Na kolik může vyjít rekonstrukce, má to smysl?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názory, zda tento řadový dům má smysl koupit a rekonstruovat, a zda by se dalo vejít do 2 mil. Jedná se o řadový dům 4+1, podsklepený, + podkroví. Užitná plocha 150 m2, zastavěná plocha 71m2. Co bych zde asi chtěla opravit: Nová střecha včetně krovů, zrušit vykýř, nová plastová okna, zateplit a nová fasáda, topení je na plyn (tak tady asi nový kotel a radiátory, nebo tepelné čerpadlo?), podlahy, vnitřní omítky (nebo jen oškrábat a vymalovat), nová kuchyň (nic extra), nová koupelna (nic extra), futra a dveře bych asi vybrousila a nalakovala, nové rozvody elektřiny, vody, odpady. Možná v patře udělat záchod. Něco se schodištěm... No a asi nějaká hydroizolace (zatím nevím v jakém rozsahu by byla nutná). Předem moc děkuji za vaše názory.
Odpovědět
1
2
Chceme dělat podobnou rekonstrukci, měli jsme představu cca 3 miliony, z toho milion z dotace. Měla jsem tam teď první firmu, která řekla 5 milionů 😲 Uvidíme, co mi odhadnou další... A to máme tedy lepší stav, než na tvých fotkách
Odpovědět
Vidím to tak na 3 v případě, že si to budete dělat komplet sami, ne firma. Ale nedokážu posoudit to řešení vlhkosti, z toho může být ještě pěkná polízanice, jestli je dům vlhký, tak bych do toho nešla ani náhodou...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od esterhome:

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názory, zda ten…
@esterhome to je otazka pro vesteckou kouli :) muze to byt za 2 svepomoci a nebo taky za 5 kdyz tam narazite na nejake necekane veci typu ze to bude vlhke a bude se muset napr. podrezavat zdivo, pozvete si nekoho kdo tomu rozumi na misto, jinak se to podle fotek opravdu hadat neda
Odpovědět
@esterhome To je individuální, dá se zrekonstruovat za 500 tis nebo za 20 mio. Nicméně ty 2 mio jsou velmi realistické při stavbě dodavatelským způsobem. Základem je na všechno víc nabídek a nedělat nic, co není potřeba. Např. největší výdaj je "Nová střecha včetně krovů", ale to se dělá jen v extrémních případech u domů, které jsou téměř na zbourání. U takového zachovalého domu stačí obvykle střechu umýt wapkou, udělat nějaké lokální opravy a možná natřít. Vikýře bych nerušil, sníží vám to hodnotu domu. Jestli je to na hypo, banka vám to možná ani nedovolí kvůli snížení zástavní hodnoty. Plyn už máte zavedený, takže se vám nejlépe vyplatí kondenzační kotel. Chcete-li úsporný a komfortní provoz, tak s ekvitermou a na každý radiátor termostatickou hlavici. Tohle jsou nejlepší radiátory s krásným designem, stačí natřít a neměnit za nevkusný deskový aušus ;-)
Odpovědět
Tak trochu střílíte od boku, hned nové krovy? Důvod? Pokud nejsou prožrané a prohnilé, tak jen když udělat výměnu špatných kusů, folie a nové latě. Pokud vím, střechu můžete udělat třeba za 5 let a ne teď. Hlavně bych se zaměřil na nové rozvody, což není nějaká extra darda, pokud máte vlastní síly, demontáž starých zvládnete. Radiátory bych nechal, protože se jedná o staré kvalitní velké a těžké které zůstanou nahřáté dlouho. Pokud se vyčistí proplachnou a osadí novým potrubím tak v pořádku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od esterhome:

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názory, zda ten…
@esterhome Nejlepší by bylo, kdybyste ve svém okolí našla zkušeného stavaře, který dům důkladně prohlédne. Pak se dá vůbec začít počítat a zvažovat. Co vidím na fotkách, je podsklepený dům z prvorepublikové developerského projektu ve větším/velkém městě. Prodejní cena by měla být plus mínus totožná s cenou za stejně velký stavební pozemek ve stejné lokalitě bez domu. Jsem zastánce názoru, že po 30-50 letech je dům hromada suti. Přesto, pokud má dům velmi slušné svislé a vodorovné konstrukce (zdivo a stropy), jsem příznivce rekonstrukce. Proč? Pokud nebudete měnit konstrukce a charakter domu, nepodléhá rekonstrukce ohlášení stavebnímu úřadu. K tomu je nutné navázat dobrý vztah se sousedy, vysvětlit jim svůj záměr, aby neměli namítky a nezatáhli vás do martýria jednání se stavebním úřadem. Kdo nezažil, nepochopí. Náklady na rekonstrukci domu do stavu, který bude odpovídat současným požadavkům na bydlení, odhaduji na 4-5 miliónů korun. Jen tak od pasu jsem začal počítat a držel se s odhady cen při zemi, viz obrázek. Přeji hodně zdaru a rozhodujte se, až podle toho, co vám řekne alespoň jeden zkušený stavař.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od prestavbar:

@esterhome Nejlepší by bylo, kdybyste ve svém oko…
@prestavbar Při rekonstrukci na klíč vaše ceny asi sedí, nicméně, mám zkušenost s rekonstrukcí více nemovitostí dodavatelským způsobem a v některých případech i více či méně svépomocnou cestou. A dodavatelské ceny jsou cca poloviční. Celkem chápu, že si to firmy na klíč nastřelí, když musí jednak platit management stavby, držet záruky, řešit právní věci, reaklamu a mnoho dalšího, a ještě mít na všem nějakou normální marži (typoval bych 30%) Pak asi záleží na investorovi, jestli je ochotný si zaplatit řekněme 2x násobek ceny za to, že mu někdo ušetří tu bolest hlavy se zařizováním všech řemeslníků.. Já osobně jsem ušetřil na těchto věcech mnoho milionů, když jsem si to zařídil vše sám, ač mě to stálo nějaký čas. Tím nijak nerozporuji, že někdo může preferovat stavbu na klíč. Jinak když se podívám na jednotlivé položky, tak třeba 700 tis. za okna a dveře, to znamená že zaplatím za jedno okno třeba 50 tisíc, z toho 20 tisíc jde dodavatelské firmě (nedávno jsem zrovna okna dělal, tohle je normální cena za takové větší trojsklo) a to samotné okno se vyrobí třeba za 7 tis (mám ty čísla po ruce). Je tam řekněme 8 hodin práce zedníka s platem 300-400/hod, pár stovek reálných nákladů za dopravu. Zbytek tvoří všemožné náklady a marže celého dodavatelského řetězce. Jinak chápu, že nikdo nedělá zadarmo, čili je to spíš jen takové moje povstesknutí nad tím, jak se celá ta cenovka nafoukne. A také jen můj názor, že je pro většinu smrtelníků lepší strávit nějaké nemalé množství času tím, že si to celé zorganizuji a ušetřím si celoživotní splácení milionových částek.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@prestavbar Při rekonstrukci na klíč vaše ceny as…
@m_i_r_e_k Víceméně s vámi souhlasím. Také jsem si stavby řídil sám a ušetřil v desítkách procent. S tímto přístupem jsme však mezi většinou populace exoti. A když si vezmete hypotéku, musíte utíkat v korporátním kolečku, na stavbu nemáte čas a ani znalosti a zkušenosti. To by se tu takto @esterhome neptala. K oknům. Prohlédl jste si pozorně, jaká tam jsou okna, v jakých tvarech, rozměrech a počtu? Je to ve velkém městě, mohou mít regulaci na zachování rázu a materiálu. Je jistě více variant, jak současná špaletová okna renovovat nebo alespoň vyrobit nová vnější křídla. Počítal jsem s horší variantou, že dřevo bude ve špatném stavu a okna bude třeba vyměnit za nová eurookna. Ta už špaletová nebudou, protože byste se nedoplatil.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od prestavbar:

@m_i_r_e_k Víceméně s vámi souhlasím. Také jsem s…
@prestavbar Tak pokud počítáte, že se jedná o památkově chráněný objekt a je nutno ponechat dřevěná okna a zrenovovat.. ale to se už dostáváme do pásma ničím nepodložených spekulací. Jinak stejně tak můžu jít do dalších položek: Fasáda zateplená 15cm mi vychází cca 200 tis. při přepočtu na odhadnutou plochu (zateplují se jen 2 stěny) Kuchyňská linka - nejrozšířenější Ikea Metod stojí cca 4000 Kč/skříňka - hrubý odhad, vč. montáže a veškerého příslušenství. Instalace máte v samostatné položce. Takže např. 6m dlouhá linka, se 2 řadami skříněk vyjde na cca 80 tis. komplet s montáží od Ikea, plus spotřebiče. Interiérové dveře, když paní psala obrousit a natřít, já bych dodal ještě zatmelit, opravit a vyměnit kování, tak z mojí zkušenosti cca 5-6000/kus za velmi pěknou práci, při dispozici 4+1 počítám tak maximálně 10 dveří = max. 60 tis., a to počítám, že se budou renovovat i dveře do sklepa, na půdu apod. Sanita - materiál závěsný záchod 10-15 tis, vana 5-10 tis., umyvadlo s příslušenstvím 5-10 tis., baterie 10 tis, obklady 20 tis včetně lepidla atd., práce 20 tis., a to počítám už trochu nadstandardní vybavení, vše jde pořídit i za polovinu. Samozřejmě dá se pořídit i násobně dráž, to nikdo nerozporuje. Topení a rozvody - to je dost individuální, ale 1mio? Kotel + vložkování + předražená práce topenářů 120 tis. (podobný barák, aktuální nabídka). Elektro cca 100-150 tis., voda a odpad nestojí nic, řádově nějaké desítky tisíc i s prací.. Těžko říct, co dotoho počítáte dál. Samozřejmě dá se vymyslet tepelné čerpadlo, soláry atd. Atd. A mluvím o dodavatelských cenách, čili objednání několika málo specializovaných firem. To bych neřekl, že je nějaký exotický způsob stavění. Pokud si člověk dá dohromady partu řemeslníků a sežene si sám materiál, tak jsme zase na polovině.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@prestavbar Při rekonstrukci na klíč vaše ceny as…
@m_i_r_e_k Doplnění a oprava: v textu kalkulace jsem neuvedl, že do truhlářských konstrukcí jsem kromě oken a dveří započítal i dřevěné obložení nášlapů schodiště. Renovovat původní by vyšlo skoro stejně. A ještě drobná poznámka. Nechci paní @esterhome podceňovat, ale svépomocný způsob, který vyžaduje nezbytné znalosti a který jí doporučujute, nebude pravděpodobně ten, který by chtěla absolovovat. Navíc moje dooporučení bylo najít si zkušeného stavaře, třeba vašeho typu. Poznámka na konec: dnes vám na stavbu ve městě žádný zedník nebo řemeslník méně jak za 500 Kč/h na ruku nepřijde.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od prestavbar:

@m_i_r_e_k Doplnění a oprava: v textu kalkulace j…
@prestavbar Nedoporučoval jsem svépomocný způsob, ale dodavatelský způsob. Svépomocný způsob = sám si natahám rozvody, nechám si vyrobit okna a sám si je vyměním, sám si natřu dveře, sám si vymaluji, naplánuji si kuchyňskou linku v plánovači, sám si jí přivezu a složím Dodavatelský způsob = nechám si od specializované firmy vyměnit okna, objednám si kuchyňskou linku i s montáží (profesionální návrh, vizualizace a rozsáhlá konzultace je většinou zdarma), podlahy si nechám udělat od podlahářů, výmalbu od malíře, stěhování od stěhováků... Dodavatelský způsob zvládne každý. Je třeba se tomu trochu věnovat, něco si o tom nastudovat, na každou položku oslovit několik firem, porovnat si nabídky po cenové i kvalitativní stránce.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od prestavbar:

@m_i_r_e_k Doplnění a oprava: v textu kalkulace j…
@prestavbar klidně přidávejte nové příspěvky, protože když dopisujete do těch starých, diskuze se stává zmatečnou. Co se týká ceny řemeslníků, pokud chci někoho na 2 hodiny, tak skutečně za méně než 500 Kč/h pracovat nebude. Ale dlouhodobě zaměstnaní řemeslníci většinou berou méně, než 500 Kč/h čistého, což by odpovídalo 90 tis měsíčně čistého. Pár řemeslníků a zedníků znám, většina z nich jezdí oprýskanou jedničkovou oktávkou apod., každý se samozřejmě snaží nafouknout ceny jak to jde, když je náhodná příležitost a důvěřivý klient, ale žádný dlouhodobý zaměstnavatel tolik neplatí.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@prestavbar Nedoporučoval jsem svépomocný způsob,…
@m_i_r_e_k To, co popisujete jako dodavatelský způsob, je ve smyslu stavebního zákona svépomoc. Stavbu neprovádí stavební podnikatel, ale vy jako stavebník. To je jediné rozlišení, stavebním zákonem není „svépomoc“ nijak definována. Význam lze dovodit z toho, že se obecně ukládá, že stavby provádí stavební podnikatel. Tedy, že na základě smlouvy o dílo uzavřenou mezi stavebníkem a stavebním podnikatelem se stavební podnikatel zavazuje a odpovídá stavebníkovi za včasné a řádné provedení stavby. Jestliže zákon připouští provádění stavby svépomocí, ponechává na vůli stavebníka, jakým způsobem zabezpečí realizaci stavby, např. sjednáváním si dílčích dodávek, tj. váš dodavatelský způsob.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od prestavbar:

@m_i_r_e_k To, co popisujete jako dodavatelský zp…
@prestavbar Pokud se chcete bavit o termínech v zákoně, dalo by se spíše polemizovat i o tom, zda se jedná o stavbu či pouze o údržbu. Popřípadě se může jednat z větší části o údržbu, plus jednu či dvě stavby prováděné stavebními podnikateli. Ale nemyslím si, že je takovéto právní slovíčkaření pro tazatelku užitečné. V běžné mluvě se jasně rozlišuje stavba na klíč, stavba dodavatelským způsobem a svépomoc (DIY). Termíny užívané v běžné mluvě není potřeba mít zakotvené v zákoně, ba dokonce se právní terminologie od obecně užívaných termínů často odchyluje.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od esterhome:

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názory, zda ten…
@esterhome Jen pro vás. Dům jsem podle inzerátu našel. Místek neznám, lokalita kolem ulice B. Němcové vypadá pěkně, je ve středu města, slepá a hlukově odstíněná panelákem. Dům se prodává delší dobu, na podzim zlevnili ze 4,2 na 3,6 mil. Pokud bude dům stavebně v pořádku a sousední rekonstrukce nasvědčují, že ano, a máte zajištěno financování (vlastní peníze nebo schválenou hypo), tj. prodávající dostane peníze brzo, nabídl bych o min. 10% nižší částku, cca 3,2 mil. Kdo dlouho prodává, chce prodat, ne čekat na přelud. Kdo nabízí peníze rychle a nemusí koupit, je ve velké výhodě. Parcela má celkem 312 m2, při ceně 3,2 mil. to vychází něco přes 10 tis. Kč/m2. To je sice na Místek relativně dost, ale absolutně je to obdobná cena dostupných parcel v okolí. Sežeňte si stavaře na prohlídku!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od prestavbar:

@esterhome Jen pro vás. Dům jsem podle inzerátu n…
@prestavbar Nevím, co se tu snažíte tlačit za nepravdivé informace. Dům rozhodně nemá cenu pozemku - to je samo o sobě naprostý nesmysl. Nabídkové ceny stavebních pozemků ve FM jsou maximálně do 3500 Kč/m2. Za 10 tis kč/m2 tam žádný prázdný stavební pozemek není. Není třeba mást lidi. Ať si každý najde ceny, stačí otevřít např. sreality a 2 min. hledat. To samé platí pro ceny stavebních prací, které zde uvádíte zhruba 2x - 2.5x nadhodnocené proti realitě. Vyvěšte si ten svůj ceník na internetu a třeba si vás někdo vybere, třeba ne.
Odpovědět
Přeji hezký večer. Velmi všem děkuji za jejich odpovědi a názory. Původně jsem byla vždy proti rekonstrukcím starých domů. Říkala jsem si, kdoví na co tam člověk může narazit... Tento dům mě však zaujal lokalitou a tak nějak představou, jaké by to mohlo vevnitř po rekonstrukci být. Spíše jsem hledala menší pozemek a na něm chtěla postavit malý jednoduchý bungalov bez garáže. Co se týká tohoto domu, pokud bych "do něj chtěla jít", určitě bych si najala odborníka na kontrolu nemovitosti. A také ještě dost vyjednávala o ceně. Opravovala bych ho dodavatelský (řemeslníci), s tím že něco málo by se dělalo svépomoci (sami). Hodně bych se snažila nakupovat v Polsku. Snad by šla využít i nějaká dotace. Kuchyň bych si koupila, tak jako tak v Ikei :-). Chci si ho jít tento týden prohlédnout, a pak uvidím, zda má smysl o tom přemýšlet... Ještě jednou moc děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od esterhome:

