Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 zatím všechno frčí, až na jeden okruh po… @veronikaveronikaverca Ten dvojitý RTL ventil je kousek výš na fotce. Nevím jak to máte zapojené. Nyní se zmiňujete o tom, že dole máte klasický rozvaděč. Předpokládám, že nahoře máte radiátory a pár okruhů s těmi RTL ventily. Pokud to tak je, tak dole máte rozvaděč, jehož součástí je oběhové čerpadlo a termoventil pro nastavení teploty. Nahoře se topí na vyšší teplotu do radiátorů a proto tam jsou ty RTL ventily. V tom případě tam máte jedno čerpadlo v okruhu TČ. To je obvykle součástí vnitřní jednotky nebo je rovnou ve vnější jednotce (u monobloků) Další čerpadlo tlačí vodu z taktovací nádrže do radiátorů a poslední je v rozvaděčí PT dole. Každý okruh si řeší výkon oběhového čerpadla podle svých potřeb. Nahoře zřejmě topíte do radiátorů dost nízkou teplotou a proto je možné, že tam ten RTL ventil ani nepotřebujete. Jak vidíte, tak je to taková klasika. Bez detainích informací se nedá přesně radit.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@veronikaveronikaverca Ten dvojitý RTL ventil je … @zubr487 Klasický rozvaděč podlahovky je na jinou část domu a je jinde, nicméně už také topí všude, byl jen zaseklý uzavírací ventil na té jedné větvi. Tady se dělala rekonstrukce postupně, tak je to trochu rozdělené, ne na okruhy tedy, takže ano i do radiátorů, které bohužel kvůli výšce podlah byli nejschůdnější řešení, jde nižší teplota, ale nevadí to, jsou to místnosti, kde není třeba více teplo + jeden okruh podlahy kde jsme řešili původní problém a tam je ten RTL ventil. V celém systému jsou dvě oběhová čerpadla a to u tankovací nádrže, jedno tlačí do topení a druhé vratku do TČ, jestli a co je v TČ netuším. V rozvaděči podlahovky není nic než průtokoměry, odvzduškováky automatické a na vratce ventily, obyč. bylo mi divné, že většinou vidím u ostatních i tam oběhové čerpadlo, ale asi tady nebylo potřeba. Je to složitá problematika a věřte, že jsem zkoušela i topenáře, aby poradil, ale nemají čas a když ano, tak se vás po hodině co mu vysvětlujete jak to tady funguje a co chcete vlastně, no tak se Vás zeptají "tak co jste vymyslela paní" :-D Rozumím, že nejde univerzální návod a proto velmi děkuji za Váš čas a zasvěcení, vyřešila jsem díky Vám zdánlivě neřešitelný problém a trochu pochopila, jak co kde funguje. Teď už jen doufat, že to pofrčí jak má a vypne TČ :-DOdpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 Klasický rozvaděč podlahovky je na jinou… @veronikaveronikaverca Tak v tom případě máte radiátory i ten normální rozvaděč na jednom společném okruhu. Není to moc obvyklé. Asi jste měli nejprve TČ s tím normálním rozvaděčem a pak se dodělával vršek s radiátory. To ale znamená, že do radiátorů jde voda s nízkou teplotou a ten RTL ventil je tam v podstatě zbytečný. Na tom jednom okruhu ale máte radiátory, žebřík, smyčka s PT a dole rozvaděč pro další PT. Tady je hrozně důležité omezit průtoky v těch radiátorech a žebříku. Jinak si voda vybere jednodušší cestu a poteče jen radiátory. Podívejte se na průtokoměry. Měly by ukazovat průtoky min asi 1.5l/min.