Rekuperace - umístění na půdě, vedení ve zdech

Ahojte, mám projekt domu bez rekuperace - i z důvodu úspor, ale chtěl bych si připravit vedení s tím, že kdybych se v budoucnu rozhodl rekuperaci dodělat, tak aby to bylo možné. Jedná se o dvoupodlažní zděný dům z Ytongu. Rekuperaci bych umístil na půdě (vývody přes štítovou zeď, zateplit půdu a uložení na nějaké konstrukci se silenbloky kvůli přenosu vibracím). ALE plánuju monolitické stropy s tím, že v přízemí budou stropy pouze přebroušeny (WC, spíš, chodba, technika a garáž) tudíž tam nechci a ani nebudu dávat sádrošový podhled ve kterém bych vedl rekuperaci, atd. Takže mě napadlo vedení ve zdech i s výduchami ze zdí (některé obvodové zdi mám YTONG 500, takže oslabení zdi není problém.) Máte někdo zkušenost, jestli je OK? Např., vedení z půdy do přízemí ve zdi i s výduchy ze zdí a ne ze stropu? Moc jsem těchto řešení na netu nenašel. Díky
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lukas992:

Ahojte, mám projekt domu bez rekuperace - i z dův…
@lukas992 Musíte zaistiť, že v mieste, kde je jednotka umiestnená nebude nikdy mrznúť. A čo sa týka stropu, urobte si monolit z filigránových panelov a rozvody všetkého normálne zalejte priamo do betónového stropu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@lukas992 Musíte zaistiť, že v mieste, kde je jed…
@roman_ Díky, ano to s tím mrazem zajistím úpravou zateplení. Umístní do monolitu je zřejmě taky řešení. A to vedení ve stěnách je možné? I pokud bych to měl v monolitu, tak z půdy, která je nad prvím patrem bych se nějak musel dostat do monolitu mezi přízemím a patrem. Viděl jsem, že někdo to má vedeno třeba rohem místnosti v nějakém kastlíku, což mi nevyhovuje moc a moc se mi to nelíbí, můžu to tedy vést stěnou?
Odpovědět
Vedení ve zdech - to je na statika, oslabíte zeď. Navíc jde o vodorovnou trubku. Do Ytongu se něco takové možná dá dělat, ale do cihel typu porotherm určitě ne. Já osobně bych tyto vodorovné trubky do zdí nedával. Proč nechcete budoucí rekuperaci v garáži nebo technické místnosti? V dolním patře budete mít pravděpodobně obývák s kuchyní, tam budete mít na stropě co? Jakou máte světlou výšku místností v dolním patře? Máte kromě těch 50 cm Ytongu i nějaké další zateplení? Podle mne je nejrozumnější udělat dole podhled aspoň v některých místnostech a ve zbylých, aby šla trubka někam schovat - nad kuch. linku, do vestavěných skříní, ... ale na to musíte mít dostatečnou výšku místnosti. Další možností je dát trubky do podlahy horního patra a ve stropu udělat na příslušných místech průduchy dolů stropem, kde bude jen vyústění - nicméně toto už musíte řešit nyní, do budoucna trubky nepřidáte. To už můžete ale udělat rekuperaci rovnou celou.
Odpovědět
Jestli dům ještě nestojí, tak já bych doporučil přidat 1 řadu cihel a mít podhled z SDK. A rovnou tam udělat ty rozvody v této fázi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Vedení ve zdech - to je na statika, oslabíte zeď.…
@jirkajiri Ohledně statikyby problém být neměl, jelikož mi bylo řečeno, že dříve by stačila 300ytong, ale kvůli normám na průnik tepla můsí být 500. Je to jen Ytong bez zateplení - řadovka mezi starými domy. Výška místností 2600. Obývák s kuchyní budu mít v části do zahrady (dm do L), nad kterým nebude patro, takže strop je z přiznaných dřevěných trámů (které jsou ještě kolmo ke směru, kde by případě vedla rekuperace.) a nad tím skladba pultové střechy. Vím, že nejlepší by bylo zvednout o šár, udělat celou rekuperaci a dát ji do SDK podhledů. Ale rekuperaci jsme původně vyškrtly kvůli ceně. Stejně tak stropy, kde bude jen přebroušený monolit je kvůli ceně. (Stejně jako X dalších věcí, které jsme zrušili, aby bylo možné se dostat na nižší cenu - Klima, plyn. přípojka, fotovoltaika, světlovod, atd.) Takže mě napadlo si ve zdech pouze nachystat vedení (trubka není tak drahá) pro to, aby to bylo možné v budoucnu popřípadě dodělat.
Odpovědět
Trubky se ve stěnách normálně tahají odpady topení voda atd. Normálně se odseka až třetina cihly. Problém bude s tím že nemáte další zateplení takže budete mít tepelné mosty. Takže pokud to chcete cpat do stěn tak musíte přidat zateplení.
Odpovědět
Ohledně tepla bych se nebál. Jestli bude zeď 40 cm široká v místě trubky nehraje takovou roli. Nicméně toto je úplně nestandardní situace. Většinou je rekuperace z technické místnosti a většinou se do nosných obvodových zdí nedá tolik sekat, takže je logické, že jste k tomu na internetu nic nenašel. Kdyby trubka byla vedena svisle a nějak překonala ten monolitický strop, tak by to možná nějak šlo, ale to se chce zeptat někde v prodejně vzduchotechniky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lukas992:

@roman_ Díky, ano to s tím mrazem zajistím úpravo…
@lukas992 Niekto proste SDK nechce, je to jeho vec, príde mi to v pohode mať len monolit. V tom prípade ale do monolitu zalejte úplne všetko, chráničky na elektro na svetlá, rozvody vzduchotechniky. Je to najjednoduchšie, funkčné a ničomu to nevadí, navyše už elektriku do stropu nebudete musieť vysekávať. Čo sa týka rozvodov o poschodie nižšie, tak to vyriešte normálne ako v bytovkách, pošlite to dolu stupačkou, spolu s odpadmi, vodou a elektrikou, najlepšie je schovať ju napr. za záchod. Do obvodovej steny, ktorá má splňovať aj izolačnú funkciu (nie je dozateplená) by som nesekal.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lukas992:

@jirkajiri Ohledně statikyby problém být neměl, j…
@lukas992 Prostup monolitem není problém, když jde výztuž mimo. Svislé drážky ve zdi jsou taky ok, vodorovné po posvěcení statikem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?