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názory, zda ten…
@esterhome Kupili sme stary rodinny dom v MS kraji a idealne by sme ho chceli zrekonstruovat. Plan bol dat do toho 3, v krajnom pripade 4 miliony. Viacero firiem odhaduje cenu rekonstrukcie na cca 8 milionov. Urobil som si vlastny odhad viz. obrazok a ceny su naozaj "sialene". Za tieto ceny je lepsie ten dom zburat(odhad 600 000) a postavit maly 3+1 iba pre mna s manzelkou. Vo vysledku ma clovek nizkoenergeticky maly domcek - jediny problem je v tom, ze je maly.... a to nechceme. Vlastne byvanie mame poriesene, takze nas nic nenuti do rekonstrukcie ist a mozeme sa sustredit cisto na zahradu. Splatime hypoteku co najskor a firmy nezarobia... pri takychto cenach do toho nikto rozumny nepojde.
Odpovědět
Jako z těch rozpočtů nabývám dojmu, že je rekonstrukce dražší jak stavba od nuly. Nechci Vaše rozpočty rozporovat, ale uvedené ceny se mi v některých položkách zdají až dvojnásobně přestřelené. U toho růžového domku, střecha za 800k? To přeci nee. Teď mám nacenění sedlové střechy pro bungalov o půdorysu 185m2 za 500k. Zásyp septiku za 50k? :D to je úlet. Vybourání luxferů za 50k? ach jo. Oken z fotky moc vidět není, ale já mám trojskla naceněné na 250-300k, ne na 400k jak je v rozpočtu.. Neříkám, že není lepší mít rozpočet trochu nadhodnocený. Ale tyto dva, které jsou tu ukázány, jsou trochu hardcore. Ony ty desetitisíce v jednotlivých položkách budou v konečném důsledku dělat milion a víc.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ueden:

@esterhome Kupili sme stary rodinny dom v MS kra…
@ueden Toto se dá za 2 udělat tak aby to bylo hezké... Nám se povedlo 100m2 dům který má ještě základy z roku 17xx spravit za půl milionu tak, aby chyběly akorát zařizovací předměty a to zůstala akorát třetina stropu, půlka krovu a obvodové zdi a jedna nosná uprostřed....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Jako z těch rozpočtů nabývám dojmu, že je rekonst…
@rumcajk Strecha: 800 je Prefa sindel, da sa aj lacnejsie Satjam Bond Alumat cca 600. Hlavne je tam eternit a likvidacia to dost navysuje. Kazdy, kto tu strechu videl tak komentoval: to je zlozite, kopu strihania atd. :-) Luxfery: vyburat plochu cca 8m2, odvoz, nahradit stenou s otvorom pre buduce 2 okna, omietky. Ak by to bolo za menej, budeme iba radi. Septik: ano, je to prestrelene. Ani sa to nemusi riesit hned a casom sa da zasypat nejakym vyburanym materialom... ale ono tu usporu zase dozenie nieco, s cim neratame. Okna: okien je tam dost, aj ked to nie je vidiet z fotky Vseobecne ceny su radsej trochu nadhodnotene. Viacero firiem ale odhaduje rekonstrukciu za cca 8 mil.. Minimalna, dost okresana verzia, za 4 mil.... a to uz clovek uvazuje radsej nad novym a mensim. Uvadzane ceny su pre pripad, ze si sam oslovujem remeselnikov/firmy pre kazdy krok rekonstrukcie osobitne. Komplet cez firmu to bude ta horna hranica, teda 7-8 mil. Ak by sa nasla firma, co to dokaze za 3-4, beriem hned :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ueden:

