Kolik platíte za energie?

Zdravím! Momentálně uvažujeme o koupi rodinného domu a vzhledem k možné výši hypotéky bych se Vás rád zeptal kolik cca platíte za veškeré energie? Naše představa je cca následující: Bungalov max. 8 let starý, 100-130m, přízemní, podlahové vytápění, topíme na 21-22. Momentálně bydlíme v paneláků, tak nedokážeme ani přibližně odhadnout kolik by nás energie v domě mohli stát. Na kolik myslíte, že by energie - elektřina, voda měsíčně mohou vyjít? Moc děkuji! 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Máme bungalov užitná plocha 115m2, topení teplovodní podlahové, topíme elektrokotlem. Bojler 120L na elektřinu. Topení máme nastavené na 20,5 stupňů, v bytě jsme měli 21°C. Někomu by možná byla zima, ale nám to v pohodě stačí. Občas si večer přitopíme v kamnech. Spotřeba el. energie za prosinec byla cca 1,1MWh za vše v NT, VT bylo asi jenom 65kWh, takže docela nic. Cena za 1MWh v prosinci byla cca 7,5 Kč, každopádně jsem si spočítali, že za prosincové ceny byla spotřeba elektřiny za 9tis Kč. Vodu prozatím platíme 1000Kč. To je vše. Je potřeba si pohlídat energetickou náročnost budovy, případně si termokamerou zjistit, jestli dům nemá výraznější tepelné ztráty. To je docela rozhodující a volným okem to neuvidíte.
Odpovědět
Profilova fotka
@maty56 EDIT: 7 500 Kč za 1MWh v NT.
Odpovědět
@michaels7 14 dní v novostavbě, 160m2, patrový a řadový. Podlahové topení, topí se plynem. Jako novým odběratelům bez historie: plyn 6tis a elektrina 5 tis. Pokud chcete koupit starší dům, tak se normálně dodává i výpis energii třeba za poslední rok (já to tak dělala u prodeji bytu). Tak je o to požádejte.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, když dům dle popisku vašeho dotazu bude vytápěn plynem včetně ohřevu vody tak spotřeba plynu bude cca 15 MWh a cca 2-3 MWh elektřiny. Pokud tam bude TČ vzduch / voda, kouknul bych se na výkon čerpadla. Třeba 9KW. Takže roční spotřebu bych odhadnul na +/- 9-11 MWh. U vytápění domu čistě elektrokotlem, např. 9KW bych odhadl spotřebu tak 13-15+ MWh. Spotřeba vody 2 dospělí a dítě, tak 100-120m3 vody ročně. Je to jenom odhad.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 140m2 ale na patro, spotřeba plynu 7MWh,teplota 22,5 stupňů,2 dospělí,2 malé děti.Elektrina 2,5MWh.Jen mám starý fix na plyn takže jsem protopil za rok jen 10500kč, nové ceny nesleduju.Dum 5 let, zateplení menší než je dnešní standard (32 strop,15 zeď,18 podlaha).Voda 800 Kč.Samozrejme počítat i s pojistkou a náklady na údržbu.
Odpovědět
@michaels7 zdravím jaký koliv údaj tu musíte brát +- několik tisíc měsíčně. Záleží na lokalitě zda budete mít dům na jižní Moravě nebo někde v podhůří to můžete mít i dvojnásobné náklady na topení. A potom jak bude postaven atd. takhle to říct je těžké potom záleží ještě jak vaříte zda hodně pečete jestli dáváte sprchu atd. A další věc je zdroj tepla zda elektrokotel, TČ nebo plyn. Podle mě počítejte že budete muset dodat do domu 10-15MWh a to si převeďte na topeni co bude a na aktuální ceny ale cca kdyby 10MWh tak při dnešních cenách. Elektrokotel 5900/měsíc, TČ 2400/měsíc, plyn 2600/měsíc. Ale je to jen hodně orientační. Ale při zájmu vám řeknou spotřebu.
Odpovědět
@michaels7 ještě bych k vašemu dotazu dodala ať si pripocitate jako náklady i pojištění domu a benzín. Přece jen z domu to bude všude asi dál než z paneláku. My jsme to teď počítali a měsíční náklady i s pojištěním domu a auta plus nafta - a jsme asi k 50 tis s hypotékou (s internetem atd). Někteří mí známý se stěhovali ještě dál (do menší vesnice, prakticky bez občanské vybavenosti), že levnější dům, ale teď potřebují 2 auta a ty náklady, když jezdí denně oba jsou dost vysoké.
Odpovědět
My si třeba přechodem do baráku dost polepšili, na bytě cca 70m2 byla spotřeba 9,5-12MWh (el. podlahovka), na 2x větším baráku je to ani ne půlka (vytápění a ohřev vody je tepelkem a máme pasiv).
