Kde nacenit stavbu RD pred projektem

Dobry den, Lze nekde nechat nacenit, kolik by stala stavba domu, kdyz nemam projekt? Jde mi o to zjistit, jestli se nam stavba financne vyplati. Takze investovat do projektu je předčasne. Mam vybrány typový dům, Vim, z jakých materiálu stavět, jake podlahy apod. Dokážou stavební firmy vypočítat cenu na klíč bez projektu tak, aby se po realizaci nelisila o 50-100%? Dávali jste poptávku i předběžne a jak se pak lišila cena? Vzhledem k cenám dnes nejsme schopni odhadnout, na kolik by nas dům vyšel a jestli ma smysl o stavbě vubec uvažovat. Dekuji.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Nejen vy, ale i rozpočtáři/dodavatelé/stavebniny...neví co bude zítra. V dnešní době vám nikdo neřekne cenu (negarantuje) i přesto, že máte prováděcí projekt s podrobným položkovým rozpočtem. A vy ještě chcete znát cenu domu bez projektu 🤔 Můžete zkusit možná tak Jolandu 😄
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu zkus tohle 🙂 https://www.wienerberger.cz/zdivo-por...
Odpovědět
@panlorenc Ale znaji momentální cenu nebo můžou udelat kalkulaci jako snapshot v určitém čase. Od toho se da odpichnout. Cenu prace snad nemění kazdy měsíc. A materiál se da pak spočítat podle % navýšení v čase. A pokud to k dnešnímu dni spocitaji na 15 mega, tak budu vedet, ze na to nemam ani ted a uz vubec ne za rok.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Ale bez projektu budou stejně jenom hádat. Vás nalákají na podseknutu cenu a pak vás utáhnou s argumentací vyšší ceny PROTOŽE. Když už, tak si nechte zpracovat alespoň studii, popřípadě najděte něco katalogového. Jestli tedy máte vybraný typový dům, tak si velmi orientačně spočítejte 7600,- za m3, nebo 35000,-m2 bez DPH.
Odpovědět
Přesně jak píše panlorenc, cenu dnes nemáte vůbec jistou. Nám v únoru 2021 řekl projektant, že rozpočet na náš malinký domeček bude 4,2 mil. Už tehdy na nás šly mrákoty. Na jaře se začalo vyřizovat st. povolení, dostali jsme ho v červnu. Bohužel kompletní dokumentaci i s podrobným polož. rozpočtem nám projektant dodal až v září 2021 a to už mu vyšlo na 6,2 mil. Tedy za cca půl roku navýšení o 2 miliony ! Nechtěli jsme tomu věřit, podle obest. prostoru za m3 nám to tehdy vycházelo na 4,6 mil. Tak jsme si řekli, že to riskneme a nechali si udělat základovou desku. No a když nám teď firmy naceňují jednotlivé části stavby (obv. zdivo, okna, krovy, střecha), tak nám to vychází teď na 6,5 mil. a to firmy ještě zdůrazňují, že přijde navýšení a nakonec budou počítat cenu podle aktuální ceny v době realizace. Podle cen nám to vychází na 60 tis. za m2. 😞
Odpovědět
Tak neco pro orientaci - Canaba, která ma typové stavby na klíč, tak má ceny mezi 35 a 45 tis s DPH za m2 pro smlouvy do 30.6. Jestli někdo počítá 60 a ještě s možností navýšení a dokonce dodavatelsky, tak to moc výhodné není.
Odpovědět
Souhlasím s ostatními, cena se ani orientačně moc určit nedá. Sice si můžete nastavit spodní hranici cca kolem 40 tis./m2 (bez daně), ale výsledek může být velmi výrazně ovlivněn rozsahem zemních prací, napojením na dopravní a technickou infrastrukturu, použitým materiálem, vybavením, atd. atd. Rozdíl Vám může dělat 50%, i víc. Takže určitě doporučuji minimálně tu studii a pak se poptat. Jen pro zajímavost: Zkusil jsem ten konfigurátor od Wienerbergra na poslední dům, co jsem dělal, a vyšlo mně to o 2,5 mil. dražší než skutečnost.
Odpovědět
Pěkný konfigurátor má i gservis. Řeší se tam orientačně i technologie tak, aby dům prošel PENB. Nejsou tam sice všechny kombinace, ale jde docela detailně zvolit materiály, okna apod. Takže pro představu aktuální ceny je to asi nejlépe použitelné. https://konfigurator.gservis.cz/
Odpovědět
Já myslím, že tohle se určuje opravdu hodně špatně. Bez projektu nevíte, jaký tam budou materiály a kolik. Nejde přece říct "nejaký zděný dům". Ceny se taky dost liší, jestli budete stavět na klíč, nebo si soutěžit každou položku (moje zkušenost - rozdíl je potom cca 30%, opravdu ne málo). 60 tis. za m2 bych počítala aktuálně jako základ.
