Tepelné čerpadlo vzduch/voda kolik Vás tady je? Zkušenosti? Náklady?

Ahoj všem, vím, otázky okolo TČ jsou pořád dokola, ale nechci řešit návratnost a do detailu ekonomičnosti nebo opak provozu TČ, nechci řešit proč jste zvolili tepelko třeba namísto plynu apod. Chtěl bych pouze základní informace k tomu jakou značku TČ jste zvolili, proč jste tuto značku zvolili, kolik Vás stojí cca.provoz tohoto druhu vytápění, kolik stála celková sestava TČ, zda jste již řešili nějaké technické problémy a jak jste s tímto zdrojem spokojeni a zda by jste v případě nové příležitosti šli do toho znovu. Prostě mně zajímají takové ty všeobecné věci kolem TČ vzduch/voda. Sám teď řeším co/kde/za kolik vybrat, mám už v tom po 14dnech večerního čtení docela slušný guláš a zdá se mi že jsem pořád na začátku a nemohu se nikam hnout. Tak třeba mi toto téma pomůže a zaměřím se na určité věci které jsem doposud opomíjel. Budu rád a budu vděčný za každé informace ohledně tématu. Díky.
Odpovědět
1
2
5
Profilova fotka
máme nibe, venkovní i vnitřní jednotku. bohužel zatím čekáme na zapojení. pokud se najdou tací, co jej mají a odpoví ti na dotazy, ráda si je přečtu, ať víme, co nás čeká :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste nebydlim a uz ted me stve ten "kraval" co to dela...
Odpovědět
Docela by mě zajímalo, kdo to má víc jak deset let a co na to všechny ty hejblátka, kompresor atp.A jaké byly náklady na opravu.....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius to by mě zajímalo taky, ale mám pocit, že tak dlouho to moc lidí mít nebude :-/
Odpovědět
Profilova fotka
@username a co máš zač, že je to tak hlučné?
Odpovědět
@atilius ono tam zase tolik hejblátek není, kompresor je stejný jako v mrazáku, rozhodující jsou ložiska ve větráku, odhlučnění kompresoru...
Odpovědět
Profilova fotka
už jsem to sem psal mám tepelné čerpadlo na na rovné střeše - není ani vidět ani slyšet. schválně jsem se teď šel podívat na elektroměr kolik jsem letos projel Jsem od 1.9.2017 u dobrá energie.eu kw HDO tuším je za 89 haléřů, za draho 99 haléřů, když tam napočítám další a další poplatky - tak to vychází cca za 2,7 - 2,80 kč za kw komplet. Za 5,5 měsíců mám spotřebu tedy přesně 5000 kw v HDO a 300 kw za draho. Máme dům 150 m2, topíme na 24 v patře na 23. V koupelnách je asi víc. Tepelné čerpadlo mám Daikin Altherma 8 kw - vrtule na střeše a vnitřní jednotka - zásobník teplé vody 260 litrů. I s montáží po velké slevě a ze známosti cena 174 000 Kč. Měl jsem nabídku i na NIBE kolem 210 000 u tohoto to vycházelo podobně - jen jsem to ukecal níž. Daikin by měl být nějak lepší na ohřev vody v té nádrži je to nějak jinak řešené. Za 2 roky mi odešel termostat - display zčernal - pořád jsem se v tom vrtal. Čerpadlo mělo hodně startů - nakonec vyřešeno po roce - termostat přesunut do obýváku, kde je nastaveno 24, ale jede to i podle ekvitermu a topné křivky, kterou občas změním - záleží jestli mrzne nebo ne. Mám záruku 7 let - platba za prohlídku ročně 2000 - tj. za 7 let si připočtěte 14 000 k pořizovací ceně - tj. 188 000 Kč. Dle mě to není moc dobře zpracované na nastavování - někde jsem to i četl tuším. Možná bych dnes šel do NIBE - změna je život. Jinak jsem spokojen, předpokládám spotřebu za rok 8 - 9000 kw - nevím kolik dá dům v létě za měsíc, loni jsem to vůbec nesledoval. Co jsem byl ve 3 podobných domech, platili zálohy kolem 2000 kč měsíčně za vše a vešli se, ale netuším zda topili na 23 - 24 -)))) Bydlel jsem v paneláku a tam jsem se nazmrzal dost tak teď se budeme 30 let až do důchodu ohřívat. Chodíme doma v tričku a trenkách. Tepelné čerpadlo doporučuji - ceny začínají na 130 000 Fujitsu Siemens, Panasonic, Samsung - přes 180 - 200 000 Daikin, Nibe, a další - až po nejdražší 265 000 Kč - IVT, spoustu firem mě ale ujistilo, že to jejich vychvalované má spotřebu plus mínus stejnou a že to není takový zázrak, aby bylo o 80 000 dražší než ostatní tepelné čerpadla. Nechají se koupit i levná tepelná čerpadla za 80 000 od firem Pat a Mat, která jsou hlučná a když sepnou tak to slyší celá ulice - sám jsem to na vlastní oči viděl - jak to topí v jakém poměru netuším. Pořizovací cena 180 000 Kč - u novostavby - když půjdu do plynu plus komín plus krbové kamna - jsem skoro na stejno s cenou. Asi u tepelné ztráty od 5 kw se o tom nechá uvažovat. U tepelné ztráty 3 - 4 kw na dům je prý lepší topit eletrokotlem.
