Podlahové topení

Dobrý den, mému vodaři se stalo, že nám do podlahového topení omylem dopustil směs pro solární systémy cosmosol xenon. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost? Může to tam zůstat? Předpokládám, že v podlahovém topení máme normálně vodu...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od koblih13:

Dobrý den, mému vodaři se stalo, že nám do podlah…
@koblih13 trubky to nevyžere, čerpadlo taky ne, nevím teda jak je to možné pustit do PT místo do soláru, nicméně nic se nestane.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@koblih13 trubky to nevyžere, čerpadlo taky ne,…
@vladimir_sacha Super, děkuji za odpověď!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od koblih13:

@vladimir_sacha Super, děkuji za odpověď!
@koblih13 Vzhledem k renomé pana Vladimíra na tomto fóru, kdy téměř vše je opačně než říká (lze jednoduše dohledat), Vám doporučuji velkou obezřetnost. Jinak co se týká Vašeho dotazu, tak do podlahového topení se nedává čistá voda, ale náplň s inhibitorem, kvůli udržení systému (regulace i potrubí) bez suspendovaných látek a korozních nečistot. Jestli je v pořádku ten Váš cosmopol, to fakt nevím. Zkuste opravdového odborníka, vodaře nebo topenáře.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@koblih13 Vzhledem k renomé pana Vladimíra na to…
@jozkakomosny "nedává čistá voda" - pohyboval jsem se na několika stavbách a všude se dávala jen čistá voda, i u mě tam přišla. Nikde s tím problém není.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od wacko:

@jozkakomosny "nedává čistá voda" - pohyboval jse…
@wacko Zkuste si o tom něco aspoň přečíst.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@wacko Zkuste si o tom něco aspoň přečíst.
@jozkakomosny My máme taky obyč vodu a za celou dobu nic, topení je napuštěno od roku 2009 a je v tom jedna voda, žádné čistění, nic.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@jozkakomosny My máme taky obyč vodu a za celou…
@vladimir_sacha Tak u Vás mě to nepřekvapuje. Ale neraďte to ostatním, je to buď hloupost nebo neznalost a důsledky za těch pár korun navíc nestojí. Jinak každý vodař bere přidání inhibitoru jako naprostou samozřejmost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@vladimir_sacha Tak u Vás mě to nepřekvapuje. Al…
@jozkakomosny Ona se udělá v topení taková ta černá kalná voda a je to v pořádku potom.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@jozkakomosny Ona se udělá v topení taková ta če…
@vladimir_sacha K tomu už fakt není co říct.
Odpovědět
Takže, pánové, na základě vašich informací (děkuji za ně) jsem zjistil a oslovil výrobce kapaliny Cosmosol xenon a vyjádření je následující: Pokud je v systému pouze tato kapalina - je to v pořádku, protože součástí této kapaliny je zmiňovaný inhibitor, který chrání všechny kovové prvky před korozí. Pokud se ale tato kapalina naředila vodou - což je můj případ - je to docela problematické, protože v celkové směsi je málo toho inhibitoru a naopak glykol, který tvoří velkou část kapaliny je mnohem více korozivní - tzn. je potřeba to komplet vypustit, propláchnout a napustit znovu. Pokud použiji pouze vodu - je potřeba opět do vody nalít nějaký inhibitor (říkal, že to stojí cca 500Kč na 100l kapaliny). Samotná voda je korozivní. A ještě jedna drobnost - pokud bych do systému nalil pouze tu jejich kapalinu, tak se zhorší vlastnosti při přenosu tepla/chladiva - kapalina se používá hlavně tehdy, když potřebuji, aby směs byla nemrznoucí...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od koblih13:

Takže, pánové, na základě vašich informací (děkuj…
@koblih13 vidíte vždy je lepší se zeptat odborníka než třeba tady. Jinak obyč voda se běžně dává dotopeni třeba plyn kotle mají ventil kterým topení napustite přímo z řádu. Pak záleží na tom co je za topení jestli má co reznout a taky na chem. Složení vody. Může se stát že když se topí El. Kotlem a z nějakého dovudu se musí častěji dopouštět nová voda tak se spirála obalí vodním kamenem a účinnost výrazně klesá.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Zdravím, využiju diskuze o PT. Máme po vylití betonu a několikatýdením topení a na průtokáčích vypadá, jakoby se tam tvořily vzduchové bublinky, může to být např. zavzdušněné? Je pravda, že jsou trochu zaprášené, ale bublinky tam jsoou. Může to takto být nebo to musím řešit s topenářem? Díky
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od radek89:

Zdravím, využiju diskuze o PT. Máme po vylití bet…
@radek89 ty baňky jsou v podstatě mimo okruh. Ničemu to nevadí. Podstatné je, zda to topí a zda máte dostatečné průtoky (min cca 2l/min)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@radek89 ty baňky jsou v podstatě mimo okruh. Nič…
@zubr487 To ano, topí to jak má. Jen mě to znepokojilo, ale díky za info.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?