Na kolik vyjde základová deska pro zděnou chatu 50m2 svépomocí?

Dobrý den, dělal někdo základovou desku na zděnou chatku z ytongu? Kolik vas stál materiál? Případně, máte někdo zkušenost s dobrou (levnou) firmou na klíč v okolí Brna? Vešli bychom se do rozpočtu 100 tisíc?
Odpovědět
Jelikož se ceny mění, tak Vám napíšu cenu materiál, které by měli být aktuální, ale liší se to také dle místa stavby. Ta deska pro chatku je stejná jako pro jiný přízemní dům. Předpokládám rovinu, orientačně: Betonové pasy - 11m3 betonu s dopravou včetně uložení do rýhy - 27500 Kč Kari sítě - 7000 Kč Štěrk pod desku s dopravou - 5000 Kč Pokladová deska - 6m3 betonu s dopravou včetně uložení - 16000 Kč Celkem 55 500 Kč - tj. 1100 Kč/m2. K tomu pár prken na obednění desky, případně dražší varianta se ztraceným bedněním. Můžete se podívat do podobných vláken, kde řešily desku pod RD, to je stejné. Tam také zjistíte, že se na klíč nemůžete do 100 tis vejít a vypadá na 250 až 300 tis.Kč. https://www.modrastrecha.cz/forum/zak...
Odpovědět
@martin_s Moje a statistická zkušenost napříč ČR uvádí 2x tolik co vy, tedy 2000-2500,-/m2 bez DPH. A v dnešní době cenová nabídka trvá týden max. dva 😕 Pokud si materiál nakoupíte, přivezete a zabudujete, tak se dostanete cca na 65% výše uvedeného...Ovšem problém již není s vysokou cenou nýbrž s dostupností a časem. Ale toaleťák na krámech zatím máme, tak se nemusíme bát se z toho...
Odpovědět
@panlorenc To uvádíte skoro trojnásobek, protože já psal cenu materiálu a dopravy s DPH. Buďte konkrétní, naznačujete, že je v číslech nějaká zásadní chyba? Uvedl jsem materiál bez podstatných terénních nerovností. Samozřejmě se dá vymyslet dražší deska, případně je možné k tomu být okolnostmi donucen, ale já uvedl základ.
Odpovědět
@martin_s Konkrétní a technicky přesně teda myslím podkladní beton na pasech (laicky nesprávně označována jako základová deska). Třeba kubík betonu nejčastěji C16/20 v takhle malým množství seženete za těch 2,6t, ale nemáte v tom ještě dopravu a už vůbec ne uložení a ošetření. Ty kubíky za pasy máte taky dost málo, já se dostal odhadem na 17m3 a nebo jinak +ZB, ale to vyjde podobně. Opravovat a sestavovat vám tady rozpočet opravdu nebude, jen tvrdím, že obecně ty uvedené ceny jsou prakticky bez práce a že na 1100/m2 se dneska nedostanete, to je cena tak 4-5let nazpět.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s co bagr, geodet, zemnící pásek, kg, vázací drátky, roxory, ten štěrk bude taky za víc
Odpovědět
@romik67 Bagr, geodet není materiál, ale služba. Hromosvod se nemusí dělat, což má vliv na ten Váš zemnicí pásek. Ocel jsem vyčíslil. Cena štěrku je dost závislá dle místa stavby, může stát také méně jak 5000 Kč včetně dopravy.
Odpovědět
@panlorenc Ano ceny jsou bez práce, to jsem psal, jen za materiál. Cena betonu je závislá dost na místě stavby, můžete se vejít do těch 2600 Kč včetně dopravy, ale ne všude. Doprava se jinak počítá třeba 200 Kč/m3. Jo a před 5 lety byly obecně ceny nižší, to jsem se vešel hluboko pod 2000 Kč/m3 včetně dopravy a uložení. Uložení z mixu je zdarma, čerpadlo není nutné, obzvláště u takto malé stavby, pokud to tedy není v nedostupném terénu nebo jsou u toho líní zedníci. Můžeme se tady dohadovat o stokorunách, ale věřím Vám, že dle Vaší statistiky je možné se dostat na dvojnásobek tedy i trojnásobek, ale to už chce trochu umění. Já psal cenu, na které to začíná. Záleží pak kolik má stavebník přitěžujících okolností.
Odpovědět
V současné době 1) Najít dobrou a levnou firmu na klíč v okolí Brna? Toto zadání se téměř vylučuje a pokud ano je to takový malý zázrak, ale i ty se občas dějí. 2) Vešli bychom se do rozpočtu 100 tisíc? Pochybuji i v případě toho zázraku. Nevím jak v okolí Brna, ale MS kraj startoval od zhruba 2400 Kč/m2. Informace stará cca 1 měsíc. Rozloha desky je možná nejdůležitější údaj, ale na konečnou cenu se také podepisuje X dalších faktorů, které cenu spíše navyšují.
Odpovědět
@martin_s Hromosvod nebo resp. bleskosvod není vždy nutný, ale v rámci hypo a pojištění nutný stejně bude, takže těch pár tisíc (2800+500) bych do základu i tak zalil...
Odpovědět
@panlorenc Banku pro přidělení hypotéky žádný hromosvod nezajímal a u pojištění baráku si to taky neuvědomuju. Jinak souhlas, i když je to zahradní domek, tak pásek a vyvedené zemění pro rozvaděč a bleskosvod bych udělal.
Odpovědět
2200kč/m2 , svepomoci , firma si podle mě řekne alespoň o 3000kč/m2
Odpovědět
@kofejn Myslíš, že většina lidí si ten hromosvod dělají jen tak, třeba z důvodu estetiky? Při schvalování hypotéky to banku zatím tolik nezajímá....ALE pak banka bude chtít pojistit (větička ve smlouvě) a bez hromosvodu ti to tolik střelců nepojistí a když ano, tak zase za jiný prachy. No a banka rejžuje nejen na samotných úvěrech, ale i na pojistkách.
Odpovědět
Článek se načítá
čistě materiálově by se do 100tis. vlézt dalo když budete hledat nízké ceny, Se službami už se už do te částky nedostanete pokud nemáte známosti. Jinak co se týče pásku tak to je samozřejmost. když se bavíme o hromosvodu tak není pravda že být podle zákona nemusí. záleží jak je budova využívána na situaci kolem atd. co se týče pojišťovny tak některé aby vám pojistili proti úderu blesku tak mají podmínku hromosvodu a je jedno zda je to novostavba nebo stará barabizna. Dokonce vím o případech kdy pojištovna měla v podmínkách pravidelné dokládání revizí. Ale ikdyby jste hromosvod nedělal tak stejně musíte přizemnit rozvaděč. Ale další věc je do betonu se nic dávat nemusí může se zakopat kolem do země. polemizovat o tom co je lepší nebudeme mám na to svůj názor.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?