Venkovní žaluzie ano / ne

Všichni chválí venkovní žaluzie a i my jsme je chtěli, potom v rámci úspor jsme se rozhodli dát žaluzie pouze na jih a západ do dětských pokojů a obýváku kde je větší okno (šířka 2,4m). Jenže když se teď pouze na 3 okna rozpočte ještě větší zateplení, aby mohly být žaluzie pod omítkou, tak to vychází 3 okna asi na 55000 (žaluzie Z, v elektrice). Tak začínáme přemýšlet, jestli se na to nevykašlat úplně. Budeme mít dřevostavbu fermacell. Děcák je jiho jiho vychod a druhý děcák a obývák jsou JZZ. U jednoho děcáku je ještě ještě stání. Přesah střechy máme 700mm. Co byste dělali vy?
Odpovědět
1
2
Mame sice vetsi presah strechy, ale take jsme to hrozne resili. Co den, to jiny zaver. Nakonec jsme nechali udelat pripravu na klimatizaci a predokenni zaluzie zavrhli. Ale zatim nebydlime, tak nevim, jestli jsme udelali dobre 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
A kolik by vás vyšly venkovní žaluzie do celého domu? Žaluzie chceme také, i když to bude stát hodně peněz a přemýšlíme i o klimatizaci do místnosti obývák - kuchyně. Nechceme se v domě ve vedrech uvařit.
Odpovědět
Máme plánovaný obývací pokoj ( HS portal ) a v patře ložnici ( francouzská okna ) na západ u těchto oken mám v plánu venkovní žaluzie ( předpříprava pod omítkou ). Vzhledem k tomu že je to na západ a pozemek je slunný, je rozhodnuto. Asi bych na Vašem místě odsledoval slunnost Vašeho pozemku a i s ohledem na toto bych se rozhodl. Když neuděláte předpřípravu pod omítku, tak pak pokud by jste se pro montáž rozhodli dodatečně, tak by jste je museli přiznat a umístit kastlík který je vidět, který navíc snižuje v horní části velikost okna - tudíž i světelnost.
Odpovědět
Profilova fotka
Udělala bych minimálně přípravu.
Odpovědět
Máme čerstvě (podzim) žaluzie ve 4 oknech na jich a jiho-západ. Takže zatím nemůžu hodnotit z vlastní zkušenosti. Bez venkovních žaluzií je v daných místnostech v těch největších letních vedrech k nevydržení (pracovny). Skla a prostor mezi skly a vnitřními žaluziemi je horký (máme tmavé rámy). S klimatizaci jsem nepočítal, proto jsem se rozhodl během stavby udělat přípravu na kastlíky pro žaluzie - nemám originály z purenitu, ale výš dané překlady. Co jsem tak různě četl, měly by žaluzie pomoct - jak moc - to se uvidí. Volil jsem na rozdíl od mnoha v okolí štříbrné, aby se co nejméně zahřívaly. Minimum je natáhnout kabely k oknům, dobré je mít i přípravu na podomítkové kastlíky. Ale kdyby ani to nebylo, nemusí se montovat na rám okna (https://www.zebra-q.cz/wp-content/upl...) a snižovat tak výšku okna, dají se montovat i na stěnu - předsazeně (https://www.vp3.cz/wp-content/uploads...)
Odpovědět
@marushka Po příštím létě už bude pozdě i pro nás, škoda 🙂.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme velmi slunný pozemek a ještě na kopci, kde je v létě extra výheň. Ty největší okna máme na J a JZ, takže tam to bude pařit slušně (ještě nebydlíme), i když nám trochu pomáhá metrový přesah střechy. Žaluzie jsme ale nechtěli, takže budou rolety (kastlíky pod omítkou), které zřejmě v těch největších vedrech budeme nechávat přes den stažené, stejně jsme většinu dne pryč. Zároveň ale budeme dělat i přípravu na klimatizaci - manžel klimu nesnáší dobře, i když je nastavena jen mírně, takže prozatím dávat nebudeme a uvidíme, jak to půjde bez ní. Budeme mít možnost chladit podlahovkou, ale to prostě samozřejmě není ono a zase to nechceme přehánět kvůli rosení. Hliníkové rolety nás vyjdou na nějakých 80 tis. (HS portál a 4 velká okna), ale určitě je dáme. Pokud nemáte v plánu dělat klimu, nebo nemáte před okny stromy, které by stínily, tak žaluzie jednoznačně dejte, jinak se tam uvaříte.
