Centrální vysavač - promáčklé potrubí

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc nebo alespoň informaci. Při stavbě RD jsem pořídil centrální vysavač se systémem ukrytí dvou 12m hadic do zdi. Systém potrubí byl instalován po hrubé stavbě, poté přišli na řadu další profese (rozvody el., sádrokartony, podl. topení, betonáři, obkladač....). Když se cca před měsícem nainstaloval a poprvé spustil CV, tak bylo zjištěno, že jedna hadice zajíždí do zdi jen z poloviny (něco jí brání). Minulý týden ta samá firma přivezla kameru a zjistili, že je potrubí po 6m částečně promáčklé - viz. přiložené foto (vypadá to, že není porušené - vysavač funguje bez problému) a 1m za prvním promáčknutí je ještě jedno. Pánové z firmy mi dali na výběr 3 možnosti - vydělat z podlahy promáčklí kus a vyměnit (ale vzhledem k podlahovému topení to je velký problém) nebo zkrátit 12m na polovinu (s výsledkem, že se nedostanu do všech míst v domě) nebo poslední možnost (nechat hadici vcelku stočenou v krabici, popřípadě ji mít někde pověšenou). Hledám na internetu nějaké bezvýkopové řešení, jak potrubí roztáhnout zevnitř, popřípadě vyfrézovat, ale nacházím systémy týkající se pouze kanalizací (pán zabývající se touto technologií mi řekl, že by to určitě nefrézoval, bál by se, že potrubí praskne). Hadice od vysavače je široká 4cm, potrubí bude o malinko větší, ale kvůli těsnosti né o moc. Lze použít bezvýkopová technologie i na tak malé průměry? Popřípadě napadlo by Vás jiné řešení? Předem mnohokrát děkuju za jakoukoliv odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@fatte Určitě bych nezkracoval to je blbost, průměr té trubky je 5 cm, sám jsem teď dělal rozvody cv na domě ta trubka je docela měkká a když jsem ji se pokusil zkrátit pomocí kleští stříhacích tak se zmáčkla a pak vrátila zpět u vás bude problém že ji něco brání se dostat zpět do původní polohy, pokud není schovaná v polystyrenu a je zalitá v betonu tak s tím nikdo nic neudělá nějakou technologií zevnitř, navíc frézování taky nepřipadá v úvahu protože stěny té trubky jsou tak 2-3 mm. Nicméně vám zbývají dvě možnosti buď nechat hadici viset, nebo prostě najít zmáčklé místo a opatrně vy bourat podlahu tak aby se nepoškodilo topení což lze pomocí termokamery zjistit polohu trubek a pak bourat, teď už jen zvážit co je pro vás přijatelné zdali bourat nebo nechat viset. Jinak ty hlavní ležaté rozvody cv jsem dělal až po omitkach kdy jsem pokládal polystyren právě z možného poškození trubky při omítkách. Osobně pokud by hadice byla někde v technické ne na očích tak bych ji nechal viset, pokud by byla viditelná v chodbě tak bych boural a vyměnil poškozený kus.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Mockrát děkuji za názor. Tak nějak jsme si zvykli mít hadici stočenou v tech. místnosti a myslím, že i do budoucna to bude pro nás nejideálnější řešení 😉 Ještě jednou díky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?