Rekonstrukce, novostavba, novostavba řadovka 2023

Zdravím můžu mít dotaz "před stavbou"? Můžu se zeptat na Vaše zkušenosti či názory ohledně rekonstrukcí vs novostaveb v posledním roce a do budoucna? Ano načteno mám opravdu hodně a vím, že i mnohokrát se vyplatí novostavba, ale zajímalo by mě jak to bylo v minulém roce a do budoucna. 1. Všechny legislativní požadavky, zejména energetický standart atd. prodražují novostavby čím dál více. 2. Starší nemovitosti zlevňují dramatickým tempem, v mé lokalitě jižní moravy nebývá problém usmlouvat i 15-20%. 3. Z hlediska legislativních požadavků si celou novostavbu svépomocí nepostavím, naproti tomu při rekonstrukci lze šedou zonou zvládnout svépomocí. Poslední dobou celkem často vidím, že někdo koupí opravdu velmi starou řadovku zboří jí a v daném místě postaví o patro řadovku větší. Nemá někdo zkušenost v případě zachování obvodových zdí, zda to takto někomu prošlo u stavebního úřadu jako rekonstrukce? Zkrátka uvažuji, jestli i dnes opravdu platí, že se rekonstrukce spíše nevyplatí, když vím, že ze staršího domu neudělám dům ve standartu z roku 2023. Zajímalo by mě do jaké možnosti by jste šli v dnešní době, když mám v ruce cca 5,5 mil. Přemýšlel jsem o koupi staršího domu do určitého limitu s rekonstrukcí s tím, že nevyžaduji extrémně moderní dům atd. nebo koupi starší menší řadovky se zbořením či o jiné možnosti, která mě ještě nenapadla. O úplné novostavbě asi neuvažuju s tím, jak jsou nedostupné a drahé pozemky. Děkuji moc za Váš čas a názory.
Odpovědět
Toto nemá jednoznačnou odpověď a vše závisí na konkrétní nemovitosti. Za mě obecně z celkového pohledu se vyplatí novostavba a to i přes různé požadavky, které ji prodraží v poslední době. Čím větší má být rekonstrukce o to větší risk je to pro vás. Já mám s kompletní rekonstrukcí zkušenost, že to stálo víc než novostavba. Například omítka u novostavby se dává cca 0,6 cm a při rekonstrukci klidně i 3cm. Toto si spočítejte podle plochy domu kolik je to materiálu a práce navíc. Podlahu rozeberete a zjistíte, že musíte komplet předělat a izolovat, ale omezuje vás výška stropu. Hydroizolace buď nejsou nebo už nefungují a tohle všechno vám to prodražuje. Potom střecha je velká položka. Nevyměníte napr. nějaký trám teď, tak bude potřebovat za 3 roky. Já můžu doporučit kupte si pozemek a nechte si postavit hrubou stavbu. Potom můžete interiér dokončovat postupně svépomocí. Nebo pokud máte malý rozpočet, tak hledejte domy, které potřebují pouze drobnou rekonstrukci.
Odpovědět
Súhlasím s @hu1, že na to neexistuje jednoznačná odpoveď. Je veľký rozdiel rekonštruovač dom, ktorý bol postavený pred 10 rokmi a pred 40 rokmi. Boli použité úplne iné materiály, procesy a boli úplne iné požiadavky. Teiž záleží ako veľmi Vám vyhovuje dispozácia. Ak natrafíte na dom, kde Vám vyhovuje dispozícia a dom nemá nejaké veľké problémy tak chodte do rekonštrukcie. Na druhú stranu, ak začnete zisťovať, že dom nemá žiadnu hidroizoláciu, ani zateplenie základov, ďalej Vám nevyhovuje dispozícia. Ak budú potrebné nové rozvody, čo po 30 rokoch je viacmenej nutné (netvrdím, že to nebude fungovať, ale pre kľud duše a kvoli bezpečnosti). Zateplenie podlahy, je to vôbec možné, je tam dosť miesta? Zateplenie domu, fasáda, strecha, základy + fasáda. V akom stave je strecha (krytina, konštrukcia strechy, zateplenie strechy)? Väčšinou nová kúpelňa, kuchyňa, topenie. Treba si vždy zvážiť, či ste ochotný robiť ústupky pri rekonštrukcii. Tiež si treba zvážiť, či za rekonštrukcia nezaplatíte viacej než za stavbu nového. Pri rekonštrukcii treba staré veci vyhodiť, vysekať, zburať a odviesť. Odvoz stavebnej sute, nemusí byť tiež lacná vec. Veľa činností sa pri rekonštrukcii robí "dvakr V čom máte pravdu je to, že cena staršieho domu + pozemku je primeraná oproti tomu ako kupovať len čisto pozemok a stavať. Proste pozemky sú drahé, (okolie Brna). Z osobnej skúsenosti poznám rekonštrukciu radového domu. Dom bol relatívne dobre udržiadavaný, ale aj tak sa v podstate menili všetky rozvody, topenie, okná. Boli drevené podlahy + bol to podsklepený dom, takže drevené podlahy sa v obytnej časti, len prebrúsili, ale v kuchyni, na wc a v kúpelni komplet nové podlahy a aj zariadenie. Čo sa týka podsklepenia, tak tam sa dala len nová dlažba, zateplenie tam do podlahy nemohlo ísť, pretože tam bola znížená výška. Cenovo mi to prišlo ako, keď človek rieši práce po hrubej stavbe na dome. Veľakrát sa musel robiť kompromis, aby sa to nejak spravilo. Ďalej si napríklad neviem predstaviť robiť rekonštukciu rodičovského domu, dispozíciu by som si predstavoval úplne inak, obrovské priestory , nevyužité časti. Osobne by som bol za novostavbu, ktorú aj teraz riešime. Ak by ste chceli riešiť rekonštrukciu, tak verím, že nájdete aj domy, ktoré sú v dobrom stave a netraba tam toho až tak veľa riešiť, akurát treba dobre vyberať a kľudne si zaplatiť niekoho na pomoc pri kontrole domu. Ak by ste nechali len obvodové zdi + základy, tak to už podľa mňa možete postaviť kompletne nový dom a ušetríte si kopec starostí.
