Solární ohřev vody a fotovoltaické panely - zkušenosti

Dobrý den, máte prosím někdo osobní zkušenosti buď se solárním ohřevem nebo fotovoltaickými panely? V současnosti máme rozestavěnou novostavbu a v souvislosti s dotacemi jsme uvažovali o solárním ohřevu a po promýšlení teď zase zvažujeme, jestli není lepší volbou fotovoltaika. Primárním zdrojem ohřevu je dřevozplynující kotel. Druhé médium bychom chtěli využívat jako doplněk pro ohřev teplé vody i topení. Předem Vám děkuji za názory a rady. :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Určitě bych šel (a taky půjdu) do fotovoltaiky. Jednodušší montáž a téměř bezúdržbové. Na ohřev TUV ideál.
Odpovědět
@sara04 fotovoltaika a s přípravou v budoucnu bateriový systém ....
Odpovědět
Profilova fotka
prosím jako laik o rozdíl mezi solárním panelem a fotovoltaickým...díky
Odpovědět
Profilova fotka
@verulicek88 Solární panel má v sobě vodu, kterou ohřívá a čerpadly je žene do výměníku, akumulačky, apod. ...a fotovoltaický panel v sobě vodu nemá, je z křemíku a vyrábí stejnosměrnou elektřinu, která je svedena za střechy pomocí vodičů k dalšímu využití - ohřev vody pomocí topné spirály, nebo k další spotřebě v domácnosti (ve většině případů se musí pomocí dalšího zařízení směnit na střídavých 230V)
Odpovědět
@pavelmarekcz jenže FV panel má o proti kolektoru mnohem menší účinnost, je mnohem dražší a má menší životnost. Další nevýhoda je že jakýkoli stín který dopadne na panel, tak vyřadí z provozu celý panel... u kolektoru toto není a bude hřát klidně i jen jedna trubice.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelmarekcz tak to chápu :-) tak to nám bude stačit solár (chceme jen ohřev TUV, elektřinu ne) ;-) díky!
Odpovědět
Profilova fotka
Jaka je navratnost FV/solarniho panelu? My jsme do toho nesli, protoze nejsem presvedceny o ekonomice...
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelmarekcz Ahoj, mohu pozadat o nejake blizsi info k FV? jaký typ, výkon, na co vse se da pouzit, cenovka, atd. diky
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Ano, to je pravda...každopádně je to jen můj osobní názor :) ale vše má svoje plusy i mínusy, ty stíny jsou opravdu negativum (ikdyž to částečně řeší amorfní panely, těm stíny nevadí, nebo je třeba vychytat místo, kde stíny nejsou ;) ), navíc je jednodušší instalace a není třeba žádné trubky, nemrznoucí medium, atd. ... + elektřina lze využít i jinak než ohřev TUV ;) ale je to o názoru a taky o tom, jestli si to člověk udělá sám, nebo od firmy na klíč...jako u všeho @zeneva To není tak jednoduché, ale možná kdybych to zjednodušil, tak základní dostupné varianty fotovoltaických (i solárních) systémů jsou řešené v NZÚ - nová zelená úsporám - na jejich webovkách je dost informací, jde docela výhodně pořídit ohřev vody s dotací... ...já budu určitě řešit ohřev vody přes FV panely - 8 panelů sériově (tím dostavu cca 240V, při plném výkonu cca 1800W) a toto přes nějaké jištění napojím na jednofázový dražický bojler. V zimě to asi stačit nebude, ale v létě bude teplé vody dost. Možná mezi to zapojím i zařízení, které optimalizuje výkon panelů, pokud je třeba zamračeno...to se uvidí...každopádně panely jsem pořídil za cca 10 tisíc, konstrukci + kabeláž koupím za cca 6 tisíc a případné ještě dodám tu optimalizaci (cca 7 tisíc). Takto se mi to vyplatí určitě víc, než řešit ohřev přes soláry. To jsou ale moje podmínky, kdy se mi podařilo sehnat komponenty levněji...