Odpovědět
@hbboy já dal za plynový kotel 80 tis., komín cca. 30 tis. Krbovky ještě nemáme, ale za 70 tis. krbovky kupovat určitě nebudu, možná tak max. 20 tis., takže 180 tis. vs. 130 tis. mi skoro nastejno nepřijde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 ale přijde, plynem topíš o 100 % dráž a tak zbývá dřevem a dělat si v 21 století kotelnu doma třeba v obýváku je aut rozdíl 50 000 je zanedbatelný, lidi prošustrujou při stavbě daleko víc - každý má jiné priority dotazující se ptal na zkušenosti a ne porovnávat náklady ???
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 tak ten zbytek ti možná vyváží rozdílná cena samotného tepla a pohodlí vs. práce kolem toho. navíc bereš v úvahu jen cenu kotle, ale co samotná přípojka? kdo ji nemá na pozemku a musí ji dělat, tak se to tím dost vyšvihne ;-)
Odpovědět
@hbboy Tak my jsme z paneláku a krbovkama topíme denně. Out si nepřipadáme. Topíme tak třetím rokem a naprostá spokojenost. Kolik lidí, tolik chutí. Ale co se týče ekonomické rozvahy a návratnosti, tak mají u NED smysl dvě řešení. Buď elektrokotel a komín nebo TČ. Pokud už chce někdo TČ a komín, tak už to není ekonomické. Návratnost je kdesi na 15-20 letech. Samozřejmě nemluvím o tom, že to někdo prostě chce. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Soused ma toto http://www.nosreti-cerpadla.cz/tepeln... A huci to potvora....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@username přítel právě vybíral i takové, která má velký výkon a není tak hlučné. že kdo dá slabší a jede mu furt na plno tak je to právě hlučné a lidem to vadí. kdo to má usazené hned u zdi, tak jim to vibruje. tak se nedivím, že po takových zkušenostech někdo tč začne zavrhovat. snad se nás toto týkat nebude, když to stálo tak hříšné peníze :-N dokonce chlapa přesvědčovali, že nám stačí to s menším výkonem, ale trval si na svém. nibe je považováno za špičku, tak snad nezklame. my měli s tč jasno, takže se jen vybíralo jaké. plyn jsme zvažovali dost krátce
Odpovědět
@milanor hodne jsme zvazovali, mimo jineho ( pozdni rozhodnuti, nutnost mereni pro hygienu....) se proti nemu postavila silna "domobrana" novych sousedu ;-) ....samozrejme by nam zakazat nic nemohli, ale byl to argument proti. Mame plyn, bydlime 3 mesice, topime 5 mesicu na 22-23 st. cely den-jsem na MD. Zalohy 2500kc a pres 5 tisic nam ted vraceli, tak snad to s temi platbami nebude tak spatne. U rodicu to maji 2 sousedi- jedno je LG a prakticky neni slyset-taky je celkem daleko, jedno nejake no name a to je celkem hlucne, v lete na zahrade je to otravne.