@rumcajk Strecha: 800 je Prefa sindel, da sa aj…
@ueden Zkuste poptávat teď. Nejen mě se zdá, že se karta obrací nebo již obrátila, a jako investor taháme za provaz. Jak jsem psal, nechci Vám rozporovat něco co jsem neviděl. Jestli to máte takto naceněno, tak ok, ale i tak se mi to zdá drahé.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@ueden Toto se dá za 2 udělat tak aby to bylo h…
@vladimir_sacha Hlavne nie som tak manualne zrucny a ani nechcem travit na stavbe cas, ktory mozem venovat napriklad detom, vyletom atd. Kto je ochotny ist touto cestou a skoro vsetko si urobi sam, to je potom iny pribeh... Vyburat par veci, vytrhat podlahy, zdemolovat zahradny domcek a par podobnych veci zvladnem. Demoluje sa lahko, buduje tazko :-) Cas nas netlaci, dalo by sa robit postupne. Najvacsi problem je KNOW-HOW, teda vedomost ako postupovat, preco prave zacat tymto a ako to spravne urobit. Taky ten filmovy zednik Lorenc z Na samote u lesa
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Mě přijde, že tu létají nějaké zcela nesmyslné částky. Buď se tady někdo nechal natáhnout, nebo se někdo někoho snaží natáhnout, nebo fakt už nevím. Stačí oslovit několik firem a ne jenom jednu. Okopání domu jsem dělal před cca 3 lety. Dával jsem tuším 12 tisíc bagristovi (chlápek od vedle s vlastním bagrem). Další asi 3 tisíce dostal kopáč s lopatou, protože do některých míst se bagrista bál kopnout. Dnes už by ta cena asi byla minimálně dvoj-trojnásobná. Ale 750 tisíc to už bych si snad koupil vlastní bagr :D BTW nedávno jsme si půjčovali malý bagřík z DEKu za cca 2 tisíce na 24h. A kolik se toho s ním udělalo. A ty rozpočty, co tu létají.. K tomu prvnímu jsem se už vyjadřoval. A ten druhý ve slovenštině, to je prosím v jaké měně? EUR to asi nebude, CZK asi také ne...
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Mě přijde, že tu létají nějaké zcela nesmyslné čá…
@m_i_r_e_k Taky si myslím, že to mají přestřelené, ale nemá smysl to řešit. Jestli jsou spokojeni a připadá jim jako dobrý deal dát za okopání domu, usazení nádrže a udělání parkovacích stání 750k, tak je vše v pořádku.
Odpovědět
Nebude jednodussi se zeptat sousedu, kolik to stalo je? Je to uplne stejny dům, vypada, ze byl rekonstruovány nedavno, takze tam by ten odhad mohl byt o dost lepsi. Jen výchozí stav mohl byt jiny, ale na hrubý odhad by to mohlo stacit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@m_i_r_e_k Taky si myslím, že to mají přestřelené…
@rumcajk @m_i_r_e_k Mnou uvadzane ceny su po niekolkomesacnom zistovani a konzultaciach s projektantom, remeselnikmi a firmami. Ano, su nadhodnotene, ale max 10-15% vo vyslednej cene. Ceny su prestrelene a to je dovod, preco do toho nejdeme a budeme sa sustredit na zahradu. Na dome iba nutne veci. Firmy su drahe a tak nakoniec neuvidia ani korunu. Sam si rekonstrukciu neurobim, no zaroven ani nastastie nemusim. Aj keby to cele bolo za 4-5 mil., tak je to na zvazenie. Alternativa je maly dom, problem je to slovo "maly" za tie peniaze. Drevostavba je uz tiez predrazena a nema vyznam ako pred par rokmi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ueden:

@rumcajk @m_i_r_e_k Mnou uvadzane ceny su po niek…
@ueden Je zajímavé, že na novostavbu dokážete sehnat řemeslníky za standardní ceny, ale na rekonstrukci máte ceny dvojnásobné oproti normálu. Poměry v MS kraji neznám, ale rekonstruuji momentálně tři (vlastní) nemovitosti, každou v jiném kraji. Mám o dodavatelských cenách poměrně dobrý přehled (a ne, nemám přístup k žádným podpultovým cenám). Pokud řešíte celou stavbu na klíč, tak věřím, že si na tom zprostředkovatelská firma přirazí 2x násobek. Pak se ale docela divím, že do toho někdo jde. Typickým zákazníkem takové firmy asi bude multi-miliardář, který rekonstruuje rodný statek po babičce.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?