Odpověď na příspěvek od martin_s:
@panlorenc Píšeš to tak jistě, ale přitom nemáš … @martin_s Ať se bavíme věcně, tak betonárky mají ceníky. Tak sem prosím dej odkaz na tu betonárku, která má "několik stovek pod 3000"😀. Děkuji.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@martin_s Ať se bavíme věcně, tak betonárky mají… @panlorenc Jako odkazem na ceníky si mě dost rozesmál, na okna jsem měl slevu 70% z ceníku a na cihly skoro 50%. Teď ale čtu, že ty to děláš na kšeft, tak to je pak jasné, to nebude asi nevědomost, když se tím tolik let zabýváš, ale spíše budeš zákazníky balamutit nějakým drahým materiálem dle ceníku.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@martin_s Ať se bavíme věcně, tak betonárky mají… @panlorenc Bral som minulý mesiac z betonárky OSP Moravský Krumlov. Cenník na webe nemajú, ale môžete si zadať poptávku. A zo skúsenosti s inými betonárkami, keď to je súkromne niekomu na barák, tak to je často bez papiera a na telefón dajú vždy lepšiu cenu ako je v cenníku. Oni sa finančne zahoja na veľkých dopravných akciách, ktoré platí štát.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s Nikoliv. Pokud se jedná o zděný dům, ta… @raptor18 Bohužel nemáte pravdu, je to možné pořídit levněji, jen u Vás se to nepovedlo, tak není důvod hned někoho zpochybňovat, když k tomu máte tak málo informací. Už jenom ta cena - Vy 3300 kč, ale někdo jiný ho má třeba o desítky procent levnější. To samé u množství - u pasů je množství dost individuální a může se značně lišit, není vždy nutné ani šířka 60cm a podobně to platí o výšce.Odpověď na příspěvek od martin_s:
@raptor18 Bohužel nemáte pravdu, je to možné poř… @martin_s píšu tady něco o mé osobě že já jsem za to zaplatil 3300 Kč? Jen píšu, že je to cena běžná. Zkuste dát bance rozpočet na stavbu, kde bude základová deska na zděný dům 16x10 s cenou 215 000 Kč a požádejte o hypotéku. Zaručuji vám, že to smete ze stolu a ani svépomoc vám nepomůže.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s píšu tady něco o mé osobě že já jsem za… @raptor18 Vy tady "jen" zpochybňujete, že někdo udělal desku levněji než je obvyklé. Pokud tedy nedokážete doložit, že je to opravdu nemožné, tak jsou takové výkřiky zbytečné a neopodstatněné. O banku tady vůbec nejde.Odpověď na příspěvek od martin_s:
@raptor18 Vy tady "jen" zpochybňujete, že někdo u… @martin_s Zkuste mi doložit, že je nemožné koupit novou Škodu Octavii za 100 000 Kč. Pokud mi to nedoložíte, tak jsou to jen výkřiky zbytečné a neopodstatněné. Já jen tvrdím, že uváděná cena není běžná, neodpovídá tržní hodnotě, což vám potvrdí každý odhadce cen nemovitostí. Pokud to umíte za tyto ceny, tak doporučuji v tomto oboru začít podnikat. Postavíte za 215 000 Kč a pak prodáte za 500 000 Kč a to se přeci vyplatí, ne?Odpověď na příspěvek od roman_:
@panlorenc Bral som minulý mesiac z betonárky OSP… @roman_ Nevím jak u vás na Slovensku, ale čím větší zakázka, tím nižší cena. Nejdražší je pár kubíků na nějakej baráček...Odpověď na příspěvek od martin_s:
@panlorenc Jako odkazem na ceníky si mě dost roz… @martin_s No takhle...vy jako zákazník poptávat co nejnižší cenu můžete, ale já jako dodavatel si vybírám zákazníka, který není smlouvač z principu. A musím říct, že naše obvyklá cena za základovku 3500/m2 je až moce levná...protože letos odmítáme nový zakázky od 07 až do konce roku. Z té ceny (za vás předražené) já adekvátně zaplatím kluky a nemusím mít strach, aby mi vstali zítra do práce. O konkurenci samozřejmě ve SČ kraji víme, ale neřešíme...je to jen jejich boj, kolik jim stačí zisk.Odpověď na příspěvek od martin_s:
Váš příměr s autem je trochu mimo, ale i tak byst… @martin_s Však proč nejde koupit nová Škoda Octavia za 100 000 Kč? Nejste schopný doložit, že to nejde. Jen prostě drtivá většina lidí staví na hypotékou a s takovým rozpočtem vás pošlou domů a žádnou hypotéku nedostanete.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s Však proč nejde koupit nová Škoda Octav… @raptor18 Já nikomu netvrdím, za kolik jde nebo nejde koupit Octavia. Já tvrdím a můžu i doložit, že lze koupit beton levněji než 3300 Kč, ale vy tvrdíte, že to nejde.Odpověď na příspěvek od martin_s:
@raptor18 Já nikomu netvrdím, za kolik jde nebo n… @martin_s ne, já tvrdím, že 3300 Kč je cena běžná. Dokonce si myslím, že to bude i více.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@martin_s No takhle...vy jako zákazník poptávat … @panlorenc Moravský Krumlov úplne nie je na Slovensku. Hovoril som o štátnych zakázkach, nie súkromných. Developer si vyjedná krásnu cenu, keď betónuje bytovku, ale keď to platí štát, tak im sú nejaké lepšie ceny ukradnuté. A v tomto je to na Slovensku ešte väčší extrém, verejné projekty sú minimálne dvakrát tak drahé ako v Česku, ale ľudia to nevidia alebo nechcú vidieť. No každopádne zohnať betón pod 3k za kubík nie je ani v malom množstve žiadny problém. Platil som za plný pumpomix 7 m3 betónu C20/25 cenu 23 600,-. Čo je cena za kubík 3370,-, ale so všetkým, pumpou aj dopravou. A to som ich bral toto leto plné tri, takže to nebol ojedinelý úkaz. A ani to nebolo dohodnuté na väčší objem, pretože som im dopredu nedával vedieť, že vezmem postupne tri. Pred dvomi rokmi som od nich bral 7 m3 betónu C25/30 s pumpou za cca 25 tis, takže za tie dva roky prakticky nezdražili.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s píšu tady něco o mé osobě že já jsem za… @raptor18 a který blbec by dal bance rozpočet na základovku 220tis. Dám tam třeba 350 tis. Ale základovku si postavím za 220 a za zbývající peníze si zařídím krásný obývák. Takhle se to dělá. Poroto je ta vaše odhadní cena vysoká protože to každý ojebava.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@martin_s Ať se bavíme věcně, tak betonárky mají… @panlorenc proč dávat ceníky když za tu cenu to skoro nikdo nebere. Ani vy když nabizite základovku tak máte v ceníku třeba 3500 a ve skutečnosti to máte za 2500kc/m³ ale zákazníkovy těch 3500 naúčtujete tak jak to je naprosto běžná praxe.Odpověď na příspěvek od edison101:
@raptor18 a který blbec by dal bance rozpočet na … @edison101 1.) Třeba protože na vyšší hypotéku nedosáhne? Ne každému dá banka 7 mil na výstavbu. 2.) Pokud dáte 350tis kč na desku o ploše 160 m2, tak vám to velmi pravděpodobně smete ze stolu taky. 3.) Jestli umíte dělat desku 160 m2 za 220tis kč, opět i vám doporučuji v tom začít podnikat. Postavíte za 220 a prodáte za 500. Čistý zisk 280tis kč! Uděláte 3 desky ročně a žijete si jak král.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s Však proč nejde koupit nová Škoda Octav… @raptor18 Rozpočet pre banku je len kus papiera, ktorý ohodnotí ich odhadca s tým, či to je alebo nie je reálne. Doporučujem prestreliť ceny na začiatku stavby a ubrať na dokončovaní, uvoľnia prachy rýchlejšie. Aj keby som tušil, že to zvládnem za 200, napísal by som tam minimálne 500. Druhá vec je, že dosť ľudí začiatok stavby financuje zo svojho a hypotéku riešia už s hotovou doskou, ktorú banka odhadne podľa tržnej hodnoty, nie podľa reálnej ceny.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@edison101 1.) Třeba protože na vyšší hypotéku n… @raptor18 souhlasím s Romanem to je jen car papíru podle kterého max uvolňují peníze je zajímá celkový dům za jakou je cenu. A co je na té ceně tak zvláštního podle vás když to budu dělat sám svépomoci a platit budu jen material. V dnešní době už neplatí že půlka je materiál a půlka je práce dnes už je za práci vyšší částka. A když panlorenc bere 3500/m² tak těch 160m² vyjde u něj na nějaký 560 tis . takže cca 200 tis. Materiál a 360 práce. A kdybych náhodou už chtěl jít podnikat do stavebnictvi tak bych zůstal ve svém oboru a dělal elektroinstalace kde bych za materiál dál u normálního domku cca 50 tis. Účtoval 70 tis. Plus za práci cca 70-100 tis.Odpověď na příspěvek od edison101:
@raptor18 souhlasím s Romanem to je jen car papír… @edison101 Banku samozřejmě zajímá i cena aktuální, jelikož může nastat nečekaná situace a bude nutné prodat dům v rozestavěném stavu. Banka chce být krytá po celou dobu výstavby. Souhlasím, že rozpočet pro banku nemusí odpovídat realitě. Pokud však uvedete bance 200 tis na desku 160 m2 s argumentací, že vše budete dělat svépomoci, tak nemáte šanci na úspěch. Také je nutné říci, že při stavbě svépomoci budete platit 21% DPH místo 12%. Výše bylo uvedeno, že potřebujete tak 60 m3 betonu, a to i při ceně 2500 kč (tedy hluboko pod 3000 kč a navíc s 21% DPH) bude 150tis kč a to tam nepočítám čerpadlo a dopravu. Zbyde vám 50tis za které musíte objednat geodeta, udělat výkop, nakoupit bednění, výztuže, udělat odvětrávání radonu a mnoho dalšího.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@edison101 Banku samozřejmě zajímá i cena aktuáln… @raptor18 Není pravda, že musí nakoupit bednění, ani že musí dělat odvětrávání. Dále nemusí mít ani čerpadlo, doprava bývá v ceně (já to mám třeba 3km) a ani jsem neplatil dph 21%. To množství je individuální, takže to může být i pod 50m3.Odpověď na příspěvek od martin_s:
@raptor18 Není pravda, že musí nakoupit bednění, … @martin_s Pokud váš projektant nerespektuje ČSN 73 0601, naprojektuje vám tam pasy 30 cm, tloušťku desky 5 cm atd, možné to je. Vlastně pokud nerespektujete vůbec nic, tak možné je skoro vše.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s Pokud váš projektant nerespektuje ČSN 7… @raptor18 Môže to byť. Čiste obvodové pásy šírky 60, vybetónované na výšku 0,5 m plus dva šáry ZB 30 cm plus doska hrúbky 12 cm dáva dokopy cca 40 m3. Pri ideálnom výkope, samozrejme. A dom široký 10 m nepotrebuje stredovú nosnú stenu.Odpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Môže to byť. Čiste obvodové pásy šírky … @roman_ Být možná může, ale každý slušný projektant vám tam středovou nosnou udělá. Dělá se to i u menších domů. Je to běžný standard. Je to, jak kdybych řekl, že mi stačí dva proudové chrániče v domovním rozvaděči a vše funguje dobře.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s Pokud váš projektant nerespektuje ČSN 7… @raptor18 Proč by neměl respektovat normu? Četl jste jí celou, když se na ní odvoláváte? Všechny domy snad musí mít odvětrávání ?! Co tady zpochybňujete projektanta a píšete o nesmyslné tloušťce 50mm? Naopak dobrý projektant by měl umět správně a individuálně dimenzovat základy a ne že všude musí být šířka základů 600 mm a prozdradím Vám, že i výška základů se může dost lišit a není třeba nad tím hledat dilatanství, ale spíše se zamyslet, proč tomu tak může být. To máte za domácí úkol. :)Odpověď na příspěvek od martin_s:
@raptor18 Proč by neměl respektovat normu? Četl j… @martin_s Ano, prakticky všechny novostavby musí mít odvětrávání radonu NEZÁVISLE na radonovou indexu pozemku. Stačí když tam máte podlahové vytápění (elektrické nebo teplovodní) přilehlé k zemině, což má drtivá většina novostaveb. Vy snad máte radiátory nebo topíte klimatizací? Mám přístup ke všem ČSN a klidně vám to tady můžu odcitovat, pokud chcete. Šířka základů nemusí být 600 mm, ale je to prostě dobrý standard pro zděný dům, který většina projektů respektuje. Nevím, jaká musí být výška základů, ale hloubka základů je běžně do nezámrzné hloubky.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@martin_s Ano, prakticky všechny novostavby musí … @raptor18 Problém s normami je, že nie sú povinné, takže odvetranie radónu skutočne legálne mať nemusíte. Záväzná sa stáva až v momente, kedy projektant v projekte uvedie, že sa podľa nej bude postupovať. V našej lokalite cca 30 domov nemá odvetranie nikto. Dokonca nemusí byť ani protiradónová izolácia, akurát vám v tom prípade musí výjsť meranie radónu a to na kolaudáciu stačí. Ak má dom rekuperáciu, tak to meranie výjde vždy, pretože tá sa necháva bežať v projektovom nastavení. A ani podľa normy to nemusí mať každý, keď nie sú obytné miestnosti v kontakte s podložím (sklep, drevostavba, ktorá má crawlspace).Odpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Problém s normami je, že nie sú povinné… @roman_ Však toto já všechno vím. Teoreticky je to nezávazné, ale dobrý projekant se tím řídit bude. Mohl by to být docela problém, kdyby pak měření nevyšlo. Často to není o tom, že by projektant tuto normu ignoroval, ale normy se mění a on prostě změnu nezaregistroval.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@edison101 Banku samozřejmě zajímá i cena aktuáln… @raptor18 těch 60 kubíků je prestřel. I DPH je diskutabilní když jsem já bral ten beton podotýkám že to nebylo přes známost ani já dotyčného neznal tak se přímo zeptal jestli potřebuju fakturu na sebe a jestli mám to na koho napsat. Když jsem řekl že ne tak narovinu řekl nevadí já to na někoho napíšu. Samozřejmě netvrdím že každému IKdyž to bude dělat svépomoci vyjde taková cena. Je spousta věcí na čem ušetřit. Třeba kolega když stavěl tak použil makadam který byl na kolejích a při rekonstrukci tratě se měnil za nový. Ho měl skoro za odvoz. Jasně chápu námitky že tam může být olej atd z vlaku ale Real e kolik tam toho natece 0 0 nic. Navíc osobně bych do pasu dál určitě lomový kámen velké balvany které já konkrétně můžu mít zadarmo. IKdyž by se to nemělo ale na funkci to vliv nemá. Železo se dá sehnat levné třeba po internetových bazarech atd. Na stavbě je pořád nejdražší práce dokud lidí nenahradí roboti😉😉