Odpovědět
@username tak tohle mluví za sebe: Hladina akustického výkonu ve venkovním prostoru 61,7 dB ..ještě tam chybí údaj v jaký je to měřený vzdálenosti...
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth Má to soused, hluková studie se nedělala, tak doufám že to odstíní garáž... Ale mám z toho strach :-S
Odpovědět
@plaintruth Hladina akustického výkonu ve venkovním prostoru je jediné plně porovnatelné číslo z hlediska hluku mezi tč a je nezávislé na vzdálenosti,nezaměnovat s akustickým tlakem který se udává v určité vzdálenosti,nejhlučnější tč mají akustický výkon přes 70dB nejméně hlučné jsem našel 53dB NIBE 2120 nebo REMKO 56 dB a to je obrovský rozdíl,soused má tč deDietrich akustický výkon 68 dB akustický tlak ve vzdálenosti 5 m 48dB a ve 150 metrech má 19 dB ,zatímco NIBE akustický výkon 53dB akustický tlak v 10 metrech 25 dB a ve 20 metrech má 19 dB.V noci na vesnici když je ticho,jenom v dálce lehký šum je 20 dB.
Odpovědět
@hbboy > děkuji, moc krásné shrnutí , já osobně se v současné době zaměřuji právě na takové ty "druhotné" značky co se TČ týče, takže mně zajímá Panasonic, Fujitsu, Samsung. Značky jako Daikin, Nibe, IVT si nechávám jako poslední možnost. Ještě se zeptám, funguje to u prodejců TČ podobně jako například u prodejců stavebního materiálu? Tzn. jdu pro materiál ve větším množství, ve dveřích hezky pozdravím a mám automaticky slevu třeba 30%?? :-) Mám se řídit přesně daným ceníkem na webu prodejce nebo se tato cena od reality lehce liší? Samozřejmě mi je jasné že případný cenový rozdíl nebude v rámci desítek procent ;-) Děkuji.
Odpovědět
@atilius > těmto úvahám se musím občas smát ač nejsem zrovna člověk z oboru :-) Takže elektrokotel + komín je ekonomický a TČ + komín už je neekonomický? To myslíte vážně? Skládačku komínu mám naceněn od Schiedela na 17tis.Kč, to Vám přijde v nákladech na celou stavbu už tak závratná částka? Ano, něco bude ještě práce za práci, takže ve finále kolik 20tis.Kč? Osobně mám také v plánu krbovou vložku, ani ne tak z důvodu setření ani romantiky :-) , ale z důvodu, že vlastníme lesy, takže dřevo defakto pouze za práci kterou do určité míry a kubíků beru jako relax.
Odpovědět
Profilova fotka
Heleďte tady je to těžké, dle mě na tom mají velké marže - a nechtějí dávat slevy. Já osobně jsem vybral systém který je v katalogu za 250 000 plus montáž. Pak jednou ročně mají akci 50 000 slevu - takže 200 000 plus montáž. Pak jsem dva krát osobně asi hodinu jednal s prodejcem a pak se asi měsíc dohadoval po emailech. Nakonec mi byla nabídnuta další sleva, ale nechtěli. Mám dva známé co mají panasonic a na svépomocí je i článek o Panasoniku a cena je tuším 130 000 kč http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/d... Prostě počítejte s částkou 130 - 200 000 kč, i když vám budou někteří nabízet i TČ za 80 000, to vás ale nebudou mít sousedi rádi - to bude kravál na celou ulici
Odpovědět
Profilova fotka
@milanor Řeknu Vám jeden případ - mám odběratele - docela finančně zajištěný muž - 56 let, má své lesy, celý život topí dřevem - luxus. Loni přešel na tepelné čerpadlo - ptám se proč. Odpověděl mi - víte už jsem unavený - celý život topím dřevem - každé polínko musím vzít 3 - 4 x do ruky - už mě to fakt nebaví. Ted to v září zapne, v březnu vypne, přes léto to bude v chodu jen na ohřev vody a cenu neřešil - podniká v oboru, sehnal vzorek za levno, ale je to automatizované a místo dělaní dřeva může jezdit na kole a věnovat se koníčkům. Takže asi tak - dřevo zdarma také není žádná výhra.
