Studie RD - názory

Ahoj .. máme zpracovanou studii a půjdeme na projekt. Zděný dům v plánu otevřený krov v centrální místnosti, vytápění plyn nebo TČ, krb se zadním přikládáním a uvažujeme o rekuperaci vzhledem k umístění domu cca 50m od rušnější silnice..hluk, prach. Nějaký nápad co by mohlo být řešeno jinak?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od havys:

Ahoj .. máme zpracovanou studii a půjdeme na proj…
@havys Vzhľadom k tomu, že štúdiu už máte hotovú, nie je trochu neskoro sa pýtať, čo by šlo urobiť inak? To je snáď cieľom štúdie, ktorú potom projektant akurát rozkreslí technicky. Ak Vám niekto poradí super zmenu, napr. Odstrániť všetky zbytočné rohy a urobiť jednoduchší tvar, necháte si štúdiu prerobiť alebo to bude upravovať až projektant? V tom prípade by štúdia boli vyhodené prachy.
Odpovědět
Profilova fotka
- zlá orientácia domu na svetové strany. Chcelo by to lepšie využiť solárne zisky. Je to teplo zadarmo. - málo okien v kuchyňo-obývačke. Navyše to na terasu je prekryté vytiahnutou strechou, tadiaľ pôjde minimum svetla. - svetlovody sú pekné na papieri, ale je s nimi len problém. Je to ďalšia diera do strechy, problémy so zatekaním a kondenzáciou vody. Je to smutné, ale aj LED žiarovka, ktorá by tam svietila 2 celé životy, vyjde asi lacnejšie. - 3 zo 4 pokoju majú na jednej stene kúpelňu. To bude romantika stále počúvať to splachovanie, hlavne ak budú priečky z ytongu 150mm - pokoj na sever s malým oknom. Bude to dosť depresívne. Na sever hodiť tak max ložnici a kúpelky. - neviem čo máte všetci s tým odskokom pri dverách. Všetci tam nakoniec dajú nejaký trápny kvetináč s nudnou rastlinou. Zrušiť. Radšej rozšíriť zádverie. Vo výsledku keď bude tá stena zarovno, tak bude aj lacnejšia. Miesta v zádverí nikdy nie je dosť. Kde budete parkovať kočík pre deti? Nakreslite si tam aspoň v reálnom merítku 2 vysoké skrine, jedno miesto na sedenie, botník, niekam osaďte zrkadlo, ... - TM je vždy dosť podceňovaná veľkosťou. Zrušil by som špíz a rozšíril o túto veľkosť TM. Máte tam krb, ale hneď za ním nejaké veci. To sa bude asi blbo prikladať ale skôr nebude z čoho, keď tam nebude kde to drevo zložiť. Kde je miesto na rozvádzač? Rack? Rekuperácia je skriňa cca 75x60x60. S tlmičmi, predfiltrom a nejakými rozbočeniami zaberá kľudne 2-5x toľko miesta. TČ je podobného rozmeru + potrebuje okolo seba všetko napojenie. - špíz si spravte v kuchyni 1-2ks vysokých skriniek s výsuvmi. Čo je ten čierny obdĺžnik naľavo v kuchyni? Mohli by tam byť tie vysoké skrinky. Varnú zónu hoďte na ostrov a ten podstatne zväčšite. - chcelo by to zmenšiť chodbu. 20m2 * (35-55k/m2) je niečo medzi 700k-1,1mio za chodbu. - pergola 32m2 a terasa 35m2 - a není to málo Antone Pavloviči? A dalo by sa pokračovať ešte tak hodinu.... slabý koncept, vyhodené prachy.
Odpovědět
Profilova fotka
Zpevněný prostor před garáží mi připadá malý, pokud je uvažováno, že se auta otočí hned u garáže a nebudou celou cestu vycouvávat.
Odpovědět
-Ložnice přímo naproti zádveří a ještě vedle koupelny není zrovna ideální. Alespoň by se mohly prohodit strany s šatnou, aby lidi v posteli nemuseli v noci poslouchat splachování. -Velikost pergoly + terasy je opravdu megalomanská, ale nevím jestli tam neplánujete trávit celé dny (a asi i používat terasu jako taneční parket) -Spíž takhle daleko od kuchyně je skoro bezpředmětná. Nebo z této místnosti plánujete udělat malý sklad pro čistící prostředky, žehlící prkno, vysavač atd.?
