Možná stavba domu na zahradě rodičů

Dobrý den, můžu se zeptat na názor a zkušenost, Vás, kteří jste stavěli na vlastní zahradě? Dle přiložené fotodokumentace je na zahradě již postavena stará stodola k hranici pozemku, která by šla k zemi, protože je v havarijním stavu. Je možné, že bych se sousedy domluvil, při odstranění stodoly, že by mi povolili žádost o vyjímku stavby až na hranici pozemku, tak jak je postavena stodola. Všechny sítě, včetně kanalizace jsou u domu rodičů cca 25m. Pozemek je v uzemním plánu veden pro výstavbu a od přístupové cesty a sítí je vše vzdáleno cca 35m. Vstup na zahradu je řešen velkým opravdu velkým průjezdem. V normální situaci, bych toto vůbec neřešil, ale doba je jaká je. Můžete mi prosím poradit, jestli je tenhle nápad vůbec reálný nebo mě na stavebním pošlou prvními dveřmi ven 😄. Děkuji za odpovědi 🙂
Odpovědět
To je spis na dotaz na stavebnim urade.
Odpovědět
Profilova fotka
Dojdete na stavební úřad. Každý úřad se k tomu postaví po svém.
Odpovědět
Myslím si, že zásadní problém může být jen ten průjezd.
Odpovědět
@brasi Můžu Vám napsat, jak to bude stavební úřad řešit, pokud bude postupovat podle zákona: 1. Předpokládám, že v té zahradě chcete stavět RD. Tady Vám vzniká první problém, protože na pozemku RD nemůže být další RD. Takže byste ten pozemek museli rozdělit na dva. 2. Nově vzniklý pozemek, na kterém byste chtěli stavět, musí mít přímé připojení na veřejné přístupnou a kapacitně dostačující pozemní komunikaci. Takže žádný průjezd přes jiný pozemek. To ale můžete vyřešit tak, že část toho nového pozemku bude dosahovat až k silnici. 3. Pokud budete žádat o výjimku, tak je třeba vědět, že na výjimku není právní nárok. Rozhodující není ani souhlas sousedů, rozhoduje to, jestli tu novou stavbu nelze postavit nijak jinak než do hranice. Je to jen na uvážení stavebního úřadu. A tady musím napsat, že každý stavební úřad věci posuzuje po svém, každý jinak. Přísně podle zákona obvykle (ale ne vždy!) posupují stavební úřady na obcích s rozšířenou působností. Stavební úřady na menších obcích si to dělají často podle sebe. Takže jediná rozumná rada je, abyste zašli na Váš stavební úřad, poinformovali se a zjistili, co Vás pravděpodobně čeká.
Odpovědět
@milanq 1. Původní RD má vlastní pozemek, takže asi není relevantní. 2. Řešil bych to věcným břemenem cesty přes pozemek rodičů, což by měl být zákonný postup a v takovém případě by nový rodinný dům byl vzdálen 30m od zpevněné veřejné komunikace ve vztahu k předpisům o záchrance a hasičích. 3. Ano vím, že na vyjímku není zákonný nárok, ale bez souhlasu sousedů to nejde vůbec. Díky za tipy.
Odpovědět
@brasi Věcné břemeno nestačí, ale možná že to stavební úřad nebude respektovat. S tou vzdáleností - nemůžete zaměňovat vzdálenost stavby od komunikace s napojením stavebního pozemku na komunikaci. To jsou dvě různé věci, které musí být splněny současně. Co se týká výjimky, tak ji lze udělit i bez souhlasu sousedů. Ale znovu říkám, nemá cenu tady akademicky mudrovat, je potřeba zajít na konzultaci na stavební úřad.
Odpovědět
@brasi Z té fotky moc moudrý nejsem a i ostatní info je dost kusé, takhle nemůžete čekat moc relevantní odpověď. V každém případě souhlasím, že napojení pozemku a následně stavby na komunikaci je zásadní. A pak se mi zdá, že je tam dost "husto". Co velikost pozemku a procento zastavitelnosti? Jde tam vůbec stavět? Výjimku Vám opravdu sousedi nemohou zablokovat absolutně, ale mohou se i opakovaně odvolávat a pokud vy a úřad důkladně a věrohodně nezdůvodníte proč byla udělena, tak mají i šanci na úspěch a stavbu Vám zablokují. Takže bych navštívil i je. A potom i sítě, že tam jsou je fajn, ale budou stačit kapacitně? Napojí i Vás? I toto bych řešil předem.
