Tepelné čerpadlo - jaký typ

Zdravím, zvažujeme typ tepelného čerpadla, jestli země-voda (s tepelnými kolektory do plochy) nebo vzduch-voda. Čemu byste dali přednost vy? Jaké máte prosím zkušenosti s typem země- voda? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitamir Dal jsem přednost země-voda
Odpovědět
Profilova fotka
@jitamir obecně - tepelné čerpadlo země voda je lepší, je výkonnější, trvanlivější, tiché a dražší. Chtít po někom porovnání je trochu ošemetné, neboť ze spotřebitelů nikdo obě nemá, a prodejce vždy za nejlepší prohlásí to, co prodává on. Myslím, že při rozhodování je země - voda určitě lepší, jenom je tam cena o tolik vyšší (a případné dotace jsou naprosto nelogicky ve stejné výši pro jakýkoli typ TČ), že pak drtivá většina lidí zvolí jako kompromis právě TČ vzduch - voda
Odpovědět
@esmeralda2 Musí být k tomu čerpadlu země /voda dostatečný pozemek a možnost jeho rozkopání a možná že bude potom trochu omezené používáni tohoto pozemku.
Odpovědět
Tak samozřejmě s ohledem na účinnost je nejlepší země - voda, ale cena je samozřejmě vyšší s ohledem na vrty. Pak přichází do úvahy místo vrtu použít kolektory - je ale třeba mít dostatečný prostor na zahradě k zabudování kolektorů ( přes tu plochu se pak nejezdí - takže omezení ), pak vzduch - voda - typ kompakt, pak jsou ještě v provedení split. Je jen na Vás co Vám bude vyhovovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel nemusí, může být vrt
Odpovědět
@esmeralda2 Metrová díra bude stát více jak 1 tisíc. Ten kolektor když seženete šikovného bagristu v místě tak bude asi levnější.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel samozřejmě, to je pravda, záleží na podmínkách, jaké kdo má a na rozpočtu, jaký kdo má. Proto bývá TČ vzduch - voda nejčastější, protože nejlevnější variantou. Rozdíl v ceně mezi těmito variantami je tak propastný, že drtivá většina stavebníků volí kompromis. Třeba se jednou také dostaneme na úroveň zemí na západ od nás, kde dotace na TČ země - voda je 2 až 3 násobná oproti dotaci na TČ vzduch - voda
Odpovědět
Profilova fotka
@jitamir Přesně jak píše @wpavel zabere vám to dost místa na pozemku a nemůžete si na to místo zrovna něco postavit nebo umístit bazén, ale samozřejmě mají nejvyšší účinnost, takže pokud máte dostatek místa tak není problém. My máme cca 1600 m2 pozemek a také jsem zvažoval TČ s kolektory ale nakonec jsem od toho upustil i když máme asfaltovou plochu a ten se bude likvidovat takže by to bylo tak či tak rozkopané ale investice jsou vetší, takže jsme šli do klasiky Vzduch/voda a konkrétně typ LG Therma V 9 kw.
Odpovědět
@franti_p Autem se po této ploše nesmí přejet?
Odpovědět
Profilova fotka
@jitamir po te plose se smi prejet, samozrejme ne nalozeny kamion… kolektor je ve vecsi hloupce… neni vhodne na nic stavet trvale - je potreba aby zrazky prosakovali do zeme, mohou tam byt i melce korenici stromky, kere… My mame zabranou plochu cca 300 m2, plocha domu je cca 120 m2 bungalov. My sme firme ukazali kde nic neplanujeme stavet a spocetli jsi to, jestli to je dostatecne a dokonce este nam i pomohli, ze to nemusi byt jen za domem ale klidne i v predzahradce a mezi domama. Dokonce uz delali i tak, ze kladli trubky 60 cm od plotu kolem celeho pozemku 🙂 Bydlime od srpna 2019 a teraz sme mali po roku servisnu prehliadku a pan nam hovoril, ze mame dobru ucinnost. Topeni a ohrev vody sme jeli na elektriku len 14 hodin za celou dobu 🙂. Za nas doporucujeme 🙂. Mneli jsme to odpozorovane od manzelovho bratrance, ktery to ma uz vic nez 10 let a taky je spokojenej
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?