Přídavný teplovodní výměník ke krbové vložce

Profilova fotka
Ahoj Máme krbovou vložku bez výměníku, když jsme řešili projekt tak mě tato myšlenka nějak nezajímala ale tak jak to už bývá si postupem času říkám že by možná bylo vhodné to teplo z vložky využívat i ještě do vody. Tudíž bych se chtěl zeptat kdo to takto dodatečně realizoval, koukal jsem na výměníky přímo ke krbové vložce co máme což je Uniflam 700 Eco 907-675-DP ale přímo od výrobce nic není. Dají se použít výměníky na kouřovod jenže na to asi nebude moc místa výškově. Spíš bych šel do deskového výměníku který by byl umístěný za vložkou kde vložka má žebra a tepla je tam dost tudíž by ten přenos mohl být dostatečný. Využití bych chtěl pro teplovodní podlahovku a také pro ohřev vody v kombinovaném bojleru který máme dražice OKC250 NTR/HP. Jenže bude asi zapotřebí Akumulační nádrže, jenže to se obávám že se my nevejde do technické. Prostě chci využít vložky v přechodném období zimy kdy můžeme v ní topit a nepoužívat TČ k ohřevu TUV ale právě tento výměník.
Odpovědět
@jarin1 tady se obávám, že neexistuje jednoduché a levné řešení. Dodatečné výměníky mají malý výkon a můžete mít problémy s tahem komínu. Zase na druhou stranu je malý výkon výhodou, protože nemusíte řešit akumulační nádrž. Výkon výměníku zřejmě stačí pobrat bojler. Jinak teplovodní krb a PT bych si netroufal propojit bez AN.
Odpovědět
@jarin1 Všechno jde ale bylo by to dost náročné napojení na stávající TČ a potřebuje to znalou obsluhu, nebo nějakou automatiku která zase navyšuje tu složitost/cenu. Výkon krbu se dost mění a tak nemůžete spoléhat že podlaha dokáže odebrat přebytek výkonu třeba po přiložení. Radiátor při změně teploty zvýší výkon třeba dvojnásobně a to podlaha nedokáže. Určité výkyvy by asi pobral ten bojler který by jímal nějaké přebytky třeba při překročení teploty vložky nad nějakou teplotu. Nebudu se už rozepisovat o podstatně větší spotřebě dřeva a častějším čistění výměníku a samotné instalaci.
Odpovědět
řekl bych neřešte TUV a udělejte si jen větší akumulační obestavbu. Krb máte uprostřed domu, když se to hodně nahřeje, bude vám to topite velmi dobře a dlouho. Když se ale dívám na Váš projekt a to že krb není postaven na pasu, ale jen na desce, váhám a odkázal bych Vás na statika. Teplovodním výměníkem si všechno ohromně zkomplikujete a prodražíte, s tím v jakém to máte stavu bych se do toho rozhodně už nepouštěl. Výměníkové řešení musí být součástí návrhu od samého začátku a i tak jsou případy kdy to prostě nevyjde, finančně ani energeticky.
Odpovědět
Profilova fotka
@obludak Krb je pravdou je jen na desce komín ten základ má společný vylity s deskou ale nic méně pod domem zůstal asfalt a na něj se dala další vrstva co se vykopala z vy řezaných pasů. Každopádně s tím výměníkem jak píší ostatní je to akorát komplikace a v tu chvíli se my do toho fakt nechce, vím že to problém s tou podlahovou je jak to na kombinovat tak aby to fungovalo. Navíc to místo na akumulační nádrž fakt není a ani základ pod ní také není protože se s ní v projektu pak nepočítalo ačkoliv tam je psáno tuv 1000L . Mě šlo o to využít to teplo do vody když ještě nemám obestavbu a začínám dělat rozvody el., vody atd. Ta obestavba bude cca 130 cm široká a hluboká 60 cm. S tou akumulaci zas nevím abych to ne přehnal a pak jsme se tam neupekli, jelikož dům má malé TZ, počítal @zubr487 zhruba na 4,2 kW.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Toho jsem se obával právě že to bude nákladné a nerentabilní, navíc to místo na AN není takže nechám krb teplovzdušný. Každopádně díky za utvrzení. Jako věděl jsem že to je problém skloubit ale tak doba pokročila tak sem si myslel že se najde někdo s rozumným řešením. I když jak píše wpavel problém by to nebyl jenže zas tak investovat do toho se my nechce. To radši do budoucna pořeším fotovaltaiku která by poháněla třeba TČ což už by smysl mělo s tím že by se využila dotace.
Odpovědět
@jarin1 Ta AN není problém. Ve Vašem případě by stačila cca 500l. Pokud by jste použil AN s výměníkem pro ohřev TUV, tak by nahradila bojler. Výhodu by to mělo i pro využití FVE. Jenže je to investice jen na ceně materiálu kolem 50000Kč. To je určitě výhodnější ta FVE. Jen tak mimochodem. Trochu popírám sám sebe. Já topím teplovodním krbem a vyhovuje mi to. V případě FVE mi zatím stále nevychází rozumná návratnost.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Teoreticky vzato když by se vyměnil aktuální bojler 250L za AN 500 l ta pak ano ale ta bude jednou tak velká jak tenhle bojler takže ta se my tam už opravdu nevejde, už ten bojler dávám jinam než na původní místo k oknu tak aby na něj byl přístup jak zezadu na připojení tak zepředu pro případné čistění a vkládání 2,5 kW patrony na záložní ohřev. Napojení dalších zdrojů tepla je samozřejmě výhodou jen ta cena 50 tisíc to je dost to vyjde s dotací možná i na méně ta FVE. petrsv1000 ji akorát realizoval přes dotaci a výsledná cena byla o dost nižší za nějakých 20tisíc za 3,7kW po odečtu dotace.
Odpovědět
@jarin1 to jste si měl rozmyslet předem. Nyní je to spíše akademická debata. Ta AN je proti bojleru jen vyšší. Půdorysný rozměr je podobný. Podobně jste si měl rovnou kupovat teplovodní vložku. Jan tak mimochodem, máte dost výkonnou vložku, takže asi budete mít problémy s přetápěním. V současném stavu to nemá význam.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?