Jak moc se liší odhad rozpočtu od skutečné ceny RD?

Profilova fotka
Jak moc se prosím lišil Váš odhad - rozpočet, který jste měli stanovený při projektu a ve skutečnosti? Vím, že záleží na mnoha faktorech, ale opravdu bych to chtěla jen pro srovnání :-) Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Stavěli jsme na klíč a firma dodržela ceny, které v rozpočtu byly. Nadstandarty byly za cca 100 tis. navíc
Odpovědět
Profilova fotka
Jedna věc je co si investor myslí když si v hlavě plánuje svůj dům snů a potom co nechá naplánovat u projektanta. A v neposlední řadě je to nedisciplinovanost investora typu ... připlatím si za lepší podlahu, zásuvky atd. Ale věřím tomu, že když se udělá smlouva o dílo a konkrétními cenami tak to většina normálních firem dodrží.
Odpovědět
my jsme to také měli na klíč, ale firmy to oceňují v nějakých průměrných cenách. Pokud se vám něco líbí - je to většinou dražší - alespoň u nás. Takže my jsme měli rozpočet rozhodně vyšší než původní a ne o málo, ale o kolik to už si opravdu nepamatuju. Musíte si hlídat na kolik vám to ocenili a kolik stojí ta konkrétní věc, kterou jste si vybrali - mluvím te´d hlavně o podlahách, oknech, dveřích apod.
Odpovědět
Profilova fotka
@kossakowski1980 přesně tak, podepsali jsme smlouvu o dílo, kde byla cena a rozepsane jednotlivé polozky. Překročili jsme u podlah a elektra a mírně obklady. Vešli jsme se u dveří a oken. Druhá věc je, že kromě domu na klíč jsme potřebovali dalších cca 400 tis. na ostatní věci... sítě, zámková dlazba, terénní upravy, plot atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my mame cenu samotneho domu v projektu vs. Skutecny stav komplet vseho krat 2 Ale vedeli jsme to od pocatku s pocitali jsme s tim:) Dum byl resen z pulky dodavatelsky a z pulky svepomoci.
Odpovědět
Profilova fotka
nevim jestli se neptas na ceny dodavatelsky, na klic, svepomoci.. my jsme o pulku levnejsi nez navrhoval projektant a na stejno co jsme si rozpocet pripravovali sami-max + 100tis kdyz budu ppcitat i bazen.. je pravda ze jsem kazdou polozku hlidala se smrtelnou vaznosti a nepocitali jsme vubec venky-s tema jsme pocitali do budpucna za pochodu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Vždycky je to stejné. Jedno jestli tendr na dálnici nebo na dům. Dodavatel dá odhad na xxx aby se dostal k zakázce protože zná Vas rozpočet. A vy jako investor který tomu věří a neobejde si hlavní položky, které je schopen si zajistit sám to podepíše. A pak přijde na řadu navyšování rozpočtu. Bohužel je to daně většinou špatným odhadem na začátku. Jinak já nejsem výjimka. Viz můj boj s opěrnou zdi se svahem.
Odpovědět
Profilova fotka
Zapoměla jsem napsat, že chceme stavět svépomocí :-)
Odpovědět
@117andrea117 stavíme svépomocí, teď děláme vnitřky, takže nemohu hodnotit jako celek, ale zatím jsme ve stavu kdy jedeme za mnohem menší částky než byl v projektu (určitě to stáhnem o více než 50%) a držíme se plus mínus toho co jsme chtěli my. ALE jedeme vše sami, trvá to časově déle a to by hodně lidem vadilo.
Odpovědět
Já teda stavím dodavatelsky a dá se říct, že cena z položkového rozpočtu od projektantů byla v sumě plus minus podobná jako cenové nabídky od firem (platilo loni v létě) .. Je to na hranici Prahy. Pár poznatků které můžou někomu pomocI, při výběru dodavatele 1, základem je co nejpřesnějí definovaný položkový (slepý) rozpočet 2, spěchal jsem na to, chtěl jsem výkop 2-3 měsíce po tendru, tudíž mnoho firem, vzhledem ke stavebnímu boomu, mělo vytížené kapacity a z cenových nabídek čišel message : "mám práce dost a pokud mám vzít něco navíc, nechám si to pěkně zaplatit". Tj, kdo bude tendrovat dodavatele s větším časovým předstihem (ideálně v létě na další jaro) , s největší pravděpodobností dostane ceny lepší, tj. pod projektnatský rozpočet. 3, pro srovnatelnost nabídek je potřeba co nejpřesněji definovat i některé finální prvky v položkovém rozpočtu, které se dost často upřesňují později. Sanita, baterie, podlahy, obklady a dlažby, vypínače, interierové dveře, i třeba okna .Někteří dodavatelé mají tendenci s tím kouzlit (našponují cenu montáže a silně podstřelí cenu těchto prvků, které tam stejně v reálu nedáte a budete chtít lepší, tudíž vícenáklad). Příklad : je lepší když Vám nabídne v CN na přesně nedefinovaném vypínači cenu 100 Kč za montáž + 100 Kč za materiál ... než třeba 150 Kč za montáž a 40 Kč za vypínač, i když to v součtu vypadá líp. Případně je lepší přesně ten vypínač definovat, včetně barvy. Nebo to nechat otevřené, že si tyto prvky dodatečně určíte, vytendrujete a dodáte vy individuálně s tím, že halvní dodavatel může dát dodatečně svou nabídku. 4, je dobré mít v ve smlouvě poznámku, že se dodavatel řádně seznámil s místními podmínkami, že jeho cenová nabídka jim odpovídá ...a případné odchylky/vícepráce jdou pak už za ním. Zejména tím myslím, že v tendru dostane posudky (hydrogeolog, radon), které stejně máte ze stavebního řízení
Odpovědět
Profilova fotka
polozkovy rozpocet od projektanta byl o cca 40% nez jsme se nakonec dostali - staveli jsme s remeslniky, neco castecne svepomoci, ceny jsem si vyjednaval s dodavateli sam a tam se da dost usetrit. Pokud bysme staveli s firmou na klic, odpovidalo by to polozkovemu rozpoctu od projektanta
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?