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelmarekcz Ahoj, diky, jaka je navratnost? V lete nejspis bude teple vody az prebytek :-) Bojler bude mit cca stejny odber jako vyrobite elektriny - to je fajn. S praci a montazi na strechu jsme na 30 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva Záleží jak bude svítit slunce ;) Ale pokud to odhadnu na situaci u nás doma, tak nám jede každý den 8h noční proud (cena za 1kWh cca 2.5,-Kč a řekněme, že z těch 8 hodin jede spirála 6 hodin, že pak už je voda dostatečně teplá). A pak budu brát, že 1/3 roku elektrárna nic nevyrobí - zimní období + špatné počasí. 6 hodin x 2,5 Kč x 2kw spirála x 240 dní = nějakých 7200 Kč ušetřených ročně 30000 / 7200 = cca 4,2 let. To je podle mě hodně pěkné číslo, ale je to jen odhad ;-)
Odpovědět
@pavelmarekcz S tím vypočtem je to ošemetné . Elektřina je nejdražší a když to budete počítat s plynem (1kw za 1,3) tak jste jinde. Někdo třeba topí tuhými palivy a dostane se s cenou taky ještě podstatně levněji ( 80h /kw). Pak jsou vypočty uplně jiné. Možnosti má taky každý jiné . Třeba někdo má krbovky a otočí pár smyček měděné trubky okolo kouřovodu a to mu na TUV stačí. Někdo pořídí bojler s tepelným čerpadlem a je zas na třetině ceny elektřiny. Duležité je aby vám řešení vydrželo aspon deset let . To je taková hraniční doba , kdy většinou něco odchází . Pak je otázka servisu , nahradních dílu atd.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jendad nejsem si jistej, ze je elektrika nejdrazsi. U noveho baraku dobre zatepleneho je rozhodne vyhodnejsi nez plyn. Je treba zapocitat naklady na porizeni topeni, kotle atd. Navic se s vytapenim elektrinou dostanete na jinou cenu elektriny pro cely chod baraku. My sli do elektrickych kabelu - podlahove vytapeni, bojler a krb teplovzduch (bez ohrevu vody)
Odpovědět
Profilova fotka
@pavelmarekcz dobry teoreticky vypocet, ale bojler urcite nepojede 6 hodiny denne - u naseho 200 l psali, ze ohrev z 20 na 65 stupnu cca 5 hodin a to bysme ho museli za den vypotrebovat cely, coz nehrozi :-) Realne bych to videl na polovinu, takze i navratnost 8,5 roku.
Odpovědět
@pavelmarekcz tu regulaciu rozhodne odporucam, je to super vec, mam to tak na chate, sice len dva panely a "mizivych" tusim 140W, ale ten regulator z toho dokaze vytiahnut pouzitelny prud aj ked nesvieti priame slnko (a to tam som este dost medzi stromami) Beznejsie (a lacnejsie) su PWM regulatory, ja tam mam MPPT, to ma vraj o 30% vacsiu ucinnost ako PWM Akurat neviem ako s tym tvojim napatim, tie regulatory su robene na nizke napatie (pri tom mojom MPPT pisu ze dokaze pracovat az do 150V)
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva je to vše jen přibližné :) ale nezapomeň, že ten bojler má i ztráty, třeba u nás máme 6 z 8 hodin NT v noci, takže vodu nahřejeme přes noc, přes den si trochu schladne a těma zbylýma 2 hodinama se odpoledne dohřeje. A teda u nás s tou dvoustovkou teplý vody 5 lidí "pohne" docela dost :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Začíním si pohrávat s myšlenou nějakého získávání elektriky pomocí slunečného záření. Jsem naprostý laik, nevíte někdo o nějakých šikovných stránkách, kde je to hezky srozumitelně popsané, popřípadě kam v Praze zajít osobně, kde by miu poradili.Popřípadě kdo by mi poradil zde. Budeme mít menší domek s nějakých těch panelů od Canaby. Zatím to bude sloužit jenom jako chata. Vše bude na elektriku, vytápění elektrickými rohožemi, boiler, atd. Zvažuji něco na střechu a teď nevím co. Rozhodně v domě nebude místo na nějaké nádrže s vodou, ty fotovoltaické panely, nepotřebují žádný zásobník vody? Jak se to řeší technicky, to jsou v domě dvoje rozvody elektřiny? Předpokládám, že v zimě mi to stačit nebude na celý dům.Pak by mě zajímala životnost těch panelů. Poradí někdo?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
@heryna http://forum.mypower.cz
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@zeneva Dobry den, rad bych se zeptal, jak vam funguje ohrivani vody pres fotovoltaiku. Hodne to zvazuji, ale porad nemohu logicky pochopit jedno: V domacnosti fungujeme tak, ze pres den jsou vsichni pryc, prijdeme vecer. Spotrebujeme veskerou teplou vodu a rano pak chceme zase uz mene teple vody na hygienu, atd. Z toho mi pak vychazi, ze nejvice se voda v bojleru bude nahrivat pres noc, pres den pak jen cast, ktera se spotrebovala na ranni hygienu. Tudiz fotovoltaika se uplne neuplatni. Je moje myslenka zcestna? Dekuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@nihilises Dobrý den, nemam fotovoltaiku. ciste ohrev pres bojler. Fotovoltaiku jsem chvili zvazoval, ale neni u ni navratnost pri dnesnich cenach. Bojler se nahriva nejvice v noci a trochu i pres den, mame 200 litrovy a staci i pro ctyri uplne v pohode - mam nastaveno cca na pul, dala by se dat jeste vyssi teplota vody, ale to uz tece opravdu hodne horka, coz se bojim, aby se deti nesparily :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 5 měsících
S manželkou se v poslední době hodně bavíme o zřízení fotovoltaické elektrárny. Chtěl bych se zeptat, zda s tím máte někdo zkušenost třeba trochu delší a jestli to opravdu někomu něco ušetřilo?
