Ahojte, zisťujem názory na bio krby a tiež hľadám firmu s dobrými referenciami, ktorá ich ponúka. Máte ho doma? Ako sa vám osvedčil? dokáže vyhriať izbu? Využívate ho, alebo je len na okrasu? Ďakujem za všetky príspevky ;-)
toho CO není moc, opravdu, to spalování je skoro dokonalé, bavíme se o naprosto mizivém zlomku procenta. Svíčka není lepší. Formaldehyd vzniká oxidací metanolu a nějaký by se objevit mohl, pokud by se použil místo lihu metyl, čili pokud by byl "biolíh" pančovaný. Ale ono to smrdí jako psí kšíry, takže pochybuji že by to někdo dobrovolně pálil v obyváku delší dobu. Mimochodem, to aroma platí i pro acetaldehyd který opravdu vznikat může (oranžový plamen). Proto je mimo jiné potřeba aby to hořelo z hořáku a byl k tomu dostatečný přísun kyslíku, laicky tah. To by měla zajistit konstrukce toho harapáku zvaného biorkb a samozřejmě také větrání 🙂
Odtah přes stěnu pryč, například digestoří, tyto vedlejší produkty hoření řeší, ale jaksi to nabourává hlavní marketingovou devizu celého krbu, nepotřebnost komína.....
@obludak Ale jo, vcelku se shodneme 🙂 Pro mě je to ptákovina k ničemu, jen na efekt, který je navíc vykoupený riziky. To je všechno. Mimochodem přidávat si domů dobrovolně CO je fakt úlet...
Chemické rovnice jsou myslím i v tom článku a k nalezení jsou i v diskusích třeba na tzb-info...
@obludak Bohuzel jsem četla nějaké výzkumy a opravdu tam vznikají zplodiny, například i formaldehyd. Ono by asi ty suroviny musely byt extra ciste nebo by muselo dojit k dokonale reakci, coz v prirozenych podminkach nedojde. Prirozene je zrovna tak nevhodny otevreny krb, jake se delavaly postaru...
@bchannu 🙂 nejsem zastánce biokrbu, nelíbí se mi principiálně ani designově. Ovšem pokud máte nějakou chemickou rovnici, rozbor toho co tam pálíte, nebo cokoliv co by řeklo, hele, vzniká tam dehet, nebo jiný gyzd, sem s tím. Stojím si za tím, že spálením čistého lihu nevzniká nic kromě CO, CO2 a H2O. Pokud se do "lihu do krbu" přidává nějaký hnůj, na barvu plamene bude to něco se sodíkem, aby to mělo pěknou žlutou barvu, bude toho naprosté minimum. Zkuste pálit líh v kahanu přes knot, a omezit mu přísun kyslíku. Sníží se teplota plamene a zabarví se do oranžova.
Kamnářů a krbařů obecně, pana Temra jmenovitě, si celkem vážím jsou to vesměs profíci se slušnými znalostmi problematiky, nicméně jeho odpor k lihovým krbům je lehce fanatický, asi to bude tím, že si to říká "krb" a asi ho požadavky klientů na toto topidlo otravují.
Ještě jednou opakuji, pálit líh lze, ale topit tím je nesmysl, nelze to s krbem na tuhá paliva srovnávat, jako nemá smysl porovnávat jachtu a tanker, mají společné jen to že jezdí po vodě.
@kofejn Toto téma mi sice sebralo pár iluzí, nicméně si udělám asi venkovní ethanolový krb, s tím, že s obejvákem bude pouze sousedit "skleněnou stěnou" 🙂 A bude 🙂
Tak jen pro zajímavost, jakým plamenem hoří 50% pálenka z jablek, vyndaná z lednice. Jablka byla bio, ručně trhaná a stromy postřik asi nikdy neviděly. Minimálně posledních dvacet let). Palírna v Kácově.
Aby byl plamen vidět, musel jsem dát za plamen černou podložk, s bílou vidět nic není. Ještě pár pokusů můžu udělat, ale abych pak nebyl moc pod vlivem :-D. I denaturák má plamen víc do žluta.
@bchannu A ještě mě vlastně napadlo, že to ještě nepadla možnost mít prostě udělaný ventilátor, který by spaliny odváděl ven, opravdu tím jednoduchým otvorem zezadu krbu.
@bchannu Jasné, mám fakt laickou představu otvora, kterým by zároveň dovnitř vnikal vzduch a zároveň unikaly produkty hoření. Tj. podobně, jako když je to otevřené dovnitř do místnosti..jen ten otvor menší. Ale asi je to blbost, protože by asi musel být pořád dost velký a akorát by šla dovnitř zima. A nebo nevím, zda se nedá nějak využít rekuperace.
