Dlažba na terasu s klasickým obrubníkem vs pásovinou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak jste řešili ohraničení terasy? Dávaly jste klasické obrubníky, nebo jste volili něco méně rušivého? Část terasy nám volně přechází na nášlapy a nevíme, co zvolit. Díky
Odpovědět
My mame ocelovou pasovinu, je navarena na silnejsi roxory, mame v ni vymyvanou dlazbu 😉👍🏻
Odpovědět
@aanduulka a mate ji zabetonovanou? Nebo jen roxory?
Odpovědět
Ne jen roxory zabušeny v zemi...
Odpovědět
Profilova fotka
@rosiemary Mě připadá klasický obrubník tak trochu jako přežitek. Pokud nad zahradou přemýšlím trošku na jiné úrovni než čistě nad funkcí zeleně tak betonový obrubník nepřináší žádnou připadnou hodnotu. V létě beton nasaje vodu, rozpáluje se a nic pořádného v jeho blízkosti neroste. Šel bych raději do ocelové pásoviny. Člověk se toho nesmí bát.
Odpovědět
V zahradě je rozhodně hezčí betonový obrubník, jak rezavejici pasovina
Odpovědět
Terasu mame betonovou (podkladní beton na základových pasech). Z ní přechází betonové obrubníky 20 x 100 cm, položené na placato (byly tu v původní zahradě), 7 cm mezera a v ní úrazníky. Placaté obrubníky mi tvoří nášlapy v záhonu, lemujícím terasu. Z trávníku na terasu. Záhon ohraničený nemám, mám tam jen vyznačené, kde jedu sekačkou, abych si neponičila výsadbu.
Odpovědět
@milan1965 Pásovina se do zahrad používá nerezová. A záleží na charakteru zahrady, ne vsude se hodí betonový obrubník.
Odpovědět
Paní co ví na každou otázku odpověď. Vy jste tu snad vylepená 24 hod denně
Odpovědět
@milan1965 tak tak, puhelin je jedna z těch, která má téměř na vše odpověď a je tu velmi často. Což je defakto podstata tohoto fóra, protože hledáte lidi, kteří mají o věci nějaké znalosti nebo zkušenosti a ideální pro tazatele je, když se mu takových názorů dostane co nejdříve a co nejvíce, aby si to mohl sám vyhodnotit.. Takže úplně nerozumím tomu, proč na paní narážíte? Protože Vás obeznámila s možností použití nerezu ve vlhkém a agresivním prostředí z důvodu její lepší rezistence? Tak vidíte, zase jste se něco dovzdělal 🙂
Odpovědět
@milan1965 Beru si mobil ke kojení, abych u toho neusnula. No a kojím takhle už 3. dítě, tak to vypadá, že jsem tu už takový inventář. Ale nebojte, budu končit, oddychnete si.
Odpovědět
@doog Víte máme doma projektanta a já o s stavbách taky dost vím ale pasovinu bych si tam rozhodně nedal nemá takovou pevnost, jak obrubník. Rozhodně nechápu proč jsem si to nedal kolem chodníku a příjezdovky pak navazuje hlína,asi proto, že by se to časem rozjíždělo.
Odpovědět
@milan1965 Pásovinu má pěkně aplikovanou @kossakowski1980 dokonce jako schody s žulovou dlažbou. https://www.modrastrecha.cz/blog/koss...
Odpovědět
Článek se načítá
@kofejn vůbec mi to k tomu nesedí, ještě tam kde je to schované, dejme tomu, ale kolem schodů bych dal nějaký kámen, bez obrubník. Jinak to má pan hezké.
Odpovědět
@milan1965 nemá smysl se asi dohadovat, zda má pásovina větší pevnost než beton i přesto, že se nešlechtěná ocel přidává do betonu právě z důvodu zvýšení pevnosti.. takže Vaši fabulaci o pevnosti Vám jistě vyvrátí i projektant, kterého máte doma). Problém s použitím pásoviny je spíše její pevné ukotvení do terénu (řeší se většinou navařením roxoru a zabetonováním) a zřejmě i cena. To že jste si Vy pásovinu nedal, svědčí spíše o Vaší estetické preferenci betonových dílů (viz Vaše odpověď na kofejn), než o vlastnostech daných materiálů - což jako člověk, který taky preferuje betonový obrubník, zcela chápu.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak z vlastní zkušenosti, pásovinu používáme v zahradě hodně a máme ji i u terasy. Terasa je jediné místo, kde máme pásovinu zabetonovanou. Jinak terasa je tvořena kamennou drtí a betonovou dlažbou. Máme ocelovou pásovinu. A vypadá to naprosto jinak jako před domem, kde jsou k betonove dlažbě použité obrubníky.
Odpovědět
Dobrý den, přemýšlíme o ocelové pásovině u okapového chodníku. Chtěla jsem se zeptat vás, kteří jste pásovinu použili, po jaké vzdálenosti máte na pásovinu navařené roxory? Případně myslíte, že by šlo realizovat i řešení, že by byla pásovina po celé délce v betonu stejně jako betonový obrubník? Budeme si asi dělat sami, tak hledáme, co by pro nás bylo jednodušší. A poslední dotaz, máte pásovinu ošetřenou proti korozi? Přemýšlíme jen o natření barvou nebo jste investovali do pozinku? Předem děkuji.
Odpovědět
@sajdlovat co se tyce vzdalenosti roxoru dost zalezi na podlozi a jestli je to pouze na oddeleni a na obou stranach bude stejne vysoky teren nebo ne. Ja je daval co cca 50-70cm (pasovina 5x200). Pokud umite svaret muzete nejprve natlouct roxory a nasledne volne usadit pasovinu dat si ji do vahy a vysky co potrebujete a nasledne privarit k roxorum. Par roxoru doporucuju navarit i sikmo tim o dost vic zajistite posun nahoru/dolu: muzete mrknout na: https://m.youtube.com/watch?v=0NWXW59... kde jsem se inspiroval i ja… samozrejme ji muzete i zabetonovat celou nebo jenom na par mistech udelat na nekolika mistech hrobecky, pripadne kombinace s roxorama…
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?