Diskusi odebírá 1 člověk

Dům na klíč

Ahoj, mám dotaz ohledně nacenění stavby domu. Máme stavební firmu, která nám dělá jak projekt, tak bude realizovat i samotnou stavbu. Na začátku jsme jim poslali návrh domu (z floorplanu), na základě kterého nám dali předběžnou cenu – ta byla v pořádku. Postupně jsme dům několikrát upravovali: přidali jsme větší okna, zasouvací dveře, sedlovou střechu, další dopravu… a vždy jsme dostali novou kalkulaci. Nyní jsme dům opět mírně zvětšili (jen obytnou plochu, bez dalších prvků jako okna nebo střecha). Otázka zní: Neměla by se cena za toto zvětšení počítat jinak, když už nepřidávám žádné nákladné prvky (jako okna, doprava atd.), ale jen čtvereční metry? Příklad: Když mám dům 100 m² za 10 mil. Kč, ale z toho třeba 8 mil. dělají zlatá okna – a chci dům zvětšit o 10 m² (bez oken), nedává mi smysl, aby se cena za 1 m² přirážky počítala jako 100 000 Kč. U běžného domu bez drahých prvků by to vyšlo třeba jen 50 000 Kč/m². Můžete mi prosím někdo vysvětlit, jak to správně funguje? Díky moc!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od snowkill:

Ahoj, mám dotaz ohledně nacenění stavby domu. Má…
@snowkill Celkem dům 100 m² = 10 000 000 Kč (průměr 100 000 Kč/m²). Řekněme že okna+posuvné dveře stály 2 000 000 Kč a tedy zbylých 8 000 000 Kč „ostrý dům“,80 000 Kč/m² hrubé + dokončovací Tvůj přírůstek 10 m² × 80 000 Kč = 800 000 Kč (+ drobná režie) Stačí tohle rozpočítání předložit firmě. Je to férové a myslím že i účetně jasné.
Odpovědět

@snowkill Obecně firmy řeší dům za m2 obytné plochy. Zvětšení za m2 je nákladnější než zvětšení oken. Musíte mít větší desku, větší střechu, plochu stropu, více omítek, více podlah, atd... Každopádně pokud už máte rozpočet, tak se ptejte i na cenu věcí, které v rozpočtu nebývají, pokud nemáte detailní projekt. Třeba příplatky u základové desky v případě nerovného terénu, příprava FVE, cirkulace TUV, podívejte se, jestli máte zateplený sokl v rozpočtu, jeltli máte hromosvod, atd... Co nejvíce detailů řeště ještě před podpisem smlouvy.
Odpovědět
Je potřeba vidět cenovou nabídku, podívat se, jak to firma rozpočítala a co účtuje za jakou cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
evidentně tomu vůbec nerozumíte. Pokud neco zvetsujete, sousvisí s tou zmenou treba zmena nosných zdí, základových pasů, nosné konstrukce střechy, vazníky apod....
Odpovědět

@snowkill okna jsou jen malá částka na ceně domu. A když prodáváte metry tak zvetsujete i střechu všechno. Jestli máte projekt musíte i ten udělat novy atd. Nefunguje to jak si myslíte.
Odpovědět
No já to chápu, že je to větší, ale nemělo by se odečítat cena oken dveri, kominu, TC, krbu, doprava, projekt atd atd. ?
Odpovědět

No já to chápu, že je to větší, ale nemělo by se …
@snowkill projekt musí být nový takže pokud vám udělají jeden projekt za 50 tisíc a vy to potom chcete celé předělat tak musí to dělat celé znovu tak vám přičtou dalších 50 tisíc. A to že se za m² počítá nějaká cena je jen přibližné vždy záleží na použitých materiálech atd. jde postavit dům za 50000 Kč/m² ale i 150000kc/m² máte to nacenene tak vidíte co tam máte navíc a za kolik a pokud se vám to nelibi můžete jít k jiné firmě.
Odpovědět
Já myslím, že hodně firem jede jen podle m2, tudíž čím větší dům, tím větší zisk, protože všechno není úměrně m2.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martin_s:

