Užívání domu před kolaudací, je to možné a legální?

Hezký den, za cca měsíc budeme finishovat dům a bude připraven k nastěhování. Jak je to prosím s užíváním domu bez proběhlé kolaudace? Na zdejším stav. úřadě jsou slušné čekačky a po podání žádosti se čeká 1-2 měsíce než se k tomu někdo dostane.. Což je čas který nemáme a potřebujeme už bydlet. Za měsíc rodím a do našeho našeho 2kk se ve čtyřech už nevměstnáme... Je to "legální" nebo hrozí nějaký postih/pokuta? Případně existuje něco jako "povolení k užívání před kolaudací" zkrátka máme o tom stav. úřad informovat? Díky moc za info
Odpovědět
1
2
Bydlet dovoleno není. Nechápu jaké cekacky. Pokud vím, tak se podá oznámení a pokud úřad užívání do 30 dnů nezakaze, tak je to povolené.
Odpovědět
@charvat1976 Až budete mít hotovo, zajdete s geometrákem na stavební úřad a zažádáte o přidělení čísla popisného, což je zároveň ohlášení dokončení stavby. Jestli z uřadu přijdou nebo ne, je na nich. Nám ani nepřišli a poslali vyrozumnění o přidělení č.p.. Ale všechny revize, hlásiče i hasičáky jsme měli. Jinak asi můžete jako správný hospodář hlídat svůj majetek 🙂 https://stavimbydlim.cz/zadost-o-prid...
Odpovědět
@martin_s Ale prosím vás. Z domu vás nikdo nevykáže atp. Prakticky to není vůbec žádný problém a v okolí vím o 3 domech, kde lidi normálně bydleli před "kolaudací". Klídeček.
Odpovědět
@charvat1976 Jinak jestli nemáte ten geometrický plán, tak máte nejvyšší čas zavolat geodeta.
Odpovědět
@martin_s Tohle uz nekolik let neplati.
Odpovědět
Jedine, k cemu urad potrebujete, je potvrzeni, ze stavba je dokoncena, abyste ziskali cislo popisne a pridelili vam popelnici. A zapsali vas dum do RUIANu, kdyby k vam jely zachranne slozky. Obstarejte si cestne prohlaseni stavbyvedouciho, ze stavba je postavena podle overene projektove dokumentace. A poridila geometricky plan, bez ktereho vam stavbu do katastru nezapisou.
Odpovědět
@kofejn Presne tak. Leda by urednik stanoval pred domem, aby zkontroloval, jestli se v noci sviti za ucelem stavby nebo bydleni. Ale hlidani stavby pres noc trestne neni 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Zrovna příští týden kolaudujeme, bydlíme už druhý rok. Vyběhala jsem všechny papíry potřebné ke kolaudaci a včera jsem si byla domluvit termín. U nás mají volno prakticky hned druhý den
Odpovědět
@charvat1976 my se nastěhovali v srpnu a v prosinci jsme řešili oficiálně oznámení o užívání. Pochybuju, že úředník bude objíždět novostavby, jestli tam někdo nebydlí a nemá to úředně posvěcené.
Odpovědět
@charvat1976 Na vědomost se dává, že OD ROKU 2018 SE RODINNÉ DOMY NEKOLAUDUJÍ!!! Stavební úřad provádí pouze tzv. závěrečnou kontrolní prohlídku. Ta ale slouží pouze pro to, aby bylo možné stavbu zapsat do katastru nemovitostí, s tím souvisí možnost přidělit jí číslo popisné, následně mít tam zapsaný trvalý pobyt, možnost vyřídit si změnu adresy v OP, ŘP a podobně. Není to ale žádný souhlas nebo povolení užívání, toto je pouze a jen na odpovědnosti stavebníka, zda už tam chce bydlet nebo ne. Takže pokud se chcete jen nastěhovat a bydlet tam, než si vyřídíte všechny doklady potřebné pro zápis do KN a další věci, klidně se nastěhujte a bydlete. Je to na Vaši osobní odpovědnost, jestli už máte dům řádně dostavěný, zda máte všechny revize atd. Žádná sankce Vám ale za nastěhování v žádném případě nehrozí.
Odpovědět
Profilova fotka
3,5 roku jsme do loňského podzimu bydleli bez kolaudace.Žádný problém, až na komunální odpad. Dobrého půl roku mě trvalo zpětně sehnat všechny razítka, papíry, revize atd 😄
Odpovědět
@milanq Ony se nekolaudovaly ani pred r. 2018, jen se v nich povolovalo uzivani. Teda v beznych RD, povolenych (ohlasenych) podle noveho stavebniho zakona. Ale to slovo "kolaudace" uz asi ze slovniku nikdy nezmizi.
Odpovědět
Článek se načítá
Pozor na pojisteni-u nas ve vedlejsi vesnici takhle od pracky vyhorel dum, ve kterem majitele cca rok bydleli, ale nemeli zkolaudovano a nic nedostali... Takze tohle bych si pohlidala.
