Drenáž

Dobry den, koupili jsme pozemek, kde chceme postavit dum. Chybi nam souhlas jedineho souseda, ktery se sprajcnul. Rika, ze je zvykly na svuj vyhled a stavba tam se mu nelibi. Stavba je v souladu se zakonem, bez vyjimky. Tomuto sousedovi vede odvodnovaci drenaz pres pozemek k nam. K drenazi nema vecne bremeno. My nyni musime resit, co dal. Drenaz pod stavbou byt nemuze, ale soused rika, ze to neni jeho problem, protoze drenaz tam byla uz kdyz barak on sam kupoval. Pry nic prekladat nebude. Z pohledu stavebniho uradu je to cerna stavba. Ja bych asi mohla drenaz prerusit na hranici pozemku, ale pak mi tam potece voda a stavbu vyplavi. Jak byste to prosim resili vy?
Odpovědět
Profilova fotka
@sbihalivael Jak se řešilo v jiném vláknu. Pokud jej oslovíš dopředu před podáním žádosti o stavební povolení a on souhlas nepodepíše, tak se nic neděje. V rámci stavbeního řízení jej osloví přímo stavební úřad a on se bude muset vyjádřit. Pokud nesouhlasně, bude muset ale uvést důvod, který SÚ posoudí. Když SÚ jeho námitky vyodnotí jako neoprávněné, stavbu povolí. On se pak může odvolávat takže to může být běh na dlouhou trať. Takže jestli se už takhle vyjádřil, tak bych jej asi dál neprudil a nechal to na SÚ. Ale je moc pěkné vědět hned na začátku, jakého budeš mít souseda 😞
Odpovědět
Profilova fotka
@sbihalivael s tou drenáží bych také oslovila stavební úřad. Pokud tam nemá věcné břemeno, tak on táhne asi za trošku kratší konec. Je jedno, jestli ji dělal on nebo ten dům tak koupil. Není li věcné břemeno ani smlouva, je to černá stavba. Myslím, že stavební úřad mu může nařídit uvést stav do souladu se zákonem. Odpadní vody, a to jak z čistírny, tak dešťovou, tak vysoušení svého pozemku, vše musí likvidovat na svém pozemku. Není to nic příjemného, třeba můžeš za sousedem poslat projektanta, že by bylo rozumnější se domluvit. Takového souseda ti nezávidím.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?