Předstěna z Ytongu mezi sousedem

Zdravím místní odborníky. Zdědil jsem po babí starý barák (cca. 80-100 let) a snažím se ho udělat obytným. Nicméně jsem hodně velký amatér a beru to spíše jako koníček (momentálně bydlím v bytě ve městě). Mezi mým domem a sousedem je pouze relativně úzká,společná zeď a hodně jde od souseda slyšet. Tak jsem tu zeď oškrabal a zjistil, že je tam hrozně tlustá omítka (cca. 6 cm), protože zeď je hrozně hrbatá, nerovná. Rozhodl jsem to celé oškrabat, pak že bych to trochu zarovnal a před to udělal předstěnu z Ytongu 7,5 cm. Komplet nářadí na stavbu z ytongu mám a stěnu postavit zvládnu. Podotýkám, že tato stěna je úplně suchá, absolutně bez vlhokosti. Účel této konstrukce by měl být snížení hluku, zateplení, dále by se touto stěnou vedla elektřina, lehce by se to pak omítalo, budoucí generace by mě třeba neproklínala, ve zdi by se netvořily praskliny a obecně by to dostalo hezký vzhled. Dále by se hodně ušetřilo za nanášení omítky. Nicméně peníze až tak neřeším. Souhlasíte s tímto postupem? Moc si nedokážu představit, že bych tuto stěnu měl omítat. Krom toho že bych musel zaplatit odborníka, musel bych nakoupit hrůzu materiálu a nenést třeba 5cm omítku, která by byla náchylná na praskliny a hluk bych nesnížil. Posílám Fotku. Děkuji za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
No. Hledáte něco, co má co největší hodnotu akustického útlumu. Ytong, zvlášť 75mm, má snad tu nejhorší možnou hodnotu, osobně bych si to nedal ani mezi vlastní koupelnu a ložnici, natož k sousedovi - vzduchová neprůzvučnost je 34db, to je strašlivě málo. Tohle bych úplně zavrhnul. Tady dává největší smysl akustická předstěna z modrého sádrokartonu nebo z habito desek. A mezi záklop a zeď ještě vatu. Akustika je ale složitá věda, podívejte se předtím dobře na detaily mezi profily a stěnou. Zároveň bych do stěny vůbec nedělal zásuvky a vypínače, budou přenášet hluk. Předstěna ani nevyjde nějak extra draho, ale musíte si načíst návody jak na to. Pokud budete koukat na vzduchovou neprůzvučnost, ta se uvádí v dB. Myslete na to, že každé 3dB znamenají dvakrát větší hluk. Takže každý decibel se sakra počítá.
Odpovědět
@jonas_kopp Děkuji za reakci. S tím hlukem od souseda to není až tak horký. Nyní je tam pravděpodobně zeď z pálených cihel 30cm a nějaký cihly hliněné. Jde mi hlavně o to, aby se to dobře omítalo, dobře se v tom vedly rozvody, trochu se to zase zateplilo a trochu snížil hluk. Ten dotaz primárně směroval k tomu, zda se časem nemůže objevit nějaký problém s nějakými plísněmi a tak. Abych pak celý život třeba nedýchal bordel a tak. V místnosti kterou nyní řeším bude obývací pokoj s krbovými kamny. Nicméně děkuji za odpověď a určitě na to mrknu na netu.
Odpovědět
Pokud by jste to chtěl upravit kvůli útlumu zvuku, nebo i s požadavkem na tepelně izolační vlastnosti, tak místo Ytongu musíte zvolit jiný materiál, nebo např. udělat mezi zdí a plánovanou příčkou mezeru a tu vyplnit izolantem - tedy např. minerální vatou s lepšími akustickými vlastnostmi ( třeba Isover Akustic ). Tím by jste řešil jak hluk tak zateplení, ta příčka by mohla být klidně i z toho Ytongu, ale zvolil bych t. 100.
Odpovědět
@veselyhoral Jsem si jistý, že z principu přenosu zvuku nemůže být ta "hmotná" cihelná či kamenná zeď příčinou hluku, ale spíše v konstrukčním řešení a jiných souvisejících detailech (např. prostupující rozvody topení). Tou pórobetonovou příčkou si pomůžete 0,00prd. Naopak jak radí, výše, bude asi nejvhodnější i s ohledem na plánované rozvody to vyřešit předstěnou s mezerou a izolací.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?