Bednění nad krokve nebo ne?

Jedná se o novostavbu RD, patro, klasický krov - krokve, kleštiny, sloupky, podkrokevní izolace. sklon 30%, krytina Bramac Max. Je nutné nad krokve kromě difůzní folie, latí a kontralatí dát i bednění z prken? Nebo stačí skladba střechy krytina - latě kontralatě - difůzní folie - krokve - vata - SDK.
Odpovědět
Profilova fotka
Nutné to není, ale vhodné ano. U vazníků je to pak víc než vhodné :-). Přesto se to v praxi ale většinou nedělá.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodne áno. Je to vždy lepšie. A pokiaľ ešte nemáte krov vyrobený a máte možnosť, dajte nadkrokevnú PIR izoláciu. PL zastúpenie v CZ má dobré ceny na PIRku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Nutné to není, ale vhodné ano. U vazníků je to pa…
@pyramis @josefx Mohla bych poprosit - z jakého důvodu je to vždy lepší? Budeme dělat taky klasický krov (ne vazníkový), sklon 35 stupňů, tašky vhodné i na nízké sklony (máme k tomu ještě pultovku, kde bednění je) a bednění tam navržené nemáme, spíše čtu, že za takovýchto podmínek je to už opravdu práce a výdaj a čas navíc. V čem je to lepší? Lepší odvětrávání podstřeší? (když si dáme pozor, abychom na tu fólii izolaci zevnitř moc nenacpali, bude to ok?) Nebo zpevnění konstrukce? Díky za upřesnění.
Odpovědět
Profilova fotka
@synura_p Výhody celoplošného bednenia s medzikrokevnou/podkrokevnou izoláciou: - spevnenie konštrukcie - ochrana proti kunám a iným nevítaným návštevníkom - môžete natlačiť vatu až na záklop Výhody s nadkrokevnou izoláciou (navyše oproti tomu, čo som už písal): - oveľa jednoduchšie riešenie vzduchotesnej vrstvy - pri použití OSB 4 PD 18+mm a PU50FC tmelu a prelepení spojov OSB dosiek sa dá dosiahnúť vzduchotesnosti bez natierania dosiek - celý krov je chránený od poveternostných vplyvov, čo výrazne predlžuje jeho životnosť (teoreticky až neobmedzená životnosť ak to skôr nezje nejaký brouk) - ak máte zateplený dom (sendvičová obvodová konštrukcia), tak je asi najväčšou výhodou napojenie nadkrokevnej izolácie na tú obvodovú zvislú, čím vytvárate ucelenú izolačnú obálku domu. Nevýhodou je cena práce a materiál navyše. Nezabudnite dať krov napočítať tak, aby v budúcnosti uniesol aj FVE.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@synura_p Výhody celoplošného bednenia s medzikr…
@josefx Díky. Nás tlačí výška střechy, takže nadkrokevní nebude. Stejně tak bůhví, kdy bude moct být FVE, jsme v památkové zóně. Zateplený dům taky není, bo památkáři. Kuny mě nenapadly, to je fakt.
Odpovědět
Profilova fotka
To bednění je výhodné i v tom, že to krásně podloží pojistnou hydroizolaci a tak není tolik mechanicky namáhána.
Odpovědět
No, ohledně bednění to je hodně sporné. Prachy navíc a zase si zhoršíte difuzní odpor. Ochrana proti kunám to rozhodně není. Zavolejte si do Juty panu Ryplovi. Kuna se dosnate bez problému i přes 2,5 cm prkno. Důležité je kuně zamezit přístup na střechu. To je to hlavní. Vata se stejně klade na difuzku opatrně tak, ať se nezmenší větrací mezera. Takže s citem to je tak jedna výhoda bednění. Jinak od sklonu 30° + jsou to vyhozené prachy. To si radši zajeďte na dovolenou za ušetřené prachy. Střecha přežije vás i vaše děti. Hotovo a tečka..
Odpovědět
A teď babo raď. :D
Odpovědět
Profilova fotka
Rada je jasná. Chci to ojebat - pak nedám bednění. Chci to mít nejlépe, jak jen to jde - zabedním.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Rada je jasná. Chci to ojebat - pak nedám bednění…
@pyramis Nesouhlasím... jak říkám, je to sporné... já se na strechach pohybuju casto. A je to prostě podle sklonu. Když se střecha zabedni deskama, opravdu se zmenší difuzni odpor. I kdyz ne nejak rapidne. Kdyz se da cedicova vata pod difuzku, je to idealni reseni... Cim mene zabran, tim lepe... Moje skladba: difuzka, late a kontrale 6x4 podlepene kontralate. Vata 16 cm Isover Uni + 20 cm Isover unirol profi, parozábrana Jutafol 170 AL, a dalších 6 cm unirol profi. Jinak krytina Tondach Figaro 11 v glazure. Sklon 40°. Takze za me bedneni postradalo smysl.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zateplovak:

@pyramis Nesouhlasím... jak říkám, je to sporné…
@zateplovak Z fyzikálneho hľadiska by som povedal, že difúzny odpor sa zväčší, pretože vytvoríš bednením dalšiu vrstvu, cez ktorú musí para prejsť. Jednotlivé vrstvy, ktoré tvoria prekážku vodnej pare, majú každá vlastný difúzny odpor a tie sa sčítavajú. Ale prkna aj keby kladieš na zraz, tak zoschnú a vo výsledku pare nijak nebránia sa voľne pohybovať. Navyše neviem prečo tu riešime difúzny odpor, keď druhú vec, čo máš z interiéru smerom do exteriéru je Jutafol, ktorý má difúzny odpor 1 600 000. Cez to vodná para neprejde. Takže veškerá vyprodukovaná vodná para v dome ostane v dome. Fólia pod taškami je navyše paropriepustná z interiéru do exteriéru, takže tam odvod pary von nie je problém keby tam dávaš mokrú vatu alebo neuschnuté prkná. Časom to aj tak všetko uschne. Takže zamňa celoprkenný záklop určite áno. Kuna sa síce môže cez 2,5cm prkno prekúsať, ale asi pôjde radšej k susedovi, ktorý záklop nemá, kde má menej roboty s tým dostať sa do strechy (v ideálnom prípade, že sú domy rovnaké okrem záklopu) P.S. oprav si to poradie tvojej skladby, takto to nedáva zmysel. Difúzna fólia má byť pod kontralaťami.