@bayt A proč by ty spaliny měly jít ven, když je tam "nepošlete" nuceně? Komín funguje, pokud je v něm podtlak, tedy rozdíl tlaku na hlavě komína a v sopouchu. Pokud je v komíně podtlak, pak ale logicky nemůže zároveň proudit vzduch dovnitř. Krom toho jak byste chtěl(a) zajistit oddělení spalin a čistého vzduchu?
Prostě přívod vzduchu samostatné potrubí, komín samostatný průduch. Jinak to fungovat zkrátka nemůže...
@obludak Pardon, ale rozhodně nemůžu souhlasit s tím, že vzniká opravdu JEN CO2 a vodní pára. Copak to hoří v dokonale kyslíkové atmosféře? Už tu ten odkaz proběhl:
https://www.temr.cz/jak-funguji-biokrby
@obludak moc ďakujem na to 1 mesačne pustenie by nam to potom malo pasovat mame velky otvoreny priestor a vetrame viac nez dost i v zime dokonca i teraz som nehala otvorene na terasu - mame radi čerstvy vzduch takze s vetranim budeme ratat. Popozeram teda tie riesenia ako pisete o moznom okamžitom vypnuti plamena . Dakujem moc za informacie
@bchannu Jistě, ale proč by stejným otvorem do fasády nemohly unikat i produkty spalování? Což v tomto případě je opravdu z většiny (bohužel jen z většiny) CO2 a vodní pára?
Heh, škodliviny, to je krásné slovo. Ale vážně. Líh (96%) shoří a kompletně, ať se jmenuje bio nebo ne. Produktem, věřte tomu nebo ne, je opravdu jen CO, CO2 a vodní pára. Žlutá barva plamene je dána relativně nižší teplotou spalování s nedostatkem kyslíku, respektive s přísunem kyslíku menším než ideálním. Čím žlutější, tím více CO vznikne, ale opravdu je to VELMI málo, stejně jako ostatně vodní páry. Když odpaříte/spálíte litr lihu je to jako byste odpařili méně než půllitr vody a to je ve většině domů jako když s odpuštěním prdnete do pralesa. Více toho vydýcháte.
Horší je to ale s tím že se spotřebovává kyslík v místnosti a dodává se tam CO2. Buďto tedy budete mít relativně velký prostor ve kterém se vyrobené CO2 v rozumné míře rozptýlí, nebo máte přísun čerstvého vzduchu větráním, případně rekuperací. Asi vás to neudusí ani neotráví, ale vzduch bude celkem rychle vydýchaný a těžký. V obou případech se to nedá považovat za topidlo.
Spalování lihu, nebo jiné kapaliny, s otevřenou hladinou nelze považovat za bezpečné z požárního hlediska ani omylem. Keramický hořák který umožní rychlé ukončení hoření je naprostý základ, stejně jako stabilní montáž bez rizika převrhnutí.
Biokrb nelze považovat za plnohodnotný zdroj tepla, je to stejné jako byste chtěli vytápět baterií svíček. Spalné teplo litru lihu zhruba odpovídá třičtvrtě kilogramu parafínu, nebo chcete-li, 60ks čajových svíček. Bude to i hořet přibližně stejnou dobu. A požárně to bude asi stejně bezpečné. Na atmosféru hezké, nejlépe na romatický letní večer, když můžete nechat okna dokořán. Jako topení si k tomu ale pořiďte něco dalšího.
@neyaa_cr osobně mě biokrby nezajímají a domů bych si to nedal. V případě bioethanolu se VŽDY spalují jen páry. Bez ohledu na provedení hořáku nikdy nehoří samotná tekutina. Z hlediska škodlivin je úplně jedno, zda je tam jen vanička s kapalinou nebo nějaká keramika. Ty povídačky o novém typu hořáku jsou jen pro zvýšení ceny.
Rozmýšlam ale, a nemam žiadne informacie, ake su to škodliviny čo sa uvolnuju horením bioethanolu? Je rozdiel medzi tym ked sa priamo spaluje bioethanol alebo ked sa spaluje len para z neho (vid tie novšie modely biokrbov). Ako vplyvnuju tieto škodliviny človeka? Len tym ze je malátny a ospalý alebo tiez nejak ničia priamo zdravie? Ak si to človek zapne 1 x za mesiac na 2-3 hodiny, zaujimal by ma vplyv tych škodlivin... či vobec je to potom take extremne riešit... Nepoviem keby s tym chcel človek vykurovat miestnost 8 hodin denne.. Ale ak si to zapne 1-2 x za mesiac asi by to nemalo nejak vadit na zdravie človeka. alebo?
