Nadkrokevní izolace vata - zkušenosti?

Ahoj všem, najde se tu nějkdo, kdo má nadkrokevku z vaty? Ideálně dělanou svépomocí? Máme sice projektovanou PIR, ale není mi to příliš sympatický materiál (hořlavost, akustika, ekologičnost, cena), takže silně uvažuji o vatě. Problém ale je, že bychom si ji nejspíše dělali svépomocí. Jelikož jsem v minulosti jednou pracovala s Twin UD šrouby, ráda bych se jim vyhnula. Takže by to byl systém TOPRock. Ti ale mají nejvýce 30 cm izolace, což mi zase přijde málo na dnešní dobu (hlavně v létě kvůli přehřívání). Tak nevím, jak se k tomu postavit. Taky se trochu bojím, aby během realizace vata nezmokla. Jestli se najda někdo, kdo by si se mnou trochu pokecal o tomto řešení jako svépomocník, budu moc vděčná!
Odpovědět
Taky řeším nadkrokevní izolaci, tak si nechte někde naohýbat nosníčky na vyšší výšku, jinak na 300mm 3x100 isover multimax a máte lamba 0,1 Proti přehřívání na fázový posun a zlepšení akustiky mám v plánu do skladby dát betonové dlaždice 5cm, ale já mám tedy sklon 15-20st
Odpovědět
@thea2b tak to musíte mít minimálně dvakrát lepší nosnost střechy to se vám jen tak nevrátí ta investice do nosné konstrukce.
Odpovědět
@vikiviki1 Většinou si dělám svépomocí takové ty příjemnější a odbornější práce. Nedávno jsem si dělal na jednom baráku skelnou vatu mezi krokve a tedy s tím materiálem už nikdy dělat nechci. Jestli si na něco vzít dělníky, tak zrovna na tohle určitě ano. Mimochodem dost pochybuji o tom, že je to nějak ekologičtější než třeba polystyren. Ten sajrajt co z té vaty padá a všude lítá, z toho budou mít určitě zvířátka radost. Vykašlával jsem to ještě několik dnů, dostane se to všude pod oblečení a svědí to.. Instruktážní videa, co jsou na internetu, neodpovídají realitě.
Odpovědět
Profilova fotka
@thea2b Tohle slyším teda poprvé, to máte od jakých odborníků?
Odpovědět
@edison101 Mám plech, takže v pohodě
Odpovědět
@slamer Co myslíte? Betonové dlaždice budou fungovat jako akustika, je to cca 120kg/m2 a zároveň to bude akumulační hmota při prostupu tepla z venku, akumulaci se postup zpomalí a v noci kdy se dostaneteplo do objektu zase začne ochlazování řízeným větráním, je to fázový posun. Dělaj se třeba i jen desky cetris, ale to je drahé. Dlaždice koupím za 300m2
Odpovědět
@thea2b tak pokud s tím projektant počítal tak nosnost vpohode je a je jedno co máte zakrytinu a moje slova platí m² nějaké betonové nebo pálené krytiny váží cca 40-50kg ale m² betonových dlaždic váží cca 110kg. Takže pořád konstrukce musí být pořád dost mohutnější hlavně když máte ještě tak malý sklon.
Odpovědět
Profilova fotka
Čo tu vymýšľate za blbosti? PIRka na strechu čoby nadkrokevná izolácia je najlepší materiál. Ak sa Vám nepáči horľavosť, tak doplňte stavbu dodatočnými nehorľavými materiálmi - vatu medzi krokve alebo protipožiarny SDK. K výslednej skladbe sa aj tak musí vyjadriť niekto, kto Vám spracuje PBŘ. Betónové dlaždice na strechu - tak takú stupiditu som nepočul už dávno. Už len to kotvenie bude utrpenie. Taká masívna strecha má väčší zmysel, ale stále musí byť poriadne zaizolovaná.
Odpovědět
@josefx najděte mi certifikaci střechy s pouze nadkrokevní izolací PIR (chci krokve přiznat) a plechem kolik má neprůzvučnost dB.
Odpovědět
@thea2b A to s těmi nosníčky je nějaké certifikované řešení? Vůbec nevím, jakou sílu plechu bych měla zvolit... Ta už bych raději do těch nosníčků od Toprocku narvala vyšší latě, abych nahnala výšku
Odpovědět
@m_i_r_e_k Ono i hodně záleží na typu vaty. Ta měkká je děsná, desky tak zlé nejsou. Ale dýchat PIR taky není podle mě nic moc, musela jsem mít respirátor, když jsme to řezaly přímočarkou, jinak bych se udusila.
Odpovědět
@vikiviki1 to spočítá statik taky jsem nad tím přemýšlel, ale oni to nemaj jen tak tu max výšku horní latě, pak už to bude mít tendenci se víc klopit do strany
Odpovědět
Článek se načítá
Nesmysl dávat betonové dlaždice, to že to unese možná krov neznamená, že neudělají nic zdi v horizontu 10, 20 let. To si tam rovnou můžete vyskládat fošny 5cm silné místo dlaždic
Odpovědět
@vladimir_sacha Co udělají zdi v horizontu 10-20let? Rozsypou se nebo co? Tak co doporučujeme za akustickou bariéru a zároveň akumulační hmotu?
Odpovědět
Mimo jine se toto dělá i na zvýšení neprůzvučnosti tramovych stropů kde jsou trámy přiznané.
Odpovědět
@thea2b Umíte počítat? Váš statik asi ne. 110kg na m2 je pane asi to, jak kdybyste na tu střechu na 10m2 položil jedničkovou fabii, už chápete? Proč řešíte takové nesmysly ? Zatěžovat si barák zbytečně, napínat krov, zatláčet zdi do země ještě více..... Dejte si tam PIRku pod to vatu, já bych dal teda jen vatu a hotovo vyřešeno... Když chcete přiznané trámy, tak prostě trámy a zhora dát SDK, parotěs, rastr chytnete nad SDK ve vatě vždy ke trámům a do toho vaty kolik chcete, pak nadstavíte trámy konzolemi, chytnete na ně latě, folii, kontralatě a krytinu Nám na krokve 16x12 někteří nedoporučili v délce 8m ani tašku 40kg/m2
Odpovědět
@vladimir_sacha ale pokud se s tím už počítalo v projektu tak jsou na to už základy a zdi připravené . Jinak když se řeší plech tak dám rádu co jsem dostal od kámošu pokrývačů. Když plech tak plné podbití žádné latě protože plechové střechy co lítají jsou ty na latich.
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 ano muzu potvrdit, od taborove zakladny nam loni uletela a to ji mame docela slusne ukrytou v lese
Odpovědět
@thea2b Myslíte ty plechové nosníčky, že by spočítal statik? Asi to úplně nechápu... Nechám si naohýbat nějaká Lka (nobo co je to vlastně za tvar?) z předem definovaného plechu, který určí statik nějakým výpočtem. Umí tohle libovolný statik? Nebo jsou nějací spešl? Vy jste to takto řešil nebo jste šel nakonec do jiného řešení?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?