Kontrola stavby stavebním úřadem. Je povinen ohlašovat předem návštěvu stavby?

Profilova fotka
Dobrý den, zajímalo by mě zda někdo nevíte jestli stavební úřad je povinen ohlašovat kontrolní návštěvu stavby předem i v případě, že předmět kontroly je přístupný z veřejného prostranství. Jde mi o to, že valcime se sousedem, nedodržuje podmínky stanovené v kolaudacnim rozhodnutí, když na to upozornim sú tak mu ohlásí kontrolu, on to dá na dobu kontroly do pořádku a po kontrole zas jede ve svým. Přitom se jedná o věc, která je dobre viditelná že silnice, tedy sú při kontrole nepotřebuje vstupovat do objektu.
Odpovědět
Jestli je soused s uradem jedna ruka (vypada to tak), je mozne ty problemove veci nafotit a podat podnet k prosetreni. Budou mit na fotografiich dukaz, vse bude zaevidovane a oni se tim budou muset zabyvat, s dukazem.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin nafocení samozřejmě mám...ale bylo mi řečeno, že podstatná je prohlídka od nich. Tak nechápu ten smysl...upozornit někoho, že přijdu zkontrolovat jestli něco neporušuje...jen blbec by to nedal před kontrolou do pořádku, pak ty prohlídky postrádají smysl.
Odpovědět
@lin18 Nu, nevím co to je za problém, ale opravdu vám to tak vadí? Pokud je soused schopen to odstranit během krátké doby, tak to nebude nic velkého. A je to něco trvalého nebo to s koncem stavby pomine? Zvážil bych, jestli mi to vůbec stojí za to se angažovat. Tohle je totiž začátek nekonečného příběhu a budoucích skvělých sousedských vztahů. Osobně si myslím, že kontrolní prohlídky (mimo plánované) může stavební úřad provádět i bez ohlášení a nemusí je předem oznamovat, ale je tu asi jiný problém. Žijeme snad v právním státě a nikdo cizí nesmí (až na vyjmenované výjimky) vstupovat do domu nebo na ohrazený pozemek jiného bez jeho svolení. Kdyby to úředník udělal, dopouští se hned trestného činu a to si asi nikdo jen tak nelajzne. Navíc výsledky takové kontroly by byly snadno a úspěšně napadnutelné. (Se sankcí minimálně pro úředníka po kterém to chcete.) Navíc soused je účastníkem takového řízení-prohlídky a on nebo jeho zástupce má nezpochybnitelné právo se tohoto správního úkonu účastnit a úspěšně by asi napadl fakt, že nebyl informován, nemohl tedy svoje zákonné právo uplatnit a celou prohlídku by takto úplně zpochybnil. Fotografie je dobrá jako podklad k podání podnětu, jako indicie, ale samotná fotka bez prošetření situace se jako důkaz nedá použít. (Stále nevíme o co konkrétně jde, ale soused může fotku zpochybnit například tím, že zachycuje mimořádnou situaci, že neodpovídá skutečnosti, že zkresluje reálný stav....možností je spousta.) A jsme na začátku. Na základě fotky lze naplánovat mimořádnou kontrolu....oznámit staviteli....úklid.... kontrola...návrat do původního stavu..... a může začít další kolečko :-)
Odpovědět
Profilova fotka
bylo by dobre uvest, ceho se to porusovani tyka?
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 @mr_falko Ono je to složitější, proto to píšu takto obecně. Jde o to, že valcime se sousedem, který provozuje ve dvoře zahrádku. Od sú má povoleno do 22.00 což soustavně porušuje. Já volám policii, která ale nemá do objektu přístup, takže nemůže nic zkontrolovat. A můj dotaz se týká cedule parkování...od sú má nařízeno, že musí mít ve dvoře parkoviště pro návštěvníky, tedy musí mít v době provozu otevřený vjezd. On ceduli parkování ve dvoře sundá, tím pádem mu policie nemůže dát pokutu, že nemá parkoviště přístupné a zároveň se tedy nedostanou do objektu ke kontrole provozu. Tedy pokud by tam ceduli měl, tak musí mít otevřeno a policie může zkontrolovat nebo bude mít zavřeno a policie může pokutovat. Když ceduli oddělá a zavře vjezd tak policie nemůže nic. Takže se tu ptám na kontrolu té cedule, která je viditelná že silnice....ačkoliv samozřejmě nejde o tu ceduli, ale v důsledku o možnost kontroly porušování provozní doby zahrádky.
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 chapu a pamatuju se na tvuj minuly prispevek, kde se tahle pseudo hospoda resila. Na tohle by fotky zcela urcite meli stacit, popripade video
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 jinak mi spis nesedi ta prislusnost sú k reseni sousedskych nebo obecnych vztahu, neni tohle spis na policii?