Odpovědět
Hele dnešní doba a parcely, to je téma... Jako osobně, bych to řešil možná i jinou cestou. Už mě to omezování úřady štve. Jen myšlenka. Stavba tam stojí, co zařídit povolení pro celkovou rekonstrukci stávající stavby s tím, že klidně do projektu zanést okna (ty by u stodoly nemuseli být problémem, samozřejmě tak, aby nemířily na sousedy). No a odpady, ty jsou u stodoly taky běžný - nějaký kanál. Voda také, elektřina také. Po nějakém oficiální ukončení, bych si tam zbudoval příčky a bydlel 🤷‍♂️... Připojení potřebujete defacto jen k elektřině, a to už ani ne tak jako kdysi, celkem dost to můžete pošetřit soláry a baterkami.. S rodiči se domluvil a nechal vymerit a přepsat pozemek kde dům a zahrada stojí + nějakou příjezdovou cestu. Nikdy nevíte co se může odehrát.. Kdyby tam stavba nestála a chtěli byste něco stavět na čisté zahradě tak neřeknu, ale když už tam něco stojí, tak co.. K dokonalosti už jenom chybí blesk a pojistná událost na starou stodolu 😄 Vše s jistou nadsázkou, neberte to jako návod. Možná ještě myšlenka, nebyla by také cesta,, ještě před tím, než se člověk pusti do ztrhnuti stodoly, ji nejdříve zkolaudovat na bytový prostor. Potom si zažádat o celkovou rekonstrukci, už de jure na dům..?
Odpovědět
@rumcajk Zkolaudovat stodolu na bytovy prostor znamena projekt na zmenu uzivani, skutecnou prestavbu a naslednou kontrolni prohlidku uradu pred samotnou kolaudaci.
Odpovědět
@rumcajk To mě taky napadlo, ale staticky na tom ta budova nebude uplně nejlépe a neumím si asi úplně představit situaci, kdy by rekonstrukce nebyla tak podstatná, že by mi pak řekli, že se jedná o prakticky novou stavbu 😄
Odpovědět
Řešili jsme něco podobného, tzn. stavba domu v zahradě za stávajícím domem rodičů. Dost problémů s úřady, ale jak už bylo psáno, každý úřad si zákony trošku upravuje... Je důležité splnit některé podmínky, ale tou nejdůležitější je přístup do domu. Nás zachránilo, že dům rodičů měl 3m mezeru od sousedů, tak jsme jejich parcelu mohli rozdělit a ty 3m přidat k našemu domu v zahradě. Tohle v současné době ošetřit věcným břemenem už nelze, každý dům musí mít vlastní přístup. Nám ještě dělali problémy s tím, že mezera je místo na ,,parkování¨ a jelikož dům je nelepený na obecní pozemek, tak dům by rozdělením parcely o tohle místo přišel. Tady to už věcným břemenem ošetřit šlo, na zahradě jsme udělali kryté stání, vstup do domu je přímo z ulice, takže se věcným břemenem řešilo jen parkování. U Vás je průjezd skrz dům, tam se obávám, že nic vymyslet nepůjde. Jediná možnost je si zajistit přístup do domu z jiné strany, to z obrázku už vyčíst nejde. Zde je zase potřeba hlídat, zdali dům není od komunikace dál než 50m, tam už do problému zase vstupují hasiči, kteří mají další podmínky. Takže určitě vyrazit na stavební úřad v první řadě. Přeji Vám, ať na narazíte na chápavé a vstřícné úředníky.
Odpovědět
Mě na stavebním úřadě řekli, že na jednom pozemku nelze mít více domů, je alternativa to rozdělit nějak? Ale pak by asi musela být pravděpodobně nějaká přístupová cesta...
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?