Rezervační smlouva při koupi nemovitosti

Dobrý den, prosím o Vaše zkušenosti a rady..... na co si dát při uzavírání rezervační smlouvy pozor? Co by měla obsahovat, abychom se tím chránili na co naopak pozor? Chci se zeptat také na situaci: rezervační poplatek bude uložen do úschovny advokáta, který úzce spolupracuje s realitní kanceláří..mám se toho obávat? Nebo si vydupat svou advokátní úschovnu? Díky všem za komentáře!
Odpovědět
Doporučuji z vlastní zkušenosti si nechat Rezervační smlouvu nechat zkontrolovat právníkem, cca 2000-5000Kč. Při koupi pozemku nám realitka předložila Rezervační smlouvu a dle výkladu naši právničky by jsme museli zaplatit 70tis za rezervaci a následně 70tis za sepsání Kupní smlouvy, takže 140tis za ho... . Nakonec jsme to vyřešili přímo s majitelem bez realitky. Majitel mi pak říkal, že realitka nebyla ve výhraním zastoupení při prodeji. Nejlepší je si to kompletně zařídit sám s majitelem a přes notáře. Takhle jsme kupovali pozemek a prodávali byt a je to největší jistota.
Odpovědět
S právníkem je dobré se poradit, neb zákoutí a nebezpečí rezervačních smluv jsou různorodá. Pokud o koupi nemovitosti máte velký zájem a víte, že vy si to nerozmyslíte, můžete rovnou podepsat smlouvu o smlouvě budoucí kupní (SOSB) a tím se vyhnout rezervačce. Pokud podepisujete rezervačku, zpravidla se zavazujete do určitého data podepsat i kupní smlouvu, chtěje aby byla přílohou ujž rezervační smlouvy, jinak se zavazujete a nevíte k čemu. Může nastat situace rozepří nad konkrétními články smlouvy kupní, ale vy budete tlačení nutností ji podepsat do určitého termínu. A pak je třeba si pohlídat za co náleží rezervační poplatek RK, např., pro vás nejlépe, až na základě úspěšného podpesání kupní smlouvy apod. Je dobré si ujasnit, co hradí RK (např. úschovu, geometrické plány či jiné potřebné dokumenty pro katastr, návrh smluv atp. atd.). To je jen pár věcí co mě napadá. Ale smlouvy jsou většinou zcela nevýhodné pro klienta a jen 100 % jistící pro RK, proto porada s právníkem je dobrá.
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě je dobré probrat s právníkem vše, ale my to u rezervační smlouvy neudělali a bylo to v pohodě. Máme známého právníka, kterému jsme ukazovali hlavně kupní smlouvu. Rezervační smlouva byla napsána tak, že jsme ji rozuměli a nezdála se nám nijak nevýhodná. Rezervační poplatek jsme hradili přímo realitce (nebylo to přes úschovu, to až peníze přímo od banky na koupi byt) a tato částka se pak odečetla od kupní cenu, tudiž to pak bylo napsané i v kupní smlouvě - na to bych si dala v kupní smlouvě pozor, aby tam bylo zmíněné, že jste už jistou částku zaplatili. V rezervační smlouvě bylo popsáno, co pro nás realitka všechno udělá (poplatky na katastr, ověřování podpisů, platba advokátní úschovny...atd) a co je naopak na nás (vyřešit do urč. doby hypoteční úvěr a včas zaplatit za byt). Byli velmi solidní a sami upozornili na to, že záleží na tom, jak budeme financovat byt. V případě hypotéky stačí rezervace bytu ve smlouvě na 3 měsíce - stihne se bez problému vyběhat a poslat peníze do úschovy. Kdybychom financovali úvěrem ze stavebního spoření, bylo by dobré rezervační smlouvu dát třeba na 5 měsíců a více... Ale určitě se najdou i realitky, které nejsou tak solidní...:-(
Odpovědět
Ahoj, co se týče té tvé první otázky, na ní bych ti asi lépe odpověděl, kdyby bylo možné tu smlouvu vidět. Co se týka úschovy, pokud bude smlouva o úschově OK a advokát bude mít dobré pojištění tak bych se toho primárně nebál.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?