Odpovědět
@lin18 Opravdu ten cas stanovil st. urad? Nebyla to spis obec?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin mají to stanoveno přímo v podmínkách povolení od sú @mr_falko to je právě problém, že policie nesmí do objektu, když jsou zavřené dveře. Takže oni vesele sedí dál, policie nemůže udělat zápis, že tam sedí a na sú mi bez zápisu od policie věřit nebudou. Fakt je to tady Kocourkov a kdo zákony dodržovat nechce tak nemusí....vymahatelnost práva nulová....
Odpovědět
@lin18 Nevím jakým způsobem (podle čeho) by chtěla policie pokutovat někoho za to, že má na svém pozemku parkoviště, odstraní označení parkoviště a neumožní tam autům parkovat. A zase nechápu, proč by tam neměla mít policie možnost vstoupit pokud je to podnik a jsou to veřejnosti přístupné prostory § 41 odst. 1 a odst. 2 zákona o policii č. 273/2008, ale jde o to, jestli mají ten důvod tam vstupovat. Pokud provozovatel porušuje nařízení SÚ, mělo by asi něco dělat SÚ. Pokud noční klid, bylo by dobré, kdyby město mělo alespoň vyhlášku, kde bude doba nočního klidu upravena. Jsou obce, které to nemají.
Odpovědět
@lin18 A nevychazi ta podminka ze zavazneho stanoviska nektereho z dotcenych organu? Pise se to u tech podminek...
Odpovědět
@lin18 a co policii pustit na vas pozemek? Je to sileny boj, pokud v tom soused umi chodit rekne, ze tam ma kamarady a nikdo mu nic nemuze.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@r4d3k74 mít parkoviště a označené je taky podmínkou kolaudace ;) Policie tam nesmí pokud je zavřeno, takže majitel zavře a hostí sedí dál....pokud by tam byla cedule tak můžou dát pokutu, že parkoviště nebylo přístupné... @puhelin je to psané jen v podmínkách kolaudace @bamak to bych mohla...kdyby měla policie zájem. Jenže já je otravuju, v podstatě po nich opakovaně chci, aby přijeli jen zdokumentovat stav....takže pro ně jednodušší odjet a napsat, že do objektu neměli přístup Šíleně to opravdu je.... nicméně si myslím, že pokud objekt má účel užívání jen komerční tak výmluva na kamarády neobstojí....
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 Není pravda. Úředník má průkazku, na které je napsané, že má právo vstupovat na cizí pozemky. Nemůže jen tak vstupovat do obydlí. A co se týká kontrolních prohlídek, může ji provést i bez předchozí výzvy vlastníka, pokud by to zmařilo účel prohlídky. Je to někde ve správním řádu (provádění důkazů), ale z hlavy paragraf fakt nevím. Jako sousedi (účastníci řízení) asi máte jejich rozhodnutí. Podívej se, kdo tu podmínku dal do řízení. Už to tady psala @puhelin Může to být některý z dotčených orgánů - jejich podmínky ze závazných stanovisek SÚ přepisuje do rozhodnutí. Tohle si tipuji buď na silniční správní úřad (jde o dopravu v klidu) a nebo hygiena (provozní řád), ale může to být i podmínka SÚ.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka děkuji, v kolaudacnim rozhodnutí jsou jen vypsané podmínky, a úplně na závěr jsou vypsané všechny dotčené orgány...takže asi nezjistíme, který konkrétní orgán dál podnět ke které podmínce. Jenže u nás prostě sú hraje panu podnikateli na ruku....není to nic prokazatelného takže posílat výš nemá cenu, ale jsem bezmocná Děkuji všem za rady....už jsem se rozhodla dům prodat...stavěli jsme ho svépomocí sedm let, bydlíme tu 15 let, narodily se nám tu obě děti....ale prostě v našem státě si každý může dělat co chce...a vymahatelnost nulová....
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 Tak to je smutné rozhodnutí, ale přeji tvé rodině, aby to nakonec bylo rozhodnutí šťastné. Asi tě to neutěší, ale je to tak nejen u vás. Myslím si, že prapůvod problému je fakt, že SÚ není samostatným úřadem, jako je třeba finančák. Na ten si nikdo moc nedovolí. Ale SÚ spadají pod obce a představitelé obcí využívají svou moc i tam, kde by neměli. Jeden nejmenovaný SÚ je šikanován starostou opravdu nehorázným způsobem - požadavky výměny referentů a škrtlé prémie, když nejdou na ruku podnikatelům. Někdy je velmi těžké pracovat poctivě podle zákona. Ale jak je to u vás, to samozřejmě nevím.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?