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@veronikaveronikaverca Tak v tom případě máte rad… @zubr487 úplně na začátku byli 3 radiátory, jeden okruh podlahovky + žebřík- zdroj plynový kotel. Budeme říkat nahoře, je to o jeden schod výše, než výchozí bod i zdroj, který je umístěn nejdál od této první realizace v technické místnosti. "Dole" již byl prostor pro podlahové vytápění, tedy se umístil rozvaděč cca 3m od zdroje(asi tam bylo místo proste na wc) zde je 8 okruhů podlahovky, všechny průtoky na 2l/min. , jeden z těch okruhů je žebřík-ten jediný má teď průtok 1,5l/min. + regulace na něm termohlavice. A aby toho nebylo málo, dům se propojil dále o jednu místnost, která je o dva schody níže a zde jsou 2 okruhy podlahovky, které mají svůj rozvaděč v technické místnosti, která s touto místností sousedí, zde průtok 1,5l/min a vlastně největší teplo. Někdy v této době se instalovalo TČ. Momentálně vše funguje, jak sem chtěla, průtoky radiátorů jsou stažené jak jdou za sebou na 2,3,4 dále jeden ten okruh podlahy s odpojenou hlavicí RTL a žebřík stažen termohlavicí, vlaží malinko jen na sušení- zatím testuji na kolik ho mohu pustit, aby nesežral vodu podlaze. Přes noc a dopoledne to opravdu vychladlo, tak asi TČ ještě chvíli pojede, jestli nevypne, tak budu bádat dál. Do tankovací nádrže se vrací dost vlažná voda, ale z ní už namíchaná do TČ bych řekla o dost teplejší než dříve, mohlo by to být tím oběhovým čerpadlem, že je pro změnu na moc vysoký výkon a rychleji tahá vodu z nádrže? Příjde mi jestli se ta topná voda netočí moc rychle a tím pádem TČ jede pořád i když topí třeba menší rozdíl, ale dle spotřeby elektřiny je to momentální spotřeba stejná jako kdykoli předtím, tedy před mým vrtáním se v tom.Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 úplně na začátku byli 3 radiátory, jeden… @veronikaveronikaverca Optimální je použít pro regulaci TČ ekviterm. TČ pak topí trvale a jen si reguluje podle venkovní teploty teplotu do okruhu. To, že TČ topí trvale je právě výhodné z hlediska spotřeby. V případě TČ velice rychle klesá COP se zvyšováním výstupní teploty. Proto je důležité topit trvale co nejnižší teplotou. Proto je taky výhodné kombinovat TČ s PT. S tím okruhem mezi TČ a taktovací nádrží je to tak, že musíte zajistit určitý a to dost vysoký průtok. Se zvyšováním průtoku se malinko zlepšuje COP a klesá teplotní rozdíl mezi nátokem do taktovací nádrže a vratnou teplou do TČ. Takže to, co píšete je v pořádku. Stejné teploty před a za taktovací nádrží jsou jen pokud by byly úplně stejné průtoky. To není důležité.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@veronikaveronikaverca Optimální je použít pro re… @zubr487 ekvitermem je regulovalo stále, žádný termostat nic takového. Co píšete souhlasím a je to logické, ale nemůže nonstop chtít 3kw ne? Což tak dnes bylo celé odpoledne. Dříve po instalaci od firmy, si samo zapínalo a vypínalo i tak se mi zdála roční spotřeba randál, ale oproti plynu a nemám zatepleno... Tedy, ať se voda točí nonstop klidně, bude dotápět třeba 1-5 stupňů, ale tedy vezme si méně elektřiny. Tak bude další pokus, ono když tam vidím celé odpoledne ten odběr elektřiny, tak to člověka trochu vyděsí. Výstupní teplotu měnit není potřeba jsem kolem +/-37 stupni a fakt nechápu, že to funguje na těch radiátorech. A tak myslíte zvýšit průtok jak do TČ tak i do topení nebo jen do TČ a topení nechat nastavené jak ted je, když funguje. Oni ty oběhovky mají nějaký mód, kde je +/- limit něčeho, otáček třeba. Takže jestli chápu měla by se zrychlit voda z nádrže do TČ, tím pádem se zrychlí i otopná soustava nebo by ten rozdíl měla pobrat expanznka nebo?Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 ekvitermem je regulovalo stále, žádný te… @veronikaveronikaverca V nezateplenom dome s teplotou topnej vody 37 °C môže príkon čerpadla dosahovať 3 kW, resp. 9 kW tepla (možno aj menej alebo viac, závisí na aktuálnom COP) a to môžu byť reálne hodnoty.Odpověď na příspěvek od roman_:
@veronikaveronikaverca V nezateplenom dome s tepl… @diskuze roman_ standardní stav nebo je možno doladit k nižší spotřebě, aby celkově se našel nějaký přijatelný kompromis ku spokojenosti zařízení i mého?Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@diskuze roman_ standardní stav nebo je možno dol… @veronikaveronikaverca Obecne nižšiu spotrebu dosiahnete nižšou teplotou topné vody, ideálne postupne znižovať ekvitermnú krivku tak, aby Vám to stačilo vytopiť a zároveň aby TČ bežalo nonstop. Prípadne môžete ušetriť znížením teploty v interiéri, to je na úkor komfortu a najviac by pomohlo zatepliť.Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 ekvitermem je regulovalo stále, žádný te… @veronikaveronikaverca Já jsem se jen snažil vysvětlit jak je to s průtoky. Na straně TČ je nutný co nejvyšší průtok. Na topné straně máte poněkud problém s tím, že je vše na jednom teplotním okruhu. Teplota 37st do radiátorů je běžná. Jenže stejná teplota do PT je obvykle hrozně moc Škoda, že tam nemáte rozdělovač se směšovačem pro snížení teploty a vlastním oběhovým čerpadlem. Do podlahy se pak topí daleko nižší teplotou (obvykle stačí o 3 až 5 st vyšší teplota, než je požadovaná interiérová). Samozřejmě je výhodné i to, že si korigujete nezávisle teploty nahoře a dole. Vy v podstatě regulujete spodek tím, že máte malé průtoky PT a tím dost velký teplotní spád(rozdíl teplot mezi nátokem a vratkou) u PT. Takže pokud vše topí a nikde nedochází k přetápení, tak to tak nechteOdpověď na příspěvek od meggi14:
Dobrý večer, jdu si pro radu. Na jaře jsme dělali… @meggi14 zkontrolujte termohlavici, ventily, uzávěry. je ještě možné že bude problém se zavzdušněním.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@veronikaveronikaverca Já jsem se jen snažil vysv… @zubr487 od včera je vyšší průtok do čerpadla, zvedla se momentálně teplota dole kde je jen PT o asi 1,5 stupně, je to příjemnější, měla sem tady stabilně 20 stupňů, pokud nebude nějaká šílená spotřeba, tak bych to tak i nechala. Každopádně rozdělit na dvě větve mohu, tam by úspora byla. Budu řešit na jaře. Není lepší menší teplotní spád? Trochu už moc informací, tak abych se do toho moc nezamotala. Průtok PT 2l/min. Aby byl všude stejný, je to maximum. Když ho snížím stane se co? Sníží se teplota té dané místnosti a teplotní spád bude pak vyšší/ větší rozdíl teplot nebo obráceně? Ono když jdu po trubkách, tak vratka jde opravdu jen vlažná do nádrže, kde se namíchá a TČ si táhne přes oběhové o kus teplejší vodu. Snažím se logicky a ono je to pak obráceně :-D Mně by se tak líbilo točit okruhem vodu tedy co nejrychleji, vratka né moc ochlazená, tedy TČ se tak nenadře, ale může si točit stále na nižší výkon. A to sem si teď vymyslela asi blbost nebo by mohl byt takhle ten správný princip fungování?Odpověď na příspěvek od roman_:
@veronikaveronikaverca Obecne nižšiu spotrebu dos… @roman_ děkuji, křivku momentálně neupravím TČ se mnou nemluví, lze pouze přes web a je tam nějaký problém s komunikací, což je dobře, byla vyladěna a teď bych ji po pokusech asi úplně rozhodila. Zateplit už určitě nepůjde, max strop což je v plánu, až to půjde. :-)Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 od včera je vyšší průtok do čerpadla, zv… @veronikaveronikaverca opakuji. Tím, že máte jeden okruh pro vše, tak musíte u podlahovky pracovat s malým průtokem a větším teplotním spádem. Pokud u PT zvýšíte průtok, klesne teplotní spád neboli stoupne teplota na vratce. Tím logicky naroste i střední teplota podlahy a to je zřejmě i důvod toho, proč Vám narostla teplota. Je to nešikovné, protože teplotní dynamika a nároky nahoře s radiátory a dole s PT bývají velice odlišné a proto by měla být možnost nezávislé