Odpovědět
Profilova fotka
My máme asi 105 m2. Jsem každý den nonstop doma na rodičáku. Jede televize, indukce, pračka, sušička. Do toho máme celý dům jen na elektriku. Takže odporové kabely v podlaze, bojler 180 litrů. Bydlíme tu skoro 3 roky. První rok spotřeba 12 MWh, minulý rok 10 MWh, tenhle rok očividně něco okolo 8MWh. Každý 3 měsíce poctivě odčítáme elektroměr abysme měli přehled. Od září až do teď jsme spotřebovala něco málo přes 2MWh. Topíme jen v obýváku, dětském pokoji a koupelně. Nikde víc. Všude kde netopíme je okolo 20 stupňů. Jediné zádveří je okolo 18 stupňů. Nyní nám spočítali místo 3500 Kč (skončila smlouva) nově 6100 Kč. Minulý rok vraceli okolo 20 000 Kč a tenhle zatím ukazuje na stránkách přeplatek okolo 14 000 Kč. Nemáme tepelko ani nic podobného. Dům je zateplený, 3skla, krb kterým přitápíme v obýváku. Nechci lhát, ale myslím si, že do záloh počítají i jističe. My máme 3x32. Tak o to je to něco dražší než nižší jistič.
Odpovědět
100m bungalov, vše na el. ( včetně el. podlahového topení, nyní nám zvedli zálohy dle nových cen na 6900,- (předloni zálohy 5000,- a 11nám vraceli), voda 2000,- za čtvrt roku.
Odpovědět
Dům, projektovaný v roce 1998 a stavěn na etapy 1999 - 2002 a pak 2006 - 2010 dodělávaný po koupi, stylu částečného podnikatelského baroka na patro, zastavěná plocha 216m2, podlahová 186 x 2 (372m2) 44 Porotherm + 5cm EPS, dvojskla euro okna dřevo r.v. 2006 + 6 střešních oken dvojskla, strop cca 200mm skelné vaty, obytné podkroví. Náklady: elektřina celková (elektrokotel Rejnok 24kW) 8000 kč zálohy měsíčně (Platí nám staré ceny, zafixované ještě pořád). Spotřeba domu ročně na EE je +- 20 MWh a přitápíme krbovou vložkou s výměníkem do vody o celkovém výkonu 22kW prakticky každé mrazy, letošní sezonu 20 dnů se jelo na dřevo. Voda náklady po nynějším zdražení 4 členná rodina 850kč/ měsíčně Plyn nemáme
Odpovědět
Profilova fotka
@michaels7 nevim jestli ty cisla k necemu budou, preci jen kazdy dum je original 205 m2 podlahove plochy 9 MWh elektriny rocne - za rok 22 to dela 37t (ale mame solary, ktere vyrobily cca 4 MWh) 8-10 m3 dreva - to mam zadarmo voda vlastni 🙂 kdyz sectu naklady na provoz domu (elektrina, jimka, pojistky, odpad) tak jsem v prumeru na 5t Kc mesicne
Odpovědět
Článek se načítá
185m2 užitná plocha, ročně 6MWh komplet. Jsme doma 2 + 2 malé děti, roční spotřeba vody do 100 m3. Každý to má cenově jinak. Aktuálně tedy dohromady cca 32.000 Kč. Mám ještě zafixovanou elektřinu. Když přičtu ještě pojistku, tak to bude cca 3.200 Kč měsíčně. Pokud cena elektřiny nějak nespadne, tak to příští rok bude cca 5.000 Kč 😞
Odpovědět
Profilova fotka
U domu musí mít při prodeji PENB a z toho se dá lehce vyčíst spotřeba energie na topení. Voda je silně individuální včetně jejího ohřevu a tedy informace z PENB na některé případy (třeba u nás) neplatí. Takže od 1000 měsíčně klidně do 20000.
Odpovědět
@maty56 Zdravím, popis našeho domu viz Kanadské sruby ... V sumě bych odporoval, že do energií by se mělo počítat dojíždění, pojištění a pod. To bych pak vlákno nazval Náklady na bydlení, ale zde chápu prvotní zájem osondovat situaci opravdu okolo energií. Ale třeba jsem hnidopich... Prvotní uvažování při stavbě/rekontrukci/koupi staršího domu musí vést k otázce: jak zajistím teplou vodu v domě? Topení elektřinou je technicky možné taky, ale z hlediska nákladů to vidím jako slepou uličku, nemůžu si pomoct... Soustředil bych se na Slunce - nejenom FVE, ale i klasicky "teplovodní" kolektory. Máte-li dobře střechu, min. 1/2 roku odstavíte bojler. Podmínkou je aku-nádrž. Pokud vychytáte tenhle základ, je zkoumání tepel. mostů, úniků, trojskel, těsnění už podřadné. Neříkám zbytečné - ale budou to už jenom procentíčka z celku. V našm nezatepleném (obv. stěny) domě se "elektricky" nijak neomezujeme - ale nenahříváme elektrikou vodu. Roční spotřeba okolo 3,6 MWh, z toho okolo 2MWh pokryje malá FVE (peak 3,6 MW). Zbytek vyrobeného proudu odprodej, cena mizerná (pro tento rok ale 2,5x vyšší !) , nicméně i tak jsme se starým zlatým tarifem zaplatili v sumě 3600 kč/rok (státní příspěvek 3500,-, takže šul nul). Plyn nemáme, topení jinak dřevo, 10 PRM / rok, při současných cenách ca. 11.000 Kč - já ho pořídil před lety za polovinu. Jiné energetické výdaje nemáme...Dům je vysoko, na větru. Tak sorry, trochu delší, ale myslím že zajímavé pro porovnání s ostatními.
