Zhotovitel je majitelem stavby? Setkali jste se s tím?

Je normální, že máme ve smlouvě o dílo na stavbu dřevostavby podmínku, že až do předání díla je zhotovitel majitelem díla? Jak se na toto bude tvářit banka, u které si bereme hypotéku? Setkal jste se s tím někdo? děkuji
Odpovědět
jasne, to je ze zakona... nebo by byla lepsi predstava, ze je od pocatku kazda soucastka vase a cokoli se s tim stane, je vas problem? dilo je zhotovitele az do radneho dokonceni a predani, ale stejne tak nese i veskera rizika s tim souvisejici...;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
tak nás právnička na tento bod upozornila, že takovouhle smlouvu by nepodepsala. Zaplatíš zálohu firmě (nemalé peníze) a pak ještě mají i stavbu? Takže ty nemáš ani prachy, ani stavbu. My máme ve smlouvě ne až do předání díla, ale až do konečného zaplacení. Když odmítneme doplatit nějaký zbyteček proto, že je tam nějaká vada, tak ji můžou prodat, zničit a my nic neuděláme. Navrhujeme firmě, že předmět smouvy rozdělíme na jednotlivé části (u dřevostavby zákl. deska, hrubá stavba, na klíč - to si ještě upřesníme s projektantem a s tou firmou, jak to rozdělit podrobněji) a ty budeme postupně platit a pak ty části budou přecházet na nás. Takže chceme po firmě, aby tento bod byl zrušen. A ze zákona je vlastníkem objednatel. Albi, se kterou firmou chcete stavět?
Odpovědět
Ahoj, opravdu bude hodně záležet na tom od koho budeš dřevostavbu brát. My chtěli původně ELK a tam tato podmínka je nicméně celá cena stavby je hrazena až po předání, tam to smysl rozhodně dává. Nakonec dřevostavbu nemáme ale podobnou podmínku jsem měla ted u podlahy a nelogická mi nepřijde. Dala jsem zálohu cenu materiálu a firma přišla a pracovala de facto zadarmo. Po té jsem podepsala akceptaci a zaplacením ceny práce na mě dílo přešlo. Na druhou stranu pokud by tam ta firma podobnou podmínku neměla a já nechtěla zaplatit tak je to pro ní aspon nějak vymahatelné. Záleží tedy určitě na poměru zálohy a finální ceny. Já osobně bych vzhledem k délce výstavby dřevostavby volila tak abych co nejvíce ideálně vše hradila po dostavění.
Odpovědět
Jednali jsme s firmou, která také měla ve smlouvě uvedeno, že zhotovitel je majitelem díla až do předání. Firmě jsem řekla, že s tím nemám problém, pokud do smlouvy uvedou, že náš nezávislý stavební dozor může kdykoliv vstoupit na staveniště. Firma nesouhlasila, tak jsme od jednání odstoupili.
Odpovědět
Profilova fotka
My stavíme zděný a s firmou na HS jsme měli ve smlouvě zakotveno, že se bude fakturovat zpětně po dokončení jednotlivých etap ale že vlastníkem jsme my. U dalších věcí pak máme ve smlouvách dané, že vlastnictví díla přechází na nás okamžikem zapracování do stavby RD (krb, okna...). Jen v případě některých zakázek (TČ, rekup.) máme dané, že vlastníkem se staneme až zaplacením.
Odpovědět
Profilova fotka
tak my take meli, že zhotovitel je majitelem až do předání(předávali jsme postupně) a přijde mi to logické, nebot zhotovitel na sebe bere veskerou zaruku, ze na stave bude vse jak ma - kdyz neco ukradnou, neni to moje vec, ale resi si to firma...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahoj, obnovuji tema a prosim poradit. Pripominkujeme SoD a jsme u zmineneho bodu (majitelem je firma az do zaplaceni konecne faktury) + placeni. Chceme to upravit, ze budeme platit vzdy 50 proc. zalohu pred a zbytek po dokonceni dalsi casti. Jak mate prosim rozdelene ve smlouvy casti, ktere platite, popr. predani vlastnictvi dila? Prosim, klidne i do IP. ZD, hruba stavba, izolace? Nebo jeste podrobneji? Jedna se o drevostavbu, ale urcite pomuze i zdena:). Dekuji!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?