regulace v obou patrech. V tomto případě by jste museli před rozdělovač PT přidat směšovací trojcestný ventil a oběhové čerpadlo. Případně vyhodit stávající rozdělovač a nahradit ho rozdělovačem s integrovaným čerpadlem. Ještě pro upřesnění. Výkon předávaný čerpadlem je v podstatě názobek průtoku a teplotního spádu. Takže pokud zvednete průtok 2x a teplotní spád klesne na polovinu tak je to stále stejný předávaný výkon nebo částka, kterou platíte. Řešíte zbytečnosti. Pokud Vám vyhovuje interní teplota a TČ běží většinu dne, máte to optimálně nastavené Jediná cesta jak můžete ušetřit je topit na nižší teplotu nebo zateplit.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@veronikaveronikaverca opakuji. Tím, že máte jed… @zubr487 děkuji, myslím, že už to trochu chápu jako celek konečně. Úpravy budu řešit, je škoda z toho nedostat to co to nabízí. Vratka do nádrže je fakt chladnější, tak by to mělo být seřízené docela dobře, ale teda nechápu proč se z ní do TČ tlačí normálové teplá( teploty nemám kde vyčíst) aby to bylo efektivní, tak by tam měla jít tedy vyloženě ta vlažná co jde z topení a ne takhle namíchaná.Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 děkuji, myslím, že už to trochu chápu ja… @veronikaveronikaverca Pokud Vás zajímají teploty, tak lze za pár korun koupit nacvakávací teploměry. S těmi teplotami jsem Vám to vysvětloval. Musí platit, že součin průtoku a teplotního spádu před taktovací nádrží se musí rovnat součinu průtoku a teplotního spádu za taktovací nádrží. Takže protože na primární straně máte vyšší průtok, tak je tam i menší teplotní spád. Je tam právě z toho důvodu, aby se průtoky na primární a sekundární straně mohly optimalizovat podle potřeb daného okruhu. Kromě toho je tam jako zásobník energie pro odmrazování TČ. Takže se nedivte, že občas výrazně poklesne teplota v nádrži. Jinak to nemá cenu řešit. Jak jsem již psal. Na primární straně je vhodné nastavit co nejvyšší průtok. Na sekundární straně je to složitější. Pokud k rozdělovači PT přidáte směšovač s oběhovým čerpadlem, pak bych taky zvětšil výkon, samozřejmě s hlukovým omezením. Vyšší průtok do radiátorů znamená snížení teplotního spádu a pro stejný topný výkon bude stačit nižší teplota. Nižší teplota znamená vyšší COP, neboli měnší spotřebu energie. Závislost mezi COP a výstupní teplotou možná najdete v dokumentaci. Obvykle je to tak, že COP klesne o cca 2% na každý stupeň navýšení výstupní teploty.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@veronikaveronikaverca Pokud Vás zajímají teploty… @zubr487 no já bych se v tom dále nešťourala, kdyby mi denní spotřeba el. nestoupla o 20kw. Když jede čerpadlo a to téměř nonstop, tak jen ono má momentální odběr 3,4 kw a nevypíná. Všechno vypadá dobře jen ta spotřeba je úplně jinde, než byla. Asi by to chtělo stáhnout tu výstupní vodu, to jsem zvědavá jak, to je na ITáka, když ani technici nebyli schopný nastavit síť :-D Proto se snažím to řešit nějak jinak kolem dokola.Odpověď na příspěvek od veronikaveronikaverca:
@zubr487 no já bych se v tom dále nešťourala, kdy… @veronikaveronikaverca Aký máte presne typ TČ?Odpověď na příspěvek od roman_:
@veronikaveronikaverca Aký máte presne typ TČ? @roman_ PZP economik 10. Zítra snad přijede technik a dá to do pořádku, asi by mu nemělo při seřizování otopné soustavy nic moc vadit, ale taky je možné, že dostalo nějaký šok nebo nějaká blbost odešla, čidlo co já vím, ale tohle není normální stav provozu a určitě je tam něco špatně, jelikož nereaguje na nic. Tedy budu vědět zítra a podám info, at víme co se stalo a třeba někdo má stejný problém a pomůže to.