Diskusi odebírá 1 člověk

Rekonstrukce RD (pozemek jiný majitel)

Dobrý den, mám dotaz ohledně možností rekonstrukce RD (2 patra). Jsem majitel domu ale pozemek pod domem vlastní další 2 majitelé. Nemáme mezi sebou žádnou smlouvu, břemeno, nic. Chci dům rekonstruovat- komplet vnitřky, což asi problém není. Problém ale nastává v exteriéru (zateplení, fasáda, okna). K těmto věcem budu potřebovat pravděpodobně stavební povolení a někde jsem se dočetl, že k němu je nutný souhlas majitele pozemku. Máte s tím někdo zkušenost?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr93:

Dobrý den, mám dotaz ohledně možností rekonstruk…
@petr93 Pokud budete dělat práce, které podléhají stavebnímu povolení, a nejste k tomu oprávněn z práva stavby nebo ze služebnosti, potřebujete souhlas vlastníka pozemku, který je zapsán v KN. Pokud je pozemek v podílovém spoluvlastnictví, je třeba souhlas dvoutřetinové většiny spoluvlastníků podle výše jejich podílů.
Odpovědět
Já měl vždy za to a někde to psané je, že pozemek pod domem je ve vlastnictví majitele domu
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Já měl vždy za to a někde to psané je, že pozemek…
@vladimir_sacha Muže být, ale nemusí. Je spousta staveb, které mají odlišného vlastníka od vlastníka pozemku pod nimi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@petr93 Pokud budete dělat práce, které podléhaj…
@jozkakomosny děkuji za reakci, co prosím znamená "nejste k tomu oprávněn z práva stavby nebo ze služebnosti"? Práce na exteriéru jsou výměna oken (ponechani rozměrů) a zateplení budovy- obejdu se bez stavebního povolení?
Odpovědět

@jozkakomosny děkuji za reakci, co prosím znamená…
@petr93 Velmi zjednodušeně: Právo stavby je věčné právo které se zapisuje do KN. Zřizuje se smlouvou mezi stavebníkem a vlastníkem pozemku. Služebnost je druh věčného břemene, které je pasivní a pro vlastníka znamená, že musí něco strpět. Co se týká zateplení, tak pokud to bude znamenat zvětšení půdorysných rozměrů budovy, podléhá to stavebnímu povolení. Výměna oken asi ne ale závisí to na tom, jestli se bude měnit vzhled budovy nebo ne. Stává se, že stavební úřady netolerují např. výměnu dřevěných oken za plastová. Doporučil bych Vám konzultaci na SÚ.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@petr93 Velmi zjednodušeně: Právo stavby je věčn…
@jozkakomosny Děkuji za vysvětlení. Obrátím se na SÚ ale nerad bych tím píchl "do vosího" hnízda. Velkou část věcí si chci dělat sám a nechci na sebe zbytečně upozorňovat. Co se týče toho zateplení- čím se rozumí zvětšení půdorysných rozměrů? Tedy přesnější dotaz, zateplovat mám v plánu až cca v 70cm vyšce od povrchu země (barák je celoplošně podsklepený a sklep je nad úrovní země- žulové kameny). Snažím se prostě obejít bez stavebního povolení, jelikož to bude dost pravděpodobně problém z důvodu nesouhlasu majítele pozemku.
Odpovědět

@jozkakomosny Děkuji za vysvětlení. Obrátím se na…
@petr93 Metodika pro stavební úřady je tady: https://mmr.gov.cz/cs/caste-dotazy/st... Takže těžko radit. Prostě záleží na tom, jak konkrétní stavbu posoudí konkrétní stavební úřad.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?