Vzduch-voda a vzduchotechnika NEBO vzduch-vzduch, topení elektřinou, bojler a klimatizace?

Dobrý den, žijeme v bytě ve městě, topení máme centrální (klasické radiátory), vodu ohříváme elektrickým bojlerem a máme vzduchotechniku Nilan s přichlazováním (umí i topit, to ale nevyužíváme). Plánujeme stavbu rodinného domu (bungalow do 150m podlahové plochy, orientace jiho-západ, dům 500m nad mořem, stavba zřejmě dřevostavba, ideálně v pasivu s FVE) a chceme mít zajištěný stejný komfort jako v bytě - celoroční teplotu cca 22 stupňů. Po přečtení několik článků se mi zdá jako aktuální standard tepelné čerpadlo vzduch-voda na podlahové topení a ohřev vody v kombinaci se vzduchotechnikou (bez přichlazování). 1) Je reálné při kombinaci uvedeného tepelného čerpadla a vzduchotechniky zajistit v létě vnitřní teplotu domu oněh 22 stupňů aniž by dům disponoval VZD s příchlazováním, nebo případně klimatizaci? 2) Alternativní cesta se mi jeví jako použití elektrického podlahového topení v kombinaci s elektrickým bojlerem, vzduchotechnikou a klasickou klimatizační jednotkou / tepelným čerpadlem vzduch-vzduch. Na tomto alternativním řešení se mi líbí, že nabízí 4 samostatné a jednoduché systémy, kde když se mi 1 porouchá, je levné ho vyměnit a zároveň to nezkomplikuje chod domácnosti. Jaké vidíte v tomto alternativním řešení problémy? Budu rád za podnětné komentáře, klidně i s odkazy na články k načtení. Díkes 😎
Odpovědět
Profilova fotka
1) Ne. 2) Negativa: pořizovací náklady, provozní náklady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

1) Ne. 2) Negativa: pořizovací náklady, provozní …
@pyramis Díky za rychlou odpoveď Ohledně 2) pořizovací náklady - zkouším to počítat a vyjde mi alternativní varianta levnější. Kde jsem udělal chybu? Klasika - Tepelné čerpadlo vzduch-voda, 400.000 Kč - Teplovodní rozvody v podlaze (práce a materiál), 100.000 Kč - Vzduchotechnika (práce a materiál), 200.000 Kč Celkem 700.000 Kč Alternativa - Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch / klimatizace, 150.000 Kč - Elektrické fólie v podlaze (práce a materiál), 80.000 Kč - Vzduchotechnika (práce a materiál), 200.000 Kč - Elektrický bojler, 20.000 Kč Celkem 450.000 Kč
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

@pyramis Díky za rychlou odpoveď Ohledně 2) poři…
@cast wtf tepelné čerpadlo vzduch voda za 400k když chcete stavět pasiv? To snad ne. 😂
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

@pyramis Díky za rychlou odpoveď Ohledně 2) poři…
@cast TC Panasonic Aquarea 5kW s 200l nadrzou na TUV Drazice - 200k Kc (material + montaz).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@cast wtf tepelné čerpadlo vzduch voda za 400k kd…
@rumcajk děkuji za odpověď. Je ta cena podle Vás málo nebo hodně? Proč je podle Vás tepelné čerpadlo špatné do pasivního domu?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od deto_oesya:

@cast TC Panasonic Aquarea 5kW s 200l nadrzou na…
@deto_oesya děkuji za odpověď. Ve svém výpočtu jsem vycházel z cen na https://acond.cz/tepelna-cerpadla/cas... kde je uvedeno 350k - 400k včetně instalace. Musím nastudovat jaký je mezi Vaším TČ a Acond rozdíl, ale téměř dvojnásobná cena tedy velký skok.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

@deto_oesya děkuji za odpověď. Ve svém výpočtu js…
@cast tu nejde spíše o to že TC ne ale že do pasivu vám stačí slabé TC kde jsou náklady na pořízení menší nemusíte kupovat výkone TC. Jinak k: 1) teplota v létě bude vyšší záleží podle oken a stínění. 2) nedoporučuji dávat do podlahy topné rohože. Protože už na pořád budete závislí čistě na El. Při použití vodovodního PT třeba i s elektrokotlem tak můžete pořád pořídit jiný zdroj tepla a vytápět. Kdo ví co bude za technologie za 10 let třeba budem topit vodíkem.
Odpovědět
Pasiv se počítá do 15kw/m2 za rok . Tedy pokuď budete mít 150m2 , tak bude potřeba k vytápění cca 2100kw za rok . Kolik tedy zaplatíte za elektřinu přímotopem ? Odhaduji to cca na 10ti. ročně . návratnost tepelného čerpadla ? Pak také záleží kolik vyšploucháte TUV . A podle toho se zařídit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

@deto_oesya děkuji za odpověď. Ve svém výpočtu js…
@cast Pokud opravdu stavíte pasiv, tak bych se na TČ vykašlal a radši zvětšil FVE. Jde o to, že v pasivu klidně budete mít polovinu spotřeby na topení a ohřev TUV a druhou polovinu za paušály a ostatní spotřebu. TČ ale pomůže jen topením a TUV. Proti tomu FVE sníží celkové náklady. Do podlahy bych taky spíše doporučil teplovodní trubky a určitě na folie.
Odpovědět
1) Jste 500 metrů nad mořem, takže vlastně podhůří, takže i nižší okolní teplota. TČ s chlazením do podlahovky a předokenními žaluziemi by novostavbu uchladit mohlo. 2) Pokud chcete topit klimatizací vzduch/vzduch, tak proč vůbec dávat nějaké topení do podlahy? V druhém případě může být problém s PENB, vodu přeci jen budete ohřívat čistě elektřinou, takže asi budete muset přidat FVE v rámci projektu - takže na FVE nedostanete dotaci.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od cast:

Dobrý den, žijeme v bytě ve městě, topení máme ce…
@cast Tak, pokud máte takový cenový rozdíl mezi oběma TČ, tsk pak jen provozní náklady. Náklady na ohřev vody budou u boileru podobné jako za vytápění, pokud je vás víc (4+), tak i vyšší. Ale hodně s tim pomůže ta FV, to je jasné.
Odpovědět
Profilova fotka
1) Nie. Dôvod? Pri drevostavbe je teplota 22°C ťažko udržiteľná, pretože nemáte akumulačnú hmotu, ktorá by to teplo (chlad) držala. V pasíve musíte mať rekuperáciu a tá rýchlo vymení vzduch v dome a zmení jeho teplotu. Rátajte aj so žalúziami na JV, J a JZ. Bez tých to nejde. 2) Toľko systémov kombinovať je nezmysel. Navyše elektrická podlahovka je k ničomu, pretože cez zimu kedy je potreba tepla najväčšia je na 90% dňa zamračené a ak vyrobíte 4kWh denne, tak budete radi (mám dvoch kolegov, čo majú FVE, obaja 10kWp panelov a štatistiky dávajú jasnú predstavu). Páliť elektriku v pomere 1:1 je nezmysel s aktuálnymi cenami a lepšie to už nebude. Preto je výhodné TČ, ktoré vyrobí 4-6x viac tepelnej energie ako spotrebuje. Mám 165m2 poschodový dom v pasíve, TZ 2.7kW, ak chcete, tak sa pýtajte.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?