Odpovědět
@puhelin Jasně. To píšu právě proto, že ta "kolaudace" je každému zřejmá, aby si to lidi nepletli. @kekita To už neplatí. Právě proto, že se už nekolauduje. A pokud to bylo už po r. 2018, tak měli problém s pojišťovnou nikoliv kvůli chybějící kolaudaci, ale kvůli chybějícím jiným věcem (např. revize elektro, absence hasicího přístroje nebo kouřového hlásiče, nedostatečná smlouva s pojišťovnou, nebo cokoliv jiného...).
Odpovědět
@milanq Jen vsuvka... Vzpominam si, jak okolo roku 2016 pozadovaly banky stale doklad o kolaudaci (rozhodnuti, nebo kolaudacni souhlas), protoze stavebnici to meli v pozadavcich. Tak jsme byli na urade domluveni, ze napisou Souhlas s uzivanim stavby a pod to kurzivou neco ve smyslu "podle stareho st. zakona nazyvano kolaudace", protoze financni poradci Souhlas s uzivanim odmitali prijmout.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s píše naprostý nesmysl. Samozřejmě, že před kolaudací v domě bydlet můžete, bydleli jsme tak 2 roky a spousta lidí kolem taky. Není v tom žádný problém, nikdo Vám to zakázat nemůže
Odpovědět
@puhelin mohla bych se zeptat, také budeme brzy dokončovat. Z úřadu máme seznam cca 20 dokumentů (geometrák, revize atd), co musíme dokládat. Stačí k nim tedy přidat jen žádost o přidělení č.p., nebo musíme mít ještě žádost o vydání kolaudačního souhlasu? Díky
Odpovědět
@rosiemary žádost o vydání kolaudačního souhlasu ne, to spíš oznámení o dokončení stavby, koukněte na webové stránky vašeho úřadu, často tam bývá formulář.
Odpovědět
@puhelin to souhlasím. My musíme dodat záznam o kolaudaci než banka vyplatí poslední peníze z hypotéky ( no tedy výpis z katastru, ale ten je až po kolaudaci)
Odpovědět
@rosiemary Jak pise @sokil . Oni vam potvrdi, ze jste stavbu dokoncili.
Odpovědět
@sokil oni tam jsou právě oba formuláře, tak si nejsem jistá. Paní na úřadě je trošku ostřejší, tak ji moc nechci prudit.
Odpovědět
@artep1987 A co teda budete dokladat, kdyz kolaudacni souhlas uz se nevydava? Radeji se na to asi zeptejte uz ted, at to vyjednate s bankou a nezdrzujete se pak.
Odpovědět
@rosiemary Z jakeho roku mate dum povoleny?
Odpovědět
@rosiemary Jak jsem to pochopil já, oznámení o dokončení stavby není pro novostavbu RD, ale třeba garáž či přístavby. Takže jsem vyplnil formulář o přidělení č.p. a přiložil jen geometrák a nic jiného, protože prohlašuju, že dům je dokončen. To jsou ty všechny revize atd. Naštěstí u nás na stavebním úřadě jsou normální lidi.
Odpovědět
@petta33 Paní chytrá, když víte, že píšu naprostý nesmysl, tak mi to prosím vysvětlete s ohledem na výklad stavebního zákona v § 119 a § 120, případně jiných. Ještě mi pak vysvětlete, jak Vám to nemůže nikdo zakázat, když § 120, odst. 2 začíná slovy: "Stavební úřad užívání stavby zakáže,...". Hlavně se odproste od argumentů, že to tak někdo dělal, a že je to v pořádku dle zákona. To jsou argumenty, jakože Vy překračujete povolenou rychlost a hodně lidí také, tak je to taky OK.
Odpovědět
@puhelin máte pravdu, teď koukám online - musíme dodat "Výpis z katastru nemovitostí – s vlastnickým právem" což bude ale až po "kolaudaci" tedy po schválení užívání a až bude vydané č.p. Nám staví firma (je nyní i vlastníkem pozemku, tedy "developer") - zbytek částky na dům (50%) až po předání domu a hlavně přepsání na katastru. Ale jinak se dá dům užívat po domluvě i předtím. Stejně jsem to měla před pár lety s bytem. Developer měl zpoždění s kolaudaci - tedy aby došlo k oficiálnímu přepisu na katastru, ale byty do užívání nám předal už 5 měsíců předtím. Normálně se tam všichni postupně nastěhovali a nikdo neřešil, zda už je to ofiko schválené - jediný problém je s pojištěním a dle smluv o prodeji také s poslední splátkou hypotéky, ale to už je spíše problém stavebníka.
Odpovědět
@martin_s Možná je to tím, že § 120 je již více než 4 roky zrušený. 🙂 Zkuste si najít platné znění zákona.
Odpovědět
@martin_s https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-...
Odpovědět
@artep1987 Mozna by slo pojistit rozestavenou stavbu, ale jestli to jde i kdyz je to developersky projekt netusim. U svepomocnych staveb to jde.
Odpovědět
@milanq Děkuji za připomínku. Užívání stavby nelze zakázat ani podle odst.5 §134?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?