@bayt Nejde jen o přívod kyslíku (resp. vzduchu) pro spalování, ale také o odvod spalin mimo interiér. Prostě by to mělo být (ideálně uzavřené) zařízení s komínem. Jinak to nemá v interiéru co dělat. Tečka.
@bayt A aby byl plamen pořádně vidět, přidávají se do lihu různé sajrajty. To bych fakt raději provozoval ten parní zvlhčovač.
Ale já nejsem cílovka ani jednoho řešení, na uklidnění se koukám do akvárka na ryby. 8-)
@bchannu Jasně, a když si to postavím teda k fasádě a udělám čistě teoreticky díru, aby měl prostě jen hořící plamen z čeho brát kyslík? V tomto jsem naprostý laik, ale měla jsem tuto vizi 🙂
@bayt Mechanický filtr nic neřeší, nefiltruje to podstatné a sice plynné škodliviny. Navíc každý filtr klade odpor (tlakovou ztrátu) a to znamená, že by musel mít krb nějaký pohon spalin (tahový nebo tlačný ventilátor), který by tuto ztrátu kompenzoval.
Prostě to mám mít komín a hotovo...
@neyaa_cr Mluví se tam pouze o bezpečnosti z hlediska protipožárního. O jakoukoli redukci škodlivosti emisí tam vůbec nejde. Jinými slovy - je to stejný hnus, jako jakýkoli jiný "bio" krb...
@neyaa_cr Nebezpečí jakýchkoliv krbů, které spalují ať už bioethanol, nebo jeho výpary, je to, že nejde o "čisté hoření" bez vedlejších produktů, které jsou toxické. Spalováním "pouze" výparů ethanolu přece nemůže dojít k nějak zásadním rozdílům. Nicméně nevidím důvod, proč takový krb celý nezasklít a neudělat k němu nějaký externí přívod vzduchu (třeba i "díra ve fasádě", pokud to prostorové možnosti dovolí). Nebo velmi teoreticky odvod do místnosti a nějaký filtr.
Čítala som o tom, že lacne biokrby spaluju priamo biolieh, z ktoreho možu vznikat nejake tie splodiny. V članku ktory som čítala uvádzali, že lepšia možnost je horenie bioethanolových par vid popis nižšie. Myslite, že je toto horenie menej závadné? My chceme biokrb čiste na dekoráciu, aby sme si 2 x mesačne na 3 hodiny pustili večer a to je všetko.
Bezpečný provoz - hoření bio ethanolových par
Krby na bioethanol však mohou fungovat i na jiném – bezpečnějším principu. Zejména z důvodu bezpečnosti byl vyvinut bezpečný systém hoření bioethanolu. Základem je nákup hořáku z keramiky, který v sobě má umístěnou speciální pórovitou hmotu. Do této hmoty se nalije stanovená kapalina – bioethanol. Pórovitá hmota bioethanol absorbuje a během pár chvil je možné zapálit plamen. Hořák na bioethanol pracuje na principu hoření bio-ethanolových par. K zapálení se používá speciální zapalovač, který je ke krbu dodáván jako příslušenství.
Zásadní rozdíl oproti krbům na biolíh je ten, že zde hoří pouze výpary bioethanolu, ne bioethanol jako kapalina! Právě toto dělá systém velmi bezpečný, oheň lze uhasit kdykoliv potřebujete. Stačí zamezit přístup kyslíku. K hořákům se dodávají dvě kovové ručky, pomocí nichž se dá prostor hoření zamezit. Stejně tak lze regulovat intenzitu plamene. Částečným zakrytím prostoru hoření se zmenší plamen. Odkrytím prostoru se plamen opět zvětší. Topný výkon dostahuje až 1000 W/hodinu. Bio ethanol obsahuje 98% alkoholu. Při hoření vzniká skutečný a velice horký plamen! Balení o objemu 1 litr vydrží přibližně pro 4 - 6 hodin provozu. Odkaz: https://www.bydlet.cz/311240-biokrby-...
Ďakujem za skusenost pre porovnanie klasickeho biokrbu kde sa naleje do nadoby bioetanol a zapáli sa, a tymto principom kde do porovitej hmoty sa naleje bioethanol a horia len pary nie priamo bioethanol.
Vďaka