Elektrokotel ve starém domě - vysoká spotřeba

Zdravim, trapi me vysoka spotreba elektrokotle Ray KE14. Mame stary dum o 5 místnostech (cca 120m2) a v kazde mistnosti radiator. Stěny pálená cihla o síle cca 50cm bez izolace, sokl pískovec, okna plastová, podlaha škvára, stropy škvára. Prumerna spotreba za nizky tarif (elektrokotel a bojler) je cca 145kw v mrazu, kdyz je nad nulou tak kolem 100kw. Kdyz si tyto údaje přepočítám na celou zimu, tak se mi dela zle, kolik bych zaplatil. Chci se zeptat, jak nejlepe tuto spotrebu snizit. Topime pres termostat a mame nastaveno 21°C, takze kotel bezi prubezne cely den. Muj tata napriklad tvrdi, ze je lepsi zapinat kotel v urcitych intervalech rucne a pry ma lepsi spotrebu. Kotel jsme zapli tuto zimu poprve. Dekuji Vam
Odpovědět
Profilova fotka
To asi moc nevylepsite uz...maximalne snizit teplotu, my treba topime na 20 stupnu a to jen obejvak a koupelnu... loznice jede na min, pracovna jeste na min... - podlahovy topeni 🙂
Odpovědět
Bohužel, topit v současné době elektrokotlem je nevýhodné, zvlášť s radiátory. Asi toho moc nenaděláte pokud nechcete mrznout. Jen pro zajímavost TZ objektu?
Odpovědět
Profilova fotka
Způsobů, jak snížit spotřebu je celá řada. Instalace TČ, případně plynového kondenzačního kotle a zateplení domu také neuškodí.
Odpovědět
@charliejeam moc možností nemáte pokud zůstanete u elektrokotle. To je nejhorší kombinace starý dům a elektrokotel. Největší úspory docílíte když snižte teplotu aspoň na 19 stupňů. Co se týče manuálně ovládat kotel tak když bude třeba vypli když nebudete doma bude teplota klesat ale potom musíte vynaložit zpět energii na vytopení záleží jak dlouho třeba nejste doma když třeba 10 hodin tak se to vyplatí ale jde o to jak jste doma.
Odpovědět
Je to moc, my máme za celou zimu od začátku topné sezóny (27.9) doteď (12.2) 10 500kWh na celý dům, což dělá asi 150 dnů (70kW/den), ovšem dům je 3x takový (372m2) a v mrazech topime dřevem, jinak bychom byli na 90 až 100kW/den Ročně elektrika asi 18 - 24 MWh. Máte řešení A) snížit teplotu domu B) nasadit do domu taktéž jiný zdroj (nejlíp dřevo pokud lze) C) zateplit aspoň stropy vatou 150mm
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce

Odpověď na příspěvek od edison101:

@charliejeam moc možností nemáte pokud zůstanete …
@edison101 "To je nejhorší kombinace starý dům a elektrokotel." Ne vždy tomu tak musí být. My máme také 115 let starý dům po vnitřní rekonstrukci, užitná plocha cca 80 m2, NEZATEPLENÉ ZDIVO z plných pálených cihel (síla zdí 50cm), zateplené pouze podlahy (10 cm) a stropy (5cm), nová eurookna a dveře a elektrokotel Protherm RAY12KE používáme pouze na udržení teploty v domě, když jsme v práci, cca 18-21 °C a když přijdeme odpoledne z práce tak škrtneme kamna a topíme dřevem na cca 24°C. V zimních měsících máme celkovou měsíční spotřebu elektřiny cca 700 kWh a z toho je čistě topení cca 500kWh, zbytek provoz domácnosti. Takže za mě spokojenost s elektrokotlem, jednoduché bezporuchové zařízení, nízká pořizovací cena a pro naše konkrétní použití i nízké náklady. Pro nás by naopak bylo tepelné čerpadlo zařízení, u kterého by finanční návratnost možná ani nikdy nenastala. Jo a dřeva spálíme za rok tak 8-10 metrů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mirda4:

@edison101 "To je nejhorší kombinace starý dům a …
@mirda4 No to je skvelý príspevok. Vychvaľujete elektrokotol, ktorým prakticky netopíte. Jasné, že keď topíte drevom, tak bude spotreba elektriky nízka. Ale to z elektro kotla nerobí dobrý zdroj tepla. To je ako keby som tvrdil, že V3S-ka je skvelé auto, síce s ňou jazdím iba na nákupy, ale tankujem len raz za mesiac.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@mirda4 No to je skvelý príspevok. Vychvaľujete e…
@roman_ Tím jsem chtěl říct, že ne každý musí mít tepelné čerpadlo, jak nám to dnešní diktát nařizuje a ne vždy musí být ten "proklínaný" elektrokotel špatnou volbou. V mém případě to funguje přesně jak potřebuji a takových lidí s podobnými možnostmi může být více. Kamna na dřevo jedou 4-6 hodin denně, zbylých 18-20 hodin denně temperuje dům elektrokotel.
Odpovědět
Edit nová sezóna od 11.. října 2023 do 13.4.24 spotřeba celková doma 12 176kWh....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mirda4:

@roman_ Tím jsem chtěl říct, že ne každý musí mí…
@mirda4 TČ samozrejme nie je vždy dobrá voľba. Hlavne sa nehodí do starých nezateplených barákov s radiátormi. Tam doporučujem plynový kondenzačný kotol, ak majú plyn zavedený. A aby som odpovedal na pôvodný dotaz: Znížiť spotrebu sa trochu dá. V prvom rade znížiť teplotu. V druhom rade skutočne pomôže temperovanie na nižšiu teplotu, keď v dome nikto nie je. Síce spotrebujete na nábeh viac naraz, ale pri nižšej teplote sú aj nižšie tepelné straty. Čím vyššie straty ten dom má, tým väčší efekt to bude mať. Potom môžu trochu pomôcť také tie hliníkové odrazové dosky za radiátor, aby sa viac tepla odrazilo a nešlo do steny. No a najlepšie je samozrejme zatepliť, akurát počítajte s min. 15 cm izolantu, inak si vyrobíte viac problemov. A začal by som stropom, tam dať čo najviac, má to najlepší pomer cena/výkon.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?