Rekonstrukce staršího domu – má to smysl? Vešli bychom se do 2 mil.?

Ahoj, chtěl bych se poradit s někým, kdo už má zkušenost s rekonstrukcí staršího domu. Byli jsme se s manželkou podívat na rodinný dům. Dům je postavený v roce 1969, plocha cca 130 m², v původním, ale velmi zachovalém stavu, má garáž, menší zahradu, je napojený na elektřinu a vodu, kanalizace v obci je dostupná, stejně tak plyn v ulici. Staticky působí v pořádku, není viditelná vlhkost ani zásadní závady, ale je to prostě „kostka“ z konce 60. let bez větších úprav od výstavby. Pokud bychom ho koupili, chtěli bychom ho dát do obyvatelného stavu – tedy: nová střešní krytina + zateplení krovu (trámy by mohly zůstat), zateplení fasády, kompletní nové topení (uvažujeme plyn nebo tepelné čerpadlo), nová elektroinstalace + rozvody vody, nová koupelna a kuchyně, podlahy a základní interiérové úpravy, pravděpodobně také vybourat jednu příčku a spojit obývák s kuchyní do jednoho otevřeného prostoru. Naším cílem je, aby se v domě dalo normálně bydlet (ne luxusní rekonstrukce). Zajímá mě, jestli podle vašich zkušeností je reálné se s tímto rozsahem prací vejít do 2 mil. Kč. Má někdo z vás podobnou zkušenost s rekonstrukcí domu z tohoto období? Přemýšlím, jestli to má ekonomicky smysl, nebo jestli se to vždycky „rozjede“ mnohem výš. Budu moc rád za vaše postřehy a tipy. Díky moc!
Odpovědět
Ještě bych doplnil, že v domě už byla částečně vyměněná okna – 5 z celkem 8 je novějších, dvojsklo, zbytek jsou původní.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od stavar123:

Ahoj, chtěl bych se poradit s někým, kdo už má zk…
@stavar123 uvidite co ostatni ale osobne si myslim ze 2mil budou malo i na material toho co popisujete. Pred covidem by to bylo na tesno dneska si myslim ze ne...
Odpovědět

Ještě bych doplnil, že v domě už byla částečně vy…
@stavar123 záleží jak to chcete dělat pokud tak že většinu věcí budete řešit co nejvíce sami případně s živnostníky tak by se možná vlézt dalo. Ale pokud to budete řešit přes firmy tak těžko se vlezete.
Odpovědět

Ahoj, chtěl bych se poradit s někým, kdo už má zk…
@stavar123 Pokud stavbám nerozumíte, tak si zaplaťte znalce ,který vám to zkoukne a ušetří vás případných problémů. Kamarád na jaře koupil dům a před koupí jsem mu radil to samé.Bohužel na mou řadu nedal a teď už je zdemontovana celá střecha i s krokem,stropy,štíty a půlka zdí v patře.Má jediný štěstí,že mu dávám materiál za nákupku a většinu práce dělám zadarmo,jinak by nebydlel ani za dva roky.Jinak za elektoinstalaci počítejte 90-150 tisíc,tepelný cerpadlo 150-250 tisíc,rozvody vody 40-60 tisíc,koupelna 100 tisíc,střecha 350 tisíc a víc,topení 100-150 tisíc,fasáda 250 tisíc,kuchyň 200 tisíc,podlahy 100 tisíc.To je velmi hrubý odhad ,protože nikdo tady nezná rozměry a plochy domu.Záleží taky jestli jste schopný si něco udělat svépomocí a jaký materiály budou použity a v jaký kvalitě vše budete chtít.Jinak se průměrná cena kompletni rekonstrukce pohybuje od 20 do 30 tisíc za metr čtvereční plochy domu.
Odpovědět
Standa80 to shrnul dobře a já jen doplním, mrkně te se na dotaci "oprav dům po babičce", ten barák by splnil hodně bodů a vám by to mohlo hodně pomoct s rozhodnutím, zda do toho jít po finanční stránce.
Odpovědět
Jsou to strašné peníze, které půjdou do rekonstrukce, ale pokud vám přijde, že to má smysl, že to má potenciál, tak není třeba váhat. Myslím, že výsledek za to bude stát, jen je třeba se připravit na to, že během rekonstrukce se mohou objevit mnohé neočekávané výdaje.
Odpovědět

Ještě bych doplnil, že v domě už byla částečně vy…
@stavar123 Toto je to nejmenší na celé stavbě... Těch pár oken
Odpovědět
Tohle je generální rekonstrukce. (A "luxusní" s tím nemá co dočinění. Luxusní rekonstrukce se obvykle dělají u větších vil z dvacátých let dvacátého století, co byly navrženy achitekty zvučných jmen a stojí podstatně jiné peníze.) A na generální rekonstrukci jsou prostě dva miliony málo. Na něco podobného, trochu asi menšího, jsem mám rozpočet tři miliony, a to si hodně věcí dělám sám. Osobně si myslím, že ekonomický smysl to může mít jedině v případě, že si hodně věcí budete dělat svépomocí a nemovitost se vám z nějakého důvodu opravdu líbí. Jinak je lepší jít do stavby na zelené louce. Tady absolutně nevíte, jaké "jobovky" vás tam čekají. Vlastně je i nesmysl započt rekonstrukci bez toho, abyste tam alespoň dva roky bydleli a věděli, jak se ten dům chová a jaké problémy má. Mimochodem, ty okna jsou úplně bezvýznamná. Nezajímavá položka. Při rekonstrukci stejně vyměníte všechna okna na domě. @standa80 Hmm, takové kamarády bych chtěl mít. Já po těch svých chci něco jednou za pár měsíců a vždy se revanšuji prací, co chtějí oni. A ty ceny by se mi taky líbily. Dům taky přes 100 m², střecha trošku složitější (nevím jak tady, z obrázků to není patrné) a nabídka subdodavatelské rekonstrukce byla na asi milion a půl. Jen zateplení střechy bylo 600 tisíc. Co jsem se ptal po známých a sousedech, nikdo nedělal i blbou výměnu krytinu střechy pod 700k.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od popruh:

Tohle je generální rekonstrukce. (A "luxusní" s t…
@popruh Tak kamarádi jsou od toho ,aby si i pomáhali. My jsme kamarádi od dětství a vždy si pomáháme, kamarády mam 2 ,ale známých mnoho.Krov na 122m2 sedlova strecha vyšel komplet 250 tis a krytina s klempířinou a doplňky 170 tisíc(krytina betonova taška, dhv 180g,plně bedneni z prken 24mm,latě).Já taky pro zákazníky mam normální tržní ceny,ale tohle je jiná situace.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?