Zrekonstruovat nebo zbourat

Dobrý den, manžel zdědil starý dům a řešíme,zda bude výhodnější ho zbourat a postavit na jeho místě dům nový,nebo vyjde levneji rekonstrukce. Nejsme si jisti, jakého odborníka zavolat,aby dům kompletně zkontroloval. Narazila jsem na firmu Nemoinspekt, která se zabývá technickou inspekcí nemovitostí. Nemáte s ní někdo zkušenost? Nebo je lepší se domluvit se statikem? Či rovnou projektantem? Předem moc děkuji za reakce. Alice
Odpovědět
Jako první bych si ujednotil co od rekonsgtruovaného domu požaduji. Tedy ve smyslu jak bych si představoval aby dům vypadal jak po estetické stránce - tak funkční. Tím funkční myslím mé požadavky na prostorové uspořádání, využití prostor, funkčnost a pod.. S tím bych pak kontaktoval nějakého zkušeného projektanta, vysvětil mu situaci a provedli bychom obhlídku objektu, při té se dá zjistit co a jak by šlo provést - realizovat. Myslím, že zkušený projektant dokáže posoudit stav nemovitosti, pokud by se mu samozřejmě něco nezdálo - tak pak by přišel na řadu statit k podrobnější prohlídce objektu. Ono také záleží na tom, zda máte - či nemáte nějakou stavební dokumentaci k tomu objektu z níž by se mohlo vycházet, aby se zjistil např. stav základů objektu,k stav nosných zdí, stropy, krov a pod.. Ten stav objektu je potřeba pořádně prověřit - protože i rekonstrukce vyžadují nemalé finanční prostředky a jak se někdy říká - je lepší zbourat a postavit nový, než rekostruovat. Ale to je případ od případu jiné a proto radím sehnat nějakého odborníka. A asi bych nedal jen na projektanta, ale chtěl bych znát názor i někoho, kdo se stavebnictvím živí a postavil, či rekonstruoval vícero domů, toho který opravuje - staví, protože člověk s praxí do toho vidí zase z jiného úhlu pohledu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od alicetr:

Dobrý den, manžel zdědil starý dům a řešíme,zda b…
@alicetr Záleží zda k tomu domu máte nějaký citový vztah, nebo má nějakou význačnou historickou, kulturní, hodnotu. Pokud je to "běžný" dům, tak já osobně bych šel do rekonstrukce už jen v případě, že nějak zařídím, že se dům dokonale vyklidí, kompletně se osekají omítky, otevřou podlahy, a teprve pak budu zvát odborníky a přemýšlet co dál. Jinak je takový dům jako bonboniéra z Harryho Pottera. Nikdy nevíte, na co narazíte až někam hrábnete.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od alicetr:

Dobrý den, manžel zdědil starý dům a řešíme,zda b…
@alicetr záleží na stavu toho domu a co všechno chcete dělat.
Odpovědět
Děkuji moc za názory. Byli bychom spíše pro rekonstrukci,pokud by to bylo možné. Jen si nejsme jistí,kdo to dokáže posoudit. Nejraději bychom přizvali odborníka, který dokáže prozkoumat celý dům od základu po střechu. Zkusíme se pro začátek domluvit se zedníkem, který se tím živí celý život a uvidíme co dál.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od alicetr:

Děkuji moc za názory. Byli bychom spíše pro rekon…
@alicetr ať už si budete zvát kohokoliv, tak jestli mu třeba nejdřív nezavolat a nezeptat se, jaké sondy by si přál. Určitě bych udělal do podlahy, do zdi, stropu. Stejně to půjde při rekonstrukci všechno pryč a zůstane cihla a ipa, tak se toho není třeba bát. Okem pozná jen nejviditelnější věci, ale třeba skladbu podlahy, nebo stav krovu atd atd, to už je horší
Odpovědět
Mám pár starších nemovitostí, které jsem rekonstruoval nebo rekonstruuju. Nevím úplně proč by se mělo vše vybourat a omlátit na cihlu. Dělali jsme jenom to, co je potřeba. Udělaly se nové okna, zateplení, podlahové krytiny, výmalba, kuchyňská linka, koupelna, případně kotel a více méně hotovo. Záleží samozřejmě v jakém stavu je barák. Kupoval jsem rovnou už baráky, které jsou suché a jakž takž bez nějakých závažných vad (což je až na výjimky snad většina baráků).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Mám pár starších nemovitostí, které jsem rekonstr…
@m_i_r_e_k v tom souhlasím nevím proč by se mělo vše mlátit na cihlu pokud omítka drží nechat udělat jen rozvody a potom do perlinky. Pokud jsou podlahy betonové taky se nemusí sekat. Otázkou bývají stropy pokud jsou dřevěné.
Odpovědět
Profilova fotka
tak ono je to asi individuální. My jsme chtěli během rekonstrukce udělat podlahové topení a kvůli výšce podlahy a izolace jsme ji vybírali komplet celou. Nám se odlepovala fajnová. Jestli to byla technologická chyba a nebo kvůli tomu, že minulý majitel udělal perlinku, pak do ní vysekal obrovské dráhy(drážky snad ani nemůžu říct) a do nich zasadil rozvody a jen zaházel. A když jsem se to snažil nějak zapravit, tak jsem zjistil, že někde perlinka ani není.. Ale máte pravdu že na úplnou cihlu jsme to dělali jen v jednom nebo dvou nejhorších místech. Kde držela omítka, tak tu jsme jen zalepili perlinkou. Pak je to taky o stropech. Když už se do toho člověk pouští a barák je rozkopaný, tak dává smysl to vzít jedním vrzem a kouknout se i na stropy - jestli třeba nezateplit, v patře třeba přidat kročejovku. nějaké instalační krabičky jsem sekal ven a měnil za hluboké,.. Prostě jsem začal tak, že zapravím jen to, co je potřeba a nakonec když jsem viděl ten nepořádek všude kolem, tak mi přišlo škoda to nevzít víc ze široka
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Mám pár starších nemovitostí, které jsem rekonstr…
@m_i_r_e_k za mě třeba proto, aby se tu za čas neobjevil dotaz typu: Udělali jsme rekonstrukci a po roce nám plesniví roh místnosti a oblečení ve skříni. Nebo...netušili jsme, že ten smrad dehtu, po dědečkovi kuřákovi, bude stále vylézat... Co máme dělat? Starší nemovitosti se často lepily, jak se kde co sehnalo, přistavělo a kdo jaký měl nápad. Udělat jen to, co je potřeba se zdá dostatečné a rozumné, ale může to být někdy velmi málo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@m_i_r_e_k za mě třeba proto, aby se tu za čas ne…
@honzik75 Plísně jsou způsobené vlhkostí, což vidím už při koupi domu. Omlácení vnitřních omítek apod. na to nemá moc velký vliv. Smrad po kuřácích, z mojí zkušenosti zmizí po výmalbě, ale musí se samozřejmě vyměnit i veškeré podlahové krytiny, nábytek, kuchyňské linky apod. Ale jasně, nějaké vady se můžou časem objevit. To bohužel platí i pro novostavby a totální rekonstrukce.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@honzik75 Plísně jsou způsobené vlhkostí, což vid…
@m_i_r_e_k Já se nepřu, nicméně každý máme prostě rozdílné zkušenosti. Omítka je takový makeup, který toho dokáže schovat hodně.
Odpovědět
Profilova fotka
Dům stavěl někdo z rodiny - když je to dědictví? Pokud ano a máte k němu plány a záznamy o provedených úpravách, tak máte štěstí a dá se z toho vycházet pro rozhodnutí bourat x rekonstruovat. Prvotní kontrolu nemovitosti by měl zvládnout běžně zkušený stavař, statik až v druhém kroku. My koupili dům z konce třicátých let, sice nějaké plány od pův. majitelů máme, ale kostlivců tam bylo schováno víc než dost… dělali jsme totální rekonstrukci, vše šlo na cihlu, podlahy od půdu po sklep vybrané atd. a každou chvíli bylo nějaké překvapení, které stavbu posunulo někam jinam než byl záměr. A občas jsme si drbali hlavu, proč jsme do toho vlastně šli… Rekonstrukce začala v r. 2018, stále nejsme hotovi a proinvestovali jsme již mnohem více než byla pořizovací cena domu. Zrovna nedávno jsme to doma probírali, že podruhé – když už víme… - bychom do toho nešli. Ale pro nás byla rozhodující lokalita, sehnat zde pozemek je utopie a bourat stávající dům už tehdy bylo cca milion, takže koupit dům, následně zbourat a být hned na začátku minus xx milionů byla horší vidina než začít s rekonstrukcí. V blogu mám průběžné fotky, sumář před/po je třeba zde https://www.modrastrecha.cz/blog/dita... Každopádně držím palce, ať se rozhodnete správně :)
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od honzik75:

@m_i_r_e_k Já se nepřu, nicméně každý máme prostě…
@honzik75 Těžko říct, no. Co by se pod tou omítkou mohlo najít? Tedy krom cihel?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@honzik75 Těžko říct, no. Co by se pod tou omítko…
@m_i_r_e_k no o to právě jde.. my jsme třeba pod omítkou našli tu kotovici, tady porfix, zazděné dveře, možná snad i trochu cihel abych nekřivdil. Když už se dělá vetší rekonstrukce s oklepáním na hrubou, kolik dá práce navíc to dotáhnout až na cihlu? Den na místnost když moc? A cena zapravení? Pár korun za špric, jádrovka, opět den zedníka navíc. Určitě to bude případ od případu, ale třeba já jako laik co se musí spoléhat na to, co mu kdo řekne, jsem si chtěl udělat rekonstrukci tak, aby se co nejvíc zmenšila šance, že to za deset let budu dělat znovu. Ale chápu, že vy jako realitní mazák to můžete mít úplně jinak
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jan_marecek:

@m_i_r_e_k no o to právě jde.. my jsme třeba pod …
@jan_marecek Takhle vypadá většina baráků a ničemu to nevadí. Jednoduše se to v různých dobách rekonstruovalo z toho, co se zrovna vyrábělo. Když budete někde zazdívat otvor, tak to také nebudete lepit z dobových materiálů. Takže to oklepete a zjistíte, že máte "smíšené zdivo". No a můžete vesele zase omítat. Při dnešních cenách minimálně 100-200 tis. vyletí komínem. Za tři dny to také hotové nebude. Nechci se přít, jen radím z vlastní zkušenosti i pro další lidi, kteří budou rekonstruovat. Každou chvíli slyším někoho tvrdit, že rekonstrukce běžného domu vyjde na X milionů, ale tohle jsou právě ty příčiny. Přeci stojí za to si nastudovat pár věcí a ušetřit si celoživotní splácení všemožných prací, které nebyly potřeba.
Odpovědět
Ano, dům stavěli předkové manžela. Nějakou dokumentaci k domu máme,ale úprav pár proběhlo a nikde zaznamenány nejsou. Dům byl donedávna obývaný,ale je vlhký,je v něm cítit plíseň. Takže počítáme s tím, ze by byla rekonstrukce rozsáhlejší. Nechceme po letech řešit problémy, které se prehledly. Chceme to udělat jednou a pořádně. Začneme konzultací se zkušeným zedníkem a pak uvidíme,co bude dál.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?