Typový projekt, na co si dát pozor?

Dobrý den, rozhodl jsem se pro koupi typového projektu. Na co se mám před koupil zeptat (a poté s někým prodiskutovat)? Napadá me třeba - jaké je použité zdivo, má dům předokenní žaluzie, jak je řešen záchyt dešťové vody, je v projektu napojeni na kanalizací… Taky mě napadá dotaz bokem, mohou mi zkontrolovat, zda dům odpovídá urbanistické studii?
Odpovědět
Hezký den. Z vlastní zkušenosti - součástí projektu u mě nebylo napojení na ing sítě, dešťovka, usazení na pozemek. Když jsem sečetl ceny tohoto od nich + to, že každá změna (byť sebemenší - posun okna, dveří,....) byla za 8000,- za každou jednotlivou změnu.... Ve výsledku jsem si nechal udělat individuální projekt, který byl dle mých představ za cenu stejnou jak by vyšlo toto. Ale na druhou stranu pokud chcete přesně typový projekt bez jakýkoli úprav a budete mít vlastní projektanta, který vám udělá sítě a usazení na pozemek tak to není špatná volba.
Odpovědět
nebrat 😄
Odpovědět
@panlorenc proč ne? Když mi přišla nabídka na individuální projekt za půl milionu, včetně dokumentace provádění stavby, rozhodl jsem se pro typový.
Odpovědět
Naprostý souhlas s @panlorenc. Typový projekt nezohledňuje (a taky nemůže zohlednit) žádné vazby domu na okolí, polohopis, výškopis, napojení na technickou a dopravní infrastrukturu, základové podmínky, územní plán, nic, nic, prostě nic. Je to v podstatě jen idea, která se musí dopracovat. Pokud máte nabídku na projekt RD za půl mega, tak se obraťte jinam.
Odpovědět
Když budu stavět dodavatelsky, je nutná dokumentace k provádění stavby? Myslím, ze by ji využili snad jen při hrubé stavbě, ostatní profese si myslím ze bude podle domluvy, třeba kde bude topení, zasuvka, atd
Odpovědět
Asi jste si to zvazil,ale treba orientace mistnosti na pozemku. Zastavitelnost pozemku. Jak pisete,zkontrolovat si,zda je v souladu s regulacnimi plany, uzemkami atd.. My se s typovymi moc netrefime do regulacniho planu (zejmena sklon a vyska strechy,nejvetsi problem). A pak i rozmisteni mi nevyhovuje. Nelibi se mi casto pidi pokoje. Zamyslela bych se nad rozlozenim mistnosti a treba i jejich odhlucneni.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám dvě osobní zkušenosti. Dobrou a špatnou 🙂. Když jsme vybírali dům, tak jsem sáhli po typovém projektu z důvodu financí. Navštívili jsme dodavatele typových projektu začínající na písmeno G. Nicméně to bylo celkem frustrující, jelikož nešlo ani tak o to, že bychom zaplatili za každou změnu z důvodu pracnosti ze strany projektanta, ale na rovinu (a toho si na druhou stranu cením) řekli, že by přišli o provize ze strany předních dodavatelů. Takže bychom jim museli vykompenzovat to, že nedostanou tuto prémii v hodnotě několika desítek tisíc. Nicméně, když jsem se snažil oponovat, tak mi ještě nabídli, že v projektu nechám originál a při stavbě nahlásím změnu. To se mi ale nezamlouvalo už vůbec. Takže proto jsme od této firmy ustoupili a hledali jinde. Nakonec jsme zvolili přímo stavební firmu a ta nám dala výběr "typových" projektů, které již realizovali a celý projekt jsme trochu poupravili dle našich představ. A tím, že to byla i zrovna stavební firma, tak si myslím, že jsme ušetřili spoustu někdy zbytečně komunikace, která by vznikla předáváním informací ze strany projektanta a zhotovitele.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?