Klimatizace v prostoru schodiště - prosím poraďte

Profilova fotka
Zdravím a prosím zkušené o radu. Máme malý zděný patrový domek (užitná plocha 103m2) - novostavbu (viz mé album) a budeme na jaře přistavovat velikou garáž s dílnou, terasou a pergolou. Garáž bude mít plochou střechu a bude k domu připojena / přilepena mimo jiné i v místě, kde je nyní schodiště. Napadlo mě, že by se budoucí plochá střecha hned vedle schodiště dala využít k umístění klimatizace, která by nehyzdila jinde na domě a která by vedla do prostoru schodiště. Má idea je, že by se alespoň trochu vychladil vzduch v dolní chodbě a tedy i v OP a částečně třeba i v patře, kdy by se třeba nějakým větráčkem vháněl vychlazený vzduch i nahoru. Zkrátka, že by to byly takové dvě mouchy jednou ranou - z centra domu by se trochu ochladily i ostatní místnosti - opakuji, je to opravdu MALÝ domek. Chápu, že celý dům pochopitelně jedna "jednotka" neuchladí, jde mi ale alespoň o určité přilepšení v letní situaci. Samostatnou jednotku nahoře v patře nebo dole v OP nechceme z různých důvodů. Toto je jediná šance, jak nějakou klimatizaci vůbec mít a umístění na střeše garáže a tím v centru domu mi přijde ideální. Mé otázky proto jsou: 1.Jakou byste doporučili klimatizaci pro tento účel - výkon apod.? 2. Máte dobrou zkušenost s nějakou značkou či typem klimatizace? (chtěla bych vnitřní jednotku spíše menší a kompaktnější) 3. Mám veliký strach z hmyzu a hlavně z pavouků - je na všech klima z venku nějaká síťka nebo nějaká ochrana před vnikáním těchto vetřelců do domu skrz klimatizaci? Je toto nějak ošetřeno? Případně poraďte klimu, která je v tomto "bezpečná" :-) 4. Lze nějakým větráčkem vhánět studený vzduch do patra? Bude to mít nějaký efekt? Mockrát předem děkuji za jakékoliv podněty, nápady i připomínky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite 1. výkon by se měl spočítat podle objemu prostoru který budete chladit. Na "celý" dům to bude chtít něco většícho. Nechcete-li multisplit, bude to složitější vymyslet. Taky záleží na členění. Obecně studený vzduch má tendenci padat dolů, takže pokud je otevřený prostor, mohlo by to částečně fungovat. 2. osobně mám zkušenost pouze s LG, Daikin a Toshiba - vše bylo OK. V serverovně jsme měli i jednotky Acond, taky dobrý (jely několik let nepřetržitě na plný výkon), jen trochu hlučnější. 3. vzhledem k tomu, že mezi vnitřní a venkovní jednotkou vedou pouze tenké měděné trubičky s chladivem (nejčastěji 6+9mm průměr plus izolace), záleží, jak dobře utěsníte prstoup stěnou pro ně. Klimatizace není větrání, aby tam vedl průduch vzduchu ven. 4. - to opět záležní na členitosti, těžko soudit bez půdorysu. Jen počítejte, že jakýkoliv průvan vyvolaný větrákem (zejména pokud jde o studený vzduch) je poměrně nepříjemný.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans Děkuji za názor. Co se týče toho hmyzu, měla jsem pořád nějak vžité, že je tam nějaký prostup zvěnčí, kde musí být síťka. Teď se zeptám úplně hloupě - tedy ta venkovní jednotka - ten větrák - nenasává vzduch dovnitř domu? Tam jsem právě pořád uvažovala o té síťce :-D ..Ale ten teplý vzduch se musí nějak vypouštět ven, tak tam bude nějaký otvor a měla by tam být také síťka, ne? Asi si obecně pletu klimu s tepelným čerpadlem vzduch vzduch - mám v tom nějaký zmatek:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite http://www.s-klimatizace.cz/klimatiza...
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite My budeme mít Electrolux. Dost ale záleží na tom, zda máte zateplený dům a zda máte odstíněná okna zvenčí. My budeme mít z venku od jihu venkovní žaluzie, takže sluníčko nebude přehřívat interiér a uchladí nám to i menší jednotka (máme plochu 163m). Chtěl jsem jednotku dole, ale projektant mi to vymluvil - bude nahoře. Jednak je v podkroví pod střechou tepleji a jednak ochlazený vzcuch vždy padá dolů a horký stoupá nahoru - takže dejte jednu jednotku nahoru. Chtěl jsem ji nad schody, ale je to prej zbytečné, chlad stejně půjde dolů a hlavně je pak nad schody blbý přístup pro servisování. 3) Jak bylo psáno, je to obrácené topení. Venku jednotka ochladí kapalinu, ta trubkama vede dovnitř do vnitřní jednotky, ve vnitřní jednotce cirkuluje kolem studené kapaliny vzduch a tak to chladí... 4) Viz výše, dát jednotku nahoru a vzduch bude padat dolů sám. Ale chce to fotku dispozic a typu domu, takhle se blbě radí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?