Odpovědět
@karasek55 Zatím se to může vyplatit tam kde není možnost DS kde připojení na rozvod by bylo drahé. Můžou být dva druhy instalace. 1) Člověk který tomu naprosto nerozumí prohlásí, když je na to taková dotace tak to koupím, na tu dotaci má ale spadeno hlavně prodejce takže většina věcí bude asi předražená a jsou problémy s měniči. 2) Člověk (co tomu rozumí) si to sestaví z komponentů sám a FV bude odpovídat spotřebě domu. A na přebytky (to je elektřina kterou nedokážete v ideálním období spotřebovat) použijete na nabíjení elektromobilu který vezme asi vše, ohříváni 200l bojleru je proti tomu nic. Většina majitelů dotačních FVE mají představu že utrží za přebytky nějaké peníze ale někde jsem četl že výkupní cena v době přebytku EE může být i mínusová to je že vy za dodanou EE ještě zaplatíte a distributor ji prodá sousedovy nebo někdy jindy vám za plnou cenu. FV ani s dotacemi nemá zatím v tomto státu na růžích ustláno.
Odpovědět
@karasek55 přesně jak píše wpavel. Pokud koupíte levně pozemek bez možnosti DS, tak je to dobré, protože návratnost udělá pozemek. Dotace, naší soustavu, nákup nebo prodej E radši nekomentuji... pokud stavíte, tak udělejte prostupy. Vhodná doba snad jednou přijde...
Odpovědět
@mpavka za mě problém nejsou dotace. Dnes se dotuje kde co. Žijeme prostě v evropském socialismu. Ani nízké výkupní ceny (i když to je svinstvo). Ale opravdový svinstvo, unikum ČR, je zlodějské pro-lobované měření po fázích. Kdy v jednom tom samém okamžiku na jedné fázi elektřinu posíláte ven (zadarmo, nebo za pakatel) a na jiné fázi si ji kupujete a platíte.
Odpovědět
@honzik75 ty dotace jsem myslel tak, že něco se dotuje, ale stavebnikovi se to stejně nevyplatí. Tím neříkám dávat větší dotace, naopak, akorát křivý trh. Tím prodej a nákup jsem myslel fáze, pryč za 0, nákup za plnou palbu, ještě že teď je aspoň měnič, i když stojí nesmysl, celé to prodražuje a životnost je ve hvězdách...
Odpovědět
@mpavka jestli vyplatí nebo nevyplatí, tak na to je nejlepší papír, tužka a kalkulačka. Výrobu FVE lze velmi dobře umořit do ohřevu teplé vody. Na jaře a na podzim i jako příspěvek na topení. Malou částí lze doma využít pro běžnou spotřebu (u toho, kdo pracuje mimo domov). Potíž je v tom měření po fázích, protože většina "zajímavých" spotřebičů má 1,5 - 2 kW (nebo větší) topné těleso nebo příkon (pračka, myčka, trouba, sporák atd.). Co se opravdu nevyplatí jsou baterky. Za jeden rok mi zůstane doma ze slunce cca 3,9 MWh (na výše uvedené). To se Vám zdá málo? Smysl a návratnost (s dotací a bez baterek) to má, ale je třeba dobře odladit systém FVE, vytěžovače i spotřeby v domě. Většina FVE firem jsou bohužel jen montážníci s vidinou rychlého výdělku a nazdar. Co je opravdu zcela mimo je vlhký sen některých (mnoha) lidí využít FVE pro elektromobil. Velká část lidí je v době maxima výroby v práci na pracovišti. Ti co zůstanou doma a mohou dobíjet, tak je skoro otázka, proč to auto vlastně mají. Počet lidí, který by to opravdu využit tak budou možná jednotky procent. Opravdu vlhký sen. Nic víc.
Odpovědět
@honzik75 jasné, pokud to je bez baterií, odladite si to sám a přizpůsobíte se, tak ok, protože komponenty mají životnost. To ale já nechci, mě dávají smysl baterky, ale nemá to životnost a návratnost.
Odpovědět
@honzik75 Co se tíká toho elektromobilu, každý nedělá od 6 do 14,30. A FV bez baterek když jste přes den v práci je k ničemu a že ohřeje 200l vody to je malá záplata. Odpoledne mimo hlavní sezonu FV dorazíte domů a jedete na ČEZ.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?