Skladba ploché střechy

Dobrý den, začínáme stavět novostavbu RD a řeším problém se skladbou ploché střechy. V projektu je skladba SDK - 25cm mezera - 20 cm krov - OSB 25 - asfaltová hydroizolace - polystyren do spádu (30-50cm) - geotextilie - střešní folie. Vzhledem k současným cenám polystyrenu, by jsem chtěl nahradit 30cm polystyrenu nad OSB vatou vloženou mezi trámy a do mezery mezi trámy a SDK s tím, že by to bylo plně vyplněno, tedy 2x 20cm vaty. Podle prohledávání internetu je prý potřeba mezera pod OSB kvůli odvětrání aby to časem neplesnivělo. Je to potřeba i v případě, že bude nad SDK parozábrana a těch 40cm vaty? Děkuji za rady
Odpovědět
@reedee to znamená složení SDK, parozábrana, izolace, SDK, hydroizolace a střešní krytina. Jak uděláte spád ? Pokud nebude první parozábrana ideální (a to nebude) bude se do skladby dostávat vlhkost a bude to plesnivět. Vždy je výhodné, pokud je prostor pod krytinou provětrávaný a samozřejmě je výhodný větší spád. Já bych použil nízké trojúhelníkové vazníky. Ty by tvořily jak nosnou část stropu tak i spádování. Složení ze spodní strany by pak bylo. SDK, montážní mezera, parotěska, OSB, vazníky vyplněné minerálem, další vrstva izolace nad vazníky, nějakou krycí paropropustnou folii, provětrávaná vzduchová mezera, OSB, hydroizolace a střešní krytina. Místo OSB bych spíše použil impregnovaná prkna. Jednak jsou dlouhodobě odolnější a jsou levnější než OSB. Ve spodní části je samozřejmě nutné udělat po celé délce větrací mřížku a v nejvyšší části větrací komínky a případně průduchy do atiky.
Odpovědět
V projektu jsme to měli podobně jako ty, nakonec jsme ale vyřešili jinak. Mezi každou krokví je ventilační mřížka na obou stranách domu, na jedné straně jsou mřížky za okapem, tak to ani nejde vidět (estetika). Z druhé strany jsou viditelné, ale nějak mi tam nevadí, věc vkusu. Na krokve osb, na tom střešní folie. Pod krokvemi je 40cm vata, potom rošt pro SDK, na něm parozábrana a samotný SDK záklop. Určitě by měl ten půdní prostor větrat…
Odpovědět
@zubr487 Spád dělají polystyrenové spádové klíny na kterých je geotextilie a střešní folie. Ještě mě napadlo udělat to SDK-parozábrana-vata 40cm(pod a mezi trámy)-paropropustná folie a dát na mezy krov a OSB střešní latě, který by tam dělaly 5cm prostor a nechat to celý odvětrávat k okapu. Na OSB dát pak tu hydroizolaci, polystyren, který udělá spád a tu geo a střešní folii.
Odpovědět
@reedee psal jste, že chcete vyloučit EPS
Odpovědět
@zubr487 pouze 30cm polystyrenu. V projektu je 30-50 cm. Ja bych nechal jen mnozstvi nutne pro spad(2-20cm). A misto tech 30 cm co jsem ubral nad OSB bych dal 40cm vaty pod.
Odpovědět
@reedee co si o tom myslím jsem již napsal. Izolace a navíc navlhavá by se neměla schovávat mezi dvě parotěsky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?