Odpovědět
@vlada24 Já to pořádně nevím. Mám jen takovou předběžnou tabulku, kde si zadávám příplatky k domu na klíč. Je to tam nějak takto, ale bude se to trochu lišit (cena směrem nahoru).
Odpovědět
@franti_p O té dodatečné předmontáži už to mám načtené, to vím. A co se týká světelnosti, to je trochu problém. Teď už je zima a situace je jiná. Když jsme tam byli v létě v jednom horkém dni, tak tam slunce prostě svítí. Není tam nic, co by stínilo a novostavba na jihozápadě bude taky bungalov, mi 7m od nás, ale myslím, že víc, už si nepamauju. Neumím to odhadnout, ale prostě standartní pozemek bez ochrany před sluncem v Moravskoslezském kraji. 🙂
Odpovědět
@zmrz_lina Taky jsem na to myslel, ale i ta příprava něco stojí. zateplení navíc + přivedení kabelů. Navíc jsem někde tady četl, že když je dům zateplený moc, tak už podlahové topení v podstatě netopí a podlaha není vůbec teplá, že to je taky na houby. Ale nevím jestli to není blbost. Už bych měl asi přestat chodit na modrou střechu 😄.
Odpovědět
@venouska To je konečně slovo chlapa! A promýšleli jste nějakou alternativu levnější? Přece jen je to dost peněz. Říkám si, že i dřevostavby by se tolik nemuselo akumulovat teplo, že se bude rychleji chladit třeba v noci.
Odpovědět
@jose10r ja bych zakuzie dala. Jsme zatim stale ve fazi stavby, ale uz mame zatepleno. Kdyz jdeme neco na barak delat, v tech jiznich mistnostech je dost teplo i ted v zime. V lete to bude des, takze si myslim, ze je to nutnost. Budeme delat i slunolam. Manzel ted lituje, ze si nedal zaluzie i na wc a do koupelny i na zapadni strane. Kamaradi se na zaluzie vyprdli, maji jen zavesy a v lete maji doma krasnych 28 stupnu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Rozhodne dejte! V drevostavbe bez nich bychom se upekli. Parkrat jsme je nezatahli a byl to teda mazec!
Odpovědět
@jose10r Ono taky je třeba brát v potaz, že každé doporučení bude subjektivní. Někomu nevadí, že má prakticky celý červenec a srpen zavřená okna a větrá minimálně a pouze v noci (třeba není celý den doma anebo mu nevadí vydychaný vzduch - dává přednost chladu). Někdo zase (jako my) větráme skoro pořád (v létě máme zavřené okna jen na tu jižní a j-z stranu přes den kdy nejvíce svítí), dáváme přednost čerstvému vzduchu a světlu i za cenu, že se interiér na těch 28 vyhřeje (takže jsem zvědavy, jak se teplota změní, případně zda zůstane těch 28 i pokud budeme větrat celý den s žaluziemi). Proto jsme zvolili žaluzie, protože se dají naklápět a může při nic být otevřené okno a taky je světlo v interiéru. U terasového okna (3m šířka) jsme žaluzie nedávali, tam bude jednou zastínění terasy. Cena vycházela cca 15t na jedno okno (máme samonosné žaluzie Z90 + "vlastní" vypínače u každého ukna - tzn. od ABB + relátka, abychom mohli mít jeden centrální vypínač na všechny žaluzie)
Odpovědět
Jako těžko říct. Ono hlavně hodně záleží, jaký ten dům je, jak orientovaný, co je okolo...Dám příklad - babička s dědou mají veliké okno na západ. Je to starý dům s masivníma stěnama, okolo zástavba a stromy. A nemají samozřejmě nejmenší problém. Mně je tam i v létě spíš zima. Záleží na těch oknech, taky mají různé parametry. Žaluzie jsou super v tom, že nejde jen o tu eliminaci přehřívání (rozhodně víc ekologické je stínění přesahy, žaluzií nebo stromy, než klimou). Taky to má mírný dopad na bezpečnost, soukromí uvnitř, regulaci světla dle potřeby. Žaluzie jde napojit na automatiku, aby se o tohle všechno staral dům sám. Jak vlastně jinak budete řešit třeba soukromí nebo regulaci světla? Závěsy? Vnitřními žaluziemi snad ne, to je asi nejhorší věc, co se kdy vymyslela (na úklid apod.) Každopádně drahý to je, spousta lidí udělá přípravu a rozhodne se až pak.