Odpovědět
@brasi spíš záleží na pozemku a samotném domu a co od toho očekáváte (tedy když se vám něco fakt zalíbí a lokalita je super, tak proč ne. 5,5 mio je konečná nebo k tomu můžete vzít i hypotéku? Kde chcete bydlet, okres/město. 5,5 mio je jiných na Karvinsku či na Brněnsku. Taky co se oprav a sehnání pracovníků/materiálu týče. Vůbec nepodceňujte i nutný čas (a zdraví) na danou rekonstrukci. Pokud nechcete stavět a chcete novostavbu, tak v nabídkách jich je spousta. V dnešní době se dá i dobře usmlouvat snížení ceny (v řádech statisíců i milionu). Novostavby budou energeticky méně náročné. U starého domu dosáhnout toho stejného jako u nového bude dost náročné. Vidíme to u rodičů a prarodičů a nekonečných diskuzích čím nahradit plyn (přejít na TC tak za 700 tis) nemluvě o tom, že ty staré domy jsou zbytečně velké a půl domu mají většinou prázdné, max pro návštěvy. Není to jen o tom, že teď zrekonstrujete a je to, do 10 let můžete počítat s dalšími nutným opravami a do 30 s další velkou rekonstrukcí, pokud koupíte již něco starého a obrovského za 30 let to bude ještě dražší a náročnější než nyní. My jsme se před 2 týdny přestěhovali do novostavby od developera. Odpadá spousta složitosti/starostí se stavbou a zbývá hlavně zaplacení dané částky. Na rekonstrukci musí být i shoda v rodině jinak znám několik manželství, které to položilo. Za mě osobně by se rekonstrukce vyplatila pouze a) zdědila jsem, b) skvělé místo (ve městě kde už nejsou prázdné parcely ke stavbě), c) opravdu levná koupě. Jinak už s novostavbou je spousta zařizování a neumí si to představit u rekonstrukce.
Odpovědět
@artep1987 Jižní Morava Břeclavsko ideálně u železnice. Nebo severně od Brna, ale to už je asi mimo moje finanční možnosti. 5,5m je asi konečná víc bych asi nechtěl. Mám cca 4m cash a 1,5m bych si bral uvěr ze stavebních spoření s cca 2,6% urokem. Řeším bud koupi jiného staršího domu nebo mám 1/2 domu ve Valticích, ale na spoluvlastníka bych musel jít tvrdě. Ve městě moc parcely nejsou a cena za stavbu staršího domu cca 4m, ale je to dům z první republiky cihlový, takže okna, rozvody střecha atd. Statik mi řekl, že konstrukce jsou ve výborném stavu, ale přece jenom. Okolí mě tlačí, že je to dobrá koupě, ale já si nejsem až tak jistý. Otázkou je, jestli jsem schopný během roku sehnat něco jiného, protože na tu dobu musím něco sehnat z hlediska smluv o uverech ze stav. spoření.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem. @ludmilarihova1985 To máte v Úvalech tak málo kšeftů, že tady musíte vystavovat svoji reklamu??
Odpovědět
Je lepší koupit něco podsklepeného a suchého, pak většinou není potřeba řešit podřezávání, podlahy, omítky apod. Proti novostavbě tak 1/2 ceny úspora. Zkušenost z rekonstrukce několika nemovitostí. BTW na další pokles ceny bych moc nesázel - obecné pravidlo ceny letí nahoru kdykoliv se sníží úroky, což se bude dít právě teď
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Je lepší koupit něco podsklepeného a suchého, pak…
@m_i_r_e_k Mirku podívejte se na obsah a na datum... Takhle jen nahráváte blbečkovi s reklamou.
Odpovědět
Aha, máte pravdu, já jsem holt tu diskuzi celou nečetl. Nechápu proč tady s tím otravují. Pozitivní reklamu jim takováhle debilní zpráva neudělá a link jim stejně smažou. Jestli by nebylo lepší si zaplatit pár stovek za normální reklamu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?