Rozvod tepla od krbových kamen - změna primárního zdroje tepla

Profilova fotka
Dobrý den, Změnili jsme primární zdroj tepla na kamna. Projevil se ale problém s rozvodem tepla. V hlavní místnosti při topení je okolo 24 °C, v zadní místnosti se pohybujeme okolo 18-19 °C. Potřebuji dostat teplo od krbu do zadní místnosti a vyrovnat vše na 20-21 °C. Otevřené dveře bohužel nejsou dostatečné a rekuperace taky ne. Proto chci teplo aktivně popohnat. Teplo od kamen chci dostat do dvou pokojů. Můžete mi prosím poradit, zda rozvody přes zateplený strop za pomoci thermoflex hadice, motor silentub 100. Rozdelovač T a u každého výstupu klapka na možnost uzavření. Hacici na půdě ještě obestavím vatou pro důkladnou izolaci a eliminaci vibrací. Větrání bude probíhat pouze po zatopení na vyrovnání tepla. Topíme ráno a pak občas po obědě. Poradíte prosím na co si dát pozor a co případně doladit? Moc děkuji. Lukáš
Odpovědět
Já bych udělal takový rozvod klidně z HT trubek a tvarovek, vůbec bych se nepáral s tím. Jestli nebude lepší dát více rozvodů od zdroje tepla a než klapky tak vypínač do místnosti aby se zapnul ten onen daný ventilátor?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Já bych udělal takový rozvod klidně z HT trubek a…
@vladimir_sacha .... tak nejak me napadla tahle dvojka :))
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od amores:

Dobrý den, Změnili jsme primární zdroj tepla na k…
@amores Myslet si u lokálního topidla , že budu mít všude stejnou telotu je nesmyslné . To jste si měl pořídit kotelnu a radiátory . Pokuď mám kamna , musím tomu uzpusobit návrh domu . Tedy vyházet zbytečné chodby a mít jednu velkou místnost a pak ložnice které budou chladnější (což je dobře)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jendad:

@amores Myslet si u lokálního topidla , že budu …
@jendad Ale on má velkou místnost a chladnější pokoje. Nicméně chce teploty více přiblížit. Rekuperace je na to málo a chce přidat teplovzdušný rozvod. Minimálně by to chtělo zjistit, jestli nový teplovzdušný rozvod neovlivní chování stávající rekuperace.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od jendad:

@amores Myslet si u lokálního topidla , že budu …
@jendad reagujeme na změny situace. Krb nebyl zamýšlen jako hlavní zdroj tepla a dokonce z počátku nebyl ani instalován. Proto měnit dispozici je nereálné. Proto chceme srovnat teplo alespoň v dětském pokoji. Varianta dvou motorů není úplně špatná, jelikož mohu tahat dvoje nezávislé rozvody a motor tak bude obsluhovat pouze jednu část. Co se načerpá do pokojů se přes otevřené dveře snad dostane zpět. Ale určitě by bylo fajn ověřit u vzduchotechniky ovlivnění rekuperace. Nepočítám ale že by se teplo od krbu tahalo dlouho - očekávání je 1-2 hodiny provozu. Ale nedokážu určit, jak blízko nebo daleko od reality jsem. Děkuji za další informace @jirkajiri
Odpovědět
Teplovzduch není zrovna moc zdravý způsob rozvodu tepla . Jestli je někdo v rodině alergik, muže to spis napachat škodu na zdraví . S teplo vzduchem , tím spis posilnenym ventilatorem , si do pokoje nasezete i bordel - prach a popel . https://www.temr.cz/stavime-dum-teplo...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sahrazad1:

Teplovzduch není zrovna moc zdravý způsob rozvodu…
@sahrazad1 Není problém tam umístit něco jako geotextilii jen na konec a mřížku....
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od sahrazad1:

Teplovzduch není zrovna moc zdravý způsob rozvodu…
@sahrazad1 pročetl jsem si článek a obsahuje informace o jiném druhu rozvodu tepla, než jaký mám v úmyslu. Krbová kamna Evora Akum ohřejí vzduch v místnosti, bez komor apod. a teplý vzduch stoupá přirozeně ke stropu. Zde jej aktivně dopravním/rozdělím do dalšího pokoje. Nedojde tak k aktivnímu prohánění vzduchu kolem těla kamen. Cílem tedy není aktivní ohřev vzduchu - teplovzdušné rozvody, ale pouze promíchání vzduchu s vedlejší místností. Stejný efekt to má, když děti aktivně běhají po domě. Popravdě jsme se báli změny vytápění právě z důvodu prachu, ale po denním topení za minulý rok se prašnost nijak nezvedla. V tom nevím zda pomáhá rekuperace. Díky tomu nepřikládám k zaslanému článku tolik váhy. Rozhodně ale za zvážení stojí z jakých trubek rozvod udělat. Díky tomu, že nepůjde o rozvod "horkého" vzduchu, za zvážení stojí PVC trubky pevné konstrukce, které mají hladké stěny a když by došlo na údržbu, jde to čistit a ohledně odporu vzduchu to má mnohem lepší vlastnosti. Ale zde se zase bojím hlučnosti. Rozhodně ale děkuji za poslaný článek, obsahoval spoustu dobrých informací.
Odpovědět
Každopopádně bych se poradil s těmi, kteří u Vás dělali rekuperaci. Třeba to půjde nějak vyřešit v rámci stávající rekuperace - přidat nasávání od krbu do rekuperace. Tady to třeba taky nějaká firma řeší, otázkou je jestli to opravdu funguje. https://www.luftuj.cz/clanky/vyuziti-... Rekuperace je dělaná tak, že do některých místností je přiváděn čerstvý vzduch a z některých je odváděn odpadní vzduch. Mezi místnostmi by měl jít vzduch pod dveřmi. Přidáním dalšího rozvodu nemusí původní rekuperace fungovat správně.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Každopopádně bych se poradil s těmi, kteří u Vás …
@jirkajiri ověřeno u vzduchotechnika. Propojení na výměnu vzduchu není problém a fungovat to bude, jen mne upozornili na motor, který byl do 40 °C. Zapojení dvou motorů do každé místnosti zvlášť je lepší řešení ještě k tomu když se vybere dvouotáčkový a tichý. Jediné co teď ještě řeším je volba potrubí - jestli flex nebo pevná konstrukce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?