Odpovědět
Jediné, co se mi na tom líbí je ta pergola se střechou, co navazuje na obývák. Jinak se mi to tedy nezdá moc povedené :-/
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od havys:

Ahoj .. máme zpracovanou studii a půjdeme na proj…
@havys Docela megalomanský dům, odhadem tak 10 milionů? Zrušit výklenek u vstupu, spíž prohodit s TM, tak daleko od kuchyně moc nemá smysl. TM se tím zrušením výklenku zvětší, 8m2 pokud budete mít i rekuperaci a TČ, plus asi pračka, sušička a další je docela málo. Celkově obývací pokoj s kuchyní je obrovský. Jak bylo psáno výše, postel u zdi s koupelnou není nic, co by člověk do klidného života chtěl. Podívejte se do alba na náš projekt, v podstatě máme to stejné jako vy na zastavěné ploše 144m2, akorát v menším měřítku (nepotřebujeme tak velké prostory). Třeba se inspirujete.
Odpovědět
Nelíbí se mi natočení domu, na jih máte jen okno u stolu. Dům bych natočil terasou směr jih. Garáž máte od jihovýchodu a zbytečně bude stínit do pokoje, tu bych dal někam k příjezdové cestě na sever. Spíž bych dal ke kuchyni. Obyvákokochyň máte 60 m2, takže ji lze zmenšit o spíž umístněnou v rohu, kde je nyní varná deska. Místo spíže tak můžete udělat šatnu. Množství oken je za mne ok. Vidím, že máte okno u stolu 25 cm nad podlahou - proč ne, alespoň prosvětlí místnost a nemusíte řešit problémy, kdyby bylo až dolu (musí se udělat naprosto přesně s podlahou, horší uklízení, možný problém s vodou a ostříkaným oknem) Bez terasy a pergoly máte podlahovou plochu zhruba 200 m2. Rozpočet vidím na minimálně 10 milionů, to musíte také zohlednit.
Odpovědět
Profilova fotka
Spíž s TM asi těžko prohodit, když je v ní krb s bočním přikládáním a komín. Věřím, že si radši zajdou, než aby přišli o ten krb :-). Případně to řešit ještě jinak, aby TM i s spíž byly situovány ke kuchyni/obýváku.
Odpovědět
Já se Vám moc omlouvám, ale máte načrtnut dům v ceně realizace minimálně za 10 milionů a ptáte se zda na diskuzním fóru? Doporučiji vzít 200 tisíc a najít si kvalitního architekta nebo celé studio. Ušetří vám to čas a v konečném důsledku i peníze a případné zklamání z toho, že něco nefunguje jak má.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Já se Vám moc omlouvám, ale máte načrtnut dům v c…
@rumcajk Autor píše, že mají zpracovanou studii. Předpokládám, že studii si člověk nedělá sám.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@rumcajk Autor píše, že mají zpracovanou studii. …
@jirkajiri Tak ak je toto spracovaná štúdia a ešte za ňu aj zaplatili (pravdepodobne nemalé peniaze), tak je to dosť smutné. Človek by čakal, že "profesionál", ktorý štúdiu spracováva a je zato platený, do nej premietne nejaké základné pravidlá, aby bol dom vo výsledku aj použiteľný. A pritom to má toľko chýb. Toto vyzerá ako laický návrh prekreslený do "poloprofi" nástroja (podobnú matlaninu zvládnem aj v Sketchupe) bez vplyvu "profesionála". Možno aj preto je v CZ/SK ten pravý dom až ten tretí, pretože toľko domov je potreba, aby človek vôbec zistil, že nechce o 23:15 večer počúvať, ako deti splachujú WC a že by zmenil ďalších 238 vecí. A pritom by stačilo si nad to na týždeň sadnúť, prečítať si nejaké doporučenia na vnútrorné usporiadanie, prejsť si pár lepších projektov, využiť nejaký online nástroj, kde sa dá pôdorys (s prevodom do 3D) nakresliť a hlavne pri tom použiť mozog. V tomto prípade nepoužil mozog ani zadávateľ a ani spracovateľ.
Odpovědět
Profilova fotka
No já myslím, že studie je zbytečná, když je tu Modrá střecha :-)
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@rumcajk Autor píše, že mají zpracovanou studii. …
@jirkajiri No podobnou reakci jako josefx jsem chtěl pak dopisovat do původního příspěvku. Jestli za tohle autor platil, tak to je tedy "dobrá práce". Je to dobrý paskvil. Pokud má autor peníze na stavbu takové vily, ve které mají pokoje 23 m2 a obávák s kuchyní rozměry jako byt 2+1. Očekával bych, že spolu s takovými penězi disponuje značným intelektem k tomu, aby projekt neřešil se svépomocníky někde na fóru, ale aby si zaplatil, klidně za půl milionu, kvalitní architektonické studio. To je celé, možná to zní tvrdě, ale když staví takový dům, v takové hodnotě, tak bych očekával kvalitní přípravu a ne tuhle patlaninu, kterou mu se vší úctou rozcupují (správně) i amatéři na diskuzním fóru.
