Má smysl dělat překlad nad NIKOU?

Dobrý den, má smysl v tomto případě vytvářet nad NIKOU překlad z roxorů? Původní NIKA byla rozšířena do boků a nad ní cca 25 cm vyříznut otvor pro roxory. Roxory by byly vetknuty do zdi pravo a vlevo. Ale tyto zdi mají tloušťku jen 10 cm (na okrasu). Sice už je nad NIKOU vyfrézovaný malý otvor pro roxory,.... ale není zde překlad zbytečný? Zase tolik se do zdi nezasáhlo. Co vy na to?
Odpovědět
@xen20133 Moc tomu nerozumím. To chcete jen osadit roxory a zeď zapravit???
Odpovědět
@jozkakomosny Přesně tak.
Odpovědět
@xen20133 ty roxory, pokud nebudou součástí betonového překladu tam jsou zbytečné. Nikdo nevíme o jak silnou zeď se jedná a co je nad ní. Proto se nedá radit. Pokud je to dostatečně silná cihlová zeď, tak bych to neřešil.
Odpovědět
@xen20133 No takovýto "překlad" je úplně zbytečný, protože neunese v podstatě vůbec nic. Jiná věc je, jestli tam překlad potřebujete. Podle Vašeho popisu a fotek bych řekl, že rozhodně ano. Ale jak píše @zubr487, těžko radit bez podrobnější znalosti věci.
Odpovědět
Přidávám místo NIKY vždy s červeným obdélníčkem. Ale asi toho moc neřekne.... U té NIKY je přilepen dalí dům. Taky si myslím, že překlad je overkill, ale poslechnu Vaše názory.
Odpovědět
A tento nápad rozšířit si koupelnu na úkor obvodové nosné zdi, s tím přišel kdo? Stavební firma? Architekt? Dělník se sbíječkou? Pokud mluvíte o roxorech, tak asi chcete udělat překad ze železobetonu. Ale ten železobeton by měl být širší než samotný otvor. Navrtat roxory podle mě nestačí. Musela by se tam vybourat větší díra a vybetonovat to tak, aby překlad ležel po stranách na zdivu, čili musí to přesahovat až do vedlejších pokojů. Navíc by se měly stojkovat stropy atd. Otázka je, jestli je na to překlad vůbec potřeba, to záleží i na hloubce niky. Podle plánků mají zřejmě nosné zdi tloušťku 37 cm, což je dost málo. Nika má šířku 170 cm, hloubku cca 15 cm? To už by asi překlad chtělo.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Podle první fotky je hloubka niky na celou obkladačku a ty obkladačky jsou určitě 30x20. Takže hloubka je 20 cm.
Odpovědět
NIKA byla hluboká a hluboká tak i zůstala: cca 15 cm do zdi. Jen byla rozšířena do boků. A ukrojeno kousek nad ní pro potenciální roxory. Ale jak tak koukám, nevím, nevím, zda má smysl se s překlady trápit.
Odpovědět
@xen20133 jak uz tu bylo napsano pokud ty roxory nezalijete betonem tak je to k nicemu. Ja jsem daval zelezne L 100x100x8 ale nebylo to v nosne stene a moje nika je tak 2/3 delky.
Odpovědět
Pokud mají ty cihly hloubku 35 cm a z toho jste useknul 15, tak tam pořád zbývá 20cm cihly. Takže ze statického hlediska to nejspíš takový problém nebude, i když by se vám pod to asi nikdo nepodepsal. Mohlo by to být problematické ale i z estetického hlediska. Když se například v tom převisu odlomí kus cihly, tak to bude držet jenom na těch obkladech a časem můžou obklady praskat apod. Takovým typickým hobby řešením by bylo ten převis oblepit perlinkou a fasádními rohy. Samozřejmě je to prasárna a nikdo vám nezaručí, že to řešení udrží veškeré možné síly, které tam můžou vzniknout. Nějaké řešení s nezabetonovanými roxory je zhruba na podobné úrovni.
Odpovědět
@raziel628 Aano, roxory by byly zalité betonem... Ale už se mi nechce moc jít do hloubky zdi.
Odpovědět
Přidávám další fotky
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?