Odpovědět
@hbboy >nene, hlučné a "neznámé" čerpadlo nemám v plánu. S projektantem jsem měrný hluk řešil, není potřeba, navíc jsem poslední barák v zástavbě, čerpadlo budeme umisťovat jižní stranu kde už nikdo není a v dohledné době ani stavět nebude(církevní pozemek). Takže z hluku mám pouze obavy jenom co se mé osoby týče. Jak moc velké jsou ztráty ( tepelné i finanční) kdybych venkovní jednotku umístil někam k plotu a ne přímo ke zdi domu? Přímo na zeď rozhodně umisťoval jednotku nehodlám! Z jižní strany bude zarovnání terénu, takže zde bude zářez cca.1,2m ve vzdálenosti od baráku cca. 4,5m. Přijde mi, že tato zeď by byla celkem vhodná k umístění jednotky, co myslíte, je to blbost? Nedávno jsem se byl podívat na TČ vzduch/voda Fujitsu 11/12kw, v jednotce dvě vrtule, venkovní teplota 0 st. se silnými poryvy větru, byl jsem mile překvapen jak si jednotka jen tak ševelila.
Odpovědět
Profilova fotka
Fujitsu siemens je kolem těch 130 000 a ten se mi také líbí - do toho bych šel klidně také, ale nic horšího. Co jsem viděl čerpadla více než 9 kw tedy již dvou vrtulové - tak se mi zdála vždycky všechny hlučné. 2,5 roku zpět jsem obcházel v mínus 20 celé město a poslouchal a studoval zvuky, jaké čerpadlo jak hučí -))) Nevím já aby nebylo slyšet mám čerpadlo na střeše a vnitřní jednotku pod střechou v kotelně. Když je řekněme víc než mínus 5 tak je malinko slyšet - protože je technická hned vedle ložnice, zavřu dvoje dveře a je klid - hučí spíš čerpadlo vody, co honí vodu po domě, občas něco unitř. Jinak vrtuly jako takovou slyším jen když je velký mráz přes větrák co je v koupelně na střeše asi 3 metry od vrtule. Ale 340 dní v roce nemrzne - třeba takže těch 20 - 25 dní je to v klidu . Jsme trojdomky a nechtěl jsem nikdo otravovat hlukem. Soused má na střeše IVT - je to velká vysoká bedna - když je klid v noci tak je slyšet jeho vrtule. Moje vrtule přes atiku není ani vidět - ani slyšet. A v létě, když ohřívá 2 hodiny vodu a mám inventor tak nejede na plný výkon a není také nic slyšet. V zimě když vrtule běží, mají většinou lidi zavřená okna - trojska a také bych se být vámi nebál, že vás něco bude v noci rušit. A od jara do podzimu, kdy budete na zahradě se přeci netopí - jen ten ohřev vody.
Odpovědět
Profilova fotka
už jsem to sem párkrát dával tak dám ještě jednou
Odpovědět
@hbboy > o dřevu "zadarmo" mi nemusíte vyprávět :-) Rodiče tak topí také celý život, respektive 30let co postavili barák na vesnici. V dnešní době je to již technicky lépe řešené, kotle zplynovací jsou kvalitní, nepadne za sezonu tolik dřeva, k tomu akumulační nádrže i na TUV, na léto solární ohřev. ALE, dřevo se musí dělat dopředu, takže skladování je celkem problematické, za barákem jim leží dřeva na 5let, ale dělat se musí stejně protože musí být prostě co nejsušší, takže vynecháte jeden rok co se přípravy týče a za 6let budete topit buďto mokrým nebo vůbec. Vím, že to není jen tak, v počátku projektu jsem počítal se silnou krbovou vložkou, akumulační nádrže apod. , ale po zvážení na to kašlu, klasicky jednoduchou levnější vložku s jednoduchým rozvodem vzduchu do protilehlé části bungalovu. Komín bych pro jistotu stavěl tak jako tak, i kdybych pro něj neměl využití, takže vložka třeba ani nebude, ale budu mít přípravu kdyby něco, radši udělám komín které nebude mít využití než ho za pár let budu třeba potřebovat a budu ho muset dodělat, to fakt asi nikdo nechce!
