Tepelné čerpadlo IVT země-voda

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, máme v novostavbě t.č. IVT země voda a jednotku máme v garáži. Brutálně nám duní a rezonuje na celý dům - do ložnice i do dětských pokojů. Garáž má 30cm zdi ytong. Přenáší se to do celé konstrukce domu. Nikdo nás neupozornil na to, ani projektant, ani firma, co nám to dodala, že by to tak hučelo, rezonovalo a přenášelo vibrace. Je to postavené na gumových silent blocích, ale ten kompresor tak šíleně rezonuje, že se s tím nedá fungovat. Máte nějaké zkušenosti.
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od zateplovak:

@m_vasickova A není problém čisté u Vás? Manžel …
@zateplovak ano, co jsme řešili s akustikem, tak hlavní problém je pravděpodobně ytong, který přenáší vibrace, nízké frekvence a náledně je ještě dokáže vyzářit dál. Zároveň si myslím, že mám citlivý sluch, to taky hraje roli. Ale budí to i syna ročního v ložnici, když to sepínalo v noci (teď to je prostě na noc vyplé). Takže to nejspíše také musí nějakým způsobem slyšet... Ale problém není jen u nás. Firma nakonec přiznala, že už řešili problém s hlukem ve 2 domech. Posílali nám i fotky realizace odhlučnění. Ale odhlučnit se to nepodařilo. Bohužel se mělo od začátku počítat s tím, že je dům z ytongu. Jak nám doporučil odborník na akustiku, budeme muset zaplatit znalecký posudek měření hluku a vibrací a uvidíme, zda jednotka splňuje/nesplňuje hygienicke normy v chranenem prostredi (obytne mistnosti), tepelna čerpadla jako jsou tato, vzhledem ke kompresoru mají v hlukovém spektru tónovou slożku, která se posuzuje přísněji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_vasickova:

@zateplovak ano, co jsme řešili s akustikem, tak …
@m_vasickova Je to prostě fakt divné no. Nemyslel jsem to nějak špatně. Ale možná jste opravdu hrozně citlivá. Ale určitě to není dobré, že to jde tak slyšet. Ale teď čtu, že máte v garáži ytong 30 a tak to jde slyšet? To je fakt divné. Podle mě ytong 30 bude mít lepší akustiku než Porotherm 17,5 profi dryfix. A není to podlahou? Já chtěl do technické místnosti polyuretanovou podlahu. Skvěle tlumí vibrace a hluk. A proto jsem ji tam i chtěl. I kvůli údržbě. Všude v domě mám lepený vinyl. A v koupelně klasický dlažbu. Možná by to pomohlo udělat. Není to tak složité. Jen by bylo potřeba to čerpadlo odmontovat, udělat podlahu a znovu položit.
Odpovědět
Jj ona se pod tepelne čerpadlo měla dávat speciální pryžová vysokogramážní podložka, která se davá i do stájí pod koně, na odhlučnění. Ale firma odmítla demontovat tepelko, dala jen o něco lepší antivibrační patky. A nahradila některé trubky za vysokotlaké hadice, aby se omezily vibrace. Což částečně pomohlo. Teď do tepelka lepili kolem kompresoru a na plechy nějaké speciální anitivibrační folie, co se prý dávají i do aut. Máme to obeskládáne akustickými deskami, ale zatím nic nepomohlo. U samého tepelka se nezdá ten zvuk tak silný, ale čím jde člověk dál, tím víc to duní, třeba předsíň nám duní hrozně, tak je přes dveře do garáže. Prostě něco se špatně sešlo a dělá to u nás problém. V určitých místech domu to jde slyšet víc jinde míň... Jedinná záchrana je, že to můžeme na noc vypínat (vypíná se to automaticky) a naštěstí nijak dramaticky teplota v domě neklesá. (1 stupeň v obýváků kde jsou velká okna, koupelna minimálně)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce

@synura_p dobrý den, máte již namontované tepelko…
@m_vasickova Zdravím po čase, podařilo se to vyřešit? Jinak my už bydlíme, čerpadlo jede a i když v baráku zatím fungujeme bez dveří (kromě vchodových :D ) tak ho prakticky neslyšíme, ani v noci, je opravdu naprosto tichoučké a to stojí v technické na dlažbě, bez jakýchkoli dodatečných tlumících opatření. Občas je slyšet maličké cvaknutí (myslím, že to je spouštění oběhového čerpadla), ale jakmile bude mít technická normálně dveře, myslím, že neuslyšíme už ani to.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od synura_p:

@m_vasickova Zdravím po čase, podařilo se to vyře…
@synura_p dobrý den, vyřešilo se to částečně, dali se nějaké patky na odvibrovani a akusticke desky kolem. Já to ale pořád slysim, manžel ne. Vyřešili jsme to tak, že je to tepelko nastavené tak, že na noc vypíná, to je jedinne co pomůže na noc. Na spotřebu elektřiny nebo "teplo" v domě to vliv nemá naštěstí.
Odpovědět
Mám stejné tepelko a je poměrně hlučné (ale jsem asi trochu citlivý). Měřil jsem jen mobilem a ukazovalo to cca 49dB. Dokumentace výrobce říká asi 50dB. Takže jsem v toleranci výrobce, ale i tak to slyším přes 30cm zed (cihlovzduch).
Odpovědět