Odpovědět
Pokud nedáváte šindel, tak je záklop k ničemu
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Rada je jasná. Chci to ojebat - pak nedám bednění…
@synura_p Hlavně nedejte na laické subjektivní odhady a zařiďtě se dle toho co máte v projektu, který by měl vycházet z tohoto: https://stavba.tzb-info.cz/izolace-pr...
Odpovědět
Profilova fotka
Celoplošné bednění zpevní konstrukci krovu (lépe než pouhé latě), u vazníků je bednění doporučeno vždy. Pojistná hydroizolace je méně mechanicky namáhána, protože je celoplošně podložena. Pokud tento "laický subjektivní odhad" není pro někoho argument, OK. Každý svého štěstí strůjce.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Celoplošné bednění zpevní konstrukci krovu (lépe …
@pyramis Cituji tě: "u vazníků je bednění doporučeno vždy" Můžeš říci kým, proč a na základě čeho? Nebo je to jen tvůj názor?
Odpovědět
není nutnost
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@pyramis Cituji tě: "u vazníků je bednění doporu…
@panlorenc Na základě odborné publice vydané Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů ČR se jménem: Pravidla pro navrhování a provádění střech. Pak jsem to diskutoval i s jedním regionálním výrobcem vazníků a dokonce jsem to diskutoval i s jednou realizační firmou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@panlorenc Na základě odborné publice vydané Cec…
@pyramis Aha takže zase jen tvůj názor nebo názor realizační firmy😆 No vazníky jsou staticky navrženy na vaše zadání😉 Instalaterský cech právě vydal to doporuření co jsem dával odkaz. Takže ještě jednou níže odkaz kde najdete okrajové pdomínky, kdy je nutné bednění a kdy bednění nůtné není.Tak jednoduchý to je. https://stavba.tzb-info.cz/izolace-pr...
Odpovědět
Profilova fotka
Můj názor, který jsem konzultoval s výrobcem vazníků i realizační firmou. Z odkazu plyne, že pokud nejsou prakticky ideální podmínky, tak má být vždy bednění nebo alespoň na tvarově a rozměrově stále izolaci. Nicméně to je pouze, co se týká z pohledu z hlediska izolace. Nebere to v potaz mechanické vlastnosti, které jsou lepší nejen z hlediska statického - ano zde nepochybuji, že to výrobce dobře spočítá, jinak by to pak padalo všem na hladu. Nýbrž i z dynamického namáhání.....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Můj názor, který jsem konzultoval s výrobcem vazn…
@pyramis Záklop z mechanického hlediska střechy/krovu nemá opodstatnění, stovky let se nedělal a světe div se nikomu to na hlavu nepadalo. Rozteče krovů udrží střešní latě bez problému a fixaci řeší zavětrování okrajových krovů. Tím neříkám že stávající doporučení jsou špatné, jen poněkud paranoidní. Velmi rozumné je ho mít okolo obytných prostor a pro podepření tepelně izolační hmoty. V době nadkrokevních izolací navíc může rovnou plnit designovou funkci. Obytná podkroví většinou záklop měla i historicky.
Odpovědět
Profilova fotka
Stovky let se nedávala ani pojistná hydroizolace a taky nikomu nechyběla :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@zateplovak Z fyzikálneho hľadiska by som poveda…
@josefx no z praktického hlediska to pořadí má správně. Blbost je mít fólií až pod kontra latěmi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Stovky let se nedávala ani pojistná hydroizolace …
@pyramis Hydroizolace rozhodně smysl dává, neprofuk + pojistka proti zatečení. Kdyby ji naši předkové znali, určitě by ji používali. O bednění to říci nemohu.
Odpovědět
Profilova fotka
To bednění ale právě souvisí s tou hydroizolací. Tím, že je celoplošně podložené, tak není tak mechanicky namáhané. Pár lidí s tím mělo i problém, že jim to při větru dost kmitalo - mlátilo, což si myslím, že bednění by dost omezilo nebo tomu úplně zabránilo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?