Odpovědět
Dekuji za informace a odkazy. Podle kalkulačky mi to vychází na nejake 4 mil. My chceme jednoduchý dům, obdélník, 11x5m, rovna Strecha, 2 patra. Jen jedno velke okno, ale otvírací, zadne HS portály. Dům z betonových tvarnic tak, aby vnitřní zdi zůstaly neomitnute, max natrene barvou. Stropy betonové bez podhledu, takze surove, kde kabel k lustru bude normálně viditelny. Elektroinstalace muze byt na zdi, u zeme, jen zaklopena preklizkou. Podlahy v přízemí jenom hlazeny beton. V patře izolace podlah korkem, podlahy bez finalky. Položíme si sami. Deti chtějí nechat osb desky jen zalakovane. Okna plast, vnitřní dveře dřevěné z hobbymarketu, pripadne preklizka. Koupelna bez obkladů. Proste takovy dost surový dům. Vnější zatepleni korkove desky. Ty nepotrebuji pretahnout fasadou, ale cenově vyjdou minimlane nastejno jako polystyren a fasada, takze tady neusetrime. Nechce se mi věřit, ze by takovy maly dům mel stát treba 7mil.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Nedávno se tady řešily cihly, tak si dovolím pro představu kousek ocitovat: Ahoj všichni, chci se jen podělit o šílenství které panuje letos kolem cen všeho stavebního. Názorné přikládám nacenění Heluzu na nasi stavbu: 06/21 cena: 205 769,- 08/21 cena: 295 214,- 09/21 cena: 373 807,- a ano, jedna se o úplně stejný dům
Odpovědět
Tak to se určuje opravdu špatně. My si našli typový projekt co nejvíce podobný tomu našemu a ten jsme rozeslali větším stavebním firmám. Z 13 firem nám odpověděly 3 firmy. Výsledná cena u vybrané firmy, která nám stavěla dům, se lišila asi o 5-10%.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@azsinanecovzpomenu Počítejte tak 50.000 Kč za metr čtvereční a s velmi vysokou pravděpodobností bude výsledek v rozmezí +- 20 %, tedy 40.000 Kč až 60.000,- Kč.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Ten Váš dům odpovídá velikostně patrovému domu UNO, který mají na klíč s deskou a dph za 3,5 mio + venkovní úpravy, přípojky, tj. 36tis/m2 podlahové plochy a cena platí při podpisu do 30.6. Pokud člověku stačí základ, tak podobně velký dům vyjde na podobné peníze. Tudíž pokud by to šlo a měl bych uvažovat, že mě to dodavatelsky vyjde na dvojnásobek, tak si vezmu dům na klíč za polovinu. Navíc chcete ušetřit proti standardu na omítkách, obkladech a to jsou zrovna věci, které jsou po 100 tisících. Už dlouho je zvykem, že někteří si řeknou za stejné dílo i dvojnásobnou částku a ty levnější mají dlouhou čekačku a nyní to je ještě horší.
Odpovědět
@kairan konečně pravdivá cena. Za 50000m2 se nevejde dle oslovení skoro žádná firma. Nechápu ty položky 35 ooo za M2...... Buď být v šoku teď a vím nemám, protože pak to lidi stojí vztahy a cokoliv, neskutečně všichni zdražili. Někdo i uměle, ale všichni. Superjackpot drží ti, co si to postaví sami.
Odpovědět
@kotatko77 Souhlasim. My dnes uz pocitame ve fazi kazde studie cca 60000m2 a to jen v pripade, ze jsme na nejnizsi(nejlevnejsi) kvalite interieru.
Odpovědět
@martii1 tak to je masakr .. já dostavěl před rokem (co šlo, svépomocí) a dva a půl roku stavby jsem nadával, jak se pořád zdražuje ... dostal jsem se na 20tis m2 a interiér teda není v nejlevnější kvalitě ... už "jen" dodělávám venek, a jsem rád, že jsem materiál na ploty a dlažby nakoupil loni ... to, co se ve stavebnictví děje od loňska, to je šílený, takže teď jsem rád, že mám postaveno ... ať se daří, já bych teď do toho už nešel ... P.S: jestli chcete ušetřit, tak svépomocí si udělejte aspoň desku ... na té ušetříte tak 50% a není to nic složitého ...
Odpovědět
@xkarlos Je pravda, ze cena kterou uvadim je kdyz dum dodava firma. Svepomoci dokazte usetrit hodne, ale kazdy jinak podle svych moznosti a sikovnosti.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?