sám), tak ji prostě nevezmu a hotovo. Co je na tom divného?
Odpovědět
@josef1 Jakoze kadernik ostriha klienta na blbecka a pak bude stestim bez sebe, ze se klient vsem pochlubil, kdo ho ostrihal (prave ten kadernik XY)? Tomu snad neverite. Jestli ten zakaznikuv navrh nedaval smysl, prece to nenakresli a nevezme na sebe dispozicni vady.
Odpovědět
Cele je to o tom, ze henti dvaja musia komunikovat spolu a dohodnut sa. Ak projektant vidi navrh od klienta, ktory je uplne od veci, mal by klienta informovat a riesit to. Ak klient ustupit nechce a projektant sa pod to podpisat nechce, spolupraca by mala byt ukoncena este na zaciatku. Je absolutne neprijatelne, aby projektant nepovedal ani slovo a klientovi vtisol do ruk uplne iny projekt bez toho, aby klient bol s tymto oboznameny a suhlasil s tym.
Odpovědět
Vtipný je, že se tady všichni dohadují, ale vlastně neví, jak původní návrh vypadal. Jestli to byl doopravdy paskvil (kterých tady někdy je dost) a projektant to myslel dobře a předělal to kvůli funkčnosti a praktičnosti nebo se na to vážně vykašlal a udělal si to podle sebe. Kdyby si autorka příspěvku stála za svým návrhem, tak ho sem hodí a pak každý může odpovědět na otázku, zda je projektant dement nebo prostě dělal svojí práci, ale takhle na to vážně nejde odpovědět.
Odpovědět
@puhelin Viděla jste Postřižiny? Paní sládková se k nelibosti všech rozhodla být progresivní a nechat se ostříhat. Ani kadeřník tím nebyl vůbec nadšen. Ale konal a je to přirozené. Jde o vzhled zákaznice a pokud nebyla zbavena svéprávnosti, ona jediná má svrchované právo o něm rozhodovat. Když se najdu v punku a budu chtít na hlavě vystříhat pěkné číro, tak budu mít číro. A ne že kadeřník inklinuje spíše ke skinům a sjede mě dohola. To je tak přirozené vymezení pozic, že mě zaráží odhodlání některých soukromníků, jejichž živobytí se odvíjí od peněz klienta, o tom vést jakoukoli polemiku. Také jsem se s nimi setkal a jen nad tím kroutím hlavou. Co je jim po tom, jakým způsobem se zákazník rozhodl vynaložit své peníze? Můžou si o tom myslet co chtějí, ale tím to končí a pokud by na mě činili takový nátlak a prosazovali se na mém majetku za mé peníze, tak oni končí u mě. Samozřejmě se to netýká chyb a závad které projektant nemůže ponechat, protože by byly v rozporu s předpisy. To je jediné, kde může a také musí uvést věci do souladu. Vše ostatní je nad rámec jeho povinností a pokud zákazník o jeho, byť třeba dobré nápady nestojí, měl by umět potlačit svou ješitnost a bez řečí realizovat zákazníkovu vizi. Nebo rovnou zakázku odmítnout.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?