Odpovědět
Profilova fotka
No přesně tak - v projektu mám elektrokotel - udělal jsem komín schiedel 12 metrů vysoký ze sklepa až nad střechu 2 metry za 50 000 po slevě za 35 000 a nyní jsem otvor na nasávání vzduchu a otvor do komína zazdil - normálně jen polyš a štuk, kdyby se někdy mělo topit v komíně tak ho jen vymlátím a zapojím kamna. Jenže tepla je tu tolik a bez námahy, že prostě oheň a krb do obýváku nechceme. Přesně kvůli tomu dřevu, přípravě, to ten můj odběratel majitel velké instalatérské prodejny vzdal a chce mít klid a věnovat se něčemu jinému než dělání dřeva, i když ho měl relativně zadarmo ze svého lesa.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanor slevu si sice můžeš vyptat, ale u nás to byla jen kosmetika, kde se to jako sleva tvářilo. naopak tam bylo spousta kliček, které nebyly přesně specifikované, různé vícenáklady, na kterých by to nakonec naskákalo snad ještě dráž než to původně mělo být. myslím, že těžili i z toho, že zrovna byla velká poptávka a výrobce nestíhal vyrábět a na tč byla čekací listina :-N tak proč ty lidi neobrat o víc, že?
Odpovědět
Profilova fotka
@milanor my tedy nebudeme mít tč přímo na zdi. bude pár desítek cm od ní. nedávno jsem to stejné viděla u jiného domu a taky to neměli nalepené na zdi domu. nám stojí za domem, těm druhým stálo před domem. když jsem procházela, tak mě zaujalo velikostí a že ho také plánujeme, rozhodně ne hlukem :-)
Odpovědět
@milanor K elektrokotli je potřeba druhý zdroj a tím je většinou komín, resp kamna, vložka. TČ má mnohem větší investiční náklady, kde u NED domů je návratnost kdesi mezi 10 a 15 lety, takže si zvyšovat náklady ještě komínem je blbost. A to v tom není žádná údržba, i když vám samozřejmě prodejce bude tvrdit, že kompresor vydrží v pohodě deset a i více let. Navíc kouknu do ceníku Schiedelu a komín absolut začíná na 30t a končí na 130t, takže asi záleží, co si taky kdo pořídí;)
Odpovědět
Osobně ho v žádném případě neplánuji dát přímo na obvodovou zeď i kdyby výrobce sliboval cokoliv. Buď to bude jako máte vy cca.10/15cm od obvodové zdi nebo jak jsem již v některých případech viděl tak na hranici pozemku. Na této hranici pozemku bude onen 1,2m vysoký zářez ( stavba v mírném svahu ) tento schod bude něčím vyzděn ( tvárnice, palisády ) a přemýšlel jsem zavěsit jednotku na tento schod. Proč o tom přemýšlím? Jednotka bude kvůli slunečním paprskům a nejbližší vzdálenosti do TM právě na jižní straně, na jižní straně máme plánovaný obývací pokoj s kuchyní, čerpadlo se bude v případě že bude umístěno hned vedle domu přímo mezi jedním oknem z obývacího pokoje které je na J stranu a oknem z kuchyně které je na Z stranu. Takže mám jedině obavy aby v případě ať už zimního nebo letního větrání nebyl hluk ventilátoru otravný. Ale zase, v zimně se tak moc nevětrá, a v létě když jsou otevřená okna se bude nahřívat max. teplá voda a to netrvá počítám tak dlouhou a beztak v létě člověk neleží doma u bedny ale je radši někde venku. Jinak v plánu mám značku již zmíněnou, rozděleno na vnitřní a venkovní jednotku, dělanou aku nádrž na výhřev domu i TUV, dle prvotního odhadu bude stačit 9kw jednotka. Nevím jak je to přesně s tím výpočtem ale většinou mi byla doporučena jednotka invertorová o síle spíše poddimenzované vůči TZ domu a to z důvodu zatížení jednotky jako takové, lineárnost chodu, prostě tam nejsou takové výkyvy a počty startů kde trpí kompresor prý nejvíce.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?