Může mít NED tepelné ztráty 8kW?

Ahoj všichni :) Není tu někdo, kdo by se vyznal ve výpočtech TZ apod.? Podle projektu nám pro dvoupatrovou dřevostavbu (zastavěná cca 80m2, užitná cca 130m2) vyšly TZ skoro 8kW. Přiznám se, že nás to trochu zaskočilo, ale třeba jen špatně počítáme. Je to vůbec NED při takových hodnotách? Daná hodnota vyšla při teplotě 20 stupňů (ve všech místnostech kromě 2 koupelen) a venkovních -18. Díky všem za rady
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Máte rekuperaci? Nám spočítal projektant v NED 7,5kW, ale když jsme to pak konzultovali s jinými odborníky, ukázalo se, že tam nebyla započítaná rekuperace a finální TZ jsou tak 5-5,5 kW (zastavěná plocha 131m2, užitná asi 197)
Odpovědět
@ptjj rekuperaci nemáme. Ale vy máte taky větší dům :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@e346 stáhněte si http://petr.homolka1995.sweb.cz/1/spo... a porovnejte rozměry a materiály domu s ostatními. Další info v mém profilu. Když zadáte svoje hodnoty, vypočteme reálné TZ.
Odpovědět
@e346 NED se nepozná podle TZ ale podle měrné spotřeby tepla. Čím větší barák, tím větší TZ. Měrná potřeba tepla, která je vlastně ukazatelem na m2 plochy. Rekuperace v tomto pomůže jen papírově, tedy při výpočtu zda NED je nebo není, ale energie potom moc neuspoří. Záleží na skladbě domu, ale pokud je to novostavba kompaktního tvaru se současným "standartem" zateplení, tak mi ty TZ už takhle od oka přijdou velké.
Odpovědět
@r4d3k74 děkuji za shrnutí. Ještě čekáme na výpočet v rámci energetického štítku (z toho by pak měla vypadnout ta měrná spotřeba tepla pokud tomu dobře rozumím?), ale dům je jednoduchý obdélník, natočený hlavním prosklením na jih a firmou, která má dům stavět (je to v podstatě jejich vzorový, jen s upraveným půdorysem) prezentovaný jako NED. Takže jsme čekali mnohem nižší hodnoty TZ. Několikrát jsme byli ujištění, že izolace jsou pro to dostačující. Tak teď nevím, asi tedy bude lepší se ještě dočkat PENB a až pak to s nimi řešit?
Odpovědět
@josef_vavra děkuji, vyzkouším.
Odpovědět
@e346 Vaše roční spotřeba je cca. 11 MWh/rok. To je cca. 62 kWh/m2/rok. NED má 15 až 50 kWh/m2/rok. Takže Váš dům NED není.
Odpovědět
@dawerius děkuji za výpočet. Budeme to tím pádem nějak muset vyřešit se stavební firmou...
Odpovědět
@e346 Budete muset více zateplit. Pokud chcete NED, tak toho nelze docílit bez rekuperace.
Odpovědět
@dawerius přiznám se, že v tuto chvíli je mi poměrně jedno jakým způsobem by se toho mělo docílit, spíš mi vadí, že od začátku jsme byli ujišťováni, že řešíme NED, měli jsme na něj i hotový rozpočet. A najednou to nesedí a nemyslím si, že bychom na to měli doplácet my. Mám za to, že pokud firma nabízí NED a i po několika dotazech jasně řekne, že se jedná o NED, tak to má být NED a ne že to bude NED jen pokud si pak zákazník ještě připlatí za lepší materiály když zrovna výpočty nevýjdou... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@e346 To by mě zajímalo, jaký typ dřevostavby může mít tak obrovské TZ.
Odpovědět
@e346 jak seknul jsem se. Vaše stěna není 62 kWh/m2/rok. Je to více. Dokonce 84 kWh/m2/rok. NED by měl mít alespoň cca. 2x méně.
Odpovědět
Článek se načítá
@qwero ZDI: Inthermo HDF 60 mm Cinkovaná konstrukce – KVH 60/160 mm Minerální izolační vlna 160 mm OSB deska 22 mm 4 PD Rošt SM 40/60 mm Rigistabil 12,5 mm PODLAHA: hydroizolace / protiradonová vrstva polystyrén 100 mm PE folie 0,1 mm betonová mazanina 50 - 60 mm STROP: betonová mazanina 50 - 60 mm PE folie 0,1 mm polystyrén 30 mm OSB 18 mm stropní nosník 80/220 mm minerální izolační vlna 100 mm rošt kovový 30 mm sádrokarton GKF 15 mm STŘECHA: krytina kontralatě 40/60 latě 40/60 folie sponkované příhradkové vazníky obyč dvoupatrový podkrovní domek, bez garáže (ta je samostatně stojící zcela mimo dům), dle dodavatele údajně NED... |-|
Odpovědět
@dawerius to jsou strašná čísla :-| moc děkuji, nevyznáme se v tom bohužel sami tak dobře. Počítala jsem s tím, že budeme spíše na horní hranici, ale mělo to mít max. 50 kWh/m2/rok. No, uvidíme jak se k tomu firma postaví... buď někdo udělal obrovskou chybu ve výpočtu nebo firma celou dobu pěkně kecá.