Odpovědět
@sasynkamil My budeme mít rekuperaci. Ze všech názorů to zatím vypadá, že rozhodně ano.
Odpovědět
Dobrý den. My venkovní máme. Dal jsem je do celého domu a nelituji. Pochopitelně to byla pálka - v elektrice s DO. Ale můžu říct, že jako pasivní "chladící systém" je super. Do obývacího pokoje nám téměř celý den praží slunce. Nechal jsem dát i klimatizaci. Ale v okamžiku, kdy zatáhnu žaluzie, tak se mi dům neprohřívá a v létě je v něm příjemně. Klimu v létě nezapínám vůbec. Skutečně je to výborná věc. Stojí nemalé peníze, ale fakt jsem s tím spokojen.
Odpovědět
Profilova fotka
@jose10r ano, to máš pravdu. My máme okna v obýváku a kuchyni na čistý jih. Pokud je venku 30+ a já opravdu vyvetram večer + přes den nechám zavřena okna a zataženo, nejde teplota doma nad 23. Ale. Jsem doma s dětmi, lítají mi přes terasové dveře dovnitř ven (tyto dveře mají minimálně napůl vytažené žaluzie) + mám ráda čerstvý vzduch, takže mám vyklopená okna, takže se ten teplý vzduch zvenku do baráku natáhne. I tak jsme neměli v obýváku víc, jak 28, ale mně to nevadí, já mám teplo ráda a večer není problém to vyvětrat, aby se druhý den začalo "od nuly". Máme dřevostavbu, u cihly si v případě delšího teplého období nejsem jistá, jestli by se to večer vyvětralo. Stálo to raketu (žaluzie máme jen v obýváku směr jih, zbytek domu máme předokenní rolety na rucopohon), ale je to jedna z věcí, u kterých nelituji, protože to fakt za to stálo.
Odpovědět
Žaluzie rozhodne ano, zvlášť v drevostavbe.
Odpovědět
Profilova fotka
@jose10r Tak levnější by asi byly plastové rolety, ale ty nechceme. Nevím, jestli jsou žaluzie levnější než rolety, ale mně ta naše cena nepřijde až tak strašná, za hliník jsem čekala větší sumu (a všechna ta okna jsou opravdu velká). A taky se mi bude lépe spát, přece jen je to bezpečnostní prvek, hlavně psychicky 🙂 A my teda máme zděný dům. Dřevostavbu bych určitě nějakou stínící technikou vybavila 😉
Odpovědět
@venouska Proč jste nechtěli žaluzie? Osobně vidím v roletách jedinou výhodu - bezpečnost.
Odpovědět
Máme taky zděnou, pro zajímavost teploty vnitřní/vnější během července a srpna 2019 a 2020. Tehdy bez venkovních žaluzií (nemáme rekuperaci ani klimu) ... viz. přílohy.
Odpovědět
My bydleli jeden rok bez žaluzií, druhý ano a za mě tedy 100% žaluzie dát.
Odpovědět
Ještě si do té rozvahy přidejte, že větší zateplení kvůli zaluziim přinese i nejake úspory na vytápění.
Odpovědět
@martin_s neumím to spočítat, ale to asi moc neudělá při vytápění čerpadlem do podlahovky u novostavby.
Odpovědět
@jose10r Jestli budete mít rekuperaci i vytápění čerpadlem, tak už můžete pomýšlet na dotaci B1 https://www.novazelenausporam.cz/nabi... A tam musíte mít stínění, nebo studii zastínění. To by v rozhodování pomohlo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Venkovní žaluzie rozhodně ano. Je to ochrana proti teplu, proti sluníčku a v noci není zvenku vidět, že máte doma rozsvíceno.
Odpovědět
@kofejn díky za tip.
Odpovědět
@vladimirsvorba A to je nějaká výhoda, že není zvenku vidět, že máme rozsvíceno?
Odpovědět
@kofejn Tohle mi napsala firma, co nám bude stavět: Přes dotaci půjde jen rekuperace - u dalších případných dotací už nelze s vaším domem splnit podmínky např. ta zmíněná dotace na venkovní stínění je pouze pro domy povolené před 1.7.2007 apod.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?