Odpovědět
Úprimne nezávidím autorovi príspevku tú studenú sprchu, ktorú práve dostal. Ale je to bohužiaľ krutá realita. Architekt by mal vrátiť diplom.
Odpovědět
V tom návrhu je špatně hlavně umístnění domu vzhledem ke světovým stranám. Na terasu půjde slunce až odpoledne a ještě bude stínit pergola. Jinak ostatní věci zase takový problém nejsou. Oken je relativně dost a jsou velká, pokud nebudou stěny z Ytongu, tak nemusí být z koupelen slyšet nic. Navíc tam jsou předstěny a je možnost využít druhou koupelnu. TM je také dostačující. Na stranu proti oknu dát na sebe pračku a sušičku, vedle toho TČ s integrovaným bojlerem a vedle toho případnou rekuperaci a ještě zbyde u komína místo na dřevo. Na stranu s oknem rozvaděč a fotovoltaiku. Jestli rekuperaci ano nebo ne by záleželo na počtu lidí obývající dům. Takto velké prostory navíc s otevřeným obývákem do krovu se zadýchají o mnoho později než klasický dům a jednou za čas je potřeba vyvětrat tak jako tak. Pokud byl požadavek na velké prostory, a že na rozpočtu tolik nezáleží, pak je i velikost místností v pořádku.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě je dobré zjistit i jiné pohledy, než můj a architekta, tedy uvést zde dům tak jak si ho představuji. Myslím, že autorovi ne všechno vyhovuje a proto se zeptal zde - neodsuzujte ho za to, že chce znát náš názor. Škoda, že nedal pohled na pozemek se sousedy a preferovanými výhledy.
Odpovědět
Díky všem za názory a pár tipů. Upřímně jsem nečekal pochvalu😅ale doufal jsem, že se zapojí někdo s podobným půdorysem domu..a dokázal by nasměrovat k případnému vylepšení. Ano finančně počítáme s touto investicí do stavby. Jsem si vědom toho, že se dá postavit obdélník nebo L půdorys levněji, lépe řešený s menšímy prostory, malou chodbou atd. Nějakou dobu jsem věnoval procházení projektů ostatních a vím, že jsou nějaká pravidla. Ve výsledku je málo který projekt na fóru pochválen...každý chce bydlet šle svých představ. Zalíbil se nám tento typ domu. Obvodové zdivo by mělo být pálená cihla 44cm a více. Příčkovky zvažuji VPC a VPC v kombinaci s ytongem jako predstěnou pro snaží umístění rozvodů vody a odpadů v koupelnách. Nebo aku pálená cihla..tak doufám, že se povede izolovat případný hluk z koupelen/WC, chodby. Co se týká ložnice tak ještě uvažujeme o zrušení dveří přímo z chodby a udělat vstupu přes šatnu. Orientaci domu bych určitě vzhledem ke světovým stranám viděl lépe, ale je uzpůsobena okolí a přilehlé rušnější komunikaci. Navíc stejně nejsme úplně příznivci vysedávání na rozpálené terase a raději se uklidím do stínu..a kdyby toho slunka bylo málo tak bych asi volil podobný průchod jako je na S straně pergoly.. z pergoly na jižní stranu domu nebo i větší pootevření rastru. Pro vyhřívání se na slunku zima/jaro/podzim bude místo za oknem v centrální zóně na J straně domu..kde by případně byla umístěna lavice..s tím že by okno začínalo cca na 45-50cm výšky od podlahy. Světlovody.. přirozené světlo je fajn, ale jak bylo uvedeno pokud nebudou udělany dobře, tak můžou být problémem..tak zkusíme ještě popřemýšlet. Technická místnost doufám, že se nějak vlezem pokud se dobře poskládá.. případně pokud je reálné tak by se na něco využila spíž. Co se týká dřeva do krbu, který bude využit spíše pro příležitostné zatopení, tak v technické jen pár polen a věští zdroj u parkování na stěně skladu. Kočárek už nás trápit nebude než bude dům stát, pokud se nic nezvrtne a nebude 4ratolest😃 a kdyby někdy někoho, tak myslím že si místo najde. Spíž je určena pro větší skald potravin, prostředky na úklid, ... V centrální zóně bude ještě 1 vysoká skříňka na potraviny, jako součást kuchyňské linky vedle trouby. Obdélník na J stěně naproti lednici jsou police, ale zde by mělo stát menší akvárium. Nebo se upraví kuchyňská linka..bude zrcadlově otočeno bez akvária a to případně umístěno na stěně za pohovkou 😅 Pokud máte někdo ještě chuť vypsat co by nás mohlo trápit nebo kde vidíte další chyby..budu rád 😉
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od havys:

Díky všem za názory a pár tipů. Upřímně jsem neče…
@havys Nejde celý dům pootočit, aby byl vstup ze severu?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?