@m_vasickova Zdravím po čase, podařilo se to vyře…
@synura_p Muzu se zeptat, jaky typ presne mate? Dekuji
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od opavia1234:

@synura_p Muzu se zeptat, jaky typ presne mate? D…
@opavia1234 IVT Premiumline EQ C10, země-voda. Jakože, když se na to teď zkusím opravdu soustředit, tak nějaký zvuk slyším, ale téměř srovnatelné třeba s tou ledničkou, prostě mírné bzučení na pozadí (a to stále nemáme ty dveře, technická je za rohem z obýváku a jsme tu večer potichu, protože nám tu spí 2 malé děti, žádná hrající hudba nebo televize). Ale možná jsem jen vychovaná panelákem a jsem zvyklá na to, že se nějaké hluky v okolí pořád ozývají, ať už to bylo něco od sousedů, auta a tramvaje pod okny atd. Ale v každém případě nevydává naše čerpadlo žádný zvuk, který by mě napadlo nějak řešit nebo mě rušil nebo někoho budil.
Odpovědět

@opavia1234 IVT Premiumline EQ C10, země-voda. J…
@synura_p Podle energetického štítku má to Váše TČ 51 dB a to je strašně moc. Byl jsem v domě kde bylo země-voda s 54 dB a to byl masakr. Konkurence Stiebel Eltron má 40 dB při stejném výkonu. TČ země-voda může být poměrně velkou inveticí a budoucí zákazník by si měl poslechnout reálný chod od různých výrobců. Kdo by kupoval zajíce v pytli za několik set tisíc...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marfycz:

@synura_p Podle energetického štítku má to Váše T…
@marfycz Vypočuť si to nemusí vôbec pomôcť. Každý dom a miestnosť majú svoje rezonančné frekvencie a môže sa tým hlučnosť konkrétneho čerpadla výrazne zhoršiť aj keď v showroome bude úplne tiché a papierovo bude mať najnižšiu hlučnosť. Napr. u invertorových záleží aj na akom výkone pracujú. U mňa, keď ide na maximum, tak ho nepočuť vôbec, ale keď ide na nízke otáčky okolo 20 Hz, tak rezonuje a duní komplet celý barák, kumuluje sa to v rohoch. Záleží, či je čerpadlo v rohu alebo uprostred steny, z čoho sú steny, dvere, podlaha, či je správne oddilatovaná podlaha pod tepelkom a podobne. Papierovo hlučnejšie čerpadlo môže byť v konkrétnom priestore výrazne tichšie ako iné. Moja rada je, nedávajte čerpadlo do rohu miestnosti a už vôbec nie do niky, oddeľte podlahu pod čerpadlom od podlahy vo zvyšku miestnosti/domu, nepoužívajte okolo technickej steny z pórobetónu ani bežné cihlovzduchové priečky, použite minimálne na technickej ťažké dvere z plnej dosky, žiadne dutinkové ani voštinové. Ak bude problém, dá sa dodatočne technická obložiť vatou a akustickým SDK, dať do rohov penové ihlany (bass trapy), prípadne gumovú podložku pod čerpadlo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@marfycz Vypočuť si to nemusí vôbec pomôcť. Každý…
@roman_ Trochu odbočím, sousedka jednu dobu používala pro čerpání vody ze studny čerpadlo Malyš. To je vibrační čerpadlo. Nikde na pozemku a ani těsně vedle studny prakticky nebylo slyšet. Jen asi díky rezonancím to bylo v mojí koupelně dost nepříjemné. Prostě není ani tak důležitá hlučnost samotného kompresoru, ale celkové provedení odhlučnění. Na podlahu v TM bych položil nějakou kročejovou izolaci (dřevovlákno apod.) Na to bych udělal betonovou kostku a teprve na ní dát TČ na silentbloky.
Odpovědět
Profilova fotka

Dobrý den, máme v novostavbě t.č. IVT země voda…
@m_vasickova Dobrý den, takto výrazný hluk a přenos vibrací opravdu není u tepelného čerpadla země-voda standardem. Pokud se problém šíří celým domem, může být příčin více, od nevhodného umístění jednotky a nedostatečného tlumení vibrací až po konstrukční rezonance v kombinaci s typem zdiva. Z našich zkušeností pomáhá: - kompletní akustická analýza prostoru (ne jen orientační měření hluku), - kvalitní antivibrační podložení nejen pod jednotkou, ale i pod potrubím a expanzními prvky, - případně doplnění akustických absorbérů do prostoru (např. basstrapy nebo sendvičové akustické panely). Je ale zásadní, aby technik vyhodnotil reálné spektrum frekvencí, protože nízkofrekvenční "dunění" je nejsložitější na odhlučnění. Držíme palce, ať se podaří najít funkční řešení. Pokud budete potřebovat konzultaci i pro akustické úpravy nebo tlumení vibrací, ozvěte se nám na https://www.ventilatory.cz/kontakt, máme zkušenosti i s náročnými případy. Tým VENTILÁTORY.cz
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?