Já myslím, že hodně firem jede jen podle m2, tudí…
@martin_s Ono sa to nedá úplne generalizovať, dosť vecí nenarasie na cene zväčšením plochy a dosť vecí zas môže narásť niekoľkonásobne. Takže prepočet na m2 je priemerná hodnota. Môže nastať špecifická situácia, kedy zväčsením plochy narastú náklady viac ako 50k/m2. Je to rozumné zjednodušenie, ale dôležité je hlavne to, čo na ten dom dajú za okná a technológie a čo všetko je v cene a v akých cenových hladinách. Napr. že v cene je podlahová krytina do 800,-/m2, interiérové dvere do 10k/ks, okná, tepelko od tej a tej značky a podobne. To dokáže cenu dosť rozkolísať na obe strany.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@martin_s Ono sa to nedá úplne generalizovať, dos…
@roman_ Jasně, že se najdou věci, kdy pár metrů může podstatě zvýšit náklady. Obecně ale platí, že čím větší dům, tím nižší náklady na m2, pokud jsou to domy srovnatelné. Větší dum prepocteno na m2 bude mít např. levnější topení, větrání, fasádu, kuchyň, přípojky, projekt, omítky,...
Odpovědět
To mi přijde, jako kdyby to jen dopočítali podle stanovené ceny. Jiná věc by možná byla, kdyby se to prostě spočítalo jako nový celek.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od martin_s:

@roman_ Jasně, že se najdou věci, kdy pár metrů …
@martin_s větší dům, bude mít menší náklady? To je mi divná rovnice
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od ozzy77:

@martin_s větší dům, bude mít menší náklady? To j…
@ozzy77 Ano, je to tak, pokud se bavíme o měrných jednotkách, tzn. kč/m2 případně kč/m3. Je to z toho důvodu, že fixní náklady se rozpustí ve větší sumě, např. : stavební povolení, vytyčení, geodetické zaměření, zřízení přípojek případně napojení domu na přípojky, vodoměrná šachta, retenčka, revize elektro, hromosvodu, schodiště, kuchyňská linka atd. Náklady na stavbu RD totiž představují plno nákladů, na které nemá velikost až takový vliv případně dokonce žádný. Pokud by náklady na dům např. 100 m2 vyšly 4 mil Kč, neplatí, že by tento dům "zvětšený" na 110 m2 měl náklady 4,4 mil.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@ozzy77 Ano, je to tak, pokud se bavíme o měrnýc…
Ako prvý náhľad, koľko stojí dom, je to dobré počítať podľa plochy. Aj tak by som to ale bral iba ako veľmi orientačný odhad. Konkrétny dom s konkrétnym vybavením by mal dostať konkrétnu cenu a položkový rozpočet. Zväčšený dom by mal dostať aktualizovanú ponuku. Lenže urobiť nový výpis výmer a nový rozpočet nie je úplne triviálna záležitosť, nejaký čas to vezme, takže chápem, že sa to firmám nechce naceňovať znovu a znovu pri každej zmene a tak si to zjednodušujú. Urobia jeden výpočet a potom zväčšujú podľa plochy. A vo výsledku nebudú zas tak ďaleko od reality.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

Ako prvý náhľad, koľko stojí dom, je to dobré poč…
@roman_ Nemluvím o prvním náhledu, kolik stojí dům. Reaguji na otázku, zda navýšení plochy již naceněného domu odpovídá rovnoměrněmu navýšení nákladům. Což neodpovídá, zdůvodnění viz předchozí odpověď.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ozzy77:

@martin_s větší dům, bude mít menší náklady? To j…
@ozzy77 To jsem nenapsal. Zkuste to přečíst ještě jednou nebo raději několikrát, než budete komentovat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?