Odpovědět
@petrfrenk ...10 PRM / rok, při současných cenách ca. 11.000 Kč... kde?
Odpovědět
@plaintruth Pošumaví - okolí Prachatice-Netolice-Vimperk ... Štípané, měkké, mokré 1100 - 1300,- za prms. To je moc nebo málo...?
Odpovědět
@petrfrenk ..tak tam je asi dřeva dost, už dost let, tady je to za měkký dneska kolem 2000,- za 1 PRMS 😢
Odpovědět
Bungalov 113m2 užitná plocha tepelná ztráta 5kw loňska spotřeba 11,4Mw. Z toho 7,4Mw za topení. Topime na 25 stupňů. Vše na elektřinu. Letos jsem pořídil kotel na dřevo.
Odpovědět
Za elektřinu jsem platil 34 ooo kč.
Odpovědět
@cbr600rr A s novyma cenama by to bylo ke 100 000 pri 11,5MWh, masakr no... 😱
Odpovědět
Patrovy domek 90m2 nezateplen, před týdnem jsem provedl opis elektromeru a odhad CEZu je 25000kc 5MWh, ale topime hlavne drevem, TČ zapinam jen na noc, najizdi tak kolem pulnoci az ve 2 rano, zalezi jak je venku, az dum vychladne na 21 stupnu a v 5 rano jak vstavam do prace ho okamzite vypinam a zatapim v kamnech. Tento rok budu delat fasadu a to bychom se meli dostat se ztratama lehce pres 4kW -15. Tak by to melo byt zas o necem jinem. Momentalne jsme topici v kamnech na plny uvazek 😁 po zatepleni uz snad bude stacit zatopit rano a vecer. Ale topit pri dnesnich cenach vyhradne elektrinou je ulet, tepelne cerpadlo jeste jaks taks s odrenyma usima, kdyz je rozumna spotreba par MW rocne... A plyn to taky neni zadna hitparada.
Odpovědět
@michaels7 tak jako píše @geodett, nevím, zda Vám všechna ty čísla pomůžou.. nic méně - my 290m2 obytná plocha 7Mwh elektřina a 16mwh plyn.. ale také záleží co vše budete např. na elektřinu mít (my amer.lednice, bazén, pračka, myčka, sušička, 3pc, 3tv, akva, 4x klima atd...) to asi takhle zhodnotit proti ostatním úplně přesně nejde.. každý očekává u svého bydlení třeba jiný komfort.. 🙂 takže v tomto roce jsme po přičtení vody, internetu, zabezpečovačky.. cca za 11tis.. /měsíčně
Odpovědět
@kopca89 ne jen 80. Když bych platil 7kč elektřinu+distribuci. Do září budu platit jen 3kč/kW. Ale i tak už jsem přešel na dřevo. Myslím že ta cena zase půjde dolů.
Odpovědět
Všem moc děkuji! 🙂 Vím, že ta otázka je hodně ošemetná, ale pro představu mi Vaše odpovědi pomohou! 🙂 Ještě jednou děkuji!
Odpovědět
@davex Ahoj, Jakou máš prosím tepelnou ztrátu domu? Díky...🙂
Odpovědět
@zateplovak 5,7kW
Odpovědět
@kopca89 No, tak tímhle podle mě moc neušetříte, akorát jsou s tím zbytečné starosti. Ono neustále vypínat a zapínat čerpadlo nedává moc smysl, protože ono tím krátkodobým provozem může vzít víc energie, než kdyby jelo celý den. Ale to předpokládám, že máte kamna separátně.
Odpovědět
@davex uspora je znacna, ted mam spoustu dreva ze stare strechy po rekonstrukci (tramy, bedneni) mame nizkoteplotni radiatory, takze nabeh teploty topne vody na 35°C je do hodiny a ano mame krbovky bez vymeniku a domek do patra s otevrenym schodistem z obyvaku, predeslou zimu jsem zatapel jen jednou v 5 rano a odpoledne po praci, spotreba TC predesla zima/tato zima: rijen 170/107, listopad 341/100, prosinec 612/247, leden 585 a ted je zatim na TC natoceno 126kWh.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?