Odpovědět
@qwero i když teď ještě koukám, že ve střeše mělo být spíš tohle... Krytina Kontralatě 40/ 60 Latě 40/60 Folie Sponkovaný příhradový vazník nebo krov Minerální izolační vlna 300 mm (vázaný krov) nebo foukaná izolace (sponkovaný příhradový vazník) PE folie 0,1 mm Kovový rošt 30 mm SDK GKB 12,5 mm V tom původním seznamu co jsme dostali asi není kompletní.
Odpovědět
Zeptám se nestavěl to hk drestav? Soudim podle ty venkovmi inthermo desky
Odpovědět
@kubasoff ještě nestavěl, teprve se to připravuje. Ale ano, je to HK Dřestav. Máte k tomu nějaké další informace/zkušenosti?
Odpovědět
Tak prý máme počkat na PENB výpočet, že z daných ztrát údajně nelze odvodit jestli je dům NED nebo ne. Asi nám tedy nezbyde nic jiného, ale upřímně řečeno v tuhle chvíli moc nevím co si myslet :-|
Odpovědět
@e346 Jako samozřejmě, že pokud je dům velký, tak může mít TZ 8kW a být NED.
Odpovědět
@skunkos no, je to zastavěná cca 80m2 do dvou pater, 135m2 užitná. To mi nepřipadá až tak veliké. Ale možné je asi všechno.
Odpovědět
@e346 To opravdu není tak moc, navíc koukám, že v podlaze máte jen 10 cm polystyrénu, to já taky na dnešní dobu relativně málo, i my máme 15+ cm, a to nebazírujeme na nálepce NED (byť ve skutečnosti to vypadá, že TZ budeme mít v podstatě v NED).
Odpovědět
@skunkos tam těch problémů asi bude víc, jen nejsme odborníci a tak trochu jsme čekali, že firma ví co dělá. Nicméně děkuji za poznámku o podlaze, budu to mít na paměti :)
Odpovědět
My mame take spocteno na 8kW a 11,6 MWh/rok. V prukazu PENB jsme spadli do tridy B - velmi usporna, coz nam uniklo jen o 3 body, abysme dosahli na A. Takto nam to spocetl projektant v projektu. Dala jsem to prepocitat primo panem co to dela a najednou mame TZ 4,68. :-D
Odpovědět
@e346 s hk sem stavel... Co bych vam rekl no... Buďte opatrni a pokud můžete ještě si to treba rozmyslete myslim ze jsou lepsi společnosti ale risk je to všude, hlavne hodne hlídejte remeslnici obcas dělají veci úplně obracene než na co vas nalakal obchodni zastupce bohuzel, a taky nechodit do hypo s nema pokus uz v tom nejste...
Odpovědět
@kubasoff oni nabízí nějakou vlastní hypotéku? Nebo jakože nepořizovat dům s nima na hypotéku? S tím, že budeme muset všechno hlídat už jsme se smířili, ale to se obávám že je takové riziko opravdu všude. Každopádně děkuji za informaci :)
Odpovědět
@pajavokr aha, takže je ještě slušná šance, že prostě neumí počítat? To je vcelku uklidňující :-D
Odpovědět
@e346 jak smutny zjisteni co? :-D ja uz jsem asi obezretna ve vsem ted co se stavby tyce a neverim hned prvnimu, co mi kdo da, jen proto, ze jsem zenska blondata :-D x-)
Odpovědět
@pajavokr no, ono tenhle je ve skutečnosti už třetí... první odhad byl totálně mimo, pak výpočet - ten byl špatně, a teď poslední opravný výpočet vychází tak jak vychází. Ale údajně už je správně. Ale jako jo, taky už si nedělám iluze. Jen je celá situace poměrně problematická i bez toho, tak sháníme informace a rady kde se dá. Nicméně opravdu mě těší, že existuje reálná šance, že PENB pak bude přepočítán normálně. Jen už nevím co si myslet, zatím 3 různí lidi a 3 různé výsledky a jediné co mají společného je to, že to na NED spíš nevychází.
Odpovědět
@pajavokr mohla bych kdyžtak poprosit ještě o kontakt na pána, který to pro Vás přepočítával? Klidně do SZ...
Odpovědět
Profilova fotka
@e346 TZ vycházejí kolem 3,5 kW pro dT 30K Tedy pro -18°C až 4,5 kW. To vše při obvyklých dalších vlastnostech (plocha oken 30 m2, 1W/m2K ). I tak je to kolem 77 kWh/m2. Vlastnosti to nejsou špatné. Zaměřte se především na levný zdroj tepla. Budete ho potřebovat i pro teplou vodu. Příklady jsem Vám posílal, bez odezvy. Proč je tak silná izolace mezi přízemím a patrem?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?